Μπορεί ο production μάνατζερ μιας μεγάλης, ελληνικής ή ξένης βιομηχανίας να ελέγχει –και να βελτιώνει- σε ελάχιστο χρόνο την αποδοτικότητα μιας μηχανής σε ένα εργοστάσιο της μέσα από μια Internet of Things πλατφόρμα ή ακόμα περισσότερο, να διαγνώσει έγκαιρα ένα πρόβλημα στην λειτουργία της, έτσι ώστε να προλάβει μια πιθανή ζημιά πριν αυτή εκδηλωθεί;
Είναι δυνατόν ένα σούπερ μάρκετ να παρακολουθεί σε real time την καταναλωτική συμπεριφορά χιλιάδων πελατών του, χωρίς να παραβιάζει τα προσωπικά τους δεδομένα και με βάση τα «ευρήματα» να αναπροσαρμόζει άμεσα την εμπορική πολιτική του για να πετύχει αύξηση των πωλήσεων του;
Εικόνες από το μέλλον… Όχι. Προέρχονται από το παρόν και αυτή θεωρείται, μάλλον, μόνον η αρχή μιας «νέας εποχής», αν σκεφθεί κάποιος ότι σήμερα πάνω από 10 δισεκατομμύρια συσκευές είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο και ο αριθμός τους αναμένεται να διπλασιαστεί τα προσεχή 4 χρόνια.
Μια από τις ταχέως αναπτυσσόμενες ελληνικές start ups από τον τομέα της πληροφορικής που φέρνουν πιο …κοντά την «επόμενη μέρα» του βιομηχανικού κλάδου –και όχι μόνο αυτού- με τα τεχνολογικά τους επιτεύγματα είναι η Pragma–IoT. Κι όσα προαναφέρονται αφορούν οφέλη από την χρήση των δυο βασικών προϊόντων της!
Δεν ήταν τυχαίο ότι ο ΣΕΒ συμπεριέλαβε την Pragma–IoT στην «11άδα» των νεοφυών εταιρειών της πρωτοβουλίας Innovation Ready για την προώθηση και διάδοση των τεχνολογιών αιχμής Industry 4.0 και των λύσεων ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών βιομηχανιών.
Στο πελατολόγιο της συμπεριλαμβάνονται μεγάλα ονόματα του κλάδου, με παραγωγική δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε χώρες όπως η Πορτογαλία, ή Σλοβενία κ.α. με νέο «σταθμό» για την ελληνική start up από την Θέρμη της Θεσσαλονίκης, τις εγκαταστάσεις ενός ισχυρού πολυεθνικού βιομηχανικού «παίκτη» στις ΗΠΑ.
Την ομάδα της Pragma–IoT συνθέτουν οι επιστήμονες Δρ.Στέλιος Κρηνίδης (Research & Development Leader), Δρ.Δημήτριος Τζοβάρας (Business Development), Δρ.Δήμος Ιωαννίδης (Technology Architect), Δρ.Λάμπρος Μακρής (Front-end Leader), Κώστας Κιτσικούδης (Back-end Leader).
«Διάγνωση πιθανής βλάβης 4 ώρες πριν»
«Έχουμε την δυνατότητα να καταλάβουμε ακόμα και το πότε μια μηχανή είναι έτοιμη να υποστεί βλάβη, πριν αυτό συμβεί. Φέρνω ως παράδειγμα, έναν χημικό αντιδραστήρα, που αν χαλούσε, καταστρεφόταν όλο το πείραμα, το οποίο διαρκούσε 3 και 4 μήνες. Και αν η επιχείρηση αναγκαζόταν να το επανεκκινήσει, θα χάνανε πολύ χρόνο και χρήμα. Εμείς, αντίθετα, αντιλαμβανόμασταν την ύπαρξη του προβλήματος με τους αλγόριθμους 3 με 4 ώρες περίπου πριν αυτό εκδηλωθεί. Χτυπούσε alarm, έφθαναν οι ειδοποιήσεις στους ανθρώπους στα κινητά, τα e mails ή τις πλατφόρμες και είχαν το χρονικό περιθώριο να επέμβουν.
Ανάλογη περίπτωση, σε μεγάλο εργοστάσιο πλαστικών στην Πορτογαλία, όπου παρακολουθούμε την απόδοση των μηχανών τους. Αν σταματήσουν και τρέχει μια παραγγελία, θα πέσουν εκτός χρονοδιαγραμμάτων και θα πληρώνουν ρήτρες…
Για να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα, αναπτύξαμε μια Internet of Things πλατφόρμα στην οποία έχουμε ενσωματώσει πολύ την τεχνητή νοημοσύνη. Μπορούμε να συνδεόμαστε, έτσι, με ότι αισθητήρα θέλουμε, κάτω από οποιοδήποτε πρωτόκολλο. Συνεργαζόμαστε με αρκετές βιομηχανίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συλλέγουμε δεδομένα από τις μηχανές τους και τα αναλύουμε σε πραγματικό χρόνο…», εξηγεί στο newmoney ο Δρ.Στέλιος Κρηνίδης, R&D Leader της start up Pragma–IoT.
Η πλατφόρμα Pragma platform είναι ένα καινοτόμο «εργαλείο» με το οποίο «… βοηθούμε, ουσιαστικά, τον production manager να πάρει τις σωστές αποφάσεις, να κάνει καλύτερη συντήρηση στις μηχανές του και να λειτουργήσει σωστά την παραγωγή του», λέει επίσης ο κ.Κρηνίδης αναφερόμενος και στην εξαγωγή στατιστικών από την όλη διαδικασία, με χαμηλότερο κόστος και με πρακτική προσαρμοσμένη στις ανάγκες των βιομηχανιών του πελατολογίου της.
Πόσο θα κόστιζε αυτό, υπό άλλες συνθήκες; Υπήρξαν περιπτώσεις που είτε ο κατασκευαστής δεν είχε διαθέσιμα τα δεδομένα των μηχανών ενός εργοστασίου, είτε τα παρείχε σε πολύ ακριβές τιμές, στο επίπεδο των 45.000 ευρώ ετησίως/ανά μηχανή.
«Εμπορικοί σκοποί, προστασία εργαζομένων και πανδημία»
Η ελληνική start up διαθέτει στην αγορά και ένα δεύτερο τεχνολογικό «εργαλείο», που απευθύνεται πέρα από τον βιομηχανικό και σε άλλους κλάδους, όπως π.χ. το λιανεμπόριο, με πολλαπλές χρησιμότητες, σε μια δύσκολη και απαιτητική εποχή, αυτή του COVID-19.
Ο Δρ.Στέλιος Κρηνίδης μιλά για το δεύτερο προϊόν της Pragma–IoT:
«Είναι ένα σύστημα με κάμερες βάθους, το οποίο κάνει ανάλυση χωρίς να παραβιάζει προσωπικά δεδομένα και με αυτό μπορούμε και ανιχνεύουμε σε έναν χώρο όλη την συμπεριφορά του ανθρώπου. Σε ένα σούπερ μάρκετ, θα δούμε και θα μελετήσουμε σε ποια σημεία π.χ. σταματούν οι περισσότεροι πελάτες και ποια προϊόντα προτιμούν ή τους τραβούν την προσοχή. Αν το χρησιμοποιήσουμε για εμπορικούς σκοπούς, μπορούμε να αλλάξουμε όλο το marketing του καταστήματος!
Μια άλλη χρήση, είναι η πρόβλεψη πιθανών ατυχημάτων. Η ανάλυση γίνεται σε πραγματικό χρόνο και σε αυτό το σύστημα. Γίνεται monitoring ολόκληρης της κίνησης σε ένα εργοστάσιο για να προλάβουμε ένα συμβάν, άρα μιλάμε για θέματα ασφαλείας εργαζομένων. Διαπιστώνουμε έναν κίνδυνο και θα στείλουμε γρήγορα ένα μήνυμα ότι εκεί κάτι δεν πάει καλά.
Η, για την προστασία της δημόσιας υγείας, τώρα που είμαστε στην πανδημία του κορωνοϊού, το σύστημα μετράει πόσοι άνθρωποι είναι ταυτόχρονα μέσα σε ένα κατάστημα και ειδοποιούμαστε αν έχουμε συγχρωτισμό πάνω από το επιτρεπόμενο όριο ή αν τηρούνται οι αποστάσεις από τον έναν στον άλλο.».
Αυτοχρηματοδοτούμενη, χωρίς στήριξη fund
Η διαδρομή της start up από την Θέρμη της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2017, όταν ιδρύθηκε ως spin-off εταιρία του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) και η πρόοδος της ήταν ραγδαία.
Η Pragma-IoT «γεννήθηκε» μέσα από την συνεργασία των μελών της ομάδας της σε διάφορα projects, με την συμμετοχή και του προέδρου του ΕΚΕΤΑ, Δρ.Τζoβάρα.
Η ανάπτυξη της κέντρισε το ενδιαφέρον ορισμένων funds τα οποία επενδύουν στην τεχνολογία, ωστόσο παρέμεινε αυτοχρηματοδοτούμενη, άρα και αυτοδημιούργητη.
Η μόνη χρηματοδότηση που έλαβε ήταν στην αρχική έρευνα για το προϊόν της, από την Ε.Ε. στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος…
«Προσπαθούμε να αναπτύξουμε την Pragma–IoT, να της προσδώσουμε κύρος και να βγούμε πολύ δυναμικά στην αγορά. Θετικό είναι ότι από τα πρώτα της βήματα έδειξε μια καλή ανταγωνιστικότητα», δηλώνει ο Δρ.Κρηνίδης.
Η start up από την Θέρμη, κέρδισε σημαντικά βραβεία στον διαγωνισμό Digital Gate στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος (για το τεχνολογικό προϊόν της με τις κάμερες) για την καλύτερη ερευνητική εργασία, επίσης με την πλατφόρμα της σε ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς European Data Incubator και Big Data Analysis, ενώ, ανάμεσα στις καινοτόμες ενεργειακές εφαρμογές που εγκρίθηκαν από τον ΔΕΔΔΗΕ ήταν και η δική της (με αντικείμενο της την αυτοματοποιημένη ανάλυση δεδομένων και επιτήρηση έξυπνων μετρητών ενέργειας του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού).
Διαβάστε ακόμη:
Επί τάπητος η χρηματοδοτική στήριξη της EBRD στα projects του Ταμείου Ανάκαμψης
Νέο «χρυσό» γραφειακό project 20.000 τ.μ. θέλουν στο Μαρούσι το δίδυμο Νoval-Brooklane
Ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις: Αύριο «κληρώνει» για τον ΔΕΔΔΗΕ – Τι έρχεται για τα άλλα projects