Τα κράτη μέλη της ΕΕ προειδοποίησαν για τους πολιτικούς κινδύνους που επιφέρουν κάποιοι προμηθευτές νέων δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G, ως ένδειξη μιας αυστηρής ευρωπαϊκής στάσης όσον αφορά τις απειλές για την ασφάλεια που προκαλούνται από την Huawei και άλλες κινεζικές εταιρείες.
Μια έκθεση που παρουσιάστηκε την Τετάρτη και την οποία αναδεικνύουν οι Financial Times, ανέφερε ότι επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι μέλη της ΕΕ και υποβάλλουν προσφορές για τη δημιουργία συστημάτων νέας γενιάς θα μπορούσαν να “προκαλέσουν παρεμβάσεις” σε περίπτωση που έχουν ισχυρούς δεσμούς με την κυβέρνηση της χώρας τους, είναι επιρρεπείς σε επίσημες πιέσεις ή εργάζονται βάσει νόμων που δεν διαθέτουν “δημοκρατικούς ελέγχους και θεσμικές ισορροπίες”.
Το έγγραφο – που παράγεται από μια ομάδα ασφαλείας που περιλαμβάνει μέλη τα 28 ευρωπαϊκά κράτη και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – είναι η πιο πρόσφατη κίνηση στην κατεύθυνση μιας αυστηρότερης ευρωπαϊκής εξέτασης στα συστήματα 5G και σε άλλες κρίσιμες υποδομές, ως απάντηση στις ανησυχίες τόσο για την κινεζική επιρροή όσο και για την αμερικανική πίεση.
Επίσης, ανοίγει μια πόρτα για τα κράτη- μέλη της ΕΕ, ώστε αυτά να επικαλούνται τα ευρήματά αυτής της ομάδας ασφαλείας, όταν εξετάζουν τις μελλοντικές επιχειρηματικές τους συναλλαγές με εταιρείες όπως η Huawei.
Ο Julian King, αρμόδιος για την ασφάλεια της ΕΕ, δήλωσε ότι οι δυνητικά εκτεταμένες χρήσεις των δικτύων 5G δημιούργησαν έναν προφανή κίνδυνο εκμετάλλευσης από “κακούς ηγέτες, κρατικούς ή μη κρατικούς. . . μεταξύ άλλων μέσω της σχέσης που δημιουργείται λόγω της εφοδιαστικής αλυσίδας”.
“Αν τα υπάρχοντα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα είναι ένας ελκυστικός στόχος, αυτό λογικά είναι ένας ακόμη πιο ελκυστικός στόχος”, δήλωσε ο Sir Julian. “Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δούμε ακόμα πιο προσεκτικά από ό,τι έχουμε κάνει προηγουμένως, τους προμηθευτές, τόσο από τεχνική άποψη όσο και από μη τεχνικά τρωτά σημεία”.
Η έκθεση – η οποία βασίζεται σε αξιολογήσεις κινδύνου 5G που εκπονήθηκαν από όλες τις χώρες της ΕΕ – υπογραμμίζει την ανάγκη τα κράτη να οικοδομήσουν μακροπρόθεσμες σχέσεις εμπιστοσύνης με τέτοιου είδους προμηθευτές και να περιορίσουν τις αδυναμίες από την έλλειψη εναλλακτικών λύσεων στον εξοπλισμό και τις λύσεις που χρησιμοποιούνται. Παρόλο που το έγγραφο δεν κατονομάζει εταιρίες ή χώρες, ένα καινούργιο έγγραφο που θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι το τέλος του έτους θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης των κινδύνων, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την επισήμανση ορισμένων προϊόντων ως ανασφαλή.