Οι προοπτικές ανάπτυξης που προσφέρει στις ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες η εισαγωγή τους στο ΧΑ αναδείχθηκαν κατά την διάρκεια του 2023 Athex Digital Technology Forum, με την συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών εισηγμένων του κλάδου.
Στο προσκλητήριο που απηύθυνε προς τις επιχειρήσεις του τομέα της πληροφορικής ο CEO του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιάννος Κοντόπουλος, μέσω τριών ερωτημάτων που έθεσε και προσπάθησε να απαντήσει («Γιατί να εισαχθεί μια εταιρεία στο χρηματιστήριο, γιατί στο Χρηματιστήριο Αθηνών και γιατί τώρα; Το λέω και λίγο ποιητικά, δεν χρειάζεται να είναι ακριβώς αυτή την στιγμή.») ανέλυσε με μια σειρά επιχειρημάτων για ποιους λόγους τις συμφέρει αυτό να συμβεί.
Το μήνυμα του ήταν ότι το χρηματιστήριο επιθυμεί νέες εισόδους τεχνολογικών εταιρειών και διαθέτει τα «εργαλεία» για να τις βοηθήσει να μεγαλώσουν.
Στην εκδήλωση παρόντες ήταν ο επικεφαλής στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία Χρίστος Δήμας.
Στις εμπειρίες των εισηγμένων εταιρειών ψηφιακής τεχνολογίας αναφέρθηκαν η Αναπ.Διευθύνουσα Σύμβουλος της Epsilon Net Βασιλική Αναγνώστου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Quest Συμμετοχών Απόστολος Γεωργαντζής, ο Πρόεδρος της Ideal Holdings Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, ενώ στην συζήτηση που έλαβε μέρος ο Νίκος Κοσκολέτος, CFO του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Ο κ.Κοντόπουλος ανέφερε ότι το ΧΑ προσφέρει υπηρεσίες σε ένα ευρύ φάσμα εταιρειών από κάθε τομέα της αγοράς, αλλά αυτός της τεχνολογίας παρότι θεωρείται από τους πιο δυναμικούς αντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρό ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποίησης του (2,2%), πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει «ένα τεράστιο πεδίο δόξης», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
«Η αποστολή του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι διττή: στοχεύει να δόσει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να αντλήσουν κεφάλαια που θα τους επιτρέψουν να αναπτυχθούν και στους επενδυτές, την δυνατότητα να επενδύσουν με την προσδοκία του κέρδους. Η αγορά ψάχνει να βρει καλές ευκαιρίες για να επενδύσει», ήταν μια άλλη φράση του.
Η εστίαση του ενδιαφέροντος στην ψηφιακή καινοτομία και η πρόθεση να αξιοποιηθεί το γεγονός ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε περιφερειακό κόμβο fintech οδήγησε τον όμιλο σε μια στρατηγική συνεργασία με στόχο την ενίσχυση start up εταιρειών, ή και πιο ώριμων και την ενσωμάτωση ψηφιακών λύσεων επόμενης γενιάς στο οικοσύστημα του.
Επισήμανε επίσης, μεταξύ άλλων, ο κ.Κοντόπουλος ότι οι εισηγμένες στο ΧΑ διατηρούν σημαντική πρόσβαση σε διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και τα τελευταία χρόνια το ποσό της συναλλακτικής δραστηριότητας που προέρχεται από το εξωτερικό κυμαίνεται σταθερά πάνω από 50%, δείγμα εμπιστοσύνης από τους ξένους θεσμικούς επενδυτές προς την ελληνική κεφαλαιαγορά, το ίδιο και ιδιοκτησία των μετοχών.
Το 2022 αντλήθηκαν μάλιστα 1,2 δισ. ευρώ από τις εταιρείες της Κύριας Αγοράς, πρόσθεσε.
Από τον κλάδο της τεχνολογίας υπάρχουν 14 εισηγμένες, οι 11 στην Κύρια Αγορά και οι 3 στην Εναλλακτική Αγορά και ανέφερε ως τρία παραδείγματα δυναμικής ανάπτυξης τις Entersoft, Epsilon Net και Ideal Holdings.
Οι δυο πρώτες περίπου διπλασιάσθηκαν σε μέγεθος από την είσοδο τους στην Εναλλακτική Αγορά, από το 2008 έως το 2020 και μετά την μετάταξή τους στην Κύρια Αγορά η μεν αυξήθηκε κατά 2,5 φορές, η δε ουσιαστικά 8πλασιάθηκε, ενώ η Ideal Holdings αναπτύχθηκε από το 2021 με ρυθμούς 37%.
Η συνολική απόδοση του κλάδου έφτασε από το 2010 στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης έως το 2023 στο +145,1% και το διάστημα 2018-2023 στο 206,1%.
Κατά τον κ.Κοντόπουλο, τα πλεονεκτήματα του ελληνικού χρηματιστηρίου έναντι των ξένων είναι το φθηνότερο κόστος εισαγωγής (παρέθεσε τα παραδείγματα των Dimand, Μπλε Κέδρος, Interlife), η καθετοποίηση των υπηρεσιών του κ.ά.
Η παρέμβαση Λ. Παπακωνσταντίνου
Ακολούθησε πάνελ με την συμμετοχή 3 υψηλόβαθμων στελεχών εισηγμένων εταιρειών τεχνολογίας.
Ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι η Ideal Holdings, η οποία λειτουργεί με την φιλοσοφία ενός εισηγμένου private equity, αναζήτησε την δυνατότητα πρόσβασης σε κεφάλαια χωρίς ημερομηνία λήξης και συνέχισε «το χρηματιστήριο μας βοήθησε, έδειξε καλή διάθεση στα σχέδια μας όταν αποφασίσαμε να κάνουμε μια πρωτοποριακή κίνηση εισφέροντας τις εταιρείες που είχαμε για την δημιουργία ενός νέου σχήματος, όπως και στην περίπτωση της εξαγοράς της Byte η οποία ήταν σύνθετη, παρά τις αγκυλώσεις που εμφανίζονται ορισμένες φορές».
Παρενέβη λέγοντας «εγώ διαφωνώ με τον κύριο Κοντόπουλο» ως προς την άποψη ότι οι εισηγμένες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέρος από τα ίδια κεφάλαιά τους για να στηρίξουν τις μετοχές τους και πρόσθεσε «τα ίδια κεφάλαια δεν είναι φθηνά, είναι πιο ακριβά από τα ξένα»
«Είμαστε μία μικρή Quest, ας μου επιτραπεί», ήταν μια άλλη αποστροφή των λόγων του προέδρου της Ideal Holdings, ο οποίος κατέληξε: «Αν η λύση είναι το χρηματιστήριο θα φανει τα δυο επόμενα χρόνια. Όταν έρθει η επενδυτική βαθμίδα θα αλλάξει όλο το προφίλ του ΧΑ».
Ο Απόστολος Γεωργαντζής στάθηκε στο γεγονός ότι η Quest μπήκε με λίγους μετόχους το 1998 στο ΧΑ και άντλησε στα πρώτα βήματά της 100 εκατ. ευρώ, μπόρεσε να αναπτυχθεί, επένδυσε σε εξαγορές, αύξησε πολύ τα μεγέθη και την κερδοφορία της και έχει επιστρέψει στους μετόχους της 200 εκατ. ευρώ.
Ένα από μειονεκτήματα που συναντούν οι εισηγμένες και θα πρέπει να αντιμετωπισθούν, κατά την γνώμη του, είναι η γραφειοκρατία. Στα πλεονεκτήματα περιλαμβάνονται η οργάνωση, η διαφάνεια και ο τεχνοκρατικός τρόπος λειτουργίας. Μέσω χρηματιστηρίου, ανέφερε, δίνεται η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων με πιο φθηνό τρόπο έναντι των ομολόγων ή του τραπεζικού δανεισμού.
Η Βασική Αναγνώστου της Epsilon Net σχολίασε ότι η εισαγωγή στο ΧΑ άνοιξε το δρόμο στον όμιλο που εκπροσωπεί για την καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση του και διευκόλυνε μια σειρά πάνω από 15 εξαγορές άλλων εταιρειών, βοηθώντας την να καταστεί μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου της πληροφορικής στο business software.
«Η Ελλάδα το νέο Ισραήλ»
«Θα ήταν δύσκολο να φαντασθεί κανείς πριν από 6 ή 7 χρόνια ότι στην Ελλάδα θα διοργανωνόταν με αξιώσεις από το Χρηματιστήριο Αθηνών μια εκδήλωση η οποία θα είχε ως στόχο την προσέλκυση εταιρειών ψηφιακής τεχνολογίας. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η χώρα μας πάει μπροστά», ήταν τα λόγια του Αλέξη Πατέλη.
Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού μίλησε για τις επιδόσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, για την αύξηση των ξένων επενδύσεων και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά δίνουν μεγάλη σημασία στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της, με την θεσμοθέτηση κινήτρων για τον τεχνολογικό κλάδο.
«Οι εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας που θα εισαχθούν στο ελληνικό χρηματιστήριο θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη από αυτή την επιλογή τους.
Το επενδυτικό κλίμα αναμένεται να βελτιωθει κι άλλο το 2023 με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα και την εισροή κεφαλαίων.
Να μετατραπεί το ελληνικό χρηματιστήριο και σε χρηματιστήριο τεχνολογίας. Γιατί να μην μπορεί η Ελλάδα να γίνει το νέο Ισραήλ;», αναρωτήθηκε.
Από την πλευρά του, ο Χρίστος Δήμας είπε ότι είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης να αυξηθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων οι οποίες αξιοποιούν την τεχνολογία και έκανε έναν σύντομο απολογισμό των δράσεων και των πρωτοβουλιών που προσφέρουν ώθηση στον κλάδο (κίνητρα για Angel Investors, stock options, υπερεκπτώσεις δαπανών) σε συνδυασμό με τις χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Συμπλήρωσε ότι το Χ.Α. κινείται σε υψηλά 8ετίας και κάλεσε τις επιχειρήσεις νέας τεχνολογίας να «δουν» την προοπτική της εισόδου τους στο Χ.Α.
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων η χαρτογράφηση του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων βοηθά στην υλοποίηση των πολιτικών για την ενίσχυσή του και σημείωσε ότι σε 1,5 μήνα λήγει η προθεσμία για τις δεσμευτικές προσφορές που αφορούν την δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Αττική, εκ παραλλήλου με το αντίστοιχο έργο που τρέχει και στην Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε ακόμη
Τράπεζες: Άνεμος αλλαγής με αιχμή την έξοδο του ΤΧΣ και την είσοδο νέων «παικτών»
«Τα σάρωσαν όλα» οι εισαγωγές καυσίμων – 32 δισ. το 2022 (πίνακες)