Μπορεί το εμπορικό κέντρο Avenue στο Μαρούσι, το τελευταίο μεγάλο «ασημικό» της οικογένειας Παπαγεωργίου, της κραταιάς άλλοτε «Τρόπαια Συμμετοχική», να χάθηκε πριν δύο χρόνια. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα υπάρχει ένα ποσοστό… άυλης ιδιοκτησίας που και αυτό παίρνει το δρόμο για το σφυρί.
Πρόκειται για το ποσοστό 33,576% εξ αδιαιρέτου του δικαιώματος της μελλοντικής επέκτασης σε βάθος των κτιρίων του εμπορικού κέντρου, που έχει προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό στις 30 Νοεμβρίου. Επισπεύδουσα είναι η doValue, η κατάσχεση επιβλήθηκε για 60.000 ευρώ (μέρος της συνολικής απαίτησης) και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 202.410 ευρώ.
Όπως αναφέρεται ειδικότερα, αφορά το ποσοστό 33,576% εξ αδιαιρέτου του δικαιώματος της μελλοντικής επέκτασης σε βάθος των κτιρίων ενός συγκροτήματος, με την ανόρυξη υπογείων στα τμήματα του ενιαίου οικοπέδου που αποτελούσαν το παλαιό οικόπεδο Ζηρίδη, το οποίο δικαίωμα αποτελεί αυτοτελή, ανεξάρτητη οριζόντια ιδιοκτησία.
«Η ανωτέρω οριζόντια ιδιοκτησία βρίσκεται επί ενός συγκροτήματος κτιρίων Εμπορικού Κέντρου-Υπεραγοράς, κτισμένου σε οικόπεδο εκτάσεως μέτρων 31.901,93 τ.μ. που βρίσκεται στο Αμαρούσιο Αττικής, μέσα στο εγκεκριμένο σχέδιο του Δήμου Αμαρουσίου, της περιφερείας του ομωνύμου Δήμου και ήδη Δημοτικής Ενότητας Αμαρουσίου, του Δήμου Αμαρουσίου, της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής και το οποίο καταλαμβάνει ολόκληρο το υπ’ αριθμόν 1081 Ο.Τ. που περιβάλλεται από τις οδούς Κηφισίας, Ζηρίδη (πρώην ανωνύμου), Δημοκρίτου (πρώην Γούναρη) και ήδη Διαγόρα, επί των οποίων έχει προσόψεις και φέρει αριθμούς, στη Λεωφόρο Κηφισίας 41-45».
Εκτιμάται ότι «το δικαίωμα μελλοντικής επέκτασης κτιρίων σε βάθος οικοπέδου με ποσοστό συνιδιοκτησίας 12,616/1000 εξ αδιαιρέτου του όλου οικοπέδου» αντιστοιχεί σε 402,48 τ.μ.
Η άνοδος και η πτώση της «Τρόπαια»
Το 1971, οι αδελφοί Σταύρος και Αλέκος Παπαγεωργίου έβαλαν τα θεμέλια της Sanyo Hellas, αντιπροσωπεύοντας τα προϊόντα του φημισμένου, τότε, ιαπωνικού ομίλου στην Ελλάδα.
Ήταν μια εποχή που το brand αποτελούσε «διαβατήριο», ανοίγοντας το δρόμο για την επιτυχία. Οι Παπαγεωργίου, άνθρωποι εργατικοί και διορατικοί, δεν έμειναν σε αυτό. Αντίθετα στην πορεία των χρόνων έχτισαν μια μικρή «αυτοκρατορία» με ισχυρό εκτόπισμα στο επιχειρηματικό στερέωμα και πλοκάμια σε πολλούς και διαφορετικούς χώρους της αγοράς.
Από τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι το real estate και από τα ξενοδοχεία, τις υπηρεσίες τηλεφωνίας και την παραγωγή CD-R και DVD, μέχρι τη ναυτιλία, αλλά και με σημαντικά μετοχικά ποσοστά σε διάφορες επιχειρήσεις.
Η Sanyo Hellas από το 1998 έγινε εταιρεία συμμετοχών και το 2013 μετονομάστηκε σε Τρόπαια Συμμετοχική, παραπέμποντας στα Τρόπαια Αρκαδίας, τόπο καταγωγής της οικογένειας. Έκτοτε όμως άρχισε και η καθοδική πορεία με πωλητήρια «ασημικών» και το κλείσιμο ζημιογόνων θυγατρικών και δραστηριοτήτων προκειμένου η διοίκηση να μπορέσει να ανταποκριθεί στην ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας. Έτσι, σταδιακά πουλήθηκαν η Τρόπαια Ενεργειακή, το ποσοστό 7,73% στην FHL Kυριακίδης Mάρμαρα καθώς και άλλες συμμετοχές.
Στη συνέχεια ήρθε η σειρά του Avenue, που άρχισε να βγαίνει από τις τράπεζες Πειραιώς και Eurobank σε πλειστηριασμούς από τον Δεκέμβριο του 2018, με τιμή εκκίνησης 18,4 εκατ. ευρώ. Το αρχικό σφυρί δεν είχε αποτέλεσμα και ακολούθησαν αρκετά επαναληπτικά μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2021, οπότε άλλαξαν χέρια και οι τελευταίες οριζόντιες ιδιοκτησίες του εμπορικού κέντρου (καταστήματα και θέσεις στάθμευσης).
Στις 8 Δεκεμβρίου 2021 ήταν η σειρά της έδρας της Τρόπαια Συμμετοχική στη Μεταμόρφωση. Το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται μεταξύ του 11ου και του 12ου χλμ. επί του παράδρομου της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας στην αριστερή πλευρά (κατεύθυνση από Αθήνα προς Λαμία) στην θέση «Σωρός» του Δήμου Μεταμόρφωσης και δημιουργήθηκε από τη συνένωση πέντε όμορων αγροτεμαχίων έκτασης 4.626,46τ.μ.
Βγήκε σε πλειστηριασμό με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς και με τιμή πρώτης προσφοράς 2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,96 εκατ. ευρώ αφορούσαν το κτιριακό συγκρότημα και 40.000 ευρώ το δικαίωμα επέκτασης καθ΄ύψος (δικαίωμα υψούν) επί του δώματος. Οι τιμές κατακύρωσης ήταν αντίστοιχα 1.960.001 ευρώ και 40.001 ευρώ.
Στις 9 Μαρτίου 2022 βγήκε στο σφυρί και το 4 αστέρων Arcadia Hotel στην Κομοτηνή που είχε αποκτηθεί το 1997. Το ξενοδοχείο λειτουργούσε μέχρι τον Ιούνιο του 2019 οπότε και διέκοψε τη δραστηριότητά του. Διαθέτει 85 δωμάτια έχει κατασκευαστεί σε οικόπεδο 43.130 τ.μ. που βρίσκεται σε μια εκτός σχεδίου, αγροτική, κυρίως περιοχή, σε απόσταση περίπου 5,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Κομοτηνής, στον επαρχιακό δρόμο Κομοτηνής – Ποάνθου και σε άμεση γειτνίαση με τα όρια της Πανεπιστημιούπολης. Το οικόπεδο και η μονάδα βγήκαν σε πλειστηριασμό με τιμή πρώτης προσφοράς 2,5 εκατ. ευρώ και κατακυρώθηκαν με 1 ευρώ παραπάνω.
Η «Ελληνικά Σωληνουργεία»
Στις 30 Νοεμβρίου θα χτυπήσει το επαναληπτικό σφυρί και για τον μηχανολογικό εξοπλισμό της βιομηχανίας «Ελληνικά Σωληνουργεία» στην περιοχή της Χαλκίδας. Το πρώτο σφυρί χτύπησε στις 12 Ιουλίου 2023, με τιμή εκκίνησης 1.607.000 ευρώ, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφερόμενος, οπότε ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών. Το ίδιο συνέβη και την 1η Νοεμβρίου, παρότι η τιμή πρώτης προσφοράς είχε μειωθεί στα 1.205.250 ευρώ.
Στον επικείμενο πλειστηριασμό, με επισπεύδουσα την σύνδικο πτώχευσης, ο πήχης έχει κατέβει περαιτέρω στις 803.500 ευρώ. Ωστόσο, οι πιθανότητες να βρεθεί υποψήφιος αγοραστής είναι μικρές δεδομένης της παλαιότητας και της αχρησίας των μηχανημάτων επί δεκαετίες…
Η «Ελληνικά Σωληνουργεία» ιδρύθηκε από την οικογένεια Τσαούσογλου, αλλά το 1994 πέρασε στα χέρια της Μηχανικής της οικογένειας Εμφιετζόγλου και η λειτουργία της σταμάτησε το 2014. Η μονάδα, που είχε παραγωγική ικανότητα της τάξης των 100.000-150.000 τόνων ετησίως κηρύχθηκε σε πτώχευση τον Δεκέμβριο του 2015 με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Ευβοίας.
Η κατάσχεση του ακινήτου των 450 στρεμμάτων περίπου στη θέση «Γλύφα» Δροσιάς κοντά στη Χαλκίδα με τις εγκαταλελειμμένες κτιριακές εγκαταστάσεις έγινε στις 29 Ιουλίου 2021 και ενώ βαρυνόταν με προσημειώσεις και υποθήκες υπέρ τραπεζών και άλλων φορέων για ποσά συνολικού ύψους 20,52 εκατ. ευρώ. Ο αρχικός πλειστηριασμός για το ακίνητο έγινε στις 30 Μαρτίου 2022, με επισπεύδουσα τη doValue και τιμή εκκίνησης 6,88 εκατ. ευρώ, χωρίς να εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Τελικά στο επαναληπτικό σφυρί που ακολούθησε στις 8 Ιουνίου 2022 η τιμή πρώτης προσφοράς έχει μειωθεί στα 5,51 εκατ. ευρώ και το ακίνητο άλλαξε χέρια στα 5.510.001 ευρώ, δηλαδή με ένα ευρώ παραπάνω.
Ωστόσο, έμεινε ο μηχανολογικός εξοπλισμός, ο οποίος δεν περιλαμβανόταν στο «πακέτο». Και τούτο γιατί στις 21 Μαρτίου 2022 και μετά από προσφυγή το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας διέταξε να περιληφθεί ρητή μνεία στην έκθεση πλειστηριασμού ότι στα κατασχεθέντα ακίνητα δεν περιλαμβάνονται τα μηχανήματα και ο μηχανολογικός εξοπλισμός εντός αυτών.
Όλα αυτά οδηγήθηκαν σε ξεχωριστό πλειστηριασμό, ο οποίος, όπως προαναφέρθηκε, κατέληξε άγονος.
Στον μηχανολογικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
- Γραμμή παραγωγής σωλήνων της εταιρείας MANNESMANN.
- Γεννήτρια συγκολλήσεως με υψίσυχνο, υπέρηχοι της Krautkramer, Ανόπτηση ραφής της AEG,
- Κλίβανος επαγωγικής θέρμανσης, συγκρότημα θερμής έλασης HSR, συγκρότημα αποπεράτωσης σωλήνων.
- Δύο γραμμές παραγωγής χαλύβδινων σωλήνων μεγάλης διαμέτρου ελικοειδούς ραφής (80΄ & 24΄΄) του γερμανικού οίκου SCHWARTZKORF και DEMAG, καθώς και μηχανήματα αποπεράτωσης.
- Γραμμή αντιδιαβρωτικής επένδυσης σωλήνων με ασφαλτικό ή εποξειδικό υλικό.
- Βοηθητικές εγκαταστάσεις, γερανογέφυρες, αεροσυμπιεστές της ssr ingeersoll rand.
- Παλαιό σχιστικό συγκρότητμα του οίκου OME για το σχίσιμο των χαλυβδοταινιών και γραμμή εσωτερικής επικάλυψης φυγοκεντρικά εφαρμαζόμενης τσιμεντοκονίας του Ολλανδικού οίκου SELMERS και του Ελληνικού INTRABETON.
- Γραμμή επένδυσης με πολυαιθυλένιο (3L PE) ιταλικής κατασκευής καθώς και βοηθητικός εξοπλισμός (Αεροσυμπιεστής, ξηραντήρας, αεροφυλάκια κλπ).
- Γαλβανιστήριο.
- Μια σειρά από παλαιά επαγγελματικά οχήματα.
Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι η μονάδα δεν λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και ο εξοπλισμός δεν συντηρείται καθόλου, ενώ πιθανόν να έχει βανδαλιστεί σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον, είναι και απαξιωμένος τεχνολογικά καθώς το μεγαλύτερο τμήμα του χρονολογείται από την εποχή του 1980…
Διαβάστε ακόμη
Ο στρατός του Ισραήλ ανέπτυξε μπουλντόζες στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας (tweets)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ