search icon

business stories

Πλειστηριασμοί: Τα νέα σφυριά για Αλλατίνη και φωτογραφικό αρχείο Ελευθεροτυπίας (pics)

Στις 18 Δεκεμβρίου βγαίνουν με μειωμένη τιμή εκκίνησης οι εγκαταστάσεις της πρώην Nutriart στη Σίνδο - Για τις 13 Δεκεμβρίου έχει οριστεί η επαναληπτική διαδικασία σε βάρος της «Χ.Κ. Τεγόπουλος» - Παρέμβαση 71 φωτορεπόρτερ

Μετά τους άγονους πλειστηριασμούς που προηγήθηκαν έχουν ήδη προγραμματιστεί νέοι για τα βιομηχανικά ακίνητα της Αλλατίνη, στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Νοεμβρίου βγήκε στο σφυρί το μέιζον τμήμα του ακινήτου της «Αλλατίνη Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος ΑΒΕΕ» στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, με τιμή εκκίνησης 4.009.500 ευρώ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Πρόκειται για γήπεδο αρχικής επιφάνειας 32.954 τ.μ.,το οποίο μετά από διάφορες μετατροπές είναι σήμερα 25.041 τ.μ. Επί αυτού έχουν ανεγερθεί από την περίοδο 1995-1996 διάφορα βιομηχανικά κτίρια αρχικού συνολικού εμβαδού 7.781,26 τ.μ. (γραφεία, αποθήκες, 5όροφος μύλος ενισχυμένης ειδικής κατασκευής για αποκλειστική χρήση αλευρόμυλου με ύψος 25.50 μέτρα και εμβαδόν 3.557,23 τ.μ. καθώς και άλλα κτίρια). Σημειώνεται ότι μετά από επεκτάσεις το συνολικό εμβαδό του συγκροτήματος έφτασε τα 10.270,40 τ.μ.

Στις 18 Δεκεμβρίου θα διενεργηθεί ο επαναληπτικός πλειστηριασμός με την τιμή εκκίνησης μειωμένη στα ¾ της μέσης τιμής των εκτιμήσεων των πιστοποιημένων εκτιμητών, ήτοι στο ποσό των 3.007.125 ευρώ.

Την ίδια μέρα θα γίνει και ο δεύτερος επαναληπτικός πλειστηριασμός για ένα ακόμη σκέλος του συγκροτήματος στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου. Πρόκειται για ένα γήπεδο συνολικής επιφάνειας 13.430,44 τ.μ. με κτιριακό συγκρότημα συνολικού εμβαδού 5.960,31 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει μειωθεί πλέον στο ½ της μέσης τιμής των εκτιμήσεων των πιστοποιημένων εκτιμητών και συγκεκριμένα στις 883.500 ευρώ.

Η πορεία της «Αλλατίνη»

Όλα αυτά συμβαίνουν 11 χρόνια από τότε που η ιστορική βιομηχανία τροφίμων κηρύχθηκε σε πτώχευση, βάζοντας τέλος σε ένα φιλόδοξο επιχειρηματικό εγχείρημα μέρος του οποίου αποτέλεσε τμήμα της ιστορικής «Μύλοι Αλλατίνη», συμφερόντων αρχικά της γνωστής ομώνυμης εβραϊκής οικογένειας της Θεσσαλονίκης. Αυτό το κομμάτι, την Αλλατίνη Α.Ε., απέκτησε ο Νίκος Κατσέλης της ομώνυμης αρτοβιομηχανίας (Υιοί Κατσέλη) που το 2008 δημιούργησε τον όμιλο Nutriart, εκ των κορυφαίων παρασκευαστών προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής για τους τελικούς καταναλωτές, καθώς και κατεψυγμένης και διατηρημένης ζύμης για επιχειρήσεις εστίασης.

Η πορεία της εταιρείας συνέπεσε με την είσοδο της χώρας στην μακρά περίοδο της οικονομικής κρίσης, οδηγώντας τη στη δική της βαθιά κρίση με την κάθετη πτώση του τζίρου και τη διόγκωση του δανεισμού.

Έτσι παρά τις προσπάθειες διάσωσης και τα σχέδια εξυγίανσης η Νutriart κηρύχθηκε σε πτώχευση στις 21 Ιουνίου 2013.

Το αρχείο και η παρέμβαση των φωτορεπόρτερ

Λίγες μέρες νωρίτερα, για τις 13 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί ο επαναληπτικός πλειστηριασμός και για το φωτογραφικό αρχείο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία. Ο αρχικός έγινε στις 20 Νοεμβρίου, με τιμή πρώτης προσφοράς 244.516,60 ευρώ, όπως αυτή προέκυψε από τη μέση τιμή των εκτιμήσεων των δύο πιστοποιημένων εκτιμητών, δηλαδή αφενός του Ιανουαρίου 2023 που ήταν 197.000 ευρώ και αφετέρου του Σεπτεμβρίου 2024 που ήταν 292.033,20 ευρώ.

Ο πλειστηριασμός ήταν άγονος και για τον επόμενο η τιμή εκκίνησης έχει υποχωρήσει στα 3/4 της μέσης τιμής των εκτιμήσεων δηλαδή στο ποσό των 183.387,45 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική βασική έκθεση εκτίμησης έγινε το 2017 και η συνολική αξία εκκαθάρισης ανερχόταν τότε, σε 2.820.555 ευρώ ενώ η συνολική εύλογη αξία σε 5.840.664 ευρώ.

Όπως αναφερόταν στο έγγραφο της προηγούμενης διακήρυξης της συνδίκου πτώχευσης , «η τιμή εκκίνησης σε σχέση με αυτή της εκκαθάρισης προσεγγίζεται από το 67% που ήταν το 2017 μόλις στο 7% ώστε να μπορέσει να υπάρξει πρόθυμος αγοραστής για το πλήθος των αρχείων σε εύλογο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις στην έκθεση εκτίμησης του Ιανουαρίου 2023 υπάρχουν μια σειρά αιτίες που επιδρούν στην απομείωση της αξίας του φωτογραφικού αρχείου.

Ηχηρή παρέμβαση, ωστόσο, στη διαδικασία του πλειστηριασμού έκαναν μέσω εξωδίκου, -με ημερομηνία επίδοσης τη 19η Νοεμβρίου-, 71 φωτορεπόρτερ που είχαν συνεργαστεί με διάφορα έντυπα της υπό πτώχευσης «Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.», οι οποίοι εγείρουν σειρά ζητημάτων σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα που, όπως υποστηρίζουν, διατηρούν επί του φωτογραφικού υλικού.

Τι περιλαμβάνει

Το φωτογραφικό αρχείο της Ελευθεροτυπίας περιλαμβάνει, σύμφωνα με τη διακήρυξη, 60 θεματικές ενότητες που αφορούν από τη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία, οικονομία, προσωπικότητες που σημάδεψαν την ιστορία της ανθρωπότητας, τη Διεθνή Κατάσταση, Θεσμούς της Πολιτείας μέσα στις δεκαετίες, πολιτική, κινήματα, πολιτισμό, Αθλητισμό, καθημερινότητα κ.α.

Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι στο φωτογραφικό αρχείο της Ελευθεροτυπίας συμπεριλαμβάνεται το αρχείο της εφημερίδας Έθνος της περιόδου 1900 έως 1970.

Διαβάστε ακόμη 

«Tέλος εποχής» για πάνω από 600 συναλλαγές από 1η Δεκεμβρίου

Σπάνε ρεκόρ τα επιχειρηματικά deals το 2024

Banco BPM: Κινδυνεύουν 6.000 θέσεις εργασίας σε περίπτωση συμφωνίας με την UniCredit

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version