Με σφυρί-σοκ απειλείται το 5άστερο Ramada Plaza by Wyndham Thraki, ένα από τα κορυφαία ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Αλεξανδρούπολης και της ευρύτερης περιοχής.
Το γνωστό παλαιότερα ως Thraki Palace, που από το από το 2017 έχει ενταχθεί στην μεγάλη ξενοδοχειακή αλυσίδα Wyndham Hotel Group, ανήκει στην εταιρεία «Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Θράκη Παλλάς Α.Ε.», -συμφερόντων της οικογένειας Παλακίδη-, σε βάρος της οποίας στρέφεται και ο πλειστηριασμός που έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου 2025, εκτός εάν μέχρι τότε μεσολαβήσουν κινήσεις αναστολής.
Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η εν λόγω διαδικασία δεν επηρεάζει τη λειτουργία του ξενοδοχείου.
Επισπεύδουσα είναι η Intrum Hellas, ως διαχειρίστρια απαιτήσεων της Tethys Securitization S.a.R.L. ενώ η κατάσχεση έγινε για απαίτηση ύψους 1.052.793,93 ευρώ, σύμφωνα με την από 17-7-2024 επιταγή προς πληρωμή.
Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 9,29 εκατ. ευρώ και αφορά σειρά αγροτεμαχίων και υποδομών που συναποτελούν το ξενοδοχειακό συγκρότημα στο δυτικό άκρο της Αλεξανδρούπολης.
Η θέση και τι περιλαμβάνει
Το γήπεδο όπου αναπτύσσεται το συγκρότημα βρίσκεται στο 4ο χλμ. Αλεξανδρούπολης-Θεσσαλονίκης, στην περιοχή Καλλιθέας-Νέας Χιλής, στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, σε περιοχή παραθαλάσσια που χαρακτηρίζεται κυρίως από ασκεπείς εκτάσεις και διάσπαρτες κατοικίες.
Πρόκειται για γήπεδο, εκτός σχεδίου πόλεως, εντός Ζ.Ο.Ε., άρτιο και οικοδομήσιμο, επιφάνειας 49.277,13 τ.μ. Κατά το παρελθόν παραχωρήθηκε τμήμα επιφάνειας 5.853,90 τ.μ. και συνεπώς η απομένουσα επιφάνεια του γηπέδου είναι πλέον 43.423,23 τ/μ.
Το αγροτεμάχιο είναι πλήρως περιφραγμένο εκτός από το νότιο όριο προς την θάλασσα, ενώ η κεντρική είσοδος βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του επί ασφαλτοστρωμένης αγροτικής οδού. Εκατέρωθεν της τελευταίας έχουν κατασκευαστεί τοιχία αντιστήριξης πρανών ενώ στο σημείο τομής της οδού με το Εθνικό Οδικό δίκτυο έχει διαμορφωθεί κόμβος εισόδου – εξόδου με παρουσία φωτεινού σηματοδότη.
Επί του ανωτέρω γηπέδου έχει ανεγερθεί ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων δυναμικότητας 149 δωματίων / 299 κλινών, η οποία αναπτύσσεται σε 5 επίπεδα, ήτοι Β’ υπόγειο, Α’ υπόγειο, ισόγειο, Α’ όροφος και δώμα και αποτελείται από α) το κεντρικό κτίριο β) την ανατολική πτέρυγα γ) την δυτική πτέρυγα δ) το συνεδριακό κέντρο και ε) την νέα πτέρυγα στο βορειοανατολικό τμήμα του γηπέδου. Όλες οι πτέρυγες είναι τοποθετημένες σε επαφή δίχως να διασπώνται οι κτιριακοί όγκοι.
Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, η διάταξη των δωματίων συντελείται εκατέρωθεν του κεντρικού κτιρίου και εξυπηρετεί την απρόσκοπτη θέαση της πλειοψηφίας των δωματίων προς την θάλασσα και το θρακικό πέλαγος.
Το κεντρικό τμήμα, η ανατολική και δυτική πτέρυγα, καθώς και μεγάλο μέρος των κατασκευών του περιβάλλοντα χώρου αποπερατώθηκαν το 2001 ενώ λίγο αργότερα ολοκληρώθηκε το συνεδριακό κέντρο και τέθηκε σε λειτουργία το 2003. Η νέα πτέρυγα ολοκληρώθηκε το 2010, ενώ η αλλαγή χρήσης υπόγειων χώρων σε κέντρο παροχής υπηρεσιών υγιεινής και αισθητικής με εσωτερικές πισίνες, spa, massage, κλπ., αποπερατώθηκε το 2011.
Όπως σημειώνεται «πρόκειται συνολικά για μια υψηλής ποιότητας κατασκευή με άριστο επίπεδο συντήρησης, ο φέροντας οργανισμός αποτελείται από οπλισμένο σκυρόδεμα εκτός του μεταλλικού στεγάστρου που επικαλύπτει τμήμα του συνεδριακού κέντρου, τα εξωτερικά κουφώματα είναι από αλουμίνιο με διπλό υαλοπίνακα και τα αντίστοιχα εσωτερικά ξύλινα. Οι εξωτερικές τοιχοποιίες αποτελούνται από οπτόπλινθους, ενώ στο εσωτερικό εντοπίζονται επενδύσεις με γυψοσανίδα, μάρμαρο, γρανίτη και κεραμικά πλακίδια».
Ακόμη, η ξενοδοχειακή μονάδα διαθέτει ιδιαίτερα ανεπτυγμένο δίκτυο ηλεκτρομηχανολολογικών εγκαταστάσεων ειδικά κλιματισμού και ενέργειας, ενώ πέραν της σύνδεσης με το δίκτυο ύδρευσης διαθέτει και σύστημα αφαλάτωσης νερού με την μέθοδο της όσμωσης.
«Όλες οι ανωτέρω υποδομές αναβαθμίζουν αισθητά την λειτουργικότητα και το επίπεδο παροχής υπηρεσιών του ξενοδοχείου» αναφέρεται. Επιπλέον «όλα τα ισόγεια δωμάτια διαθέτουν ιδιωτική βεράντα, ενώ τα αντίστοιχα υπέργεια εξώστη και συνδυάζουν υψηλή αισθητική και χρηστικότητα».
Η θέρμανση – ψύξη συντελείται μέσω αντλιών θερμότητας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ η μονάδα διαθέτει και λέβητες πετρελαίου. Σημειώνεται ότι περίπου προ επταετίας αντικαταστάθηκε η επικάλυψη των δαπέδων (τοποθετήθηκε δάπεδο LVT σε απόχρωση ξύλου και νέα μοκέτα σε όλους τους χώρους δωματίων).
Στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου εντοπίζονται:
-ασφαλτοστρωμένες επιφάνειες (εσωτερικοί οδοί) και πλακόστρωτες επιφάνειες περιμετρικά των κτιρίων
-φυτεμένες επιφάνειες (γκαζόν, παρτέρια, δέντρα)
-υπαίθριοι χώροι αθλοπαιδιών
– παιδική χαρά
-εγκαταστάσεις δεξαμενών νερού/ υγραερίου, φρεάτια
-τοιχία αντιστήριξης, αναβαθμίδες, ράμπες
-στεγασμένη βεράντα νότια του κεντρικού τμήματος
-δύο εξωτερικές πισίνες με pool bar
-υπόγειος χώρος αποδυτηρίων για τους λουόμενους κάτω από το επίπεδο της βεράντας
-διαμορφωμένος χώρος με ξαπλώστρες και ομπρέλες σε μικρή απόσταση από την θάλασσα
-περίφραξη περιμετρικά του γηπέδου (απλή περίφραξη με γαλβανιζέ συρματόπλεγμα και μεταλλικούς πασσάλους), στο ανατολικό δε τμήμα εντοπίζεται πυκνή συστάδα δέντρων η οποία διαχωρίζει αφ’ ενός με την όμορη ιδιοκτησία και αφετέρου εξασφαλίζει την ιδιωτικότητα των δωματίων.
Το Ramada Plaza by Wyndham Thraki είναι επίσης γνωστό για τις κορυφαίες συνεδριακές εγκαταστάσεις του καθώς προσφέρονται 10 πολυτελείς ισόγειες αίθουσες, συνολικής χωρητικότητας 2.300 ατόμων, με υπερσύγχρονη συνεδριακή υποδομή, πολλαπλούς βοηθητικούς χώρους, πλήρη οπτικοακουστική κάλυψη, εκθεσιακούς χώρους, γραφεία συνέδρων, φουαγιέ, ανεξάρτητη είσοδο και parking.
Η δυναμικότητα και οι άλλες υποδομές
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ramada Plaza by Wyndham Thraki, περιλαμβάνονται 149 δωμάτια και σουίτες με τα κάτωθι χαρακτηριστικά:
• 129 Superior Δωμάτια με θέα θάλασσα ή κήπο, που βρίσκονται στο ισόγειο και στον όροφο του ξενοδοχείου, με μέγεθος 26 τ.μ. – 32 τ.μ.
• 12 Executive Δωμάτια με θέα θάλασσα, που βρίσκονται στο ισόγειο και στον όροφο του ξενοδοχείου, με μέγεθος 32 τ.μ.- 38 τ.μ.
• 8 Σουΐτες με θέα θάλασσα, που βρίσκονται στον όροφο του ξενοδοχείου, με μέγεθος 70 τ.μ. – 80 τ.μ.
Το Thalasso & Wellness Spa του ξενοδοχείου διαθέτει 4 πισίνες υδροθεραπείας, 14 αίθουσες περιποίησης και χώρο χαλάρωσης με health bar. Όπως τονίζεται στην έκθεση «οι άρτιες και σύγχρονες εγκαταστάσεις έκτασης 2.400 τ.μ. απευθύνονται σε κάθε σύγχρονο επισκέπτη κέντρων ευεξίας και spa. Οι επισκέπτες έχουν δωρεάν πρόσβαση στο πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, ενώ μπορούν να απολαύσουν διάφορες υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες».
Το όραμα και τα στάδια υλοποίησης
Η οικογένεια Παλακίδη, μέσω της Θράκη Παλλάς Α.Ε., ξεκίνησε το 1999 ένα μεγαλόπνοο επενδυτικό σχέδιο με απώτερο όραμα να δημιουργήσει ένα νέο σημείο αναφοράς για τις υψηλής ποιότητας τουριστικές και συνεδριακές υπηρεσίες.
Το πρώτο στάδιο του επενδυτικού σχεδίου ολοκληρώθηκε σε τρεις φάσεις :
1η φάση: Αύγουστος 2001 (Ξενοδοχείο – 75 δωμάτια)
2η φάση: Δεκέμβριος 2001 (Συνεδριακό κέντρο)
3η φάση: Ιανουάριος 2003 έως Ιούνιο 2003 (Επέκταση 75 δωματίων)
Το δεύτερο στάδιο ολοκληρώθηκε το 2010 με την κατασκευή, εντός του συγκροτήματος, οργανωμένης εγκατάστασης Spa – Thalassotherapy συνολικής έκτασης 2.400 τμ.
Το τρίτο στάδιο ξεκίνησε το 2017 και περιλάμβανε την πλήρη ανακαίνιση της μονάδας. Παράλληλα η Θράκη Παλλάς Α.Ε. ανακοίνωσε την ένταξη του συγκροτήματος σε μια από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες στον κόσμο, την Wyndham Hotel Group, υιοθετώντας την νέα επωνυμία Ramada Plaza by Wyndham Thraki. Σημειώνεται ότι το Ramada είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα ξενοδοχειακά brands στον κόσμο, με 850 ξενοδοχεία σε περισσότερες από 60 χώρες.
Τέλος, το τέταρτο στάδιο του επιχειρηματικού σχεδίου περιλαμβάνει την επέκταση της υπάρχουσας ξενοδοχειακής υποδομής και την κατασκευή οργανωμένης μαρίνας για την υποδοχή πάσης φύσεως σκαφών αναψυχής.
Η συμφωνία εξυγίανσης και η νέα περιπέτεια
Παρά τα φιλόδοξα σχέδια η εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη και με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Έτσι, τον Ιούλιο του 2018 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης ενέκρινε τη συμφωνία εξυγίανσης με τους συμβαλλόμενους πιστωτές της, βάσει του άρθρου 106β του Πτωχευτικού Κώδικα, με αποτέλεσμα να δοθεί στην εταιρεία η δυνατότητα να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της, με βασική βέβαια προϋπόθεση την αποπληρωμή των υπό ρύθμιση υποχρεώσεων της.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας με το 78,40% των πιστωτών της, η εταιρεία είχε ρυθμίσει την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της ως εξής:
α) Αποπληρωμή των υποχρεώσεων της προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ποσού 991 χιλ. περίπου σε χρονικό ορίζοντα 15ετίας.
β) Αποπληρωμή μέρους των τραπεζικών υποχρεώσεων της ποσού 10,13 εκατ. ευρώ σε εξαμηνιαίες δόσεις και σε χρονικό ορίζοντα 15ετίας (ήτοι μέχρι 31/12/2033). Το επιτόκιο ορίστηκε σε επιτόκιο Euribor 6 μηνών πλέον περιθωρίου 3,25% και πλέον εισφοράς ν.128/1975, η οποία ανέρχεται σε 0,6%. Όπως προβλεπόταν, το υπόλοιπο μέρος των δανειακών υποχρεώσεων ποσού 12,42 εκατ. περίπου θα παραμείνει άτοκο καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης και θα αποπληρωθεί σε μία τελική δόση (balloon payment) στο τέλος της διάρκειας ρύθμισης, δηλαδή στις 31/12/2033.
γ) Αποπληρωμή των υποχρεώσεων της προς το Δήμο Αλεξανδρούπολης και στη ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης ποσού 576 χιλ. περίπου σε χρονικό ορίζοντα 15ετίας.
δ) Αποπληρωμή των υποχρεώσεων της προς τη ΔΕΗ ποσού 188 χιλ. περίπου σε χρονικό ορίζοντα 8ετίας.
ε) Διαγραφή ενός μέρους και αποπληρωμή του υπολοίπου των υποχρεώσεων της σε προμηθευτές ποσού 366 χιλ. περίπου σε χρονικό ορίζοντα από 1 έως 5 έτη ανάλογα με το ποσό οφειλής.
Όπως αναφέρεται στις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2021, «παρά την επιτυχή εξέλιξη της έγκρισης της συμφωνίας εξυγίανσης, την προηγούμενη και την κλειόμενη χρήση η Εταιρεία, λόγω και των γενικότερων οικονομικών συνθηκών λόγω του Covid-19, δεν κατάφερε να εξυπηρετήσει τις δανειακές δόσεις του προγράμματος αποπληρωμής με βάση τη συμφωνία εξυγίανσης, οι οποίες και κατέστησαν άμεσα απαιτητές από τις πιστώτριες τράπεζες από την προηγούμενη χρήση».
Από την χρήση 2019 έγινε αναταξινόμηση των δανείων της εταιρείας από τις μακροπρόθεσμες στις βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις της να ανέρχονται στο τέλος της χρήσης 2021 σε 24,93 εκατ. ευρώ.
Τονιζόταν μάλιστα ότι «η εταιρεία προτίθεται να έρθει σε επαφή με τις πιστώτριες τράπεζες κάνοντας χρήση και ειδικών συμβούλων με σκοπό την όσο το δυνατόν ευνοϊκότερη ρύθμιση των δανειακών της υποχρεώσεών».
Ακόμη, γινόταν αναφορά στην υπογραφή συμφωνίας franchise με την Wyndham Hotel Group για δικαιόχρηση του ονόματος Ramada για 20 έτη. Επιπρόσθετα, το 2020 η συνεργασία επεκτάθηκε καθώς η Θράκη Παλλάς προχώρησε σε υπογραφή νέας συμφωνίας με την Wyndham Hotel Group και «ανέλαβε ως επίσημος αντιπρόσωπος της για την ανάπτυξη και λειτουργία τουλάχιστον 7 νέων ξενοδοχείων της αλυσίδας στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία με χρονικό ορίζοντα την επόμενη 10 χρόνια».
Με βάση αυτά, η διοίκηση εκτιμούσε ότι «οι προοπτικές για αύξηση του κύκλου εργασιών και των κερδών είναι πλέον ευοίωνες, καθώς η εταιρεία αποκτά πρόσβαση αφενός στο δίκτυο πωλήσεων μίας από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες παγκοσμίως και αφετέρου στις λειτουργικές προδιαγραφές που εξασφαλίζουν υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών».
Επιπρόσθετα, τόνιζε ότι «η δυνατότητα της διοίκησης της εταιρείας να καταρτίζει τέτοιου μεγέθους συμφωνίες, καταδεικνύει την εμπειρία της στον τομέα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και την ευχέρεια της να ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις του ανταγωνισμού, ο οποίος στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης είναι έντονος καθώς λειτουργούν άλλες δύο ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων».
Πάντως, στην έκθεση του ορκωτού ελεγκτή διατυπωνόταν η «αδυναμία έκφρασης γνώμης» για διάφορους λόγους.
Σημειώνεται τέλος ότι επί των ακινήτων της εταιρείας υφίστανται προσημειώσεις για εξασφάλιση τραπεζικών χορηγήσεων που στις 31.12.2021 ανέρχονταν σε 13.959.000 ευρώ.
Διαβάστε ακόμη
Προϋπολογισμός: Πάνω η ανάπτυξη 2,3%, κάτω ο πληθωρισμός 2,1% (πίνακας)
Η ώρα της κρίσης για τα ύψη των κτιρίων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα