Αρκετά «βαριά» και «επώνυμα» σφυριά περιλαμβάνονται στους πάνω από 1350 πλειστηριασμούς που έχουν προγραμματιστεί να διενεργηθούν αυτή την εβδομάδα.
Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν ένα από τα ακριβότερα σε τιμή εκκίνησης ξενοδοχεία, το Galini Sea View στην Κρήτη, το μεγάλο επαγγελματικό ακίνητο της «Ράδιο Κορασίδης» στον Πειραιά, το εργοστάσιο της «Κοντοβερός» στον Ασπρόπυργο, αλλά και το κτήμα της εταιρείας «Κέντρο Συνεδρίων» στην Κηφισιά, συμφερόντων της οικογένειας Βάρδη.
Το Galini Sea View και η αύξηση της τιμής
Ο πλειστηριασμός για το Galini Sea View έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, εάν μέχρι τότε δεν μεσολαβήσουν κινήσεις για την ματαίωση ή την αναστολή του και στρέφεται κατά της εταιρείας «Ο Μάρακας Ξενοδοχειακές Τουριστικές Εμπορικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις». Επισπεύδουσα είναι η εταιρεία «Mega GR Group Α.Ε.» και η κατάσχεσή επιβλήθηκε για ποσό 440.888,23 ευρώ.
Το συγκρότημα βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας του πρώην Δήμου Νέας Κυδωνίας και νυν Δήμου Χανίων, σε σημείο που περιλαμβάνει πλήθος ξενοδοχειακών μονάδων (ενδεικτικά: ‘Avra Imperial’ κατηγορίας 5*, Euphoria Resort κατηγορίας 5*, Solimar white pearl κατηγορίας 5* κ.α.) και άλλων τουριστικών καταλυμάτων (βίλες, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα κλπ).
Πρόκειται για ξενοδοχείο κλασσικού τύπου κατηγορίας 5* (all inclusive – adults only), που αναπτύσσεται επί οικοπέδου συνολικής επιφάνειας 8.064,76 τ.μ., εκ των οποίων τμήμα 5.941,18 τ.μ. εντός οικισμού και τμήμα 2.123,58 τ.μ. εκτός του οικισμού Αγία Μαρίνα. Βρίσκεται ακόμη σε απόσταση 100 μέτρων από την ΠΕΟ Χανίων – Κισσάμου και 170 μέτρων από την θάλασσα.
Η οικοδομική άδεια προέβλεπε διώροφο κτίριο με 2 υπόγεια, ωστόσο στην πραγματικότητα έχουν κατασκευαστεί 2 επιπλέον υπόγεια, καθώς και ξεχωριστό διώροφο κτίριο στο νοτιοδυτικό τμήμα του οικοπέδου. Τα κτίρια, με βάση την έκθεση εκτίμησης, είναι πολύ καλής ποιότητας κατασκευής και πολύ καλής συντήρησης.
Η εγκεκριμένη δυναμικότητά του είναι 51 δωμάτια -107 κλίνες και η συνολική δυναμικότητά του είναι 128 δωμάτια – 266 κλίνες (8 μονόκλινα, 102 δίκλινα και 5 τρίκλινα δωμάτια – 13 μονόχωρα διαμερίσματα).
Ο περιβάλλων χώρος είναι πλήρως διαμορφωμένος και περιλαμβάνει εκτός από την κεντρική πισίνα, πλακοστρώσεις, χώρους πρασίνου και ασφαλτοστρωμένο χώρο στάθμευσης. Κατά την μακροσκοπική εξωτερική αυτοψία στο ακίνητο διαπιστώθηκαν εκτεταμένες αυθαιρεσίες σε σχέση με την οικοδομική άδεια (προσθήκες κατ΄ επέκταση και καθ’ ύψος, διαφορετική κατασκευή κολυμβητικής δεξαμενής, μετατροπές βοηθητικών χώρων σε χώρο δωματίων κλπ).
Όσο για την τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί αρχικά οριστεί στα 12,78 εκατ. ευρώ, αποτελώντας ένα από τα ακριβότερα ξενοδοχεία που έχουν ανέβει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ωστόσο μετά από ανακοπή της οφειλέτιδας εταιρείας που έγινε εν μέρει δεκτή, το Μονομελές Πρωτοδικείο Χανίων διέταξε την αύξηση της τιμής εκκίνησης στα 14 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα διέταξε τη διόρθωση της έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης, ώστε να συμπεριληφθεί ότι, ειδικότερα, το κυρίως κτίριο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος περιλαμβάνει κύριους και βοηθητικούς χώρους σε οκτώ επίπεδα, είναι κατασκευασμένο με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα, εξωτερικούς τοίχους από οπτοπλινθοδομή με επίχρισμα, ενώ έχουν στέγαση με πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος και κάποια φέρουν κεραμοσκεπή.
Εσωτερικά τα δωμάτια διαθέτουν δύο (+1) κλίνες, όλα διαθέτουν κλιματισμό, με τα δάπεδα σε όλους τους χώρους και τις επενδύσεις των τοίχων να είναι από κεραμικά πλακάκια, στη δε συνολική ξενοδοχειακή εγκατάσταση υφίστανται επιπλέον κύριοι και βοηθητικοί χώροι, συνολικής επιφάνειας 6.068,25 τ.μ για τους οποίους έχουν υποβληθεί αιτήσεις οριστικής υπαγωγής του Ν. 4495/2017.
Το «Ράδιο Κορασίδης»
Στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συνεχίζεται το μακρύ «σήριαλ» της «Ράδιο Κορασίδης», που με αφετηρία το 1947 εξελίχθηκε σε κυρίαρχο παίκτη της αγοράς ηλεκτρικών συσκευών. Ακόμη και μετά το άνοιγμα του ανταγωνισμού κρατήθηκε για χρόνια στη δεύτερη θέση, όντας το «αντίπαλο δέος» για τη ραγδαία ανερχόμενη «Κωτσόβολος» και τις άλλες αλυσίδες.
Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε από το 2001 καθώς τα οικονομικά της μεγέθη έγιναν προβληματικά, με συσσώρευση ζημιών και αύξηση του δανεισμού, και διήρκεσε μέχρι την τελική πτώση της αν και στην πορεία άλλαξε χέρια, περνώντας μεταξύ άλλων και από την κραταιά κάποτε MIG.
Κάπως έτσι από το Νοέμβριο του 2014 βρίσκεται υπό πτώχευση… Σε εκείνη τη φάση ανέλαβε σύνδικος πτώχευσης ο δικηγόρος Πειραιά Γαβριήλ Πατρίκιος, ο οποίος έκτοτε έχει επιδοθεί σε μαραθώνιο προσπαθειών για την εκποίηση της πτωχευτικής περιουσίας.
Αρχικά παρέλαβε ένα οικόπεδο στη Μύκονο, ακίνητα στη Ν. Φιλαδέλφεια και στο Κουκάκι, τρεις αποθήκες στη Ρόδο, ένα οικόπεδο στον Πύργο Ηλείας καθώς και ένα ισόγειο κατάστημα επί της Γρ. Λαμπράκη στον Πειραιά.
Παράλληλα, το διάστημα 2015-2017 προχώρησε στην εκποίηση των κινητών περιουσιακών στοιχείων (εμπορεύματα-αποθέματα κ.λπ.).
Αφού μεσολάβησαν χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, η εκποίηση των ακινήτων κατέστη δυνατό να ξεκινήσει το 2018. Από τότε και μέχρι το 2021 πράγματι πουλήθηκαν το οικόπεδο στη Μύκονο, τα ακίνητα στη Ν. Φιλαδέλφεια και στο Κουκάκι, καθώς και οι τρεις αποθήκες στη Ρόδο, ενώ εντός του 2024 κατακυρώθηκε μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού το οικόπεδο στον Πύργο Ηλείας. Σημειώνεται ότι για ορισμένα από τα παραπάνω ακίνητα η διαδικασία ξεκίνησε με το παλιό σύστημα των φυσικών προσφορών και ολοκληρώθηκε μέσω του e-auction.
Για το μεγάλο ακίνητο του Πειραιά προηγήθηκε πολυετής δικαστική περιπέτεια μέχρι να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να ολοκληρωθεί η συμβολαιογραφική επαναμεταβίβαση του στη Ράδιο Κορασίδης, στα τέλη του 2022. Έτσι φέτος έγιναν 6 προσπάθειες εκποίησής του χωρίς όμως αποτέλεσμα και πλέον φτάνουμε στο ηλεκτρονικό σφυρί που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή 18 Οκτωβρίου.
Το συνολικό ενιαίο εκτιμώμενο ακίνητο αποτελείται από 3 αυτοτελή οικόπεδα με πολυώροφα επαγγελματικά κτίρια με χρήση γραφείων, συνολικής επιφάνειας 7.294,90 τ.μ., τα οποία στην πράξη έχουν συνενωθεί και έχουν ενιαία λειτουργία. Βρίσκονται στο Οικοδομικό Τετράγωνο 25 το οποίο περικλείεται από τις οδούς Μικράς Ασίας, Αιγίνης, Φωκαίας, Σαρανταπόρου, Μαγνησίας.
Πρόκειται ειδικότερα για:
-Κτίριο που αποτελείται από ισόγειο, πρώτο δεύτερο και τρίτο ορόφους, επιφάνειας 123,14 τ.μ., έκαστος, τέταρτο όροφο επιφάνειας 123,35 τ.μ., και δώμα επιφάνειας 73,62 τ.μ.
-Κτίριο που αποτελείται από ισόγειο και τέσσερις ορόφους μεικτής επιφάνειας 433,31 τ.μ., έκαστος, πέμπτο όροφο επιφάνειας 314,99 τ.μ., και δώμα 39,13 τ.μ.
-Κτίριο που αποτελείται από 2ο υπόγειο μεικτής επιφάνειας 644,33 τ.μ. με θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων και ηλεκτρομηχανικές εγκαταστάσεις, 1ο υπόγειο μεικτής επιφάνειας 644,33 τ.μ. με θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων και ηλεκτρομηχανικές εγκαταστάσεις, ισόγειο και 5 ορόφους μεικτής επιφάνειας 450,21 τ.μ. έκαστος, και δώμα επιφάνειας 48,48 τ.μ.
Σημειώνεται ότι και στα τρία κτίρια όλοι οι όροφοι επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω του κεντρικού κλιμακοστασίου και του ανελκυστήρα και έχουν πρόσοψη στους κεντρικούς δρόμους και πίσω όψη επί του ακαλύπτου ο οποίος χρησιμεύει ως χώρος στάθμευσης και εισόδου από την οδό Σαρανταπόρου.
Όσον αφορά την αγοραία αξία του ενιαίου ακινήτου, κατά τη μία έκθεση εκτίμησης ανέρχεται σε 6.518.000 ευρώ και κατά τη δεύτερη σε 7.150.000 ευρώ. Έτσι η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 6.834.000 ευρώ.
Ξανά στο σφυρί η «Κοντοβερός»
Σε νέο πλειστηριασμό οδηγείται στις 18 Οκτωβρίου η βιομηχανική μονάδα της Κοντοβερός (Freskot) στον Ασπρόπυργο, λίγους μήνες αφότου η ιστορική εταιρεία κατεψυγμένων αλιευμάτων οδηγήθηκε σε λουκέτο.
Συγκεκριμένα ο πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα την Intrum, γίνεται με τη συνολική τιμή εκκίνησης για το βιομηχανικό ακίνητο και το μηχανολογικό εξοπλισμό να διαμορφώνεται στα 4.390.517 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η μονάδα στον Ασπρόπυργο άρχισε να βγαίνει στο σφυρί τον Φεβρουάριο του 2023 με τιμή εκκίνησης 7,54 εκατ. ευρώ, χωρίς αποτέλεσμα. Ακολούθησαν αρκετοί ακόμη πλειστηριασμοί τον Απρίλιο του 2023 με την ίδια τιμή, τον Ιούνιο του 2023 με την τιμή μειωμένη στα 6 εκατ. ευρώ, μετά τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο του 2023 με τον πήχη να έχει υποχωρήσει στα 4,9 εκατ. ευρώ. Παρά ταύτα έμεινε στα αζήτητα.
Στο στόχαστρο των πλειστηριασμών βρέθηκαν επίσης από τα τέλη του 2022, τόσο οι παλιές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Μοσχάτο, όσο και προσωπικά ακίνητα της οικογένειας Κοντοβερού.
Η μονάδα της «Κοντοβερός» στη θέση «Λακκο Κατσάρη ή Αγριέλα» στον Ασπρόπυργο Αττικής, αναπτύσσεται σε οικόπεδο 17.760,48 τ.μ., το οποίο έχει προέλθει από τη συνένωση μικρότερων όμορων αγροτεμαχίων, ενώ το βιομηχανικό ακίνητο αποτελείται από:
• Υπόγειο επιφάνειας 1.030,66 τ.μ. με επεκτάσεις 69,41 τ.μ. που περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους, αποθήκη υλικών συσκευασίας, μηχανουργείο, μηχανοστάσιο πυρόσβεσης, ψυχροστάσιο, χώρους δεξαμενών, Η/Μ και υποσταθμό ΔΕΗ.
• Ισόγειο επιφάνειας 3.495,72 τ.μ. με επεκτάσεις 313,82 τ.μ. που περιλαμβάνει χώρους παραλαβής, γραφείο κίνησης, χώρους επεξεργασίας, ψυκτικούς θαλάμους, θαλάμους συντήρησης, ράμπες φορτοεκφόρτωσης, βιομηχανικούς Ανελκυστήρες και 2 ανελκυστήρες προσωπικού.
• Πατάρι επιφάνειας 418,52 τ.μ. με επεκτάσεις 88,68 τ.μ. που περιλαμβάνει χώρους γραφείων και αποδυτηρίων.
• Α΄ όροφο επιφάνειας 2.259,47 τ.μ., με επεκτάσεις 104,57 τ.μ., με χώρους επεξεργασίας και παραγωγής έτοιμων γευμάτων, ψυκτικούς θαλάμους, χώρους αποδυτηρίων, χώρο ιατρείου, φούρνους κοπών, ανελκυστήρες προσωπικού και εμπορευμάτων και αποθήκες τροφίμων.
• Β΄ όροφο επιφάνειας 535,35 τ.μ., με επεκτάσεις 466,88 τ.μ. που χρησιμοποιείται ως γραφείο και αρχείο της εταιρείας, καθώς και ως χώρος εστίασης-τραπεζαρία του προσωπικού.
Η εταιρεία της οικογένειας Κοντοβερού, με ιδρυτή τον αείμνηστο Μανώλη Κοντοβερό, ήταν η πρώτη που εισήγαγε κατεψυγμένα αλιεύματα στη χώρα μας, αλλά και η πρώτη που εξελίχθηκε σε μεταποιητική βιομηχανία, κατακτώντας μερίδιο 25% στο εσωτερικό, παράλληλα και με τις σημαντικές εξαγωγές της.
Στην πορεία η εταιρεία κυριάρχησε στην αγορά, με τα επώνυμα και τα φασόν προϊόντα της («Δελφίνι» κ.α.), να καταλαμβάνουν τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ και τα τραπέζια των ελληνικών νοικοκυριών. Με τις δουλειές να μεγαλώνουν τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων, από το 2001 μεταφέρθηκε στις νέες, υπερσύγχρονες υποδομές στον Ασπρόπυργο, ένα από τα πλέον εξελιγμένα εργοστάσια κατεψυγμένων αλιευμάτων στον κόσμο.
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η «Κοντοβερός» όπως και οι άλλες εταιρείες του κλάδου, βρέθηκε αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα ως συνέπεια και των διαδοχικών κρίσεων. Κάτι που αποτυπώνεται στις οικονομικές επιδόσεις της, όπου ο τζίρος σταδιακά μειώθηκε με τις ζημίες και τα δάνεια να αυξάνονται.
Το «Κέντρο Συνεδρίων»
Σε επαναληπτικό πλειστηριασμό, μετά τον άγονο που έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου, οδηγείται το κτήμα 8 στρεμμάτων στην Κηφισιά, με συγκρότημα υποδομών για εκδηλώσεις, που ανήκε στην πτωχευμένη εταιρεία «Κέντρο Συνεδρίων και Τουριστικών Επιχειρήσεων». Η εταιρεία είναι συμφερόντων της οικογένειας Βάρδη, η οποία ήλεγχε προ ετών και το ιστορικό ξενοδοχείο «Πεντελικόν» στο Κεφαλάρι.
Συγκριμένα, ο νέος πλειστηριασμός έχει οριστεί για τις 17 Οκτωβρίου και με την τιμή πρώτης προσφοράς να παραμένει στα 3.071.000 ευρώ.
Πρόκειται για ένα οικόπεδο με την επ’ αυτού οικοδομή, που βρίσκεται στην Κηφισιά Αττικής, στη θέση «Παληάγιαννη» και επί της οδού Τομπάζη 14.
Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, επί του αγροτεμαχίου έχει ανεγερθεί, δυνάμει άδειας του 1997, οικοδομή η οποία κατά τον τίτλο κτήσης αποτελείται από:
α) υπόγειο επιφάνειας 276 τ.μ. που περιλαμβάνει κύριο χώρο επιφάνειας 120 τ.μ., βοηθητικούς χώρους και γκαράζ,
β) ισόγειο επιφάνειας 188,31 τ.μ. και ημιυπαίθριο χώρο επιφάνειας 88,34 τ.μ. και
γ) πρώτο όροφο επιφάνειας μέτρων 87,33 τ.μ και ημιυπαίθριο χώρο επιφάνειας 20,40 τ.μ.
Στην ανατολική πλευρά του ακινήτου υπάρχει κολυμβητική δεξαμενή (πισίνα) επιφανείας 112,50 τ.μ.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στην οικοδομή έχουν γίνει πολλές αλλαγές χρήσης και επεκτάσεις.
Διαβάστε ακόμη
Τα σχέδια των τραπεζών για τον αναβαλλόμενο φόρο – Πώς θα μειωθεί
Οικογένεια Σαράντη (Ελληνικά Γαλακτοκομεία): Η νέα γενιά μπαίνει δυναμικά και βάζει ψηλά τον πήχη
ΤΑΙΠΕΔ: Ρεκόρ εσόδων και νέα έργα ύψους 4 δισ. ευρώ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα