Το απόγευμα της Τετάρτης, η αίθουσα εκδηλώσεων στον πρώτο όροφο του Βρετανικού Συμβουλίου ήταν γεμάτη: ακαδημαϊκοί, στελέχη ερευνητικών κέντρων και ιδρυμάτων καινοτομίας, εκπρόσωποι επιχειρηματικών πάρκων και απόφοιτοι βρετανικών πανεπιστημίων απάντησαν στην πρόσκληση της πρεσβείας της Μεγάλης Βρετανίας και του Βρετανικού Συμβουλίου.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η δικτύωση του ελληνικού οικοσυστήματος με εκπροσώπους από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά και επιστημονικά πάρκα του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε να αναπτυχθούν συνέργειες και να υπάρξει μεταφορά τεχνογνωσίας από τους πρωτοπόρους Βρετανούς στις ελληνικές προσπάθειες.
Γιατί η Ελλάδα δεν έχει μεγάλα τεχνολογικά πάρκα
Στην Ελλάδα, λειτουργούν ήδη κάποια τεχνολογικά πάρκα: το Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» του Δημόκριτου, το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας, το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου στα Ιωάννινα, το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης και το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.
Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε ολιστικό πάρκο τεχνολογίας και καινοτομίας, που θα προσελκύει μεγάλες εταιρείες και κεφάλαια από Ελλάδα και εξωτερικό.
«Αυτό που λείπει από τα συγκεκριμένα πάρκα είναι ότι έχουν επικεντρωθεί σε συγκεκριμένους τομείς, οπότε χάνουν τη σφαιρική εικόνα» εξηγεί ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο University of Warwick, με ειδικότητα στα διεθνή τεχνολογικά πάρκα και κάτοχος του βραβείου”Business & Innovation” 2022 του Βρετανικού Συμβουλίου.
«Δεύτερον, αποτελούν δημόσιους φορείς, οπότε είναι συχνά δυσκίνητα και δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις fast-track διαδικασίες που απαιτούνται για την συγκέντρωση χρηματοδότησης, αλλά και για την ανάπτυξη των απαραίτητων για να μεγαλώσουν υποδομών».
ThessINTEC: Αναζητώντας διεθνείς συνέργειες
H Ελλάδα αναμένεται να μπει στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών που διαθέτουν πλήρως ανεπτυγμένα κέντρα έρευνας, καινοτομίας και start up σε δύο χρόνια, όταν θα ανοίξει τις πύλες του το ThessINTEC, το «4ης γενιάς», όπως χαρακτηρίζεται, τεχνολογικό πάρκο στη Θεσσαλονίκη. Θα είναι το πρώτο ελληνικό πάρκο με τα πρότυπα λειτουργίας, τις υπηρεσίες και τις κτιριακές υποδομές που απαιτούν τα σύγχρονα διεθνή τεχνολογικά πάρκα. Η διοίκησή του έχει ξεκινήσει επαφές με ανάλογους φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου για την ανάπτυξη συνεργιών.
«Η διοίκηση του ThessINTEC μας προσέγγισε και μας ζήτησε να τη φέρουμε σε επαφή με εκπροσώπους του τομέα επιστημονικών πάρκων και καινοτομίας του Ηνωμένου Βασιλείου» ανέφερε στην ομιλία της η Jaime Turner, σύμβουλος πολιτικής στη Βρετανική Πρεσβεία της Αθήνας.
«Είδαμε μια σύγκλιση συμφερόντων. Από τη μία, η είδαμε την καθιέρωση της καινοτομίας και τεχνολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι ενδεικτική της ισχυρής κατεύθυνσης που έχει δώσει η βρετανική κυβέρνηση για να φέρει κοντά την τεχνολογία και την καινοτομία μας και να υποστηρίξει το οικοσύστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα, είδαμε την ανάπτυξη μιας διεθνούς Τεχνολογικής Στρατηγικής, η οποία αρχίζει να δίνει μορφή σε μεγάλο μέρος του έργου που προωθούμε ως πρεσβείες. Και ταυτόχρονα φαίνεται ότι η συγκυρία είναι τέλεια εδώ στην Ελλάδα. Υπάρχει τόσος δυναμισμός, ενέργεια, ανάπτυξη, δραστηριότητα σε αυτόν τον χώρο. Φαίνεται ότι έχουμε μία τέλεια ευθυγράμμιση τόσων διαφορετικών τομέων ενδιαφέροντος. Θέλουμε πολύ να δούμε πού μπορούν να μας οδηγήσουν αυτές οι σχέσεις και ιδέες».
Η ευκαιρία της αγροτεχνολογίας
Όπως τονίζει ο Π. Κυριακόπουλος, υπεύθυνος οργάνωσης της εκδήλωσης στο Βρετανικό Συμβούλιο, η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει ιδιαίτερα τον τομέα της αγροτεχνολογίας.
«Για την Ελλάδα υπάρχει τεράστια δυνατότητα ανάπτυξης αυτού του τομέα, καθώς το 20% του πληθυσμού ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα. Όμως, παρότι η χώρα διαθέτει ικανούς ερευνητές, υπάρχει τεράστιο κενό στο κομμάτι της αγροτικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα κέντρο αποκλειστικά αφιερωμένο στην έρευνα νέων τεχνολογιών για την αγροτική παραγωγή.»
Από τον τομέα της αγροτεχνολογίας προέρχεται, άλλωστε, και η πρώτη συνέργεια ελληνικού ερευνητικού κέντρου με την Oxford Innovation Space, την εταιρεία που ίδρυσε το πρώτο τεχνολογικό πάρκο στην Ευρώπη πριν από 35 χρόνια και σήμερα λειτουργεί 32 κέντρα καινοτομίας (31 στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένα στην Ιρλανδία), στηρίζοντας συνολικά 1.000 επιχειρήσεις.
Μία από αυτές τις επιχειρήσεις, η βρετανική Adept Communications συνεργάζεται με τη σουηδική Vultus και με το Εργαστήριο Γεωργίας Ακριβείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την ανάπτυξη εφαρμογής ακριβείας για την χρήση λιπασμάτων στις καλλιέργειες.
«Όλα είναι θέμα συνδεσιμότητας. Η σύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις, μέσα σε ένα περιβάλλον όπου μπορούν να συνεργαστούν και να αναπτυχθούν» απαντά στο newmoney η Τόνι Χάρισον, επικεφαλής δημόσιου τομέα και πανεπιστημίων της Oxford Innovation Space, όταν την ρωτήσαμε τι θα συμβούλευε στους ελληνικούς φορείς να πράξουν, ώστε τα ελληνικά πάρκα να αποκτήσουν διεθνή υπόσταση.
«Το ελληνικό κράτος πρέπει να στηρίζει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο τη δημιουργία των κατάλληλων χώρων, αλλά και την παροχή χρηματοδοτήσεων, επιδοτήσεων στην πανεπιστημιακή έρευνα, την καλλιέργεια δεξιοτήτων, τη συνεργασία με τις επιχειρήσεις ώστε να αναπτύσσονται τεχνολογίες που χρειάζεται η παραγωγή.
Στη συνέχεια πρέπει να εξηγηθεί στους διεθνείς επενδυτές γιατί η Ελλάδα είναι μία καλή επενδυτική ευκαιρία. Αυτό αφορά στα ταλέντα που διαθέτει η χώρα, αλλά και στο γεγονός ότι εδώ μπορούν να δοκιμαστούν διάφορες τεχνολογίες κυρίως στον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Επίσης, θα συμβούλευα να αποφύγετε λάθη που έγιναν σε άλλες χώρες, όπως το Ην. Βασίλειο, κυρίως με την εκτεταμένη γραφειοκρατία. Η γραφειοκρατία σκοτώνει την καινοτομία».
Από την πλευρά του, ο James Chaffer, διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής ένωσης επιστημονικών πάρκων United Kingdom Science Park Association (UKSPA) απηύθυνε κάλεσμα στους ελληνικούς φορείς να έρθουν σε επαφή με την Ένωση και να συμμετάσχουν στο τριήμερο συνέδριο που οργανώνει τον Οκτώβριο στο Warwick.
Διαβάστε ακόμη
«Τσάνταλης»: Έρχεται το πρώτο σφυρί για την ιστορική οινοποιία
Αυτά είναι τα νέα τουριστικά projects στη Θεσσαλονίκη (πίνακες + pic)
Η κρουαζιέρα βάζει πλώρη για 35.000.000 επιβάτες (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ