Τέλος δεν έχει η περιπέτεια του ημιτελούς συγκροτήματος στο Κορωπί, το οποίο θα φιλοξενούσε το Ερασίνειο Ογκολογικό Νοσοκομείο. Το ίδιο όμως ισχύει για την οικογένεια του πρωτεργάτη του εγχειρήματος, γιατρού Νικόλαου Λοΐσιου, που βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη με την περιπέτεια των πλειστηριασμών.
Έτσι για μια ακόμη φορά το κτιριακό «φάντασμα» του Ερασίνειου έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί στις 8 Μαΐου 2025, με επισπεύδουσα τη Eurobank (ως εκπρόσωπο των ομολογιούχων) και με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει διολισθήσει στα 23 εκατ. ευρώ.
Η ιστορία του
Σε μια άλλη εποχή, πριν 17 χρόνια, επρόκειτο για τη μεγαλύτερη επένδυση στον χώρο της Υγείας, ύψους 90 εκατ. ευρώ ,που θα είχε πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία, καθώς θα έκανε πραγματικότητα μια πολύτιμη υποδομή.
Γυρίζοντας πίσω το «ρολόι» στο 2007, έμπαιναν οι βάσεις για αυτή τη μεγάλη επένδυση, με στόχο να δημιουργηθεί το μοναδικό νοσοκομείο που θα εξειδικευόταν σε θέματα πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης νεοπλασματικών ασθενειών, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ταυτόχρονα, όμως, θα εξυπηρετούσε και την τοπική κοινωνία παρέχοντας όλο το φάσμα των υπηρεσιών ενός γενικού νοσοκομείου. Η δυναμικότητά του θα ήταν 210 κλίνες και προβλεπόταν η τοποθέτηση υπερσύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού που θα έδινε νέες δυνατότητες για τους ογκολογικούς ασθενείς. Παράλληλα, το επιστημονικό επιτελείο του βρισκόταν ήδη σε ανοιχτή γραμμή με τα μεγαλύτερα ογκολογικά κέντρα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπως το κορυφαίο στο είδος του M. D. Αndersοn Cancer Center.
Εμπνευστής του φιλόδοξου αυτού σχεδίου ήταν ο μαιευτήρας Νικόλαος Λοΐσιος, τον οποίο πλαισίωνε ομάδα εξειδικευμένων γιατρών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και σημαντικοί επενδυτές, όπως ο όμιλος Ρέστη και η Attica Ventures.
Έτσι, τον Απρίλιο του 2007 η εταιρεία Ερασίνειο Ογκολογική Θεραπευτική Κλινική, η οποία είχε συσταθεί τον Οκτώβριο του 2001, συμφώνησε με τις τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Αγροτική και Attica Bank) την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 33,5 εκατ. ευρώ. Μετά, το έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται φτάνοντας μέχρι τη διαμόρφωση των κτιρίων και την τοποθέτηση μεγάλου μέρους του μηχανολογικού εξοπλισμού.
Για την κατασκευή και τη μετέπειτα διαχείριση (επί μία δεκαετία) του κτιριακού συγκροτήματος είχε συναφθεί στρατηγική συμφωνία με τον όμιλο Ελλάκτωρ.
Η «παγίδα» της κρίσης
Δυστυχώς, η ανάπτυξη του project συνέπεσε με την είσοδο της χώρας στο μακρύ και σκοτεινό τούνελ της οικονομικής κρίσης. Η εξέλιξη αυτή έφερε διακοπή της χρηματοδότησης και πάγωμα των εργασιών, με αποτέλεσμα, αντί το Ερασίνειο να ανοίξει τις πύλες του το 2010, όπως προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα, να οδηγηθεί σε ηχηρό ναυάγιο. Έτσι, απέμεινε το τεράστιο στοιχειωμένο συγκρότημα που αντικρίζει όποιος περνάει από τη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου.
Τον Απρίλιο του 2015 το ομολογιακό δάνειο καταγγέλθηκε από τις τράπεζες και από το 2018 ξεκίνησαν οι προσπάθειες της Eurobank (ως εκπροσώπου των ομολογιούχων) να το πουλήσει μέσω πλειστηριασμού.
Αρχικά ο πήχης του τιμήματος είχε τεθεί στα 31,95 εκατ. ευρώ, καθότι μιλάμε για κτιριακό συγκρότημα εμβαδού 55.000 τ.μ., επί οικοπέδου 51 στρεμμάτων, μαζί με τον υφιστάμενο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό (ανελκυστήρες, κλιματιστικά, λέβητες, μετασχηματιστές μέχρι και κυλιόμενες σκάλες).
Όλες οι προσπάθειες όμως, απέβησαν άκαρπες και από το 2020 άρχισε νέος κύκλος μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, στην οποία και για καιρό αποτελούσε το ακριβότερο ακίνητο σε επίπεδο τιμής εκκίνησης. Τον Οκτώβριο του 2020 βγήκε στο ηλεκτρονικό σφυρί με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει μειωθεί, με βάση απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, στα 25,7 εκατ. ευρώ, αλλά ο πλειστηριασμός οδηγήθηκε σε αναστολή λόγω των έκτακτων μέτρων κατά της πανδημίας. Το ίδιο συνέβη και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς. Στη συνέχεια, ανέβηκε ξανά στην πλατφόρμα και το σφυρί χτύπησε στις 22 Ιουλίου 2021 με την ίδια τιμή. Ούτε τότε όμως εκδηλώθηκε το παραμικρό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα ο πλειστηριασμός να ματαιωθεί «ελλείψει πλειοδοτών»…
Το ίδιο αποτέλεσμα υπήρξε τόσο στις 25 Μαΐου 2022 όσο και στις 19 Ιανουαρίου 2023, αν και η τιμή εκκίνησης είχε υποχωρήσει στα 24,4 εκατ. ευρώ.
Το νέο σφυρί
Σχεδόν δύο χρόνια μετά το σφυρί θα ξαναχτυπήσει τον ερχόμενο Μάιο με τον πήχη να έχει μειωθεί περαιτέρω στα 23 εκατ. ευρώ.
Στον πλειστηριασμό θα βγουν και πάλι το ακίνητο μαζί με όλα τα «συστατικά και παραρτήματά του» και συγκεκριμένα αγροτεμάχιο 50.812,43 τ.μ. στη Δ.Ε. Κρωπίας, στη θέση Λούτσα Κουκέ ή Βούρβατση, που είναι εκτός σχεδίου και εκτός ζώνης πόλεως Κορωπίου, μαζί με το κτιριακό συγκρότημα που έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 55% και τον μερικώς εγκατεστημένο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.
Με βάση σχετική έκθεση του παρελθόντος, το ακίνητο βρίσκεται σε «προνομιακή τοποθεσία λόγω της εγγύτητας του στη λεωφόρο Βάρης- Κορωπίου (8 χλμ. από την Αττική Οδό) και το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ απέχει επίσης, λίγα λεπτά από την Αθηναϊκή Ριβιέρα και το έργο του Ελληνικού.
Στον πλειστηριασμό περιλαμβάνεται και ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός, όπως:
■ Κυλιόμενες σκάλες, 2 τμχ., ΚΟΝΕ, TypeEJV100/35
■ Ανελκυστήρες, 12 τμχ., ΚΟΝΕ, μηχανικοί
■ Μετασχηματιστές, 3 τμχ, ΑΒΒ, 1.600 KVA, 5/ H/Z, 2 τμχ., ΓΕΜΚΟ, 1.000 KVA,
■ Πεδία μέσης τάσης, 1τμχ., ORION-ABB, 630 A, ■ Πεδία χαμηλής τάσης, 33 τμχ., Seller-ABB
■ Λέβητες, 3 τμχ., 1.000.000 kcal/hr (στο λεβητοστάσιο υπάρχουν και αντλίες κυκλοφορητές, καθώς και ο πίνακας αυτοματισμών της Grundfos)
■ Πυροσβεστικό συγκρότημα με μία ηλεκτροκίνητη και μία πετρελαιοκίνητη αντλία, 1 τμχ., Grundfos, 130m3/h-90MYΣ
■ Πιεστικό σύστημα νερού με 3 αντλίες, 1 τμχ., Grundfos, 90.24m3/h-21,7 ΜΥΣ
■ Κεντρικές κλιματιστικές μονάδες, 24 τμχ, Interklima
■ Δίδυμοι κυκλοφορητές (αντλίες) κλιματισμού, 18 τμχ., Grundfos, Inverter 2.900 rpm.
Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι η εταιρεία Ερασίνειο – Ογκολογική Θεραπευτική Κλινική Α.Ε. εξακολουθεί να είναι ενεργή, με σύμβουλο -διαχειριστή τον Νικόλαο Λοΐσιο, ενώ εδρεύει επί της λεωφόρου Β. Σοφίας 110.
Η περιπέτεια της οικογένειας Λοΐσιου
Εκτός από την περιπέτεια του Ερασίνειου, υπάρχει όμως και μια παράλληλη περιπέτεια για την οικογένεια Λοΐσιου.
Ο διακεκριμένος γυναικολόγος, καθώς και η σύζυγός του βρέθηκαν αντιμέτωποι από το 2021 με την απειλή πλειστηριασμού ιδιοκτησιών τους στην περιοχή της Σαρωνίδας.
Ωστόσο, για τις 5 Φεβρουαρίου 2025 έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί ακίνητο που ανήκει στα μέλη της οικογένειας Λοΐσιου.
Πρόκειται για οριζόντια ιδιοκτησία – διαμέρισμα του πέμπτου ορόφου μετά της αποθήκης του υπογείου μιας πολυκατοικίας, η οποία βρίσκεται επί της διασταύρωσης των οδών Βασιλίσσης Σοφίας αρ. 110 (πρώην Κηφισίας) και Καισαρείας. Αυτό το διαμέρισμα, στο οποίο μεταξύ άλλων εδρεύει και η εταιρεία Ερασίνειο – Ογκολογική Θεραπευτική Κλινική Α.Ε., έχει επιφάνεια 154 τ.μ. και στην αποκλειστική χρήση του ανήκει και αποθήκη του υπογείου επιφάνειας 4 τ.μ.
Επισπεύδουσα του πλειστηριασμού είναι η Intrum, η κατάσχεση επιβλήθηκε για 100.000 ευρώ (μέρος της συνολικής απαίτησης) και η τιμή πρώτης προσφοράς για την πλήρη κυριότητα έχει οριστεί σε 649.200 ευρώ.
Διαβάστε ακόμη
Η μονάδα PPF διπλασίασε τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ
Ενέργεια: Στη «μάχη» για τα 200 ΜW αποθήκευση η αγορά των ΑΠΕ – «Κλειδώνει» ο διαγωνισμός του ΥΠΕΝ
Σε «στενό κλοιό» οι ιδιοκτήτες ακινήτων που μισθώνονται σε πλατφόρμες Airbnb
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσειςτης επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ