Υπήρξε ο μεγάλος πρωταγωνιστής της εγχώριας αγοράς στον τομέα της ξυλείας, αλλά ούτε αυτός κατάφερε να αποφύγει την κατάρρευση. Ο λόγος για τον όμιλο Shelman που είχε ιδρύσει το 1962 ο Παναγιώτης Ηλιάδης. Αφού μεσουράνησε επί σχεδόν πέντε δεκαετίες «προσέκρουσε» στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Έτσι, το 2009, και ενώ «μαύρα σύννεφα» απλώνονταν πάνω από τη χώρα, η Alfa Wood του Αντώνη Αδαμόπουλου εξαγόραζε το 73% της Shelman έναντι 11 εκατ. ευρώ, καθιστώντας τη θεσσαλική βιομηχανία ξύλου leader στην ελληνική αγορά ξύλου και προϊόντων ξυλείας, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες μεταποιητικές μονάδες στα Βαλκάνια.
Και τούτο, καθώς με την εξαγορά της Shelman αποκτούσε τη μητρική εταιρεία με εργοστάσια στη Χαλκίδα (όπου διέθετε και ιδιωτικό λιμάνι) και στη Ροδόπη, καθώς και τις θυγατρικές, δηλαδή τη βιομηχανία κόλλας Χατζηλουκάς Α.Ε. στην Κομοτηνή, τη Σέλμαν Σοφιανός Παρκέτα Α.Ε. (ποσοστό 50%), εταιρεία παραγωγής και τοποθέτησης παρκέτων με δραστηριότητα και στη Ρουμανία μέσω της Sofrom Exim S.A., την Ξυλεμπορική Πατρών Α.Ε. και την Ι. Τζήλος Α.Ε. στα Γλυκά Νερά Αττικής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008 η Shelman είχε κύκλο εργασιών 138,34 εκατ. ευρώ, αλλά και ζημίες μετά από φόρους 20,52 εκατ. ευρώ.
Με άλλα λόγια, η Alfa Wood μαζί με το «βαρύ όνομα», τα εργοστάσια και το εκτόπισμα της Shelman φορτωνόταν τις ζημιές, τις υποχρεώσεις που ξεπερνούσαν τα 175 εκατ. ευρώ, το υπεράριθμο προσωπικό και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον ραγδαίας υποχώρησης της οικοδομικής δραστηριότητας και των πωλήσεων, καθώς και αυξανόμενου ανταγωνισμού από τις εισαγωγικές εταιρείες, αλλά και από τη σταδιακή κυριαρχία των αλουμινένιων κατασκευών, αντί του ξύλου.
Η πτώχευση και το γαϊτανάκι των πλειστηριασμών
Η πορεία της Shelman υπό τη νέα ιδιοκτησία δεν κράτησε πολύ, καθώς το 2014 τέθηκε σε καθεστώς πτώχευσης. Ακόμη και τότε, όμως, εξακολουθούσε να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πάνελ τεχνητής ξυλείας στα Βαλκάνια (με παραγωγή πάνελ μελαμίνης, ινοσανίδας, κόντρα πλακέ, δαπέδων πριστών και laminate, πάγκων εργασίας, καπλαμά, διακοσμητικών επιφανειών, αρμοκαλύπτρων και λακαριστού mdf, ντουλαπών κουζίνας και άλλων προϊόντων), και με εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 25 χώρες.
Το «γαϊτανάκι» των πλειστηριασμών, ωστόσο, έχει αρχίσει εδώ και μια πενταετία. Η αφετηρία ήταν για τη μονάδα της Ροδόπης το Δεκέμβριο του 2016 με ελάχιστο τίμημα τα 11,6 εκατ. ευρώ και καθώς δεν υπήρξε ενδιαφερόμενος, από τον Σεπτέμβριο του 2018 το ελάχιστο τίμημα αναπροσαρμόστηκε στα 9,92 εκατ. ευρώ και πάλι χωρίς αποτέλεσμα.
Για τη συγκεκριμένη μονάδα, το 2014 είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τον τουρκικό όμιλο Kastamonu, που φερόταν να προσφέρει 30 εκατ. ευρώ. Μετά τους άγονους πλειστηριασμούς την τελευταία διετία υπήρξε μια κινητικότητα με επίκεντρο την εταιρεία EPS Wood, χωρίς ωστόσο και πάλι να καταλήξει σε πρακτικό αποτέλεσμα. Στο σφυρί βγήκαν παράλληλα το 2018 και το 2019 το εργοστάσιο της Shelman στο Βασιλικό Ευβοίας, αλλά και το σήμα της.
Το νέο σφυρί για τη μονάδα της Κομοτηνής
Για τις 29 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός για το μεγάλο βιομηχανικό συγκρότημα της Shelman στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής. Επισπεύδων είναι ιδιώτης και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 12,82 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι εκπονήθηκαν τρεις διαφορετικές εκθέσεις εκτίμησης, με αποκλίνοντα αποτελέσματα.
Για τη μία, η αγοραία αξία των ακινήτων και του μηχανολογικού εξοπλισμού ανέρχεται σε 18,55 εκατ. ευρώ, για τη δεύτερη σε 10,6 εκατ. ευρώ και για την τρίτη σε 7,49 εκατ. ευρώ. Πρόκειται ειδικότερα για συγκρότημα βιομηχανικών κτιρίων εντός γηπέδου – ακανόνιστου σχήματος- συνολικής έκτασης 297.288τ.μ.
Το συγκρότημα, το οποίο κατασκευάστηκε με διαδοχικές οικοδομικές άδειες από το 1998 μέχρι το 2003, περιλαμβάνει κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικής έκτασης 55.220,48τ.μ. η πλειοψηφία των οποίων αφορά σε κτίσματα (κτίρια και υπόστεγα) με μεταλλικό φέροντα οργανισμό και πλαγιοκαλύψεις με στοιχεία σκυροδέματος και πάνελ λαμαρίνας, ενώ υπάρχουν και κτίρια συμβατικής κατασκευής με φέροντα οργανισμό οπλισμένου σκυροδέματος και πλαγιοκαλύψεις με οπτοπλινθοδομές.
Η ποιότητα κατασκευής είναι η συνήθης για αντίστοιχης χρήσης κτίρια και ο βαθμός συντήρησης κρίνεται ικανοποιητικός δεδομένης της παλαιότητας, σε συνδυασμό με το ότι δεν λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, η έκταση είναι περιφραγμένη, το μεγαλύτερο μέρος του μη δομημένου μέρους του γηπέδου αδιαμόρφωτο, ενώ ο ακάλυπτος χώρος πέριξ των κτιριακών εγκαταστάσεων ασφαλτοστρωμένος.
Η πρώην βιομηχανική μονάδα δραστηριοποιούνταν στον κλάδο της παραγωγής και επεξεργασίας ξύλου. Τα παραγόμενα προϊόντα ήταν μοριοσανίδες σε ακατέργαστη και επεξεργασμένη μορφή. Η διαδικασία παραγωγής μοριοσανίδας περιλαμβάνει τις εξής επιμέρους γραμμές παραγωγής:
- Γραμμή σπαστήρα κορμών (silos)
- Γραμμή σπαστήρα ανακυκλούμενης ξυλείας
- Γραμμή πλανιδίου
- Γραμμή flakers (silos)
- Γραμμή στεγνωτηρίου
- Κολλαρίστρες
- Γραμμή διαμόρφωσης, πρέσσας και κοπής
- Γραμμή ψύξης και ντανιάσματος
- Γραμμή λειάνσεως
- Συστήματα μεταφοράς και φίλτρα
Πέραν του μηχανολογικού εξοπλισμού παραγωγής υπάρχει εργαστηριακός εξοπλισμός, οι απαραίτητες Η/Μ εγκαταστάσεις κίνησης, φωτισμού, πυρασφάλειας, θέρμανσης και ψύξης κτλ, εξοπλισμός επίπλων, καθώς και 21 οχήματα (φορτωτές, γερανοί, ανυψωτικά, βυτία κτλ). Ο μηχανολογικός εξοπλισμός βρέθηκε σε καλή κατάσταση βάσει μακροσκοπικής παρατήρησης, αλλά είναι σε ακινησία από το 2013 που σταμάτησε η λειτουργία της μονάδας.
Ξανά οι μεζονέτες του Βωβού
Στις 2 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει, για μια ακόμη φορά, το ηλεκτρονικό σφυρί για το συγκρότημα μεζονετών που έχτιζε η «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» στη Ν. Ερυθραία. Το συγκεκριμένο ημιτελές συγκρότημα άρχισε να βγαίνει σε πλειστηριασμό από τον Μάιο του 2021 και μετά τον περασμένο Νοέμβριο, χωρίς ωστόσο να προσελκύσει το παραμικρό ενδιαφέρον.
Την 1η Απριλίου χτύπησε και πάλι στο σφυρί για τις τρεις μεζονέτες, με συνολική τιμή εκκίνησης 826.000 ευρώ. Τελικά, εκείνη την ημέρα άλλαξε χέρια μόνο η μία από τις τρεις ιδιοκτησίες και συγκεκριμένα η ακριβότερη, που βγήκε με τιμή εκκίνησης 290.000 ευρώ και κατακυρώθηκε ένα ευρώ παραπάνω, στις 290.001 ευρώ. Για τις άλλες δύο, η νέα προσπάθεια, τον Σεπτέμβριο, θα γίνει με «σκόντο» στις τιμές εκκίνησης, καθώς από τις 272.000 ευρώ και 264.000 ευρώ, έχουν πέσει στις 217.600 ευρώ και 211.200 ευρώ, αντίστοιχα.
Αυτό το συγκρότημα πολυτελών κατοικιών στη θέση «Mορτερό» της N. Eρυθραίας, ο Μπάμπης Βωβός ήθελε επί χρόνια να το αξιοποιήσει. Για αυτό και στο παρελθόν έδωσε σκληρή μάχη να το ξεμπλέξει από τις κατασχέσεις του IKA, αφού χρειάστηκε έξι χρόνια και κάτι παραπάνω από 1 εκατ. ευρώ. Η κατάρρευση της εταιρείας του, ωστόσο, οδήγησε και αυτό, όπως και δεκάδες άλλα ακίνητα της «Βωβός», στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Οι οριζόντιες ιδιοκτησίες βρίσκονται σε ημιτελή κατάσταση (στο 50% – 55% της κατασκευής) και βγαίνουν στο σφυρί μαζί με θέσεις πάρκινγκ και με επισπεύδουσα την Cepal Hellas για λογαριασμό της Galaxy IV Funding Designated Activity Company.
Oι μεζονέτες αναπτύσσονται σε οικόπεδο 7,4 στρεμμάτων και έχουν εμβαδόν από 226 τ.μ. καθεμιά. Αποτελούνται από υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο με τις αποκλειστικές χρήσεις τους και με κοινόχρηστη εξωτερική πισίνα, ωστόσο στην έκθεση κατάσχεσης περιγράφεται ότι βρίσκονται σε «μορφή εγκατάλειψης».
Ειδικότερα, η πρώτη κατοικία αποτελείται από πρώτο όροφο επιφάνειας 82 τ.μ., ισόγειο 85 τ.μ. και πρώτο υπόγειο 59 τ.μ. Έχει επιφάνεια κύριας χρήσης (ισόγειο και Α' όροφος) 167 τ.μ. και συνολική επιφάνεια (μετά του υπογείου) 226 τ.μ. Στην κατοικία ανήκουν ως παράρτημα και παρακολούθημα δύο θέσεις στάθμευσης των 12 τ.μ., καθώς και το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου εμβαδού 278 τ.μ.
Η δεύτερη κατοικία, αντίστοιχα, έχει επιφάνεια κύριας χρήσης (ισόγειο και Α’ όροφος) 167 τ.μ., και συνολική επιφάνεια (μετά του υπογείου) 226 τ.μ. Κι αυτή διαθέτει δύο θέσεις στάθμευσης των 12 τ.μ., καθώς και δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου εμβαδού 200 τ.μ.
Η κατάσχεση και η ιστορία τους
Η κατάσχεσή τους έγινε για ποσό 100.000 ευρώ, που αποτελεί μέρος της συνολικής απαίτησης ύψους 3.046.845,12 ευρώ, πλέον τόκων και εξόδων εκτέλεσης. Σημειώνεται ότι το ημιτελές συγκρότημα περιλαμβανόταν στο πακέτο της λύσης που εξεταζόταν προ εξαετίας, το 2016, μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών και μεγάλων funds, όπως το KKR, με στόχο την εξαγορά των ακινήτων της «Μπάμπης Βωβός», στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης των οφειλών της εταιρείας συνολικού ύψους 272,2 εκατ. ευρώ.
Κεντρικό στοιχείο του σχεδίου εξυγίανσης ήταν το ακίνητο του Βοτανικού, το οποίο εισφέρθηκε σε νέα εταιρεία αντί συνολικής αξίας 120 εκατ. ευρώ, προς εξόφληση της Alpha Bank, καθώς και τμήματος οφειλής από σύμβαση κοινοπρακτικού δανείου. Για αυτό το δάνειο διαγράφηκε ποσό ύψους 27,4 εκατ. ευρώ, ενώ 8,8 εκατ. ευρώ θα εξοφλούνταν από το ισόποσο τίμημα της πώλησης των ακινήτων στη Νέα Ερυθραία, τα οποία θα αγοράζονταν από την Alpha Bank ή από εταιρεία που η τελευταία θα υποδείκνυε.
Διαβάστε ακόμη
Κώστας Μενεγάκης: To νέο logistics hub και οι 4 πυλώνες ανάπτυξης της ACS (pics)
Νέο άλμα του πληθωρισμού – Οι κινήσεις της ΕΚΤ για επιτόκια και ομόλογα
Άρχισε η εξέταση των ενστάσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή