search icon

business stories

Πώς ξοδεύει τα εκατομμύρια του o Έλον Μασκ;

Το παιδί που μεγάλωσε στη Νότια Αφρική και έμαθε μόνο του να γράφει σε κώδικες θέλει μόνο να δουλεύει - και να βγάζει χρήματα

Πανάκριβες διακοπές σε πεντάστερα ξενοδοχεία εξωτικών νησιών; Εκκεντρικά χόμπι που στοιχίζουν χιλιάδες δολάρια; Οχι, δεν ξοδεύει εκεί την περιουσία του ο δαιμόνιος Ελον Μασκ που πέρασε τα 48α γενέθλιά του διορθώνοντας τα logistics της Tesla και αρνούμενος να πάρει τον ελάχιστο μισθό των 56.000 δολαρίων ετησίως από τη δική του επιχείρηση.

Μάλιστα, τον Ιανουάριο ανακοίνωσε ότι δεν θα ξαναπληρωθεί, ούτε καν με bonus, αν η Tesla δεν πιάσει το market cap των 100 δισ. δολαρίων. Βέβαια, μόλις αυτό συμβεί ο Τζεφ Μπέζος της Amazon θα αποχωρήσει από την κορυφή των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη και θα παραχωρήσει τον θρόνο τού Νο 1 στον Μασκ.

Το παιδί που μεγάλωσε στη Νότια Αφρική και έμαθε μόνο του να γράφει σε κώδικες θέλει μόνο να δουλεύει – και να βγάζει χρήματα. Στην ηλικία των 12 ετών πούλησε τον πρώτο του κώδικα για τη δημιουργία ενός βιντεοπαιχνιδιού και πληρώθηκε 500 δολάρια. Προτού γίνει 18 μετακόμισε στον Καναδά και δεν περιφρόνησε ποτέ τη χειρωνακτική εργασία – το 1989 καθάριζε το λεβητοστάσιο σε πριονιστήριο για 18 δολάρια την ώρα. Το ίδιο καλοκαίρι πληρωνόταν 14 δολάρια την ώρα για θερινή πρακτική στην τράπεζα Nova Scotia. Ως πρωτοετής στο Queen’s University το 1990, πωλούσε ανταλλακτικά υπολογιστών στους συμφοιτητές του και κατασκεύαζε υπολογιστές τους οποίους διέθετε σε φθηνότερη τιμή σε σχέση με τα καταστήματα. Δύο χρόνια αργότερα έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια με μερική υποτροφία. Για να καταφέρει να πληρώσει τα υπόλοιπα δίδακτρα, τα Σαββατοκύριακα μετέτρεπε το φοιτητικό του δωμάτιο σε παράνομο μπαρ (speakeasy) χρεώνοντας είσοδο 5 δολάρια.

Ο 48χρονος εργασιομανής επιχειρηματίας, CEO της Tesla, Inc. και της SpaceX και συνιδρυτής της PayPal, περνά τη ζωή του στα εργοστάσιά του είτε προσπαθώντας να βρει τον τρόπο να εξερευνήσει τον Αρη είτε λύνοντας το κυκλοφοριακό του Λος Αντζελες με το Hyperloop.

Μέχρι το 2008, όταν πήρε διαζύγιο από την πρώτη του γυναίκα, δημιουργούσε και πουλούσε επιχειρήσεις τεχνολογίας κερδίζοντας πολλά εκατομμύρια δολάρια. Το διαζύγιο, ωστόσο, τον άφησε σχεδόν απένταρο και το 2009 ζούσε με δανεικά από φίλους πασχίζοντας να σώσει τις επιχειρήσεις του. Το 2010 η μετοχή της Tesla ντεμπουτάρει στο Χρηματιστήριο. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια το όνομα Ελον Μασκ μπαίνει στη λίστα του «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, με περιουσία 2 δισ. δολάρια. Μια επταετία αργότερα η περιουσία του άγγιζε τα 23,6 δισ. δολάρια. Ο Μασκ είναι, επίσης, ο περήφανος ιδιοκτήτης ενός εντυπωσιακού portfolio ακινήτων στο Μπελ Ερ του Λος Αντζελες, που αγγίζει τα 70 εκατ. δολάρια. Στα τέλη του 2012 ο εργένης εκείνο το διάστημα Μασκ είχε δώσει 17 εκατ. δολάρια για να αγοράσει μια έκταση 7 στρεμμάτων με μια έπαυλη σχεδόν 2.000 τ.μ. που διαθέτει κελάρι κρασιών για 1.000 ετικέτες, αίθουσα home theater, γυμναστήριο, γήπεδο τένις και διώροφη επιτοίχια ξύλινη βιβλιοθήκη. Το 2013 πλήρωσε σε δημοπρασία 920.000 δολάρια για το υποβρύχιο αυτοκίνητο Lotus Esprit από το κλασικό φιλμ του Τζέιμς Μποντ «Η κατάσκοπος που με αγάπησε». Εκτός από τα Tesla, ο Μασκ έχει επίσης δύο βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, ένα Ford Model T και μια Jaguar E-Type Series 1 Roadster.

To 2019 ο Ελον Μασκ έβγαλε προς πώληση την κατοικία των 285 τ.μ. στο Μπελ Ερ για 4,5 εκατ. δολάρια. Η έπαυλη διαθέτει τέσσερις κρεβατοκάμαρες, πολυτελείς κοινόχρηστους χώρους, θέα στον ωκεανό και το φαράγγι, ενώ η πισίνα γεμίζει με θαλασσινό νερό

Ο Ελον Μασκ σιχαίνεται τις διακοπές. Το 2015 παραδέχτηκε ότι από τότε που ίδρυσε τη SpaceΧ, πριν από 12 χρόνια, έχει πάρει μόνο δύο εβδομάδες άδεια, ενώ τον Αύγουστο του 2018 δήλωσε σε συνέντευξή του στους «New York Times» ότι δουλεύει 120 ώρες την εβδομάδα. «Υπήρχαν φορές που έκανα τρεις και τέσσερις μέρες να φύγω από το εργοστάσιο. Υπάρχει τίμημα για να είσαι στη θέση μου, δεν βλέπεις όσο θα ήθελες τα παιδιά σου και τους φίλους σου», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Μασκ δεν έχει καν γραφείο μέσα στο εργοστάσιο της Tesla, αλλά μεταφέρεται μαζί με την ομάδα του όπου τον χρειάζονται. «Δεν μπορείς να διοικείς αν δεν είσαι ο ίδιος στην πρώτη γραμμή», πρεσβεύει με στόμφο. Και όταν οι περισσότεροι «συνάδελφοί» του εκατομμυριούχοι γύρω στα μεσάνυχτα απολαμβάνουν τη νύχτα σε κάποιο μπαρ ή ακριβό εστιατόριο, εκείνος βρίσκεται στο Gigafactory της Νεβάδα και ξαναγράφει το software για την παραγωγή του Model 3.

Πέρα από το γεγονός ότι περνά όλη τη ζωή του μέσα στην Tesla, εκεί είναι που ξοδεύει και τα χρήματά του. Το 2018 αγόρασε μετοχές της εταιρείας, αξίας πάνω από 35 εκατ. δολάρια. Ρεπόρτερ του Business Insider μίλησε με 42 εργαζομένους της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Ολοι χαρακτήρισαν τον Μασκ πρωτοπόρο και καινοτόμο, αλλά ιδιαίτερα απαιτητικό και απρόβλεπτο. Στην εκπομπή «60 Minutes» ο ίδιος περιέγραψε τον εαυτό του ως παρορμητικό προσθέτοντας ότι δεν θα ήθελε να υιοθετήσει το καλούπι των διάσημων CEO.

Οσα χρήματα του μένουν -πολλά- τα αφιερώνει μαζί με τον διαθέσιμο χρόνο του στη SpaceX. Η εταιρεία έχει συγκεντρώσει 2,2 δισ. δολάρια για να χτίσει και να λανσάρει το Starlink -ένα γκρουπ δορυφόρων- ώστε να παράσχει σε ολόκληρο τον πλανήτη υποδομές υπερυψηλής ευρυζωνικότητας. Σκοπός της ζωής του έχει αναδειχθεί, όμως, και η κατασκευή του Big Falcon Rocket, ενός γιγάντιου διαστημικού λεωφορείου το οποίο θα πραγματοποιεί ταξίδια στον πλανήτη Αρη. Τον Ιούνιο του 2019 η εταιρεία άξιζε 33,3 δισ. δολάρια. Ο Μασκ βρίσκεται επίσης στο τιμόνι και της Boring Company, μιας εταιρείας που ίδρυσε το 2016 με σκοπό να κατασκευάσει ένα υπόγειο τούνελ που θα εξομάλυνε το κυκλοφοριακό χάος του Λος Αντζελες. Τον Δεκέμβριο του 2018 ο επιχειρηματίας παρουσίασε το πρώτο πρωτότυπο σχέδιο. Σύμφωνα με τους «New York Times», η εταιρεία το 2018 συγκέντρωσε 112 εκατ. δολάρια, με το 90% της χρηματοδότησης να έχει προέλθει από τον ίδιο τον Μασκ.

Η έπαυλη των 17 εκατ. δολαρίων στο αγαπημένο του Μπελ Ερ, όπου εκτείνεται σε 2 στρέμματα, διαθέτει επτά κρεβατοκάμαρες, εννέα μεγάλα μπάνια, τεράστια κινηματογραφική αίθουσα, θερμαινόμενη πισίνα, γήπεδο τένις, ιδιωτικό γυμναστήριο και φυσικά τεράστια τραπεζαρία και φιλόξενα σαλόνια

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο protothema.gr

Exit mobile version