Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο αποκάλυψε χθες Παρασκευή το άνοιγμα των φακέλων των προσφορών της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ).
Οι προσφορές που υποβλήθηκαν από τρεις διεθνείς κοινοπραξίες που έχουν έντονη ελληνική παρουσία καθώς περιλαμβάνουν την Άκτωρ, την Τέρνα και την Damco (συμφερόντων Κοπελούζου) αφορούν την κατασκευή της υποδομής έλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, περιλαμβανομένης και της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Πιο συγκεκριμένα, προσφορές υπέβαλαν ο κορεατικός κολοσσός Samsung, η China Petroleum και ο συνδεδεμένος με την ΕΝΙ κολοσσός Snam S.p.A.
Λεπτομερώς, οι τρεις κοινοπραξίες που διεκδικούν την κατασκευή των υποδομών για το LNG στην Κύπρο είναι:
1. China Petroleum Pipeline Engineering CO, Ltd – CPP, AKTOR S.A., METRON S.A
2. Samsung C&T, Posco E&C, Mitsui O.S.K. Lines, Osaka Gas
3. European Consortium (DAMCO Energy S.A., ENAGAS Services Solution S.L.U., GasLog LNG Services Ltd., SNAM Spa, TERNA S.A.)
Σύμφωνα με τη ΔΕΦΑ, οι παραπάνω κοινοπραξίες καλύπτουν ένα ευρύ γεωγραφικό φάσμα, αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα του διαγωνισμού σε διεθνές επίπεδο, καθώς και τη βιωσιμότητα του έργου.
Η επίσημη ανακοίνωση:
Η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) ανακοινώνει ότι σήμερα, Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρώτο βήμα της διαγωνιστικής διαδικασίας αναφορικά με τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο.
Τρεις διεθνείς κοινοπραξίες υπέβαλαν προτάσεις, ως ακολούθως:
1. Joint Venture China Petroleum Pipeline Engineering CO, Ltd – CPP, AKTOR S.A., METRON S.A.
2. Consortium Samsung C&T, Posco E&C, Mitsui O.S.K. Lines, Osaka Gas
3. European Consortium (DAMCO Energy S.A., ENAGAS Services Solution S.L.U., GasLog LNG Services Ltd., SNAM Spa, TERNA S.A.)
Οι πιο πάνω κοινοπραξίες καλύπτουν ένα ευρύ γεωγραφικό φάσμα, αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα του διαγωνισμού σε διεθνές επίπεδο, καθώς επίσης και τη βιωσιμότητα του έργου.
«Το εξαιρετικά επιτυχημένο αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας για την υλοποίηση των υποδομών για έλευση ΦΑ στην Κύπρο καθώς και το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για το μεγάλο αυτό ενεργειακό έργο της Κύπρου από πολύ σημαντικούς παράγοντες της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου, συνιστά το πρώτο αναπτυξιακό σκαλοπάτι για την υλοποίηση ενός μακρόπνοου έργου που συνδέεται άμεσα με την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας και τον ενεργειακό πλουραλισμό στην Κύπρο», δήλωσε ο Δρ. Συμεών Κασσιανίδης, πρόεδρος της ΔΕΦΑ.
Μετά τις αξιόλογες και δυνατές συμμετοχές που καταγράφηκαν στο διαγωνισμό, η μεγάλη πρόκληση, για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, είναι να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η διαδικασία αξιολόγησης και η έναρξη των εργασιών για την άμεση υλοποίηση του έργου.
Κυρίαρχος στόχος της ΔΕΦΑ είναι να θέσει τα θεμέλια για μια λειτουργική αγορά φυσικού αερίου στην Κύπρο, η οποία να εξασφαλίζει ασφάλεια εφοδιασμού, αδιάλειπτη και αξιόπιστη παροχή φυσικού αερίου, αρχικά για ηλεκτροπαραγωγή και ακολούθως στις βιομηχανίες, στα ξενοδοχεία, καύσιμο μεταφορών (χερσαίων και θαλάσσιων) και στους οικιακούς καταναλωτές, στο χαμηλότερο δυνατό κόστος και με τις ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
«Το φυσικό αέριο είναι μια κατεξοχήν οικολογική ενέργεια και το έργο για το σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία του Τερματικού ΥΦΑ σε πρώτο χρόνο, θέτει ξεκάθαρα πλέον σε τροχιά ενεργειακής ανάπτυξης την Κύπρο, οδηγώντας την σε μια νέα ενεργειακή εποχή. Πρέπει να τολμήσουμε να διαφοροποιηθούμε ενεργειακά. Μειώνοντας τα κόστη της ενέργειας, ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας. Μειώνοντας τις εκπομπές CO2 και άλλων ρύπων, συνεισφέρουμε στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων που πηγάζουν από την Ε.Ε.», συμπληρώνει ο κ. Κασσιανίδης.
Υπενθυμίζεται ότι το τερματικό ΥΦΑ θα περιλαμβάνει πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης ΥΦΑ (FSRU), προβλήτα για την πρόσδεση της πλωτής μονάδας, αγωγό επί της προβλήτας και άλλες σχετικές υποδομές. Το Τερματικό ΥΦΑ έχει εξασφαλίσει συγχρηματοδότηση της κεφαλαιουχικής δαπάνης, από την ΕΕ και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τη Διευκόλυνση Συνδέοντας την Ευρώπη (Connecting Europe Facility – CEF)».