search icon

business stories

Πλειστηριασμοί: Ποια «βαριά ονόματα» έχασαν τις βίλες τους τη χρονιά που φεύγει (pics)

Η «ναυμαχία» Δαυίδ-Λεβέντη στις Σπέτσες, η οδός…Τύχης του Παπαργυρόπουλου, τα πολυτελή διαμερίσματα του Νίκα και του Πετζετάκι και το ακίνητο της Δ. Ραξέβσκυ

Σε λίγες μέρες μπαίνει ο καινούργιος χρόνος, αλλά ο παλιός που φεύγει… πήρε μαζί του και κάποιες ακριβοθώρητες βίλες και πολυτελή διαμερίσματα ανθρώπων που ανήκουν σε εκείνους οι οποίοι καλούνται «βαριά ονόματα». Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση αφορά τον Άλκη Δαυίδ και τη βίλα του στις Σπέτσες που την… άρπαξε, όπως θεωρεί, ο εξάδελφός του Χρήστος Λεβέντης.

«Ναυμαχία» στις Σπέτσες

Ο πλειστηριασμός, που ήταν η αρχή μιας άγριας κόντρας μεταξύ των γόνων των δύο πανίσχυρων οικογενειών, έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου με τιμή εκκίνησης στα 7,44 εκατ. ευρώ. Μετά από τρίωρη μάχη που κράτησε από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι το μυθικό ακίνητο κατακυρώθηκε στα 13.120.014 ευρώ, δηλαδή με 5.680.014 ευρώ παραπάνω.

Η υπόθεση έλαβε διαστάσεις θρίλερ τόσο πριν καθώς δεν κατέστη δυνατή η αναστολή του πλειστηριασμού, όσο και μετά. Συγκεκριμένα, ο Άλκης Δαυίδ είχε καταθέσει αίτηση αναστολής μέσω του δικηγόρου του Θέμη Σοφού, η οποία όμως, δεν έγινε αποδεκτή.

Έτσι, ο πλειστηριασμός για το αγαπημένο σπίτι του στο νησί του Αργοσαρωνικού προχώρησε κανονικά και αφορούσε μια εντυπωσιακή βίλα στο πιο κεντρικό σημείο, που αποτελείται από τρία οικόπεδα συνολικής επιφάνειας περίπου 4,5 στρεμμάτων. Μέσα στο κτήμα έχουν ανεγερθεί τέσσερα αυτοτελή και ανεξάρτητα διώροφα με υπόγεια κτίρια, συνολικού εμβαδού 862,86 τετραγωνικών μέτρων και μία πισίνα επιφάνειας 98 τετραγωνικών μέτρων.

Κατά την έκθεση εκτίμησης, τα ακίνητα βρίσκονται στη θέση Παναγιά Αρμάτα εντός του εγκεκριμένου σχεδίου του δήμου Σπετσών και απέχουν μόλις λίγα μέτρα από το Παλιό Λιμάνι που συγκεντρώνει πληθώρα χώρων εστίασης και αποτελεί και μαρίνα πολυτελών σκαφών. Επιπλέον απέχουν 1 χλμ από την γνωστή παραλία της Αγίας Μαρίνας και 2 χλμ από την Ντάπια, τον κεντρικό οικισμό του νησιού και το λιμάνι. Η περιοχή περιλαμβάνει μεγάλες πολυτελείς βίλες με πισίνες και θεωρείται από τις πιο προνομιούχες του νησιού λόγω της εύκολης πρόσβασης στο Παλιό Λιμάνι, στην Ντάπια και σε παραλίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω πλειστηριασμός ήταν το αποτέλεσμα μιας καταδίκης του Α. Δαυίδ στις ΗΠΑ για υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης της Λόρεν Ρίβς, η οποία ήταν και η επισπεύδουσα.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών μέσων, τον Οκτώβριο του 2019 ο Άλκης Δαυίδ καταδικάστηκε από δικαστήριο των ΗΠΑ να καταβάλει στην Λορεν Ρίβς 4,35 εκατ. δολ. ως αποζημίωση για σεξουαλική κακοποίηση. Η Λόρεν Ριβς, είχε εργαστεί ως σεναριογράφος και περφόρμερ για το FilmOn, ένα τηλεοπτικό δίκτυο που του ανήκει.

Ο εκκεντρικός κληρονόμος, ωστόσο, έχει προχωρήσει σε αντεπίθεση με αγωγή, ύψους 100 εκατ. δολαρίων, κατά της Λόρεν Ριβς και άλλων τριών γυναικών που τον είχαν καταγγείλει για σεξουαλική κακοποίηση, αλλά και Αμερικανών δικηγόρων, υποστηρίζοντας ότι συνέστησαν εγκληματική οργάνωση εις βάρος του με σκοπό την αρπαγή περιουσιακών του στοιχείων ανά τον κόσμο.

Το γεγονός όμως ότι αυτός που πήρε τη βίλα στις Σπέτσες ήταν ο δεύτερος εξάδελφός του Χρ. Λεβέντης προκάλεσε έκρηξη…
«Ένιωσα πραγματικά εξοργισμένος με τον πλειστηριασμό γιατί δεν έπρεπε να συμβεί ποτέ αυτό, αλλά είμαι πραγματικά θυμωμένος με τον ξάδερφό μου Χρήστο Λεβέντη που αγόρασε το σπίτι. Ήταν κάτι που προσπαθούσε να κάνει χρόνια κι αυτό που θέλω να πω είναι ότι είναι ένας επικίνδυνος τύπος που κινήθηκε ύπουλα, αλλά δεν τελείωσε τίποτε ακόμη. Θα με βρει μπροστά του», δήλωσε στις 2 Οκτωβρίου στο «ΘΕΜΑ» και στον δημοσιογράφο Διονύση Θανάσουλα. Ακολούθησε πρόσφατα ανταλλαγή εξωδίκων με τον μεν Χρ. Λεβέντη να αξιώνει να του παραδοθούν τα κλειδιά της βίλας και με τον Άλκη Δαυίδ να αρνείται, επικαλούμενος προγενέστερη συμφωνία τους με βάση την οποία, όπως υποστηρίζει, σε περίπτωση που επιθυμούσε να αποκτήσει την κυριότητα του ακινήτου, θα έπρεπε να καταβάλει τίμημα 30 εκατ. ευρώ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η υπόθεση θα έχει μεγάλη συνέχεια…

Η Οδός Τύχης και ο… ασκός του Αιόλου

«Θορυβώδης» υπήρξε η εξέλιξη και γύρω από μια άλλη βίλα, αυτή τη φορά στη Γλυφάδα, η οποία ανήκε στον «βασιλιά» της νυχτερινής διασκέδασης Αργύρη Παπαργυρόπουλο.

Στις 25 Οκτωβρίου βγήκε στο «σφυρί» η μεζονέτα του, επί της…οδού Τύχης, με αρχική τιμή πρώτης προσφοράς 2,26 εκατ.ευρώ. Το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση ήταν 200.000 ευρώ πλέον εξόδων εκτέλεσης, το οποίο αποτελεί μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου έντοκης απαίτησης και επισπεύδουσα ήταν η doValue.

Το ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή της Κάτω Γλυφάδας σε απόσταση ενός οικοδομικού τετραγώνου από την παραλία, δίπλα από τη λεωφόρο Ποσειδώνος. Πρόκειται για ένα οικόπεδο 939 τ.μ. επί του οποίου έχει ανεγερθεί τριώροφη κατοικία που αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους συνολικής επιφάνειας 500 τ.μ. περίπου. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει πισίνα μεικτής επιφανείας 96,27 τ.μ.

Ωστόσο κατόπιν ανακοπής του κ. Παπαργυρόπουλου το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε στις 13 Οκτωβρίου την αύξησή της τιμής εκκίνησης στα 3,3 εκατ.ευρώ.

Στο σκεπτικό της απόφασης σημειώνεται ότι «το επίδικο ακίνητο βρίσκεται σε απόσταση πολύ κοντά στη θάλασσα και στο κέντρο της Γλυφάδας, σε περιοχή με κατοικίες πολυτελούς κατασκευής και με μεγάλη ζήτηση, ενώ δεδομένης και της αυξητικής τάσης των τιμών στις αγορές κατοικιών τα τελευταία χρόνια, πιθανολογείται ότι η εμπορική αξία του ανέρχεται στο ποσό των 3.300.000 ευρώ, για την οποία λήφθηκε υπόψη και το κόστος τακτοποίησης των αυθαιρεσιών στο οίκημα, ύψους 75.000 ευρώ, καθώς επίσης η πολύ καλή κατάσταση του εσωτερικού του».

Μετά από «μάχη» τριών ωρών και σε αυτή την περίπτωση, τελικά η βίλα άλλαξε χέρια στα 7,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή 4,2 εκατ. ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης των 3,3 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πλευρά του κ. Παπαργυρόπουλου προσκόμισε στο δικαστήριο αγγελίες πώλησης ακινήτων στην ίδια περιοχή με τίμημα κατά μέσο όρο περί τα 11 εκατ. ευρώ ενώ αναφέρεται ότι η έκθεση εκτίμησης που έγινε για λογαριασμό της υπολόγιζε την εμπορική αξία του δικού του ακινήτου στο ποσό των 6,73 εκατ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση του πλειστηριασμού ο Α. Παπαργυρόπουλος προχώρησε σε μπαράζ συνεντεύξεων, δηλώνοντας ότι θα προσφύγει κατά εκείνων που έβγαλαν το σπίτι του στο σφυρί…

Το διαμέρισμα Πετζετάκι στη Βούλα

Αντίθετα, με εντελώς…αθόρυβο τρόπο βγήκε φέτος σε πλειστηριασμό και άλλαξε χέρια ένα πολυτελές διαμέρισμα στη Βούλα που ανήκε στον καταζητούμενο Γιώργο Πετζετάκι, της εμβληματικής βιομηχανίας.

Ο πλειστηριασμός έγινε στις 7 Ιουνίου με τιμή εκκίνησης στα 1,27 εκατ. ευρώ και κατακυρώθηκε στο ποσό των 2.875.320 ευρώ.

Το ακίνητο βρίσκεται στη θέση Άγιος Νικόλαος στην Άνω Βούλα στην διασταύρωση των οδών Ηλίου (πρώην Ακτής), αρ.29 και Κέρκυρας (Ιφιγενείας). Η ιδιοκτησία αφορά διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου επιφάνειας 220 τ.μ. που αποτελείται από τραπεζαρία, καθιστικό, κουζίνα, τρία υπνοδωμάτια, δύο λουτρά, W.C. ξένων, διάδρομο, ενώ έχει δύο βεράντες προς την Νοτιοδυτική πλευρά και άλλη βεράντα προς την Βορειοανατολική πλευρά.

Μαζί βγήκε και μια θέση στάθμευσης υπογείου 11 τ.μ. με τιμή εκκίνησης 37.000 ευρώ που κατακυρώθηκε στις 58.765 ευρώ.

Το διαμέρισμα αποκτήθηκε από τον Γιώργο Πετζετάκι τον Ιούλιο του 2008 και επισπεύδουσα ήταν η εταιρεία «Θεά Άρτεμις Α.Ε.» που ενεργούσε για λογαριασμό της Artemis Securitisation S.A. Στα βάρη του ακινήτου περιλαμβάνονταν 11 προσημειώσεις, υποθήκες και κατασχέσεις

Επρόκειτο για ακόμη μία ψηφίδα στο πλούσιο παζλ της προσωπικής περιπέτειας του γιου του εμβληματικού βιομηχάνου Αριστόβουλου Πετζετάκι, ο οποίος κλήθηκε να αναλάβει τα ηνία της πρώτης ελληνικής πολυεθνικής το 1986, μετά τις σπουδές του στο Boston College και το London School Of Econimics, σε ηλικία μόλις 23 ετών. Ωστόσο, οι συνθήκες είχαν αλλάξει δραματικά για την κάποτε πανίσχυρη Πετζετάκις που κυριαρχούσε στο διεθνές στερέωμα με 11 παραγωγικές μονάδες και δίκτυο πωλήσεων σε Eυρώπη, Aμερική και Mέση Aνατολή.

Για να καλυφθούν τα υπέρογκα χρέη που είχαν δημιουργηθεί αναγκάστηκε να πουλήσει το πατρικό του σπίτι στο Kεφαλάρι, ένα ακόμη σπίτι στη Φλόριντα και πολλά άλλα περιουσιακά στοιχεία. Το 2010 άρχισε η τελική αντίστροφη μέτρηση, καθώς η μετοχή τέθηκε υπό επιτήρηση, καταγγέλθηκαν τρία ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 122 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά (71 εκατ.), ενώ οι υποχρεώσεις αυξάνονταν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς (154 εκατ.), το ίδιο και οι συσσωρευμένες ζημίες από παρελθούσες χρήσεις (229 εκατ.).

Tον Νοέμβριο του 2011 έσκαγε σαν βόμβα η είδηση της σύλληψης του Γιώργου Πετζετάκι για χρέη προς το Δημόσιο, ύψους 2,1 εκατ. ευρώ. Το 2012 καταδικάστηκε ερήμην σε δεκαετή φυλάκιση χωρίς αναστολή και έκτοτε αγνοείται. Πιθανολογείται ότι έχει διαφύγει στο εξωτερικό μαζί με την Ιταλίδα σύζυγό του Γκαμπριέλα.

O όμιλος τέθηκε επισήμως σε κατάσταση πτώχευσης τον Δεκέμβριο του 2015 και στη συνέχεια άρχισαν οι πλειστηριασμοί για τα εν Ελλάδι εργοστάσια, ορισμένα εκ των οποίων έχουν ήδη περάσει σε νέους ιδιοκτήτες.

Η οικία του Π. Νίκα στα Ανάκτορα

Το 2023 άλλαξε χέρια ένα ακόμη «βαρύτιμο» ακίνητο γνωστής οικογένειας. Το πολυτελές διαμέρισμα όπου διέμενε ο αείμνηστος αλλαντοβιομήχανος Παναγιώτης Νίκας στην περιοχή των παλαιών Ανακτόρων.

Το σφυρί αφορούσε το υπ’ αριθμόν 10 διαμέρισμα του τρίτου ορόφου της πολυκατοικίας η οποία βρίσκεται στη θέση «Μπουμπουνίστρα» ή «Καλλιρρόη», ανατολικά του Εθνικού Κήπου των Παλαιών Ανακτόρων και επί της οδού Στησιχόρου 8.

Το διαμέρισμα αποτελείται από χωλ, λίβιγκ-ρουμ, σαλόνι, τραπεζαρία, οφφίς, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας, λουτρό υπηρεσίας, διάδρομο, WC ξένων, διάδρομο υπνοδωματίων, δύο υπνοδωμάτια, δύο λουτρά, εξώστη προς Ιερό Ναό Ταξιαρχών και βεράντα επί της Στησιχόρου, ενώ έχει επιφάνεια 237,88 τ.μ.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το ακίνητο βρίσκεται στη θέση «Στάδιο», κοντά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, πολύ κοντά στον Εθνικό Κήπο και το Προεδρικό Μέγαρο. Βάσει έρευνας αγοράς προέκυψε ότι οι τιμές πώλησης διαμερισμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή κυμαίνονται από 6.000 €/τ.μ. έως 10.000 €/τ.μ. , ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Επισπεύδουσα ήταν η Intrum, και ο πλειστηριασμός στρεφόταν σε βάρος της Νίκας Συμμετοχών Α.Ε., του Γεώργιου Νίκα, γιού του Παναγιώτη Νίκα, υπό την ιδιότητά του ως νόμιμος εξ αδιαθέτου κληρονόμος του σε ποσοστό ¾ εξ αδιαιρέτου επ’ ωφελεία του ευεργετήματος της απογραφής καθώς και της Μαρίας, χήρας Παναγιώτη Νίκα, το γένος Δουκάκη, υπό την ιδιότητά της ως νόμιμη εξ αδιαθέτου κληρονόμος του σε ποσοστό ¼ εξ αδιαιρέτου επ’ ωφελεία του ευεργετήματος της απογραφής.

Βέβαια, μέχρι να αλλάξει χέρια το ακίνητο προηγήθηκε ένα μικρό «σήριαλ» καθώς χρειάστηκε να γίνουν τρεις πλειστηριασμοί. Τελικά στις 19 Απριλίου βγήκε με μειωμένη τιμή εκκίνησης στα 1,55 εκατ. ευρώ και μετά από διαδοχικά «χτυπήματα» κατακυρώθηκε στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Οι δύο που προηγήθηκαν στις 11 Ιανουαρίου και στις 8 Μαρτίου με τιμή εκκίνησης 1.946.000 ευρώ κατέληξαν άγονοι ελλείψει πλειοδοτών.

Δεν είχε την ίδια τύχη η πλούσια συλλογή πινάκων ζωγραφικής που διατηρούσε ο Παναγιώτης Νίκας και η οποία αν και βγήκε αρκετές φορές στο σφυρί, δεν προσέλκυσε επενδυτικό ενδιαφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι ο Παναγιώτης Νίκας, ιδρυτής της ομώνυμης βιομηχανίας αλλαντικών, πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2017. Ήταν ο πρώτος που εκσυγχρόνισε την βιομηχανία αλλαντικών στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και εισήγαγε για πρώτη φορά στην αγορά το παριζάκι. Από εκεί και πέρα επεκτάθηκε σε διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αποκτώντας συμμετοχές σε άλλες εταιρείες με όχημα τη «Νίκας Συμμετοχών». Η αλλαντοβιομηχανία Νίκας έχει περάσει τα τελευταία χρόνια στον έλεγχο του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου.

Το ακίνητο της Δήμητρας Ραξέβσκυ στο Καστρί

Στις 7 Ιουνίου βγήκε σε πλειστηριασμό και άλλαξε χέρια ένα ακόμη «επώνυμο» ακίνητο που ανήκε στην Δήμητρα Ραξέβσκυ
Συγκεκριμένα, η επιχειρηματίας βρέθηκε αντιμέτωπη με το διπλό σφυρί για την κατοικία της στο Καστρί με επισπεύδουσα την ιδιώτη Ζ.Σ.

Το ακίνητο αναπτύσσεται σε οικόπεδο επιφάνειας 2.055,90 τ.μ. και στο σφυρί βγήκαν διαμέρισμα του πρώτου και δευτέρου ορόφου επιφάνειας 257 τ.μ. (τα δύο επίπεδα επικοινωνούν μέσω εσωτερικής κλίμακας) με υπόγεια αποθήκη και δύο υπόγειες θέσεις στάθμευσης, καθώς και διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου επιφάνειας 132 τ.μ. με υπόγεια αποθήκη και υπόγεια θέση στάθμευσης αυτοκινήτου.

Για το πρώτο η τιμή εκκίνησης είχε οριστεί στις 385.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στις 500.000 ευρώ και για το δεύτερο στις 305.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στις 305.501 ευρώ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ακόμη ότι η αρχική τιμή πρώτης προσφοράς για το δεύτερο διαμέρισμα ήταν χαμηλότερη αλλά αυξήθηκε κατόπιν ανακοπής της Cepal.

Η Δήμητρα Ραξέβσκυ διέπρεψε στο χώρο του παιδικού ενδύματος γράφοντας τη δική της διακριτή πορεία σε σχέση με την πιο διάσημη αδελφή της, την αείμνηστη Έλενα, η οποία και καθιέρωσε τη γνωστή φίρμα γυναικείας ένδυσης «Miss Raxevsky».

Παρά τις διαφορετικές διαδρομές, και το εγχείρημα της Δήμητρας Ραξέβσκυ είχε την ίδια ατυχή κατάληξη. Έτσι, τον Φεβρουάριο του 2019 κατέβασε ρολά η «Miss Raxevsky» και το φθινόπωρο του 2022 ήρθε η σειρά της «Mini Raxevsky».

Την 1η Σεπτεμβρίου 2022 η επιχείρηση ανέστειλε τη λειτουργίας της, απολύοντας το σύνολο του προσωπικού και το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 7 Δεκεμβρίου 2022 έριξε τους τίτλους τέλους κηρύσσοντάς την εταιρεία σε κατάσταση πτώχευσης και ορίζοντας ως ημερομηνία παύσης πληρωμών την 30 Μαΐου 2022.

Είχε προηγηθεί στις 14 Οκτωβρίου 2022 η εξώδικη δήλωση παραίτησης της Δήμητρας Ραξέβσκυ από τη θέση της Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου της «Mini Raxevsky».

Διαβάστε ακόμη

Βόμβα €600 εκατ. από τα ελλείμματα στις ΑΠΕ και τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας

«Σύννεφα» και πάλι στη διεθνή οικονομία μετά το «μπλόκο» στην Ερυθρά Θάλασσα

Θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα: Όλες οι απαντήσεις για την επιδότηση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version