Εβδομάδα με πλειστηριασμούς όλων των ειδών ξεκινά από σήμερα, καθώς βγαίνουν από… βαπόρια μέχρι ξενοδοχεία, εμπορικά ακίνητα και βιομηχανικός εξοπλισμός.
Στα σφυριά που ξεχωρίζουν περιλαμβάνεται το πλοίο «Πρωτεύς», ένα θρυλικό σκαρί της ελληνικής ακτοπλοΐας, που έχει προγραμματιστεί να βγει την ερχόμενη Τετάρτη 17 Απριλίου, με τιμή εκκίνησης 750.000 ευρώ.
Το τελευταίο «ταξίδι»
Υπενθυμίζεται ότι το «Πρωτεύς» ήταν βγει σε πλειστηριασμό και στις 13 Μαρτίου, αλλά η διαδικασία ανεστάλη. Τώρα ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά της εταιρείας «Ανώνυμος Ναυτιλιακή Εταιρεία Σύμης» (Α.Ν.Ε.Σ.), ενώ επισπεύδουσα είναι η κοινοπραξία «Sea Jets High Speed» («Σι Τζετς Χάι Σπίντ & Σία») και το ποσό για το οποίο έγινε η κατάσχεση ανέρχεται σε 105.580,72 ευρώ.
Το «Πρωτεύς» είναι υπό ελληνική σημαία επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο κατασκευασμένο το 1973 από χάλυβα. Κατασχέθηκε στον Νέο Μώλο Δραπετσώνας, στον όρμο της οποίας είναι πρυμνοδετημένο, «μαζί με όλα τα παραρτήματα και συστατικά του, σωστικό, ηλεκτρολογικό, ηλεκτρονικό και βοηθητικό εξοπλισμό του», όπως αναφέρεται στην έκθεση πλειστηριασμού.
Το «Πρωτεύς» στα 50 χρόνια της ιστορίας του έχει μεταφέρει… εκατομμύρια επιβάτες σε διάφορες γραμμές. Πρόκειται για ένα πλοίο που χτίστηκε από ελληνικά χέρια στο Πέραμα το 1973. Ξεκίνησε την καριέρα του στη γραμμή Κυλλήνης – Ζακύνθου περί τα μέσα της δεκαετίας του ’70, όπου παρέμεινε για σχεδόν 30 χρόνια.
Μετά το 2000 δρομολογήθηκε στη γραμμή Νεάπολης – Αγίας Πελαγίας Κυθήρων – Γυθείου. Το 2006 ναυλώθηκε από την Α.Ν.Ε.Σ. και εντάχθηκε στις γραμμές των Δωδεκανήσων, καλύπτοντας, με έδρα τη Σύμη και το Ρόδο, όλα τα νησιά μέχρι και το Καστελόριζο. Το 2008 το πλοίο πέρασε στην πλήρη πλοιοκτησία της Α.Ν.Ε.Σ. και εξακολούθησε να ταξιδεύει στα Δωδεκάνησα μέχρι τις αρχές του 2013. Στη συνέχεια δρομολογήθηκε στη γραμμή των Βορείων Σποράδων, εξασφαλίζοντας καθημερινή σύνδεση με το λιμάνι του Βόλου, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Το «Πρωτεύς» είχε έρθει στην επικαιρότητα το χειμώνα του 2019, όταν υπό θυελλώδεις συνθήκες κόλλησε στα αβαθή της βραχονησίδας Δασκαλονήσι, χωρίς ευτυχώς περαιτέρω συνέπειες, καθώς οι επιβάτες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια προς το λιμάνι της Σκιάθου από παραπλέον σκάφος, ενώ δεν υπήρξε εισροή υδάτων ή θαλάσσια ρύπανση από το συμβάν.
Το ξενοδοχείο «Γαλήνη» και το παλιό «Δελφίς»
Την ίδια μέρα, στις 17 Απριλίου, έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός και για το ξενοδοχείο «Γαλήνη» στη Χερσόνησο Κρήτης. Πρόκειται για οικόπεδο συνολικής έκτασης 5.841,40 τ.μ. στην τοποθεσία «Φρούδια» της κτηματικής περιφέρειας του οικισμού «Χερσόνησος» Ηρακλείου, και σε απόσταση των 600 μέτρων περίπου από τη θάλασσα.
Μέσα στο εν λόγω ακίνητο, έχει αναγερθεί τμηματικά ένα κτιριακό συγκρότημα όπου στεγάζεται και λειτουργεί –με βάση σχετική άδεια του ΕΟΤ– επιχείρηση κύριου ξενοδοχειακού καταλύματος, τάξεως δύο (2) αστεριών, με το διακριτικό τίτλο «Hotel Galini» κλασσικού τύπου, που αποτελείται από ένα διώροφο κτίριο, με υπόγειο. Το ξενοδοχείο περιλαμβάνει 47 δίκλινα δωμάτια και 4μονόκλινα δωμάτια, δυναμικότητας 98 κλινών. Επισπεύδουσα είναι η Intrum και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 1.280.000 ευρώ.
Για την Παρασκευή 19 Απριλίου έχει προγραμματιστεί επαναληπτικός πλειστηριασμός και για το…κουφάρι ενός από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της Ερέτριας κατά το παρελθόν, του «Δελφίς». Πρόκειται για πολυώροφο κτίριο, μπροστά στη θάλασσα, το οποίο όμως στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα το «Delfis Hotel», όπου διέμειναν τις προηγούμενες δεκαετίες χιλιάδες τουρίστες και επισκέπτες της περιοχής.
Βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο της Ερέτριας, μπροστά στο Νησί των Ονείρων, και λόγω προνομιακής θέσης ήταν για πολλά χρόνια σημείο αναφοράς. Ωστόσο, από το 1998 παραμένει κλειστό με συνέπεια να έχει καταστεί πρόβλημα για την περιοχή. Ο πρώτος πλειστηριασμός έγινε την 1η Σεπτεμβρίου 2023, με επισπεύδουσα τη Eurobank και η αρχική τιμή εκκίνησης ήταν με βάση την έκθεση εκτίμησης, στις 667.000 ευρώ. Πριν τον πλειστηριασμό η ιδιοκτήτρια εταιρεία άσκησε ανακοπή, ζητώντας η τιμή πρώτης προσφοράς να αυξηθεί στα 1.561.000 ευρώ.
Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι «το κατασχεθέν ακίνητο αποτελεί ξενοδοχειακή μονάδα, έτους κατασκευής 1971, το οποίο λειτουργούσε ως ξενοδοχείο 95 κλινών Γ΄ κατηγορίας μέχρι το έτος 1998. Η θέση του, στην πόλη της Ερέτριας, που είναι παραλιακή τουριστική πόλη της νότιας Εύβοιας, με αρχαιολογικό ενδιαφέρον κρίνεται προνομιακή, καθώς ο παραλιακός πλακόστρωτος δρόμος της λεωφόρου Αρχαίου Θεάτρου, επί του οποίου έχει πρόσοψη το ακίνητο, παρουσιάζει έντονη κίνηση λόγω του μεγάλου αριθμού καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν σε αυτόν και τον καθιστούν πολυσύχναστο ιδίως κατά τους θερινούς μήνες».
Ωστόσο, τονίζεται ότι «η κατάσταση συντήρησης της οικοδομής είναι κακή, καθώς έχει υποστεί φθορές λόγω υγρασίας, τα εξωτερικά κουφώματα έχουν αποξηλωθεί, τα δάπεδα είναι κατεστραμμένα και ενδεχομένως χρήζει στατικής ενίσχυσης». Έτσι το δικαστήριο αποφάσισε ότι «εν όψει της θέσης του επίδικου ακινήτου σε συνδυασμό με την αυξημένη τουριστική κίνηση της περιοχής, της επιφάνειάς του και του υψηλού συντελεστή δόμησης πιθανολογείται ότι η εμπορική αξία του είναι μεγαλύτερη της εκτιμηθείσας αξίας των 667.000 ευρώ.
Ωστόσο, αυτή δεν ανέρχεται στο ποσό των 1.561.000 ευρώ, όπως ισχυρίζεται η ανακόπτουσα, η οποία κρίνεται υπερβολική, καθώς πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι το κατασχεθέν ακίνητο είναι μεγάλης παλαιότητας, χρήζει εκτεταμένης ανακαίνισης λόγω της πολυετούς εγκατάλειψής του, καθώς και πιθανής στατικής ενίσχυσης». Τελικά, όρισε την τιμή πρώτης προσφοράς στο ποσό των 1.060.000 ευρώ. Με αυτή την τιμή έγινε ο πρώτος πλειστηριασμός που κατέληξε άγονος, ενώ το ίδιο συνέβη και στις 10 Νοεμβρίου 2023. Έτσι τώρα η τιμή εκκίνησης έχει υποχωρήσει κατά 20%, στις 848.000 ευρώ.
Η «Ελληνικά Σωληνουργεία» και η «Ηλήλ Επενδυτική»
Στις 19 Απριλίου αναμένεται να βγει για ακόμη φορά στο σφυρί ο μηχανολογικός εξοπλισμός της βιομηχανίας «Ελληνικά Σωληνουργεία», που βρίσκεται στην περιοχή της Χαλκίδας. Ο πλειστηριασμός γίνεται με επισπεύδουσα την σύνδικο πτώχευσης και η τιμή πρώτης προσφοράς ξεκίνησε από τα 1.607.000 ευρώ, αλλά λόγω διαδοχικών άγονων πλειστηριασμών έχει… διολισθήσει πλέον στις 640.000 ευρώ.
Βέβαια, οι πιθανότητες να βρεθεί υποψήφιος αγοραστής είναι μικρές δεδομένης της παλαιότητας και της αχρησίας των μηχανημάτων επί δεκαετίες… Η «Ελληνικά Σωληνουργεία» ιδρύθηκε από την οικογένεια Τσαούσογλου, αλλά το 1994 πέρασε στα χέρια της Μηχανικής της οικογένειας Εμφιετζόγλου και η λειτουργία της σταμάτησε το 2014.
Η μονάδα, που είχε παραγωγική ικανότητα της τάξης των 100.000 – 150.000 τόνων ετησίως, κηρύχθηκε σε πτώχευση τον Δεκέμβριο του 2015 με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Ευβοίας.
Για την ερχόμενη Παρασκευή 19 Απριλίου έχει προγραμματιστεί και ο πλειστηριασμός για τρία εμπορικά ακίνητα της εταιρείας «Ηλήλ Επενδυτική – Εμπορική Μ.Α.Ε.» με επισπεύδουσα την Alpha Bank. Πρόκειται για ακίνητα στις οδούς Αθηνάς, Μητροπόλεως και Σκουφά που βγαίνουν με τιμές εκκίνησης 8,5 εκατ. ευρώ, 5,1 εκατ. ευρώ και 1,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι τα εν λόγω ακίνητα είχαν προγραμματιστεί να βγουν στο σφυρί αρχικά τον περασμένο Δεκέμβριο και πιο πρόσφατα στις 8 Μαρτίου 2024, ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις οι πλειστηριασμοί οδηγήθηκαν σε αναστολή.
Διαβάστε ακόμη
ΥΠΕΘΟ: Συναγερμός για αναχαίτιση της νέας «ρουκέτας» στην ανάπτυξη και στην τσέπη του Έλληνα
ΕΝΦΙΑ: Ανοίγει η εφαρμογή για διορθώσεις στο Ε9
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ