Οικονομικοί «κολοσσοί» παγκόσμιου βεληνεκούς πρωταγωνιστούν σε ένα «σίριαλ», με φόντο τα έσοδα του ισπανικού πρωταθλήματος. Του δεύτερου κατά κανόνα σε εμπορική αξία στην Ευρώπη μετά από την βρετανική Premier League και τρίτου οριακά το ’20 πίσω από την γερμανική Bundesliga.
Η υπόθεση της συμφωνίας της πλειοψηφίας των ομάδων των δυο κορυφαίων κατηγοριών της La Liga με την CVC Capital Partners για την παροχή δανείου ύψους 2 δισ. ευρώ έναντι παραχώρησης ποσοστού μελλοντικών εσόδων (η λίγκα χρησιμοποιεί, πάντως, την λέξη επένδυση) πρωταγωνιστεί στην επικαιρότητα από το περασμένο καλοκαίρι.
Ειδικότερα από τον Αύγουστο, όταν το «χρυσό» deal με το αμερικανικό fund πέρασε με ψήφους 38-4 από την Γενική Συνέλευση των συλλόγων και πριν από μερικές ημέρες (10 Δεκεμβρίου) επικυρώθηκε σε νέα συνεδρίαση με τις δυο υπερδυνάμεις, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα να το καταψηφίζουν, όπως και οι Αθλέτικ Μπιλμπάο, Ιμπιζα (δεύτερης κατηγορίας).
Οι «αντάρτες» έχουν επιβεβαιώσει μάλιστα από τα προηγούμενα 24ωρα–μέσω κοινής επιστολής τους- την απόφαση τους να κινηθούν νομικά κατά της συμφωνίας, «θεωρώντας ότι πρόκειται για παράνομη συναλλαγή που προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά σε ολόκληρο το ισπανικό ποδόσφαιρο» και οδηγούν τις σχέσεις τους με την διοργανώτρια αρχή στα άκρα…
Το αρχικό ύψος του deal είχε υπολογισθεί στα 2,7 δισ. ευρώ, ωστόσο –όπως είχε επισημανθεί και από το newmoney- θα μειωθεί κατά 600-700.000 ευρώ λόγω της «απουσίας» των δυο top brands της La Liga, της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα, οι οποίες θα διατηρήσουν την αυτονομία και τα δικαιώματα τους και θα μείνουν εκτός του διαμοιρασμού των κοινών εσόδων…
Στον απόηχο των νέων αντιδράσεων από τους δυο μεγάλους, ξένα media εξειδικευμένα στα οικονομικά θέματα της «αθλητικής βιομηχανίας» κάνουν λόγο για έγκριση του deal από τους συλλόγους της La Liga και για επικείμενη έναρξη της υλοποίησης του σχεδίου του private equity CVC Capital Partners να επενδύσει για την απόλυτη ακρίβεια 1,994 δισ. ευρώ ή 2,3 δισ. δολ. σε μια νέα εταιρεία που θα ελέγχει τα δικαιώματα της λίγκας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις χορηγίες. (Πηγή: SportBusiness).
Σε αυτό το σημείο, αρχίζουν να εμπλέκονται και άλλες «οικονομικές δυνάμεις»:
Ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης και μεγιστάνας του κλάδου των κατασκευών, Φλορεντίνο Πέρεθ έχει προειδοποιήσει για την πρόθεση του να διαμορφώσει ένα ανταγωνιστικό σχέδιο χρηματοδότησης με επένδυση από τον οίκο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών JP Morgan με έδρα τις ΗΠΑ, αν και γενικώς οι αντιπροτάσεις του βρίσκουν σε «τοίχο» (…συμπεριλαμβανομένου του «Sustainable Project» για την La Liga, αλλά και νωρίτερα με το φιάσκο της European Super League).
Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και η Μπιλμπάο αντιτίθενται σταθερά στη συμφωνία, κατά τις ίδιες πηγές, πιστεύοντας ότι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους από την επίμαχη συμφωνία…
Την ίδια ώρα, το Reuters έχει αποκαλύψει ότι η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs συμμετέχει σε αυτήν και θα συνεισφέρει ένα μέρος της νέας επένδυσης, σε έναν… οικονομικό «πόλεμο» 24,25 δισ. ευρώ. Όση, δηλαδή, η συνολική αποτίμηση του deal, η οποία είχε καθοριστεί με τη βοήθεια της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Rothschild & Co και της συμβουλευτικής Duff & Phelps.
Σύμβουλοι της LaLiga ήταν η δικηγορική Urιa Menedez, η KPMG και η διαχειρίστρια περιουσιακών στοιχείων Bibium Capital. Το CVC συμβουλεύτηκε την νομική Latham & Watkins, την εταιρεία αθλητικού μάρκετινγκ Two Circles και την εξειδικευμένη αθλητική συμβουλευτική Oliver & Ohlbaum.
Το ποσοστό και η προκαταβολή
Οι όροι της «χρυσής» συμφωνίας; Το καλοκαίρι είχε δημοσιοποιηθεί πως πρόκειται ουσιαστικά για δάνειο της La Liga, με ορίζοντα αποπληρωμής στα 40 χρόνια (αναλογικά περίπου 70 εκατ. τον χρόνο) και τη CVC Capital Partners να εισπράττει το 11% των ετήσιων εσόδων που αφορούν τις μη οπτικοακουστικές επιχειρήσεις της Λίγκας και το 10,95% από τα οπτικοακουστικά για τα επόμενα 50 χρόνια.
Οι νεότερες πληροφορίες θέλουν την CVC να αποκτά ποσοστό 8,2% στη νέα «μονάδα» εμπορικών δικαιωμάτων της La Liga και να εξασφαλίζει ένα «κομμάτι» αυτών των εσόδων, «απόντων» των Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και των λοιπών «αποστατών»…
Η La Liga απαντά ότι οι σύλλογοι που φέρουν αντίρρηση δεν θα λάβουν μεν μερίδιο από την επένδυση της CVC, αλλά θα συνεχίσουν να παίρνουν από τα εμπορικά δικαιώματα και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν προφανώς… λογιστές και δικηγόροι.
Όσον αφορά τον τελικό διακανονισμό και τους όρους του με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, οι Financial Times γράφουν ότι η πρώτη δόση ύψους 400 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της συμφωνίας θα καταβληθεί στους ισπανικούς συλλόγους «μέσα στις επόμενες εβδομάδες» και το εναπομείναν ποσό από τα 1,994 δισ. ευρώ θα δοθεί μέσα σε 3 χρόνια.
Οι ομάδες της La Liga –και όλου του κόσμου- εξωθούνται στην αναζήτηση επενδύσεων, κεφαλαίων και εσόδων λόγω της οικονομικής πίεσης που τους ασκούν οι επιπτώσεις της πανδημίας και μεταξύ άλλων επιδίδονται στην διεθνή ανάπτυξη brands και προϊόντων, την καινοτομία και τεχνολογία, την ανάπτυξη περιεχομένου για ψηφιακές πλατφόρμες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.α.
Η δε CVC συμμετέχει επίσης αυτό τον καιρό και σε μια άλλη ενδιαφέρουσα προσφορά για την απόκτηση μεριδίου στις business των εμπορικών δικαιωμάτων του γαλλικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου!
Τα τηλεοπτικά δικαιώματα
Η La Liga υπέγραψε τα τελευταία 24ωρα νέα συμφωνία για την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ισπανικού πρωταθλήματος εντός χώρας (με το συνδρομητικό δίκτυο Movistar και την πλατφόρμα Dazn) έναντι 4,95 δισ. ευρώ από τη σεζόν 2022-23 ως το 2026-27, με ετήσια αύξηση από τα 980 εκατ. ευρώ στα 990 εκατ. ευρώ.
Αν και… ελάχιστη, θεωρείται επιτυχία λόγω των συνθηκών και της αβεβαιότητας που επικρατούν στις αγορές, ενώ, ως προς το deal με το CVC οι Ισπανοί προσδοκούν την επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους στις ΗΠΑ, όπως έγινε με την συμφωνία του Μαΐου ως το 2029 ύψους 1,4 δισ. δολ. πάλι για τα τηλεοπτικά με την Disney.
Διαβάστε ακόμη: