Της Στεφανίας Σούκη

Οι διαγωνισμοί για τα ακίνητα των ιαματικών πηγών, της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών στην Κρήτη, αλλά και για τις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις camping του ΕΟΤ στα Καμμένα Βούρλα είναι αυτοί που παίρνουν σειρά το αμέσως προσεχές διάστημα από το γ’ τρίμηνο του 2018 και μετά, όσον αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του περιλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αξιοποιήσης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

prvhn.jpg

Η πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών στην Κρήτη

Παράλληλα, στο στάδιο τoυ pre-marketing και της αναζήτησης του βέλτιστου τρόπου αξιοποίησης είναι οι διαδικασίες για άλλα σημαντικά ακίνητα όπως αυτό, πρώην κυριότητας ΕΡΤ Α.Ε., στην Περαία του δήμου Θερμαϊκού του νομού Θεσσαλονίκης ή των πρώην εργοταξιακών χώρων της γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου.

eot5.jpg

Το camping του ΕΟΤ τα Καμμένα Βούρλα

Στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ έχουν παραμείνει 91 ακίνητα, η ιδιωτικοποίηση των οποίων γίνεται σταδιακά, ανάλογα με τη νομική, τεχνική και εμπορική ωριμότητά τους, είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δημοπρασιών, είτε μέσω συμβατικών διαγωνιστικών διαδικασιών με την υποστήριξη και των χρηματοοικονομικών συμβούλων

Σε ένα από τα σημαντικότερα ανοικτά «μέτωπα», για τις μεγάλες τουριστικές αναπτύξεις στις δύο ιδιοκτησίες στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, Γκόλφ Αφάντου και Νότια Αφάντου- που έχουν περάσει από χίλια κύματα τα τελευταία χρόνια- στα επόμενα βήματα, όπως αυτά καταγράφονται στο επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης του Ταμείου είναι η έκδοση πράξης δασικού χαρακτηρισμού Νότιας Αφάντου, η δημοσίευση διοικητικής πράξης παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας, κατόπιν οριστικοποίησης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, η υπογραφή των συμβάσεων αγοραπωλησίας μετοχών, αλλά και το ικονομικό κλείσιμο συναλλαγής. Υπενθυμίζεται ότι η M.A. Angeliadis είναι πλειοδότης για το Γκολφ Αφάντου και η T.N. Aegean Sun Investment Limited πλειοδότης για τη Νότια Αφάντου.

gkolf.jpg

Γκολφ Αφάντου στη Ρόδο

Στο κομμάτι των ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την πώληση των ακινήτων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δημοπρασιών εκκρεμούν τα συμβόλαια προς υπογραφή από το ΤΑΙΠΕΔ για το ακίνητο Κοσκινού στη Ρόδο, το ακίνητο της Πάτρας, της Παλιάς Πόλης του Ναυπλίου, το ακίνητο «Σαμπάριζα Ερμιόνης», στη ΒΙΠΕ Βόλου, για το ξενοδοχείο ΗΝΙΟΧΟΣ, αλλά και για τμήμα ακινήτου στο Σανατόριο Μάνα. Παράλληλα, οι επιτελείς του Ταμείου βρίσκονται σε αναζήτηση ακινήτων ώριμων και κατάλληλων τα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν σε νέο πρόγραμμα αξιοποίησης μέσω της πλατφόρμας www.e-publicrealestate.gr.

Σε ένα άλλα πολυσυζητημένο ακίνητο, το Castello Bibelli της Κέρκυρας (έκτασης 83.844 τ.μ., εκ των οποίων τα 77.019 τ.μ. αφορούν το υπό αξιοποίηση ακίνητο, δεδομένου ότι έκταση 6.825 τ.μ. έχει παραχωρηθεί στην Εθνική Πινακοθήκη και εξαιρείται) έχει υποβληθεί βελτιωμένη οικονομική προσφορά που έγινε αποδεκτή, ενώ στα επόμενα βήματα είναι η υποκατάσταση προτιμητέου επενδυτή και η υποβολή στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Το ακίνητο περιλαμβάνει το ιστορικό κτίριο του “Castello” (1.968 τ.μ.), ένα νεογοτθικού ρυθμού κτίριο χτισμένο το 1900, και τέσσερα βοηθητικά κτίρια (457 τ.μ.). Το “Castello” και τρία βοηθητικά κτίρια έχουν κηρυχθεί από το Υπ. Πολιτισμού ως «ακίνητα» – διατηρητέα μνημεία. Η αξιοποίηση θα γίνει με την πώληση των μετοχών μιας Εταιρίας Ειδικού Σκοπού (SPV), στην οποία θα ανήκει εμπράγματο δικαίωμα κυριότητας επί τμήματος του ακινήτου – Ζώνη ΙΙ (χρήση τουρισμός- αναψυχής) και δικαίωμα επιφανείας επί του “Castello” – Ζώνη Ι (χρήση τουριστικό- παραθεριστικό χωριό), συμφώνως προς τις προβλέψεις του οικείου Ειδικου Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ).

Για την έκταση στο δήμο Μαρκοπούλου Αττικής, επιφάνειας περίπου 1.000 στρεμμάτων (προς αξιοποίηση 590 στρέμματα) με κτιριακές αθλητικές και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου είναι στο στάδιο της προετοιμασίας τα τεύχη του διαγωνισμού για μακροχρόνια παραχώρηση ενώ στα επόμενα βήματα είναι η υποβολή προς έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ στο Κεντρικό Συμβούλιο για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας (ΚΣΔΑΠ), η υποβολή της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προς διαβούλευση, ενώ θα πρέπει να τελεσιδικήσει η πράξη δασικού χαρακτηρισμού, να γίνει το pre-marketing και να ξεκινήσει στη συνέχεια ο διαγωνισμός.

Τα ακίνητα των ιαματικών πηγών

Το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων εντός των οποίων υπάρχουν ιαματικές πηγές, το οποίο ήδη οδεύει προς αξιοποίηση.

Το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου βρίσκεται γεωγραφικά στο νομό Φθιώτιδας και περιλαμβάνει τα ακίνητα: Ι.Π. Θερμοπυλών, Ι.Π. Λουτρόπολης Καμμένων Βούρλων, Ι.Π. Camping Καμμένων Βούρλων, Ι.Π. Υπάτης και Ι.Π. Πλατυστόμου. Επιπλέον, στο ΤΑΙΠΕΔ ανήκει το ακίνητο των Ι.Π. Κύθνου και το συγκρότημα του Υδροθεραπευτηρίου Αιδηψού.

Ως προς το Ξενία (δυναμικότητας 46 δωματίων) και την Ιαματική Πηγή Κύθνου η υποβολή προσφορών, με βάση το χρονοδιάγραμμα, είναι έως τις 25/6/2018. Στο πλαίσιο της αξιοποίησης του ακινήτου της Κύθνου, λόγω της ιδιαιτερότητάς του ως ιστορικό υδροθεραπευτήριο κτισμένο από τους Hansen και Ziller, το κτιριακό συγκρότημα έχει κριθεί διατηρητέο, γεγονός που απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό.

jeniaa.jpg

Ξενία Κύθνου

Για το ακίνητο της Λουτρόπολης των Καμμένων Βούρλων, η συνολική προς αξιοποίηση έκταση είναι 468.125 τ.μ. και περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Γαλήνη» και διάφορα άλλα κτίρια, στην πλειονότητά τους εγκαταλελειμμένα. Το ακίνητο είχε εκμισθωθεί στην ΕΤΕ, η οποία το είχε υπεκμισθώσει στον όμιλο Μήτση, ενώ διατηρούσε δικαίωμα προτίμησης σε περίπτωση μελλοντικής αξιοποίησης. Γι’ αυτό το λόγο απαιτείται η τυπική λύση της σχέσης με ταυτόχρονη παραίτηση της ΕΤΕ από το δικαίωμα προτίμησης. Τώρα, στα επόμενα βήματα είναι η σύνταξη Μελέτης ΕΣΧΑΔΑ και ΣΜΠΕ και η παραίτηση δικαιώματος προτίμησης από Ε.Τ.Ε. με την εκδήλωση ενδιαφέροντος να είναι για το τρίτο τρίμηνο του 2018.

Ως προς το ακίνητο camping Καμένων Βούρλων, για το οποίο η μέθοδος αξιοποίησης είναι υπό συζήτηση, γίνονται αυτή την περίοδο ενέργειες premarketing, ενώ εκκρεμούν οι μελέτες ΕΣΧΑΔΑ και ΣΜΠΕ. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος αναμένεται προς το τρίτο τρίμηνο του 2018, ενώ στα επόμενα βήματα είναι και η σύνταξη μελέτης ΕΣΧΑΔΑ και ΣΜΠΕ. Πρόκειται για παραθαλάσσιο ακίνητο, με συνολική έκταση 1.061.955 τ.μ εκ των οποίων εκμεταλλεύσιμα είναι τα 850.160 τ.μ. και περιλαμβάνει εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις Camping του ΕΟΤ.

Αντίστοιχα και για το ακίνητο των Θερμοπυλών η μέθοδος αξιοποίησης είναι και στην περίπτωση αυτή υπό συζήτηση με τα επόμενα βήματα να περιλαμβάνουν επίσης Σύνταξη Μελέτης ΕΣΧΑΔΑ και ΣΜΠΕ. Η συνολική έκταση του ακινήτου είναι 785.398 τ.μ., και περιλαμβάνει υδροθεραπευτικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις (εγκαταλελειμμένες).

Οι εκτάσεις σε Γούρνες, Περαία και Αντίρριο

Για την έκταση της «Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών» εκτάσεως 708.061 τ.μ. κείμενο στο Δήμο Χερσονήσου στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης, το τμήμα προς αξιοποίηση έχει εμβαδόν περίπου 350 στρέμματα, με την προοπτική της πώλησης του ακινήτου, ενώ τα επόμενα βήματα είναι η διαβούλευση ΣΜΠΕ και η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας εντός του τρίτου τριμήνου 2018.

Στα ακίνητα προς αξιοποίηση περιλαμβάνεται και αυτό πρώην κυριότητας της ΕΡΤ στην Περαία της Θεσσαλονίκης έκτασης 760.807 τ.μ.. Επί του ακινήτου υφίστανται παλιά και ερειπωμένα κτίσματα συνολικής επιφάνειας 2.665 τ.μ., με το ΤΑΙΠΕΔ να θέλει να οριστικοποιήσει τον τρόπο αξιοποίησής του στο επόμενο διάστημα, προχωρώντας και στην εκπόνηση ΕΣΧΑΔΑ και ΣΜΠΕ.

Υπό συζήτηση είναι και ο τρόπος αξιοποίησης για τους πρώην εργοταξιακούς χώρους του έργου της Ζεύξης Ρίου- Αντιρρίου. Πρόκειται για έκταση 213.583 τ.μ., το οποίο αποτελείται από τέσσερα μη όμορα τμήματα στην βόρεια απόληξη της γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου. Επί του ακινήτου δεν υφίστανται κτίσματα, ενώ «τρέχουν» οι ενέργειες νομικής ωρίμανσης αναφορικά με τη μεταγραφή των απαλλοτριώσεων και της ταυτότητας του ακινήτου, οι ενέργειες τεχνικής ωρίμανσης σχετικά με τη διόρθωση των θεσμικών γραμμών του ακινήτου (επανακαθορισμός ζώνης αιγιαλού παραλίας), το pre-marketing και η έρευνα βέλτιστου τρόπου αξιοποίησης του ακινήτου μέσω σεναρίων. Στα επόμενα βήματα είναι η οριστικοποίηση του τρόπου αξιοποίησης, η επικαιροποίηση του ΕΣΧΑΔΑ και της ΣΜΠΕ.