Περισσότεροι από 900 πλειστηριασμοί για κάθε είδους ακίνητα, -από κατοικίες και ξενοδοχεία μέχρι επαγγελματικούς-βιομηχανικούς χώρους και οικόπεδα-, διενεργούνται σήμερα Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, από το πρωί.
Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζουν ορισμένες περιπτώσεις ακινήτων- «φιλέτων» ή και… «φαντασμάτων», που έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια.
Και στις δύο αυτές περιπτώσεις υπήρξε κατακύρωση. Μάλιστα για το ακίνητο-«φιλέτο» στη Γλυφάδα δόθηκε σκληρή μάχη μεταξύ των μνηστήρων με αποτέλεσμα να αλλάξει χέρια στα 7 εκατ. ευρώ.
Σε νέο ιδιοκτήτη όμως πέρασε και ένα κτήριο με μεγάλη ιστορία, στον Πειραιά.
Αντίθετα για τα ξενοδοχεία που βγήκαν σήμερα στο σφυρί δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον.
Το Ionian Princess και το Thinalos
Άγονοι κατέληξαν οι δύο πλειστηριασμοί, με επισπεύδουσα την doValue, για ισάριθμα ξενοδοχειακά ακίνητα, τα οποία ανήκουν στην ίδια εταιρεία και βρίσκονται στην Κέρκυρα. Το πρώτο και μεγαλύτερο είναι το Ionian Princess Hotel στην περιοχή της Αραχάβης.
Πρόκειται για οικοπεδική έκταση στη θέση Καββαδίτη ή Φτελιά ή Ακολο της Αχαράβης του δημοτικού διαμερίσματος Αγίου Παντελεήμονα Κέρκυρας συνολικής επιφανείας 17.886,198 τ.μ. εκ των οποίων τα 11.263,557 τ.μ. βρίσκονται εντός οικισμού και τα υπόλοιπα 6.622,641 τ.μ. εκτός οικισμού.
Εντός αυτής έχουν ανεγερθεί κτήρια και εγκαταστάσεις του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Ionian Princess, αποτελούμενου από υπόγειο, ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο συνολικού εμβαδού 7.442,85 τ.μ.
Ειδικότερα, περιλαμβάνει τρία ανεξάρτητα κτήρια, εκ των οποίων τα δύο πρώτα είχαν κατασκευασθεί στο ίδιο οικόπεδο, ενώ το τρίτο σε άλλο, όμορο οικόπεδο. Το συγκρότημα απαρτίζουν επίσης ένα ισόγειο κτίσμα επιφάνειας 46,75 τ.μ. όπου στεγάζονται οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού, ημιυπαίθριοι χώροι συνολικής επιφάνειας 1.030,65 τ.μ., 2 πισίνες, υπαίθριο μπαρ δίπλα στη δεύτερη πισίνα, υπαίθριο αμφιθέατρο, γήπεδο τένις, παιδική χαρά και υπαίθριο πάρκινγκ.
Σύμφωνα και με την επίσημη ιστοσελίδα του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου Ελλάδος, είναι ξενοδοχείο κλασσικού τύπου κατηγορίας 3 αστέρων, με δυναμικότητα 128 δωματίων και 211 κλινών, το οποίο λειτουργεί αποκλειστικά κατά την τουριστική περίοδο.
Το δεύτερο είναι το συγκρότημα επιπλωμένων διαμερισμάτων Thinalos Hotel το οποίο αναπτύσσεται σε οικόπεδο επιφάνειας 3.254,60 τ.μ. στη θέση «Τσιγκουνάτικα» Αχαράβης και αποτελείται από τρία κτήρια (τριών επιπέδων). Για το Ionian Princess η αρχική τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 5.952.000 ευρώ, ενώ για το Thinalos Hotel σε 1.439.934 ευρώ.
Ωστόσο, κατόπιν προσφυγής της εταιρείας, το Μονομελές Πρωτοδικείο Κέρκυρας αποφάσισε την αύξηση της τιμής για το Ionian Princess στα 7.200.000 ευρώ και για το Thinalos Hotel στα 1.800.000 ευρώ.
Ωστόσο για κανένα από τα δύο δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον.
Το «Δρυάδες Hotel»
Μια ακόμη ξενοδοχειακή μονάδα που βγήκε σήμερα σε επαναληπτικό πλειστηριασμό είναι το «Δρυάδες Hotel» στη Νάουσα. Βρίσκεται δυτικά της πόλης της Νάουσας, σε απόσταση 1,1 χιλιόμετρων και σε περιοχή που χαρακτηρίζεται αραιοδομημένη κυρίως με ξενοδοχειακές μονάδες και μονοκατοικίες.
Πρόκειται για ξενοδοχείο κλασσικού τύπου τριών αστέρων που βρίσκεται στην θέση ‘Χώρας Νερό’ και αποτελείται από:
- Υπόγειο με εμβαδόν 431,35τ.μ. που λειτουργεί ως βοηθητικός χώρος-αποθήκη
- Ισόγειο γκαράζ με εμβαδόν 110,66 τ.μ.
- Τμήμα ισογείου και πρώτο όροφο με εμβαδόν 796,48 τ.μ. που περιλαμβάνει δωμάτια, σαλόνια, μαγειρείο και χώρο υποδοχής.
Επίσης διαθέτει εξωτερική πισίνα εμβαδού 110 τ.μ., με ημικυκλικό υδρομασάζ. Στον ίδιο χώρο υπάρχει και φουσκωτή πισίνα για παιδιά έως 5 ετών. Η ξενοδοχειακή μονάδα διαθέτει 19 δωμάτια και 46 κλίνες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της διαθέτει χώρο δίπλα στο τζάκι ή στο μπαρ, με ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα, με θέα προς τον κάμπο της πόλης, όπου μπορούν οι πελάτες να απολαύσουν όλες τις ώρες τον καφέ ή το ποτό τους.
Ο περιβάλλων χώρος είναι περιφραγμένος ενώ κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε η ύπαρξη Κιόσκι-μπάρμπεκιου, εμβαδού 25 τ.μ. και μικρής αποθήκης. Επισπεύδουσα είναι η Intrum και η μειωμένη τιμή εκκίνησης ανέρχεται σε 816.000 ευρώ. Και εδώ όμως ο πλειστηριασμός ήταν άγονος.
Το ακίνητο- «φιλέτο» στη Γλυφάδα
Αντίθετα, το χαρακτηρισμό του ως «ακίνητο-φιλέτο» επιβεβαίωσε το κτήριο της Ηλήλ Επενδυτική στη Γλυφάδα.
Όπως είχε αποκαλύψει το newmoney, πριν λίγο καιρό είχαν προγραμματιστεί σε βάρος της εταιρείας «Ηλήλ Επενδυτική-Εμπορική Μ.Α.Ε.» τέσσερις πλειστηριασμοί για αυτή την εβδομάδα, που αφορούσαν σε εμπορικά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας και της Γλυφάδας, με τη συνολική τιμή εκκίνησης να φτάνει τα 20,4 εκατ. ευρώ. Από αυτούς, οι τρεις οδηγήθηκαν σε αναστολή.
Ο ένας που παρέμεινε και διενεργήθηκε σήμερα αφορούσε το ακίνητο- «φιλέτο» της Γλυφάδας.
Αυτό βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης επί της οδού Λαζαράκη 19 στη συμβολή της με την οδό Κωνσταντινουπόλεως και δίπλα στη βασική οδική-εμπορική αρτηρία της Μεταξά. Πρόκειται για οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, εμβαδού 555,96 τ.μ., επί του οποίου έχει ανεγερθεί διώροφη οικοδομή με υπόγειο.
Η οικοδομή έχει ανεγερθεί πριν από το 1983 και αποτελείται από υπόγειο εμβαδού 73,63 τ.μ., ισόγειο εμβαδού 261,29 τ.μ. και πρώτο όροφο εμβαδού 261,29 τ.μ. Στο ακίνητο λειτουργεί τραπεζικό κατάστημα της Alpha Bank που είναι και η επισπεύδουσα, ενώ η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί σε 5,3 εκατ. ευρώ. Για το συγκεκριμένο ακίνητο χρειάστηκε να δοθεί παράταση στον πλειστηριασμό και τελικά κατακυρώθηκε στα 7.000.001 ευρώ, δηλαδή 1,3 εκατ. ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης.
Το logistic center στη Λ. Μαραθώνος
Σε ματαίωση ελλείψει πλειοδοτών οδηγήθηκε ο πλειστηριασμός για ένα επαγγελματικό ακίνητο επί της λεωφόρου Μαραθώνος στο Πικέρμι.
Πρόκειται για κτήριο εμπορικών αποθηκών στη θέση «Πικέρμι-Πουλάκι Πασσάδων» της Δημοτικής Ενότητας Πικερμίου. Eίναι συγκρότημα εμπορικών αποθηκών με δύο υπόγεια κτισμένο επί οικοπέδου επιφάνειας 8875,23 τ.μ., (επί της Λ. Μαραθώνος αρ. 84-86), που είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ενώ διαθέτει πρόσωπο επί πλευράς μήκους 44,90μ στην Λ. Μαραθώνος και επί πλευράς μήκους 42,59μ σε αγροτικό δρόμο.
Τα κτήρια έχουν συνολική επιφάνεια 1774,89 τ.μ.. Σημειώνεται ότι βάσει προηγούμενου τεχνικού ελέγχου από τράπεζα, το συγκεκριμένο ακίνητο έχει προβλήματα υγρομόνωσης για αυτό και στο Β΄ υπόγειο υπάρχουν εισροές νερού και έντονη μούχλα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η ηλεκτρική εγκατάσταση ενδέχεται να έχει σοβαρές βλάβες και να πρέπει να γίνει επανέλεγχος.
Με βάση την έκθεση εκτίμησης η αγοραία αξία του ακινήτου και η τιμή πρώτης προσφοράς, ήταν 3.104.914 ευρώ, ενώ επισπεύδουσα είναι η Intrum.
Ένα κτήριο- «φάντασμα» στον Πειραιά
Στους σημερινούς πλειστηριασμούς περιλαμβανόταν και ένα κτήριο με μακρά ιστορία, το οποίο ωστόσο έχει εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι αποτελεί ίσως το «αρχαιότερο» ακίνητο στο πεδίο των πλειστηριασμών από πλευράς χρόνου που έχει ξεκινήσει να βγαίνει στο σφυρί, καθώς οι πρώτες προσπάθειες τοποθετούνται στο… μακρινό 2007. Ο λόγος για το ακίνητο όπου στεγαζόταν κατά την τελευταία χρήση του, η εταιρεία πληροφορικής Megabit και το οποίο εδώ και 17 χρόνια παραμένει στα αζήτητα… Αυτό μέχρι σήμερα καθώς βρέθηκε ενδιαφερόμενος στον οποίο κατακυρώθηκε με ελάχιστα ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης. Συγκεκριμένα, το ακίνητο βγήκε με τιμή πρώτης προσφοράς 1.112.161,28 ευρώ και κατακυρώθηκε στα 1.112.163 ευρώ.
Πρόκειται για πολυώροφη οικοδομή κτισμένη σε οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, στον Πειραιά και ειδικότερα στη διασταύρωση των οδών Ψαρών 27 και Μεθώνης 88. Το οικόπεδο, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση, έχει εμβαδόν 1.049,12 τ.μ.
Το συγκεκριμένο, όμως, οικόπεδο έχει τη δική του πλούσια ιστορία. Περιήλθε στους πρώην ιδιοκτήτες της οφειλέτριας εταιρείας κατά πλήρη κυριότητα τον Φεβρουάριο του 2001, μετά από αγορά από την Ομόρρυθμο Εταιρεία «Κληρονόμοι Αφοί Θ. Εμμανουηλίδη και Γ. Καμπά Ο.Ε.».
Το οικόπεδο εξαγοράστηκε «μετά των πεπαλαιωμένων κτισμάτων για τα οποία είχε εκδοθεί η υπ’ αριθμόν 76/12.2.2001 άδεια κατεδάφισης του Πολεοδομικού Γραφείου Πειραιώς». Αυτά τα παλιά κτίσματα στη συνέχεια κατεδαφίστηκαν για να χτιστούν στη θέση τους δύο νέα κτήρια. Στην προηγούμενη ιδιοκτήτρια εταιρεία το οικόπεδο και τα παλιά κτίσματα είχαν περιέλθει με αγορά από την «Πειραϊκή- Πατραϊκή Βιομηχανία Βάμβακος Α.Ε.», τον Μάιο του 1953. Και εκείνη, μια από τις πιο θρυλικές ελληνικές βιομηχανίες, τα έχει αποκτήσει με αγορά που έγινε τον Ιούνιο του 1939…
Επί περιόδου Megabit χτίστηκε ένα κτήριο κατοικιών που αποτελείται από δύο υπόγεια, οκτώ ορόφους και δώμα και ένα κτήριο γραφείων που αποτελείται από δύο υπόγεια, επτά ορόφους και δώμα. Σε αυτό το δεύτερο ακίνητο στεγάστηκαν τα γραφεία της εταιρείας, η οποία ωστόσο έχει αναστείλει τη λειτουργία της εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.
Από το Νοέμβριο του 2007 ξεκίνησε και η προσπάθεια εκπλειστηριασμού του ακινήτου, με τιμή πρώτης προσφοράς 2.172.189 ευρώ. Αυτός ο αρχικός πλειστηριασμός ματαιώθηκε και έγινε τελικά στις 9 Ιανουαρίου 2008, αλλά ήταν άγονος. Το ίδιο συνέβη και στους δύο επόμενους που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο και τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς.
Στη συνέχεια, η τιμή εκκίνησης μειώθηκε στα 1.737.752 ευρώ, αλλά και πάλι τα σφυριά που χτύπησαν τον Φεβρουάριο του 2009 και τον Δεκέμβριο του 2010 αποδείχθηκαν «άσφαιρα». Ακολούθησε το 2011 νέα μείωση της τιμής εκκίνησης στα 1.390.201 ευρώ, ωστόσο ούτε και με αυτό το τίμημα ο πλειστηριασμός είχε αποτέλεσμα.
Έκτοτε οι προσπάθειες εγκαταλείφθηκαν για πάνω από μια δεκαετία.
Κάπως έτσι το ακίνητο, το οποίο βεβαίως έχει παραδοθεί στη φθορά του χρονου, πήρε ξανά το δρόμο για το σφυρί, με επισπεύδοντα τον ειδικό εκκαθαριστή, στις 29 Μαρτίου 2023 με τιμή εκκίνησης στα 1.112.161,28 ευρώ. Και αυτή τη φορά όμως ο πλειστηριασμός ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών.
Σήμερα έγινε ακόμη ένας με την ίδια τιμή πρώτης προσφοράς, που τελικά είχε αποτέλεσμα. Το κτήριο αποτελείται από δύο υπόγεια, ισόγειο και επτά ορόφους ενώ πλειστηριάζεται ολόκληρο και όχι ξεχωριστά ανά οριζόντια ιδιοκτησία.
Διαβάστε ακόμη
Στην ευρωπαϊκή λίστα του ENTSO-E η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Γερμανίας άνω των €8 δισ.
Τα 5 μεγάλα deals 600 εκατ. ευρώ της τριετίας που αλλάζουν τον χάρτη της πληροφορικής
Περισσότεροι Κινέζοι τουρίστες φέτος στην Ελλάδα – Αυξάνει τις απευθείας πτήσεις η Air China
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ