search icon

business stories

«Πόλεμος» δισεκατομμυρίων στο ποδόσφαιρο – Οι 10 μεγαλύτερες εξαγορές ομάδων (πίνακας)

Τα «χρυσά» deals 9+2 δισ. ευρώ με πρωταγωνιστές βαθύπλουτους businessmen και funds - Το επιχειρηματικό παρασκήνιο, οι ίντριγκες, οι πολιτικές εμπλοκές - Η «εισβολή» των Αμερικανών billionaires στα ευρωπαϊκά γήπεδα και οι Άραβες

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ένας διψήφιος σχεδόν αριθμός δισεκατομμυρίων αθροιστικά, άλλαξαν χέρια τα τελευταία χρόνια για την πώληση ορισμένων από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης

Από τα νέα stories δεν έλειψαν φυσικά το επιχειρηματικό παρασκήνιο, οι ίντριγκες, αλλά και οι πολιτικές εμπλοκές, με πρωταγωνιστές βαθύπλουτους businessmen με «βαριά» ονόματα από διαφορετικές ηπείρους. 

Το κορυφαίο σε αξία deal αφορά στην περσινή εξαγορά της ιδιαίτερα δημοφιλούς βρετανικής Τσέλσι από τον Αμερικανό επενδυτή Τοντ Μπόελι και το κονσόρτσιουμ των συνεταίρων του, ένα σχήμα με την επωνυμία BlueCo, έναντι τιμήματος ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ. 

Για την ακρίβεια, 2,942 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής λίστας του Football Benchmark. Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα deals της σύγχρονης ποδοσφαιρικής αγοράς, καθώς προέκυψε όταν τέθηκε το θέμα των κυρώσεων προς τον Ρώσο ολιγάρχη και πρώην ιδιοκτήτη των «μπλε» του Λονδίνου, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, και της «στέρησης» των assets του, με τα 3 δισ. ευρώ να κατευθύνονται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.   

  

Επιπλέον, τα νέα αφεντικά της Τσέλσι υποσχέθηκαν να επενδύσουν άλλα 2 δισ. ευρώ, για το αγωνιστικό restart της, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το όλο project θα τους κοστίζει τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ.    

Οι συναλλαγές του είδους δεν σταματούν και μάλιστα πρόσφατα προστέθηκε μια ακόμα, αυτή για ένα άλλο γνωστό brand της Premier League, την καταχρεωμένη Έβερτον, τον φετινό Σεπτέμβριο, με πωλητή τον Ιρανό-βρετανό Φαρχάντ Μοσίρι και αγοραστή του 94,1% των μετοχών της την επίσης προερχόμενη από τις ΗΠΑ 777 Partners, αντί 754 εκατ. ευρώ (αν και δημοσιεύματα ήθελαν το deal να «κολλάει» λόγω της τιμωρίας για παραβίαση του Financial Fair Play). 

Στην επικαιρότητα παραμένει πάντα και το πιθανό πωλητήριο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, εδώ και έναν χρόνο, αν και οι όροι του φαίνεται να έχουν διαφοροποιηθεί, με την  αμερικανική επιχειρηματική οικογένεια των Γκλέιζερς διατεθειμένη πλέον να παραχωρήσει ένα μειοψηφικό ποσοστό (25%) και όχι την πλειοψηφία στον Βρετανό billionaire sir Τζιμ Ράτκλιφ της εταιρείας πετροχημικών Ineos, τον πλουσιότερο άνθρωπο της χώρας, «πακέτο» με το management και με φημολογούμενο αντίτιμο 33 δολ. ανά μετοχή…

Στο Top 10 των εξαγορών την δεύτερη θέση καταλαμβάνει η ιταλική Μίλαν, με… τριπλή παρουσία (νο2, 5 και 7) όσα και τα deals που την αφορούν (2022, 2018, 2017), ενώ στην τρίτη βρίσκεται η παλαιότερη συμφωνία αυτής της λίστας, από το 2005, όταν οι Γκλέιζερς, με τον αείμνηστο Μάλκομ Γκλέιζερ εν ζωή, πατέρα των σημερινών ιδιοκτητών του συλλόγου, είχε αποκτήσει την Γιουνάιτεντ καταβάλλοντας συνολικά 1,181 δισ. ευρώ (98%).  

Οι «ροσονέρι» της Serie A εξαγοράσθηκαν κατά αντίστροφη χρονολογική σειρά από τους RedBird Capital Partners (ΗΠΑ) με 1,2 δισ. ευρώ το 2022, Elliott Capital (ΗΠΑ) το 2018 με 415 εκατ. ευρώ και Yonghong Li (Κίνα) το 2017 με 740 εκατ. ευρώ, με πωλητή τότε τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συμπεριλαμβανομένου ενός χρέους 220 εκατ. ευρώ.   

Ο Κινέζος προηγουμένως, έχασε τον έλεγχο της ομάδας, από την μη αποπληρωμή ενός δανείου, με την επενδυτική Elliot Capital του δισεκατομμυριούχου Πολ Σίνγκερ να παραλαμβάνει την «σκυτάλη» και να… ξαναπουλάει.    

Στα υπόλοιπα 4 deals της «χρυσής» 10άδας φιγουράρουν οι Ρόμα, Νιούκαστλ, Λίβερπουλ και Λυών. 

Οι Ιταλοί εξαγοράστηκαν το 2020 σε ποσοστό 86,6% από το The Friedkin Group Inc. (ΗΠΑ) με ποσό 549 εκατ. ευρώ, η βρετανική Νιούκαστλ περιήλθε το φθινόπωρο του 2021 στην κατοχή του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και της Public Investment Found αντί 360 εκατ. ευρώ, η συμπατριώτισσα της Λίβερπουλ από το 2010 ανήκει στον αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζον Χένρι της Fenway Sports Group με deal 342 εκατ. ευρώ και την «παρέα» συμπληρώνει η Λυών από την Γαλλία, η οποία πουλήθηκε σε ποσοστό 77,5% στον Τζον Τέξτορ (ΗΠΑ) από τον Γάλλο Ζαν Μισέλ Ολάς, μόλις τον Δεκέμβριο του 2022, έναντι 327 εκατ. ευρώ (παραδόξως, άλλες πηγές ανεβάζουν την συμφωνία στο διπλάσιο…).   

Σύνολο: 8,81 δισ. ευρώ, για τις 10 ακριβότερες, διαχρονικά, εξαγορές πλειοψηφικών μεριδίων στην μετοχική σύνθεση μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων στην Ευρώπη.    

Μεγάλα deals για μειοψηφικά ποσοστά

Πανάκριβα κοστίζουν και τα «μικρά» deals για ένα μειοψηφικό ποσοστό σε μια ποδοσφαιρική ομάδα κορυφής, χωρίς ουσιαστικά αυτή να αλλάζει αφεντικό.

Οι πληροφορίες θέλουν την συμφωνία για το 25% της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να προχωρά άμεσα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αν επιβεβαιωθούν, ο sir Ράτκλιφ, όπως υπολογίζεται, θα αναγκασθεί να μεταφέρει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Γκλέιζερς (και άλλων μικρομετόχων ίσως) ένα ποσό 1,35-1,45 δισ. ευρώ (άρα ο σύλλογος κοστολογείται 5,5-6 δισ. ευρώ).

Αίσθηση προκάλεσε στην αγορά η πολύ πρόσφατη ανακοίνωση του Qatar Sports Investments (QSI) για την πώληση του 12,5% των μετοχών της Παρί Σεν Ζερμέν, στο επενδυτικό fund της Arctos Partners, με βάση την μεγαλύτερη αποτίμηση της ιστορίας ως τώρα, αξίας 4,3 δισ.ευρώ, όταν η ομάδα αγοράστηκε 70-80 εκατ. ευρώ μόλις το 2011.

Ο αμερικανικός κολοσσός γίνεται στρατηγικός συνεταίρος των Αράβων, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, και θα συνδράμει οικονομικά στην ανάπτυξη του νέου υπερσύγχρονου προπονητικού κέντρου της πρωταθλήτριας Γαλλίας, στο Ποϊσί, στα προάστια του Παρισιού, με τους Καταριανούς να βάζουν ταυτόχρονα 500 εκατ. ευρώ cash στα ταμεία τους από το νέο επενδυτή για το μερίδιο που παραχώρησαν.

H Arctos έχει ανακοινώσει επενδύσεις σε περισσότερους από 20 επαγγελματικούς αθλητικούς οργανισμούς σε MLB, NBA, MLS, NHL, Formula 1 και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Αμερικάνοι και Άραβες 

Το χρονικό των εξαγορών πιστοποιεί την αμερικανική «εισβολή» στα ευρωπαϊκά γήπεδα (με 8 στα 10 deals να αφορούν επενδυτές από τις ΗΠΑ). Απορίες δημιουργεί η ταυτόχρονη απουσία των άλλων Αράβων, πλην του Σαλμάν, από το Top 10. 

Εύκολο να απαντηθούν, μέσα από μια σύντομη έρευνα, αφού ο σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν μέλος της βασιλικής οικογένειας από το Άμπου Ντάμπι και ο Νασέρ Αλ Κελαϊφί, μεγιστάνας από το Κατάρ, φέρονται να δαπάνησαν χαμηλότερα ποσά για τις εξαγορές αντίστοιχα των Μάντσεστερ Σίτι και Παρί Σεν Ζερμέν, σε Βρετανία και Γαλλία, ανεξάρτητα από τον πακτωλό χρημάτων που επένδυσαν στην συνέχεια για να «γιγαντώσουν» τις δυο ομάδες. Εκείνες τις εποχές άλλωστε ούτε η Σίτι ούτε η Παρί ήταν κάτι «μεγάλο»…    

Το ρεπορτάζ λέει ότι: ο μεν Μανσούρ με όχημα τo Abu Dhabi United Group (και τώρα την holding City Football Group) κατέβαλε 210 εκατ. λίρες (ή 240,5 εκατ. ευρώ) τον Σεπτέμβριο του 2008 για την απόκτηση του 90% της νυν πρωταθλήτριας Αγγλίας και Ευρώπης, της Σίτι, από τον πρώην πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης Τακσίν Σιναβάτρα και έναν χρόνο αργότερα πήρε και το εναπομείναν 10%.

Ο δε Κελαϊφί και η Qatar Sports Investements έδωσαν 50 εκατ. ευρώ το 2011 για το 70% του γαλλικού «θηρίου» και Μάρτιο του 2012 έκαναν δικό τους και το άλλο 30%, με βάση μια αποτίμηση 100 εκατ. ευρώ. Σήμερα, η αξία και των δυο ομάδων έχει εκτιναχθεί σε μερικά δισ. για την καθεμιά, όπως και οι ίδιες αγωνιστικά, μετά από ένα μπαράζ πανάκριβων μεταγραφών, αστέρων πρώτης γραμμής.   

Αν δει κανείς τις πορείες όλων αυτών των ομάδων, διαπιστώνει πώς κάποιοι από τους πανίσχυρους επιχειρηματίες οι οποίοι τις εξαγόρασαν στο πρόσφατο ή απώτερο παρελθόν, κατάφεραν να τις οδηγήσουν πολύ ψηλά. 

Όχι όλοι όμως με ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα την 18ετή ηγεσία των Γκλέιζερ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ… 

Business, funds, δικαστές και πολιτική 

Αναλυτές, ειδικοί στις business του ποδοσφαίρου, επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην «βιομηχανία των γηπέδων» και η κατακόρυφη πτώση των εσόδων προκάλεσαν οικονομικές απώλειες τέτοιες για αρκετές ομάδες, που ανάγκασαν τους ιδιοκτήτες τους να βάλουν πωλητήρια και σε άλλους την ευκαιρία να επενδύσουν στο άθλημα. 

Όχι τυχαίο, ίσως, ότι τα μισά από τα 10 μεγαλύτερα deals ολοκληρώθηκαν την περίοδο 2020-2022. 

Ιδιοκτήτες άλλαξαν 52 ομάδες κατά την διάρκεια του COVID, όπως είχε αποκαλύψει επίσημα η UEFA. 

Στην περίπτωση της Τσέλσι, αυτό συνέβη για πολιτικούς λόγους, εξ αιτίας των σχέσεων του Ρόμαν Αμπράμοβιτς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η αποκατάσταση της κανονικότητας μετά το τέλος του κορωνοϊού, οι οικονομικές συνθήκες σαφώς βοηθούν τις νέες διοικήσεις να βάλουν τις ομάδες σε καλύτερους δρόμους. 

Δεν έλειψαν πάντως και ορισμένες «εσωτερικές συναλλαγές» με κυριότερο παράδειγμα την Μίλαν.

Στο πιο πρόσφατο deal για τον ιταλικό σύλλογο, RedBird Capital Partners και Elliott Capital εμφανίζονται να συμφώνησαν την διατήρηση ενός μικρού ποσοστού (30%) από την δεύτερη και την εκπροσώπησή της στο Δ.Σ. της ομάδας, στο πλαίσιο της επιχειρηματικής συνεργασίας τους. 

Η πρώτη, παράλληλά, λέγεται ότι έλαβε ένα δάνειο 200-300 εκατ. ευρώ, με την δομή του deal να περιλαμβάνει για την δεύτερη ένα bonus μελλοντικής πώλησης της Μίλαν.

Πληροφορίες στις αρχές του 2023 ήθελαν ωστόσο τις εισαγγελικές αρχές της Ιταλίας να ξεκινούν έρευνα για την συναλλαγή του 1,2 δισ. ευρώ, μεταξύ των δυο αμερικανικών funds! 

Διαβάστε ακόμη

Capital Link: Έτος ορόσημο για νέες επενδύσεις το 2024 (pics)

ΔΕΗ: Βάζει «μπουρλότο» στην μπλε κιλοβατώρα με χρέωση 17,5 λεπτά για έναν χρόνο

Ερευνα: 5 συμπληρώματα που “υπόσχονται” μακροζωία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version