Σε αναστολή τέθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης ο πλειστηριασμός για τη βίλα του Γιώργου Γλου και της Μαρίας Τριαντοπούλου στην Καστέλα, ο οποίος είχε προγραμματιστεί να διενεργηθεί την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, με μειωμένη τιμή εκκίνησης στα 2,64 εκατ. ευρώ.
Όπως ανέφερε νωρίτερα το newmoney, δεδομένου ότι έχει ήδη σχηματιστεί «οριστικοποιημένη λίστα συμμετοχών» αναμένεται ότι θα εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον, αν και τίποτα δεν μπορεί να προδικάσει την κατάληξη της σχετικής διαδικασίας.
Η αναστολή του πλειστηριασμού εικάζεται ότι έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης ακριβώς του ενδιαφέροντος κάποιου αγοραστή, ενώ μπορεί και να αφορά κινήσεις των οφειλετών σε μια προσπάθεια συμβιβασμού, κάτι που δεν θεωρείται πάντως ιδιαίτερα πιθανό.
Είναι χαρακτηριστικό, ωστόσο, ότι στην ιστοσελίδα της επισπεύδουσας PQH, το ακίνητο αναφέρεται ακόμη ως έτοιμο για τον πλειστηριασμό που θα γινόταν αύριο.
Όπως μετέδωσε νωρίτερα το newmoney, αυτή τη φορά, το σπάνιο αυτό ακίνητο, με την ανεμπόδιστη θέα στον Σαρωνικό, θα έβγαινε στο σφυρί με τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό των 1,32 εκατ. ευρώ για το 50% της πλήρους κυριότητας εκάστου των οφειλετών, δηλαδή συνολικά στα 2,64 εκατ. ευρώ για το 100% της πλήρους κυριότητας, που είναι κατά 20% μειωμένο σε σχέση με την αρχική τιμή εκκίνησης των 3,3 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός πλειστηριασμός έγινε στις 23 Φεβρουαρίου 2022, ενώ ακολούθησε δεύτερος στις 28 Ιουλίου, αλλά και οι δύο κατέληξαν άγονοι.
Πρόκειται για μονοκατοικία τεσσάρων επιπέδων, 699,99 τ.μ., συμβατικής κατασκευής, δηλαδή με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και οργανισμό πλήρωσης από οπτοπλινθοδομή. Παράλληλα έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά όπως πέτρα και μάρμαρο, ενώ είναι καλής αισθητικής.
Η τριώροφη οικοδομή με υπόγειο και κλειστό χώρο στάθμευσης αποτελείται από:
-Υπόγειο Β΄, που διαθέτει βοηθητική χρήση και έχει επιφάνεια 108,00 τ.μ.,
-Υπόγειο Α΄, που διαθέτει κύριους χώρους χρήσης, επιφάνειας 68,74 τ.μ., ημιυπαίθριο χώρο επιφάνειας 38,16 τ.μ., εξώστες επιφάνειας 28,47 τ.μ. και χώρους βοηθητικής χρήσης επιφάνειας 82,80 τ.μ.
-Ισόγειο, που διαθέτει χώρους κύριας χρήσης, επιφάνειας 109,94 τ.μ., χώρο στάθμευσης επιφάνειας 50,17τ.μ. υμιυπαίθριο χώρο επιφάνειας 50,17τ.μ. και εξώστες επιφάνειας 28,48τ.μ.,
-Α΄όροφο, που διαθέτει κύρια χρήση και έχει επιφάνεια 150,42 τ.μ. και εξώστες επιφάνειας 24,66 τ.μ.
-Δώμα επιφάνειας 3,24 τ.μ. που έχει βοηθητική χρήση.
Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης «το ακίνητο διαθέτει ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα και βρίσκεται όπισθεν κτιρίων δημοσίου ενδιαφέροντος όπως το Δημοτικό Κολυμβητήριο Καστέλας, δημοτικές εγκαταστάσεις τένις κ.α. Το εκτιμώμενο βρίσκεται σε απόσταση 50μέτρων από το παραλιακό μέτωπο και γενικά τοποθετείται σε μία εκ των καλύτερων θέσεων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά».
Κατά την έρευνα κτηματαγοράς για τις τιμές πώλησης μονοκατοικιών, αντίστοιχων προδιαγραφών στην εγγύτερη περιοχή διαπιστώθηκε ότι κυμαίνονται μεταξύ € 3.000/τ.μ. – € 6.000/τ.μ. και διαμορφώνονται αναλόγως της θέας, της κατάστασης συντήρησης, των ποιοτικών χαρακτηριστικών, του μεγέθους κλπ. Η έκθεση καταλήγει ότι για το συγκεκριμένο τετραώροφο ακίνητο, η ενδεδειγμένη τιμή είναι 5.330 ευρώ/ τ.μ.
Παράλληλα, στα βάρη του ακινήτου περιλαμβάνονται προσημειώσεις και υποθήκες συνολικού ποσού 18,7 εκατ. ευρώ, καθώς και πέντε αναγκαστικές κατασχέσεις.
Σημειώνεται ότι στις 29 Οκτωβρίου 2021 βγήκε στο σφυρί και η έπαυλη του Αντώνη Γλου, επίσης στην Καστέλα, η οποία κατακυρώθηκε στο ποσό των 950.401 ευρώ, ενώ το προηγούμενο διάστημα άλλαξε χέρια μέσω πλειστηριασμού και ακίνητο-κατάστημα μεγάλης προβολής πάνω στην πλατεία της Ν. Σμύρνης, που ανήκε στην Glou, όπου λειτουργούσε σημείο της αλυσίδας Pizzoteca.
Από το success story στην κατάρρευση
Ο Γιώργος και ο Αντώνης Γλου κατάφεραν να γράψουν ένα από τα πλέον ηχηρά επιχειρηματικά success stories των προηγούμενων δύο δεκαετιών, με τη φίρμα ανδρικής ένδυσης «Glou».
Με αφετηρία το 1984 από ένα μαγαζί με ανδρικά ρούχα στην οδό Tσαμαδού του Πειραιά, το 2006 η αλυσίδα έφτασε να διαθέτει δίκτυο 67 καταστημάτων και ακόμη 12 για άλλες φίρμες που αντιπροσώπευαν μεταξύ των οποίων και εκείνη της Puma. Μάλιστα είχαν παρουσία και εκτός συνόρων (σε Pουμανία, Bουλγαρία, Aλβανία, Kύπρο), ενώ στο απόγειό της η εταιρεία έφτασε να κάνει τζίρο 120 εκατ. ευρώ με κέρδη πάνω από 15 εκατ. ευρώ.
Η πολυετής οικονομική κρίση, ωστόσο, αποδεκάτισε σταδιακά και το οικοδόμημα των αδελφών Γλου. Έτσι, το τελευταίο μεγάλο κατάστημα της «Glou» επί της οδού Πατησίων κατέβασε ρολά το 2017.
Το «Κτήμα Καποδίστρια»
Αύριο «κληρώνει» για μια ακόμη φορά και για το «Κτήμα Καποδίστρια» στην Κέρκυρα. Πρόκειται για μια μεγάλη και κατάφυτη έκταση 165 στρεμμάτων στα Γουβιά, η οποία έχει πρόσωπο τόσο στο δρόμο που οδηγεί στην Εθνική οδό Κέρκυρα-Παλαιοκαστρίτσα όσο και στην δημοτική οδό που καταλήγει στα Δανίλια. Παρά το όνομά της δεν έχει καμία σχέση με το κτήμα των Καποδίστρια στην «Κουκουρίτσα». Αντίθετα, ανήκει στην ανώνυμη τουριστική και ξενοδοχειακή εταιρεία «Κτήμα Καποδίστρια», που εδρεύει στην Αθήνα.
Η έκταση βγήκε σε πλειστηριασμό αρχικά στις 13 Απριλίου, με τιμή εκκίνησης 4,26 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Στις 8 Ιουλίου χτύπησε το επαναληπτικό σφυρί, με την τιμή εκκίνησης να έχει μειωθεί κατά 20%, στα 3,41 εκατ. ευρώ, αλλά και πάλι ο πλειστηριασμός ήταν άγονος. Στον αυριανό πλειστηριασμό η τιμή εκκίνησης έχει υποχωρήσει περαιτέρω στα 2,77 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, πρόκειται για «έκταση μη οριοθετημένη, επίπεδης μορφολογίας με έντονη βλάστηση και δέντρα», που βρίσκεται σε εξαιρετική θέση «με πολλαπλές δυνατότητες εκμετάλλευσης», αλλά με το αγοραστικό ενδιαφέρον να περιορίζεται, όπως τονίζεται, «σε επενδυτές αγοραστές που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν ακίνητα τουριστικού ενδιαφέροντος σε μη παραθαλάσσια περιοχή».
Στην πραγματικότητα αποτελείται από δύο μεγάλα αγροτεμάχια και ένα μικρότερο, τα οποία κατασχέθηκαν λόγω οφειλών από ομολογιακό δάνειο που εξέδωσε η εταιρεία το 2011. Επισπεύδουσα του πλειστηριασμού είναι η Τράπεζα Πειραιώς και η κατάσχεση έγινε τον Ιούλιο του 2021 για ποσό 700.000 ευρώ που αποτελεί μέρος της συνολικής απαίτησης.
Τα τρία γεωτεμάχια και οι νέες τιμές
Το πρώτο και μεγαλύτερο κομμάτι είναι επιφάνειας 101.476,79 τ.μ. Κατά το συμβόλαιο κτήσεως, είχε αρχική έκταση 140.000 τ.μ. και μετά από πωλήσεις τμημάτων του ακινήτου, κατά τα έτη 1976 έως 1979 απέμεινε στο σημερινό εμβαδόν. Για αυτό το γεωτεμάχιο η τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί αρχικά στα 2.638.402 ευρώ, στη συνέχεια στα 2.110.721,60 ευρώ και τώρα στα 1.714.961,30 ευρώ.
Το δεύτερο κομμάτι είναι επιφάνειας 62.459,74 τ.μ. και διασχίζεται από κοινόχρηστο αγροτικό δρόμο «διά του οποίου διέρχεται πας τις πεζή, δι’ εμφόρτων ζώων και παντός τροχοφόρου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Η τιμή πρώτης προσφοράς για αυτό είχε οριστεί αρχικά σε 1.623.960 ευρώ, μετά σε 1.299.168 ευρώ και τώρα σε 1.055.574 ευρώ.
Τα δύο αυτά ακίνητα περιγράφονται ως επίπεδα, με έντονη βλάστηση και δένδρα διαφόρων ειδών, εκ των οποίων πολλά ελαιόδεντρα.
Το τρίτο και μικρότερο κομμάτι γης είναι μόλις 132,42 τ.μ., δεν είναι άρτιο ούτε οικοδομήσιμο και η τιμή εκκίνησης ήταν στα 1.320 ευρώ, στη συνέχεια στα 1.056 ευρώ και τώρα στα 858 ευρώ.
Έτσι η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς αρχικά ήταν στα 4.263.682 ευρώ, μετά στα 3.410.945 ευρώ, ενώ τώρα διαμορφώνεται πλέον στα 2.771.393 ευρώ.
Η εταιρεία και τα «βάρη»
Η μεγάλη αυτή έκταση αποκτήθηκε από την εταιρεία «Κτήμα Καποδίστρια Α.Ε.» την περίοδο της σύστασής της, τον Μάρτιο του 1972, ενώ στα εμπράγματα βάρη καταγράφονται προσημείωση υποθήκης ποσού 5.160.000 ευρώ υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς, το Νοέμβριο του 2011 καθώς και προσημείωση υποθήκης για το πρώτο και μεγαλύτερο γεωτεμάχιο, για ποσό 800.000 ευρώ υπέρ της αλλοδαπής εταιρείας “Y AND P FRESCA IMPORTS EXPORTS LIMITED” που εδρεύει στην Εγκωμή Λευκωσίας Κύπρου.
Σημειώνεται ότι στη διοίκηση της εταιρείας μετέχουν σήμερα μέλη της οικογένειας Λιμπάντση (Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος είναι η κα Αιμιλία χήρα Νικολάου Λιμπάντση), η οποία δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Κέρκυρα εδώ και πολλά χρόνια στο εμπόριο οπωροκηπευτικών-φρούτων και των έτοιμων συσκευασμένων λαχανικών & σαλατών με τη Freshco. Κατά το παρελθόν τουλάχιστον είχε παρουσία και στον τουρισμό με το ξενοδοχείο Grand Mediterraneo Resort & Spa το οποίο τώρα φαίνεται να έχει περάσει υπό την ομπρέλα του κυπριακού ομίλου Atlantica Hotels & Resorts. Επίσης μέλη της οικογένειας είχαν ασχοληθεί και με τα αθλητικά δρώμενα ελέγχοντας για μια περίοδο την ποδοσφαιρική ομάδα Α.Ο. Κέρκυρα.
Τα άλλα σφυριά
Αύριο, Τετάρτη, θα χτυπήσουν και άλλα ηχηρά σφυριά, όπως για προβεβλημένο ακίνητο στην περιοχή «Καράβα» επί της οδού Δ. Μουτσοπούλου στον Πειραιά. Πρόκειται για συγκρότημα κτιρίων με εμπορική χρήση που λειτουργεί ως επιχείρηση.
Στον αρχικό πλειστηριασμό η τιμή εκκίνησης είχε οριστεί σε 998.600, αλλά κατόπιν προσφυγής το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά την αύξησε σε 1.213.000 ευρώ.
Ακόμη, βγαίνει σε πλειστηριασμό το βιομηχανικό συγκρότημα της εταιρείας «Ορυζόμυλοι Μακεδονίας-Αφοι Μυστακίδη Α.Ε.» που βρίσκεται στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για οικόπεδο εμβαδού 14.048 τ.μ., που περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις, όπως διώροφο κτίριο γραφείων, ζυγιστήριο, διώροφο κεντρικό κτίριο του κυρίως ορυζόμυλου, διώροφη αποθήκη, γραφεία, λογιστήριο, αποδυτήρια, αποχωρητήρια, εστιατόριο προσωπικού, λεβητοστάσιο, βιολογικό καθαρισμό, υπόστεγο, διώροφη αποθήκη ετοίμων προϊόντων, γεφυροπλάστιγγα, δεξαμενές νερού, σειρά μεταλλικών αποθηκευτικών σιλό, συνολικής χωρητικότητας 20.000 τόνων καθώς και άλλα βοηθητικά κτίσματα «που στο σύνολό τους αποτελούν ένα ενιαίο και άρτιο βιομηχανικό συγκρότημα οριζόμυλου».
Σημειώνεται ότι κατά το χρόνο της κατάσχεσης το συγκρότημα ήταν μισθωμένο σε άλλη εταιρεία. Κατόπιν προσφυγής της οφειλέτιδας, με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ορίστηκε η τιμή πρώτης προσφοράς για το γήπεδο και τα κτίσματα στο ποσό των1.270.000 ευρώ και για τον μηχανολογικό εξοπλισμό στο ποσό των 630.000 ευρώ. Δηλαδή η συνολική τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται σε 1.900.000 ευρώ, ενώ γίνεται μνεία ότι το ακίνητο και τα κινητά εκπλειστηριάζονται ως ενιαίο οικονομικό σύνολο.
Διαβάστε ακόμη
Μέχρι και €1.600 το «διπλό» επίδομα θέρμανσης
Spiegel: Προειδοποίηση για δολοφονίες πολιτικών στη Γερμανία από τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας