Ο CEO της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον, απορρίπτει τις δυσοίωνες προβλέψεις για την τεχνητή νοημοσύνη εξηγώντας πώς βλέπει ότι η τεχνολογία βελτιώνει σημαντικά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Μάλιστα όπως αναφέρει, οι μελλοντικές γενιές εργαζομένων θα μπορούσαν να εργάζονται μιάμιση μέρα λιγότερο κάθε εβδομάδα, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη.
Ακόμη, προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι στο μέλλον θα μπορούσαν να ζήσουν μέχρι τα 100 χρόνια. Χιλιάδες άνθρωποι στη μεγαλύτερη τράπεζα της Αμερικής χρησιμοποιούν ήδη την τεχνολογία, είπε ο Ντίμον στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα «ζωντανό πράγμα που αναπνέει» που θα αλλάξει κατά τον ρου της ιστορίας.
Η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την JPMorgan για ένα ευρύ φάσμα τομέων που αναμφισβήτητα απεικονίζουν φόβους ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα πάρει τις δουλειές εργαζομένων.
Η πρόοδος της τεχνολογίας είναι κάτι το οποίο οι κοινωνίες έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν, επεσήμανε ο Ντίμον, προσθέτοντας ότι με την τεχνητή νοημοσύνη και τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.
«Οι άνθρωποι πρέπει να πάρουν μια βαθιά ανάσα», είπε ο Ντίμον. «Η τεχνολογία πάντα αντικαθιστούσε τις δουλειές. Τα παιδιά σας θα ζήσουν μέχρι τα 100 και δεν θα έχουν καρκίνο λόγω της τεχνολογίας, και κυριολεκτικά πιθανότατα θα εργάζονται τρεισήμισι μέρες την εβδομάδα».
Οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους, χάρη στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την αυτοματοποίηση ορισμένων από τις δραστηριότητές τους, διαπίστωσε η McKinsey σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε πέρυσι.
Και ενώ οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να παλεύουν με το πόσο γρήγορα η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει τον τομέα τους, ήδη προβάλλονται επιχειρήματα για τη μείωση του αριθμού των ημερών εργασίας ανά εβδομάδα.
Παραταύτα ο Ντίμον γνωρίζει ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να αποδειχθεί ισχυρό όπλο εάν έπεφτε σε λάθος χέρια. «Η τεχνολογία έχει κάνει απίστευτα πράγματα για την ανθρωπότητα, αλλά, ξέρετε, τα αεροπλάνα συντρίβονται, στα φαρμακευτικά προϊόντα γίνεται κατάχρηση, υπάρχουν και μεινεκτήματα». «Το μεγαλύτερο αρνητικό κατά την άποψή μου, είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται από κακούς ανθρώπους για να κάνει κακά πράγματα. Σκεφτείτε τον κυβερνοπόλεμο», είπε.
Ο Ντίμον λέει επίσης ότι ελπίζει πως θα δει να εισάγονται προστατευτικά κιγκλιδώματα να εισαχθούν στον τομέα, αν και αναγνώρισε ότι αυτό μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο για να πραγματοποιηθεί, επειδή η τεχνολογία είναι σχετικά καινούργια.
Ο δισεκατομμυριούχος CEO παραδέχεται, ωστόσο, ότι οι ζωές ενός αριθμού και ειδικοτήτων εργαζομένων θα διαταραχθούν από την τεχνολογία που αντικαθιστά τους ρόλους τους. Τουλάχιστον στην περίπτωση της JPMorgan Chase, ο Ντίμον είπε ότι ελπίζει να «ανακατανείμει» το προσωπικό που χάνει θέσεις λόγω τεχνητής νοημοσύνης.
Διαβάστε ακόμη:
ΥΠΕΝ: Έρχεται δωρεάν ρεύμα για 137.000 ευάλωτα νοικοκυριά από τη νέα χρονιά
Σταϊκούρας: Μεταβατική διοίκηση και ενιαίος φορέας Σιδηροδρόμου ως το τέλος του 2025
ΙΟΒΕ: Η Ελλάδα έχει μόλις 10 γήπεδα γκολφ ενώ θα μπορούσε να έχει πάνω από 50 (pic)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα