Την περασμένη Πέμπτη έπεσαν οι τίτλοι τέλους στο μακρύ «σήριαλ» το οποίο αφορούσε την τύχη του βιομηχανικού ακινήτου της Αχαϊκή Amadeus, δηλαδή της μεγαλύτερης καθετοποιημένης εταιρείας κατασκευής χειροποίητων καπνοσυρίγγων που έβγαινε και ξαναέβγαινε στο σφυρί την τελευταία διετία.
Την ίδια ώρα, για τις 21 Δεκεμβρίου προγραμματίστηκε νέος πλειστηριασμός για ένα ακόμη ακίνητο της οικογένειας Πατρώνη, που αν και βρίσκεται στη Μύκονο κουβαλάει μεγάλα προβλήματα.
Η Αχαϊκή Amadeus και οι πίπες “made in Greece”
Η Αχαϊκή Amadeus υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής στους λάτρεις του καπνίσματος πίπας, και αφού διέγραψε μια διαδρομή δύο δεκαετιών, από το 1995 έως τα τέλη του 2016, αποφασίστηκε η εκκαθάριση και η λύση της.
Η εταιρεία, διαθέτοντας έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό και άνετη πρόσβαση σε πρώτη ύλη κατασκεύαζε με ιδιαίτερη επιμέλεια, -από το κομμάτι ξύλο μέχρι το τελικό προϊόν-, κάποιες από τις καλύτερες πίπες στη διεθνή αγορά, για αυτό και σημαντικό μέρος της παραγωγής της κατευθυνόταν σε εξαγωγές.
Οι πίπες της Amadeus ήταν φτιαγμένες από φυσικό μεσογειακό ξύλο briar, δηλαδή το γνωστό μας ρείκι που στην Ελλάδα υπήρχε άφθονο τουλάχιστον κατά το παρελθόν και έχει αναγνωριστεί διεθνώς για την άριστη ποιότητα του.
Παρά ταύτα, η πορεία της είχε διάφορα σκαμπανεβάσματα, αλλά από ένα σημείο και μετά υπήρξε σταθερά καθοδική.
Κάπως έτσι το οικόπεδο και το βιομηχανοστάσιο κατέληξαν στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με το αρχικό σφυρί να χτυπάει στις 24 Σεπτεμβρίου 2021, με τιμή πρώτης προσφοράς 600.000 ευρώ και με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά χωρίς να εμφανιστεί ούτε ένας ενδιαφερόμενος.
Έναν χρόνο μετά, στις 6 Οκτωβρίου 2022 έγινε ο επαναληπτικός πλειστηριασμός με επισπεύδουσα πλέον την Intrum και με την τιμή εκκίνησης στις 700.000 ευρώ, που και αυτός κατέληξε άγονος.
Στις 24 Νοεμβρίου έγινε η τρίτη προσπάθεια με την τιμή πρώτης προσφοράς μειωμένη κατά 20%, στις 560.000 ευρώ και τελικά το ακίνητο κατακυρώθηκε με 1 ευρώ παραπάνω, στις 560.001 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η κατάσχεση επιβλήθηκε για 300.000 ευρώ, ενώ στα βάρη περιλαμβάνονται προσημείωση υποθήκης ποσού 910.000 ευρώ, υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς, από τον Μάιο του 2005, καθώς και δύο αναγκαστικές κατασχέσεις υπέρ του ΙΚΑ ΤΕΑΜ Πάτρας, τον Μάρτιο του 2007 για ποσό 27.100,42 ευρώ και τον Ιούλιο του 2009 για ποσό 81.441,48 ευρώ.
Στο σφυρί βγήκε ένα οικόπεδο επιφάνειας 4.576 τ.μ. (κατά τον πιστοποιημένο εκτιμητή 4.575,51 τ. μ.) με το υπάρχον εντός αυτού βιοτεχνικό κτίριο, στη θέση Μεταμόρφωση Σωτήρος Πατρών του Δήμου Πατρέων.
Το τριώροφο βιοτεχνικό κτίριο συνολικής επιφάνειας 1.726,80 τ. μ. αποτελείται από ισόγειο επιφάνειας 701,95 τ. μ, πρώτο όροφο επιφάνειας 658,85 τ. μ. και δεύτερο όροφο επιφάνειας 366 τ. μ., ενώ ο φέρων οργανισμός του είναι κατασκευασμένος από οπλισμένο σκυρόδεμα.
Το αυθαίρετο στο «Νησί των ανέμων»
Η οικογένεια Πατρώνη έχει βρεθεί στο στόχαστρο των πλειστηριασμών την τελευταία διετία, για αρκετά ακίνητά της στην Αττική, τη Σύρο, τη Μύκονο και αλλού.
Αυτή τη φορά το επαναληπτικό σφυρί θα χτυπήσει στις 21 Δεκεμβρίου για ένα μεγάλο ακίνητο στο «Νησί των ανέμων», το οποίο ωστόσο εμφανίζεται ως άκρως προβληματικό.
Το ακίνητο αυτό κατασχέθηκε για 250.000 ευρώ (μέρος της συνολικής απαίτησης) και είχε προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό τον Νοέμβριο του 2021 από την Intrum.
Ανήκε στην εταιρεία «Βικτώρια Τουριστικές Επιχειρήσεις» και βρίσκεται στη θέση «Φανάρι» («Κουρίθρενα»), σε απόσταση 20 λεπτών από τη Χώρα. Η περιοχή, όπου υπάρχουν πολλά κτίρια κατοικιών και πολυτελείς βίλες, έχει απεριόριστη θεά στη θάλασσα και είναι εκτεθειμένη στους βόρειους ανέμους, επιβεβαιώνοντας το…παρατσούκλι της Μυκόνου.
Το αγροτεμάχιο είναι, κατά νεότερο τοπογραφικό, έκτασης 4.195,05 τ.μ. και αποτελεί τμήμα μεγαλύτερου αγρού 210 στρεμμάτων, ενώ περιήλθε στην εταιρεία «Βικτώρια», μέσω αγοραπωλησίας τον Δεκέμβριο του 2001.
Εντός του αγροτεμαχίου έχει κτιστεί οικοδομή που σύμφωνα με την οικοδομική άδεια θα έπρεπε να αποτελείτο από τρεις οριζόντιες ιδιοκτησίες βοηθητικής χρήσης και επτά ισόγεια διαμερίσματα.
Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, αυτές οι οριζόντιες ιδιοκτησίες δεν χτίστηκαν και αντί αυτών κατασκευάσθηκε ένα κτίριο με ισόγειο συνολικού εμβαδού 1442 τ.μ. και πρώτος όροφος 361 τ.μ.
To συγκρότημα κατοικιών, όπως αναφέρεται στην έκθεση εκτίμησης, βρίσκεται σε κακή κατάσταση και ενδεχομένως κάποιες κατοικίες να νοικιάζονται.
Ωστόσο, στις παρατηρήσεις καταγράφεται ότι δεδομένου πως «οι κατασκευές είναι εξ ολοκλήρου αυθαίρετες και δεν υπάρχει ταύτιση συμβολαιογραφικά και πολεοδομικά με την πραγματικότητα, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του θέματος και πλήρης νομικός έλεγχος καθώς το πρόβλημα του εν λόγω ακινήτου είναι δυσεπίλυτο».
Με άλλα λόγια, κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι το κτίριο της οικοδομικής άδειας δεν ταυτίζεται με κανένα από τα υπάρχοντα κτίρια, συνεπώς όλα τα κτίρια εντός του εν λόγω γηπέδου είναι αυθαίρετα και χρήζουν τακτοποίησης, το κόστος της οποίας υπολογίζεται στις 422.220 ευρώ.
Επιπλέον, λόγω της μη ταύτισης των συμβολαιογραφικών εγγράφων με την πραγματικότητα απαιτείται τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας. Ακόμη, «κάποια από τα κτίρια έχουν κλειστεί και μπαζωθεί, συνεπώς είναι πιθανό να υπάρχουν καταγγελίες και πρόστιμα στο τμήμα αυθαιρέτων για τα συγκεκριμένα κτίρια», όπως τονίζεται. Παράλληλα, θεωρείται απαραίτητη και μελέτη στατικής επάρκειας για όλα τα κτίρια με αναλυτική τεκμηρίωση του φέροντος οργανισμού.
Στον πλειστηριασμό της 21ης Δεκεμβρίου η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 1.813.000 ευρώ.
Διαβάστε ακόμη
Μητσοτάκης στο Λονδίνο(2), το deal Κόκκαλη, τα αεροπλάνα του Καράτζη και το χρυσό χαρτοφυλάκιο
Απίστευτο: Το δημόσιο χρωστάει ακόμα αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα ενοίκια»