Συνεχίζει κανονικά το επενδυτικό της πρόγραμμα η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, με τη διοίκηση της μεγαλύτερης εγχώριας Επενδυτικής Ακινήτων να εκτιμά ότι η «έκθεση» της εταιρείας σε κινδύνους που σχετίζονται με την κρίση του κορωνοϊού είναι μικρή. Όπως επισημάνθηκε ειδικά για την αγορά των ακινήτων, οι επιπτώσεις στην αγορά αυτή την στιγμή είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν, ωστόσο συναρτώνται, όπως είναι εύλογο με τη διάρκεια έως τον έλεγχο της πανδημίας και την άρση των περιοριστικών μέτρων.
«Από πλευράς ρευστότητας, η εταιρεία βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, έχει εξασφαλισμένα κεφάλαια και συνεχίζει κανονικά τις επενδύσεις που είχε προγραμματίσει. Οι εκτιμήσεις μας, σε αυτή τη φάση, είναι καλές, με την επιφύλαξη ωστόσο των επιπτώσεων συνολικά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στον παγκόσμιο χάρτη της οικονομίας και της αγοράς ακινήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά χθές στη γενική συνέλευση της εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης ο διευθύνων σύμβουλος κ. Αριστοτέλης Καρυτινός.
«Θα περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι τελικά οι επιπτώσεις στην αγορά, είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε από τώρα», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Κρις Παπαχριστοφόρου, πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής της εταιρείας και επικεφαλής της Invel, βασικού μετόχου της εταιρείας, προσθέτοντας ότι τυχόν μειώσεις στις αξίες των ακινήτων του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου μπορεί να αντισταθμιστούν από ευκαιρίες που μπορεί να υπάρξουν στην αγορά. «Η έκθεση κινδύνου από πλευράς της εταιρείας σε συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων που μπορεί να θίγονται περισσότερο, όπως τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα, αντιστοιχεί σε κάτω του 15% επί των συνολικών εσόδων της εταιρείας. Ειδικά για τα ξενοδοχειακά ακίνητα της Κύπρου η ‘’έκθεση’’ είναι ακόμη μικρότερη λόγω των μέτρων στήριξης που έχουν ληφθεί».
Από την πλευρά της, η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ διαθέτει κεφάλαια σημαντικά υψηλότερα των 100 εκατ. ευρώ προς επένδυση, ενώ ως προς τις νέες αναπτύξεις, αυτές συνεχίζουν κανονικά, όπως π.χ. για το νέο project στην οδό Φραγκοκλησιάς στο Μαρούσι ή την πρόοδο των αδειοδοτήσεων για την έτερη επένδυση στη λεωφόρο Συγγρού, η οποία πάντως μπορεί να αλλάξει ως προς τη χρήση της λόγω κορωνοϊού. «Σκοπεύουμε να επικεντρωθούμε στο μέλλον σε κλάδους που επέδειξαν μία ανθεκτικότητα στη συγκεκριμένη κρίση και μπορεί να έχουν προοπτικές όπως π.χ. τα logistics που φαίνεται ότι ευνοοούνται σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα».
Πιο πίσω πάνε τα πλάνα, ως γνωστόν, αναφορικά με την άντληση επιπλέον κεφαλαίων, άνω των 500 εκατ. ευρώ, αλλά και την πώληση του χαρτοφυλακίου 13 ακινήτων στην Ιταλία που είχε προγραμματιστεί για τώρα αλλά τώρα επανεξετάζεται με ανοικτό το ενδεχόμενο να πάει την επόμενη χρονιά δεδομένου ότι είχε συνδεθεί με την άντληση των νέων κεφαλαίων.
Σύμφωνα με τη διοίκηση, από πλευράς εσόδων και με δεδομένη την νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση των ενοικίων 40% λόγω κορωνοϊού, δεν υπάρχουν ουσιαστικές απώλειες μισθωμάτων γιατί οι βασικοί μισθωτές της εταιρείας προέρχονται από τον τραπεζικό κλάδο (Εθνική Τράπεζα), τις τηλεπικοινωνίες (Cosmote), τα σούπερ μάρκετ, το ελληνικό Δημόσιο, επομένως οι απώλειες σε έσοδα είναι πολύ μικρές. «Το ζήτημα είναι αν θα έχουμε συνολικές επιπτώσεις λόγω της γενικότερης κατάστασης μετά την πανδημία του κορωνοϊού από μία γενικευμένη κρίση στην ελληνική οικονομία».
Ο κ. Παπαχριστοφόρου εκτίμησε ότι «όσο παρατείνεται η μη δραστηριότητα ανά την υφήλιο, τόσο μεγαλώνουν και οι επιπτώσεις στο μέλλον. Ολοι οι επενδυτές προσπαθούν να κρατήσουν αυτή την στιγμή αμυντική στάση και από την άλλη να προχωρήσουν στις κατάλληλες κινήσεις ώστε να είναι έτοιμοι για την επόμενη μέρα. Θα υπάρχουν κλάδοι που θα έχουν μεγάλο πρόβλημα και άλλοι που θα βγουν περισσότερο ευνοημένοι, με τον τουριστικό τομέα και κάποιες εταιρείες να υφίστανται σημαντικές επιπτώσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει κάποια άμεση στρατηγική υπό τις παρούσες συνθήκες. Χρειάζεται ωριμότητα και προσοχή».