Αρκετά «επώνυμα» σφυριά περιλαμβάνονται στη λίστα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που έχουν προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα.

Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις των ακινήτων της εταιρείας του Σπ. Παζαρόπουλου, αλλά και της κατοικίας της οικογένειας Ελευθερουδάκη.

Το ακίνητο της οικογένειας Ελευθερουδάκη

Για την ερχόμενη Τετάρτη έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός για το ακίνητο της οικογένειας Ελευθερουδάκη στο Ψυχικό. Πρόκειται για ένα ακόμη «επεισόδιο» στο μακρύ «σήριαλ» της πτώσης της μεγαλύτερης αλυσίδας βιβλιοπωλείων στη χώρα.

Μια καθοδική πορεία που ξεκίνησε από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, όταν η επιχείρηση είχε περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς της οικογένειας, με τη Σοφίκα και τη Μαρίνα Ελευθερουδάκη στο τιμόνι. Οι δύο αδελφές βρέθηκαν αντιμέτωπες με συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, με τις ζημίες να σωρεύονται και τα δανειακά ανοίγματα να αυξάνονται, ενώ οι συζητήσεις με τις τράπεζες πάνω σε ένα σχέδιο εξυγίανσης έπεσαν στο κενό.

Παράλληλα με το σταδιακό κλείσιμο των καταστημάτων, με τελευταίο το εμβληματικό βιβλιοπωλείο επί της οδού Πανεπιστημίου, ξεκίνησε και η περιπέτεια των πλειστηριασμών αρχικά για το αρχοντικό της οικογένειας στις Σπέτσες.

Από τον Μάιο του 2022, ωστόσο, συνεχίστηκε για το ακίνητο στο Ψυχικό. Οι ξεχωριστές ιδιοκτησίες βαρύνονται με πολλές προσημειώσεις και υποθήκες. Οι αρχικοί πλειστηριασμοί ανεστάλησαν, σε μια προσπάθεια, όπως εικάζεται, να βρεθεί λύση. Ωστόσο, επανήλθαν αργότερα και πάλι ανεστάλησαν.

Τώρα για την ερχόμενη Τετάρτη 22 Μαΐου έχουν προγραμματιστεί νέοι πλειστηριασμοί σε βάρος της Σοφίκας και της Μαρίνας Ελευθερουδάκη για τις ιδιοκτησίες τους (διαμερίσματα πρώτου και δευτέρου ορόφου και του δικαιώματος υψούν του τετάρτου ορόφου) στο εν λόγω ακίνητο. Επισπεύδουσα είναι η Silverton Servicing Solutions ΑΕΔΑΔΠ, ως διαχειρίστρια της Ortolan Hellas Gmbh, ενώ η απαίτηση ανέρχεται σε 2,2 εκατ. ευρώ.

Το «σφυρί» αφορά ειδικότερα μια αυτοτελή, ανεξάρτητη και διακεκριμένη οριζόντια ιδιοκτησία του πρώτου ορόφου, επιφάνειας 199,65 τ.μ., που ανήκει στη Μαρίνα Ελευθερουδάκη και η οποία βγαίνει με τιμή εκκίνησης 444.500 ευρώ και αντίστοιχα μία αυτοτελή, ανεξάρτητη και διακεκριμένη οριζόντια ιδιοκτησία του δευτέρου ορόφου, επιφάνειας 199,65 τ.μ., που ανήκει στη Σοφίκα Ελευθερουδάκη και βγαίνει με τιμή εκκίνησης 457.900 ευρώ. Τα διαμερίσματα αποτελούνται από χολ, living room, τραπεζαρία, τρεις κοιτώνες, κουζίνα, δύο λουτρά, δωμάτιο και λουτρό υπηρεσίας και WC ξένων.

Ακόμη, στον πλειστηριασμό περιλαμβάνονται τα 2/3 της πλήρους κυριότητας του δικαιώματος υψούν του τετάρτου ορόφου, με τιμή εκκίνησης 400 ευρώ.

Η πτώση και το τελευταίο λουκέτο

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αλυσίδα «Ελευθερουδάκης» το 2008, όταν ξεκινούσε η «μακριά νύχτα» για την αγορά, έκανε τζίρο 24 εκατ., για να φτάσει το 2015 στις μόλις 500.000 ευρώ, με αντίστοιχο αποδεκατισμό του προσωπικού από 130 άτομα σε λιγότερους από 10 εργαζομένους. Το εγχείρημα με το αρχικό flagship store της Πανεπιστημίου κράτησε με μεγάλες δυσκολίες μέχρι το 2011, για να ακολουθήσει η αναζήτηση νέας στέγης. Ήδη σε εκείνη τη χρήση ο κύκλος εργασιών είχε μειωθεί στα 9,5 εκατ. από 14,5 εκατ. το 2010 -δηλαδή κατά 5 εκατ. σε έναν χρόνο-, με τις ζημίες να αυξάνονται (στα 3,4 εκατ.) και τις υποχρεώσεις να ξεπερνούν τα 21 εκατ. ευρώ.

Η μετακόμιση το 2013 -σε νέο χώρο και πάλι στην Πανεπιστημίου- έμελλε να είναι και η τελευταία, καθώς η κατάσταση δεν επέτρεψε τη διατήρηση ούτε αυτού του φυσικού καταστήματος.

Στην πορεία, περί το 2014, επιχειρήθηκε η ένταξη στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα (το οποίο αντικατέστησε το άρθρο 99), ενώ το 2018 έγινε προσπάθεια να βρεθεί λύση στο θέμα των χρεών μέσω του εργαλείου του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Η εταιρεία φέρεται να κατέθεσε αίτηση στη σχετική πλατφόρμα, με το σύνολο των οφειλών της να φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 17 εκατ. αφορούσαν δάνεια προς τις τράπεζες και άλλα 13 εκατ. οφειλές προς το Δημόσιο και άλλους πιστωτές. Αυτή η προσπάθεια δεν φαίνεται να είχε τελικά αποτέλεσμα. Έτσι έμειναν τα χρέη προς όλους τους παραπάνω, μεταξύ των οποίων και προμηθευτές της επιχείρησης.

Τον Οκτώβριο του 2023 συνελήφθη στο Παλαιό Ψυχικό η Μαρίνα Ελευθερουδάκη, καθώς σε βάρος της εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για 22 ανεκτέλεστες καταδικαστικές αποφάσεις για αδικήματα που αφορούν σε παράβαση της νομοθεσίας περί επιταγών και μη καταβολή εργατικών εισφορών με συνολική ποινή φυλάκισης 24 έτη και 11 μήνες και συνολική χρηματική ποινή 38.800 ευρώ.

Η εταιρεία του Παζαρόπουλου

Αντιμέτωπη με νέο μαζικό «σφυροκόπημα» θα βρεθεί την ερχόμενη Τετάρτη 22 Μαΐου η «Κόσμος Αυτοκίνηση Εμπορική Ανώνυμη Εταιρεία», πρώην «S.P. Rent a Car Εμπορία και Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων», όπως με τη σειρά της προήλθε από αλλαγή επωνυμίας της εταιρείας «Σπύρος Κ. Παζαρόπουλος Ε.Π.Ε» (“Pazaropoulos”).

Οι πλειστηριασμοί με επισπεύδουσα την ΑΑΔΕ (Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης) αφορούν 7 ακίνητα, με βασικότερο το πολυώροφο κτήριο επί της λεωφ. Κύμης στη Νέα Ιωνία που αποτελούσε την καρδιά των δραστηριοτήτων της επιχείρησης.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «η διωκόμενη οφειλέτιδα του Δημοσίου εταιρεία οφείλει στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.) ποσό 8.822.161,61 ευρώ, πλέον προσαυξήσεων και λοιπών εξόδων μέχρι το τέλος του πλειστηριασμού». Έτσι «για την ικανοποίηση του Δημοσίου» εκτίθεται σε αναγκαστικό πλειστηριασμό η ακίνητη περιουσία της εταιρείας στην περιοχή της Ν. Ιωνίας.

Ωστόσο, κατόπιν προσφυγής οι τιμές πρώτης προσφοράς έχουν αυξηθεί σε σχέση με τις αρχικές, ξεκινώντας από τις 16.500 ευρώ και φτάνουν στα 3.975.000 ευρώ, με τη συνολική τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται πλέον στα 5.001.000 ευρώ έναντι 3.334.000 ευρώ που ήταν προηγουμένως.

Πρόκειται ειδικότερα και για το πολυώροφο κτήριο επί των οδών Κύμης και Βυζαντίου, στο οποίο υπάρχει ακόμη το συγκρότημα πώλησης και τεχνικής κάλυψης αυτοκινήτων με τη φίρμα “Pazaropoulos”, γραφεία, αποθήκες κ.α.

Με βάση τις οικονομικές καταστάσεις της, η εταιρεία «Κόσμος Αυτοκίνηση» εμφανίζεται να έχει μηδενικό κύκλο εργασιών, με τις συσσωρευμένες ζημίες να ανέρχονται σε 28,1 εκατ. ευρώ, και το σύνολο των υποχρεώσεων σε 68,17 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη διοίκησή της δεν συμμετέχει από ετών ο Σπ. Παζαρόπουλος.

Ο επιχειρηματίας εισήλθε ως εξουσιοδοτημένος dealer στην αγορά αυτοκινήτου στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Η πορεία του χαρακτηρίστηκε από ταχύτατη άνοδο, που συνοδεύτηκε από μεγάλες συμφωνίες με γνωστές φίρμες και εξίσου μεγάλες επενδύσεις σε επίπεδο εμπορικού δικτύου, αλλά και στο κομμάτι του after sales support. Όταν άρχισε η κρίση το 2008 ήταν πλέον ανάμεσα στους ισχυρούς παίκτες της αγοράς αυτοκινήτου, αντιπροσωπεύοντας δημοφιλή brands και κυρίως αυτά του VW Group.

Ωστόσο λίγο αργότερα, ο όμιλος Παζαρόπουλου εισήλθε σε καθοδική τροχιά, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Περί το 2018, η εταιρεία του έφτασε να συγκαταλέγεται στη λίστα των επιχειρήσεων με τα μεγαλύτερα «κόκκινα δάνεια» προς τις τράπεζες, συνολικού ύψους 30,9 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή την περιπετειώδη πορεία ο Σπύρος Παζαρόπουλος έχασε σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, με πρώτο και καλύτερο την περίφημη βίλα του στη Φτελιά της Μυκόνου, που βγήκε στο σφυρί και άλλαξε χέρια τον Ιούνιο του 2021.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Παίρνει «φόρα» η υποβολή δηλώσεων Ε1 – Σύστημα προειδοποίησης φορολογουμένων για να μην «τρώνε» πρόστιμα άλλων

Ηilton: Από τον Ιούνιο (και) στη Μύκονο και από το 2025 στην Αθήνα με το νέο Conrad Athens (pics)

Στη Βόρεια Ελλάδα ο Μητσοτάκης για να φρενάρει διαρροές – Με θέματα καθημερινότητας στη Θεσσαλονίκη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ