Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές μετοχές ειδών πολυτελείας καθώς οι αναλυτές προειδοποιούν για επιδείνωση των προοπτικών ζήτησης, ιδιαίτερα μεταξύ των Κινέζων καταναλωτών με υψηλές δαπάνες.
Ο γερμανικός όμιλος Hugo Boss ήταν μεταξύ των μετοχών με τις χειρότερες επιδόσεις στον δείκτη Stoxx 600, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακά πτώση 4%, αφού αναλυτές της Bank of America Securities υποβάθμισαν τη μετοχή σε underperform από σύσταση αγοράς. Το δεύτερο εξάμηνο πρόκειται να παρουσιάσει ένα πιο αντίξοο καταναλωτικό σκηνικό με μεγαλύτερες εκπτώσεις.
«Μετά την κορύφωση της κατανάλωσης μετά τον Covid το 2022, τα έσοδα του κλάδου πολυτελείας επιβραδύνθηκαν διαδοχικά. Ο Αμερικανός καταναλωτής ήταν ο πρώτος που επανήλθε στη σταθερότητα, ακολουθούμενος από τον Κορεάτη, τον Ευρωπαίο και τον Ιάπωνα καταναλωτή», έγραψαν οι αναλυτές της BofA Securities σε έκθεση τη Δευτέρα που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις στον τομέα της πολυτελείας.
«Με τη μοναδική υποστήριξη του κλάδου να εξασθενεί – τον Κινέζο καταναλωτή – όλες οι εθνικότητες βρίσκονται τώρα υπό πίεση», πρόσθεσαν. Σε όλες τις ευρωπαϊκές εταιρείες πολυτελείας, αναμένουν μείωση εσόδων κατά 1% το 2024.
Η Hugo Boss σημείωσε «επίμονες μακροοικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις», ιδιαίτερα στην Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο, όταν μείωσε τις προοπτικές πωλήσεών της τον Ιούλιο.
Επίσης, οι μετοχές της βρετανικής Burberry υποχώρησαν σχεδόν 3% μετά τη δική της υποβάθμιση από τους αναλυτές της BofA Securities, οι οποίοι μείωσαν την τιμή-στόχο της μετοχής στις 475 πένες (6,31$) από 700 πένες.
Επίσης, μείωσαν τις αξιολογήσεις για τους γαλλικούς γίγαντες πολυτελείας LVMH και Kering από σύσταση αγοράς σε ουδέτερες.
Ο Stoxx Europe Luxury 10, ένας δείκτης που παρακολουθεί κορυφαία ονόματα του κλάδου, κατάφερε να παραμείνει σταθερός αλλά έχει υποχωρήσει 3,82% στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Παρατεταμένη περίοδος εξασθένησης
Δεν είναι ωστόσο οι μοναδικοί αναλυτές που έχουν αρνητική άποψη για τον τομέα πολυτελείας της Ευρώπης.
«Το πρόβλημα είναι ξεκάθαρα η Κίνα, η οποία αναδείχθηκε από πολύ μικρός παίκτης στη βιομηχανία ειδών πολυτελείας σε μια μαζική παρουσία την τελευταία δεκαετία περίπου. Αυτό δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Jon Cox, επικεφαλής ευρωπαϊκών μετοχών καταναλωτών στην Kepler Cheuvreux.
Οι προκλήσεις στην αγορά ακινήτων της Κίνας επιβαρύνουν το κλίμα εκεί, σε συνδυασμό με σημάδια εξασθένησης στην Ευρώπη και αβεβαιότητας στις ΗΠΑ εν όψει των εκλογών.
«Η αγορά ειδών πολυτελείας θα μπορούσε να βρίσκεται σε μια παρατεταμένη περίοδο αδυναμίας, το έχουμε δει ήδη εδώ και δύο εξάμηνα. Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ήλπιζαν ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους – δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό θα συμβεί αυτή τη στιγμή».
Η Susannah Streeter, επικεφαλής του τμήματος αγορών στη Hargreaves Lansdown, υπογράμμισε ένα ακόμη ζήτημα για τις εταιρείες ειδών πολυτελείας: τη δυνατότητα της Κίνας να επιβάλει νέους δασμούς στον κλάδο.
«Η κίνηση των Βρυξελλών να προτείνουν πρόσθετους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα οδήγησε σε ανησυχίες σχετικά με ανάλογες κινήσεις και σε μεγάλες επωνυμίες. Για παράδειγμα, είδη όπως τσάντες, ζώνες ή αδιάβροχα δεν είναι καθόλου ζωτικής σημασίας στοιχεία για την κινεζική βαριά βιομηχανία και θα μπορούσαν να είναι τα πρώτα στη σειρά για να στοχοποιηθούν», δήλωσε.
Διαβάστε ακόμη
Η «αρχή για το ξέπλυμα» ψάχνει ελληνο-κινεζικό κύκλωμα για την golden visa
«Τσουχτερές» οι τιμές για τα μη συνταγογοραφούμενα φάρμακα – Πόσα ξοδεύουμε σε παυσίπονα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα