Για μια ακόμη φορά βγαίνει σήμερα, Πέμπτη 19 Ιανουαρίου, στο σφυρί το ημιτελές συγκρότημα του Ερασίνειου Ογκολογικού Νοσοκομείου στο Κορωπί.
Πρόκειται για μια ομολογουμένως μεγάλη χαμένη ευκαιρία, καθώς εάν η επένδυση των 90 εκατ. ευρώ είχε ολοκληρωθεί, θα αποτελούσε μια σημαντική ενίσχυση του συστήματος υγείας.
Δυστυχώς, όμως, αν και έφτασε σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής, στη συνέχεια «πάγωσε» και εδώ και χρόνια στέκει στα ορεινά της λεωφόρου Βάρης-Κορωπίου, παραδομένο στη φθορά του χρόνου.
Ο σημερινός πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα τη Eurobank, γίνεται με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει υποχωρήσει στα 24,4 εκατ. ευρώ.
Πώς ξεκίνησε και η σημασία του
Οι βάσεις για αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα μπήκαν το 2007, με στόχο να δημιουργηθεί το μοναδικό νοσοκομείο που θα εξειδικευόταν σε θέματα πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης νεοπλασματικών ασθενειών, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ταυτόχρονα, θα εξυπηρετούσε και την τοπική κοινωνία παρέχοντας όλο το φάσμα των υπηρεσιών ενός γενικού νοσοκομείου. Η δυναμικότητά του θα ήταν 210 κλίνες και προβλεπόταν η τοποθέτηση υπερσύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού που θα έδινε νέες δυνατότητες για τους ογκολογικούς ασθενείς. Παράλληλα, το επιστημονικό επιτελείο του βρισκόταν ήδη σε ανοιχτή γραμμή με τα μεγαλύτερα ογκολογικά κέντρα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπως το κορυφαίο στο είδος του M. D. Αndersοn Cancer Center.
Εμπνευστής του σχεδίου ήταν ο μαιευτήρας Νικόλαος Λοΐσιος, τον οποίο πλαισίωνε ομάδα εξειδικευμένων γιατρών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και σημαντικοί επενδυτές, όπως ο όμιλος Ρέστη και η Attica Ventures.
Τον Απρίλιο του 2007 η εταιρεία Ερασίνειο Ογκολογική Θεραπευτική Κλινική, η οποία είχε συσταθεί έξι χρόνια πριν, τον Οκτώβριο του 2001, συμφώνησε με τις τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Αγροτική και Attica Bank) την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 33,5 εκατ. ευρώ. Το έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται φτάνοντας μέχρι τη διαμόρφωση των κτηρίων και την τοποθέτηση μεγάλου μέρους του μηχανολογικού εξοπλισμού.
Το «ναυάγιο» και οι άγονοι πλειστηριασμοί
Η ανάπτυξη του project, ωστόσο, συνέπεσε με την είσοδο της χώρας στην οικονομική κρίση, γεγονός που έφερε διακοπή της χρηματοδότησης και πάγωμα των εργασιών. Έτσι, αντί το Ερασίνειο να ανοίξει τις πύλες του το 2010, όπως προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα, οδηγήθηκε σε ένα ηχηρό ναυάγιο.
Τον Απρίλιο του 2015 το ομολογιακό δάνειο καταγγέλθηκε από τις τράπεζες και από το 2018 ξεκίνησαν οι προσπάθειες της Eurobank (ως εκπροσώπου των ομολογιούχων) να το πουλήσει μέσω πλειστηριασμού.
Αρχικά ο πήχης του τιμήματος είχε τεθεί στα 31,9 εκατ. ευρώ, καθότι μιλάμε για κτιριακό συγκρότημα εμβαδού 55.000 τ.μ., επί οικοπέδου 51 στρεμμάτων, μαζί με τον υφιστάμενο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό (ανελκυστήρες, κλιματιστικά, λέβητες, μετασχηματιστές μέχρι και κυλιόμενες σκάλες).
Όλες οι προσπάθειες του παρελθόντος, όμως, απέβησαν άκαρπες και από το 2020 άρχισε νέος κύκλος μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Τον Οκτώβριο του 2020 βγήκε στο ηλεκτρονικό σφυρί με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει μειωθεί, με βάση απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, στα 25,7 εκατ. ευρώ, αλλά ο πλειστηριασμός οδηγήθηκε σε αναστολή λόγω των έκτακτων μέτρων κατά της πανδημίας. Το ίδιο συνέβη και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς. Στη συνέχεια, το σφυρί χτύπησε στις 22 Ιουλίου 2021 και με την ίδια τιμή. Ούτε τότε όμως εκδηλώθηκε το παραμικρό ενδιαφέρον. Στον επόμενο πλειστηριασμό που έγινε στις 25 Μαΐου 2022 η τιμή εκκίνησης μειώθηκε στα 24,4 εκατ. ευρώ, αλλά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα.
Τι βγαίνει στο σφυρί
Στο σφυρί θα βγουν και πάλι σήμερα το ακίνητο μαζί με όλα τα «συστατικά και παραρτήματά του» και συγκεκριμένα αγροτεμάχιο 50.812,43 τ.μ. στη Δ.Ε. Κρωπίας, στη θέση Λούτσα Κουκέ ή Βούρβατση, που είναι εκτός σχεδίου και εκτός ζώνης πόλεως Κορωπίου, μαζί με το κτιριακό συγκρότημα που έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 55% και τον μερικώς εγκατεστημένο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.
Με βάση τη σχετική παρουσίαση που έχει επιμεληθεί η γνωστή εταιρεία συμβούλων ακινήτων Δανός σε συνεργασία με την BNP Paribas Real Estate, το ακίνητο που βρίσκεται επί της οδού Σκοπευτηρίου στο Κορωπί έχει «προνομιακή τοποθεσία λόγω της εγγύτητας της στη λεωφόρο Βάρης- Κορωπίου (8 χλμ. από την Αττική Οδό) και το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ απέχει επίσης, λίγα λεπτά από την Αθηναϊκή Ριβιέρα και το έργο του Ελληνικού.
Όπως επισημαίνεται, η κύρια χρήση στη γύρω περιοχή είναι οικιστική, με κάποια μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης, ενώ κοντά βρίσκεται και η Στρατιωτική Ακαδημία.
Ακόμη τονίζεται ότι το ακίνητο είναι ιδανικό για ιατρική χρήση ή για οποιαδήποτε παρόμοια δραστηριότητα, με κύριο πλεονέκτημα του οικοπέδου τη διατήρηση της τρέχουσας χρήσης -μη επιτρεπόμενη πλέον- και των συγκεκριμένων συντελεστών δόμησης.
Το «κουφάρι» της Φιλκεράμ
Την 1η Φεβρουαρίου είναι η σειρά ενός σημαντικού ονόματος στη βιομηχανική πορεία της χώρας. Πρόκειται για την πτωχευμένη Φιλκεράμ Τζόνσον το «κουφάρι» της οποίας βγαίνει με τιμή εκκίνησης 9.237.500 ευρώ.
Ο πλειστηριασμός αφορά το γήπεδο των εγκαταστάσεων της βιομηχανίας κατασκευής κεραμικών πλακιδίων, συνολικού εμβαδού 138.844,72 τ.μ. που προήλθε από τη σταδιακή συνένωση 14 όμορων κληροτεμαχίων, στο Πατριαρχικό Πυλαίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης (5ο χλμ της Εθνικής οδού «Θεσσαλονίκης-Αεροδρομίου»), καθώς και το βιομηχανικό συγκρότημα.
Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, όλος ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός της μονάδας έχει αφαιρεθεί, ενώ τα κτήρια δεν συντηρούνται και βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Επισημαίνεται ακόμη ότι η διαδοχική διαχρονικά κατασκευή των εγκαταστάσεων δημιούργησε ένα «δαιδαλώδες» κτιριακό συγκρότημα το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διατηρηθεί για την επανάχρηση του ακινήτου στην ίδια χρήση.
Το ακίνητο της Φιλκεράμ άρχισε να βγαίνει στο σφυρί από τον σύνδικο πτώχευσης, από τον Σεπτέμβριο του 2020 και έγιναν αρκετές προσπάθειες, με τελευταία τον Ιούνιο του 2021, χωρίς αποτέλεσμα λόγω έλλειψης πλειοδοτών.
Η ιστορία και η πτώχευση
Η «Φίλκεραμ-Johnson Α.Ε.» ιδρύθηκε το 1962 από την οικογένεια Φιλίππου και τον Χ. Κωνσταντόπουλο και ήταν η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που προχώρησε στην παραγωγή κεραμικών πλακιδίων.
Αρχικά η δυναμικότητα παραγωγής έφτανε τα 80.000 τ.μ. το χρόνο, ενώ στο peak των επιδόσεών της είχε πολλαπλασιαστεί στα 4.500.000 τ.μ. ετησίως, με το 30% να κατευθύνεται σε εξαγωγές. Η Φιλκεράμ εκείνη την εποχή ήταν μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες κεραμικών πλακιδίων στην Ευρώπη, με τον τζίρο της, το 2007, να φτάνει τα 55 εκατ. ευρώ. Λίγο πριν την έναρξη της κρίσης εγκαινιάστηκε μάλιστα και νέο σύγχρονο εργοστάσιο.
Έκτοτε όμως η πορεία ήταν καθοδική, με συσσώρευση ζημιών και υποχρεώσεων και διαρκή μείωση του προσωπικού.
Έτσι, τον Μάρτιο του 2011 σταμάτησε κάθε παραγωγική δραστηριότητα, λόγω της πτώσης της ζήτησης και της περιορισμένης τραπεζικής χρηματοδότησης, ενώ τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης κήρυξε την εταιρεία σε κατάσταση πτώχευσης.
Διαβάστε ακόμη:
ΥΠΕΝ: Αλλαγή πλεύσης μελετά η κυβέρνηση στη φορολόγηση των υπερκερδών στη λιανική
Αντρέα Ενρία: Στην Αθήνα ο επικεφαλής του SSM – Συναντήσεις με τραπεζίτες, Στουρνάρα και Σταϊκούρα
Τέλος επιτηδεύματος: ποιοι γλιτώνουν €1.000 (και πλέον) το 2023