search icon

business stories

Πλειστηριασμοί: «Κληρώνει» για Elite και Ελληνικά Σωληνουργεία

Ακίνητο στην Ακαδημία Πλάτωνος της μεγαλύτερης κάποτε εταιρείας υποδημάτων βγαίνει στο σφυρί με τιμή 1,39 εκατ. ευρώ- Χωρίς…προσδοκίες για τα «ιμάτια» της Ελληνικά Σωληνουργεία

Δύο ηχηρά σφυριά έχουν προγραμματιστεί να χτυπήσουν σήμερα Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, καθένα εκ των οποίων κρύβει τη δική του ιστορία. Η Elite, που έγινε γνωστή από το σλόγκαν «άνεση επί ποδός», υπήρξε κατά το παρελθόν η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία υποδημάτων. Το 2008, μάλιστα βραβεύτηκε στο Vigevano της Ιταλίας ως μια εκ των κορυφαίων επιχειρήσεων στον κλάδο της.

Ήταν μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε από ένα μικρό μαγαζί και από το 1976, με την νέα εταιρική μορφή της, έγραψε για χρόνια μέρες δόξας στην αγορά, υπό τη διοίκηση του Δημήτρη Χριστοδουλάτου και του συνεταίρου του Νίκου Ζαχαρά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι διέθετε παραγωγική δυναμικότητα περίπου 1.000.000 ζευγαριών γυναικείων υποδημάτων τον χρόνο, αλλά και δίκτυο 65 καταστημάτων, πολλά εκ των οποίων είχαν αναπτυχθεί με τη μέθοδο του franchise.

Το 2008 όμως, εκτός από τη βράβευσή της, έμελλε να αρχίσει και η αντίστροφη μέτρηση δεδομένου ότι ξεκινούσε η μακρά περιπέτεια της οικονομικής κρίσης. Η Elite ήταν ένα από τα πρώτα «θύματά» της, με τον τζίρο της να μειώνεται και τις υποχρεώσεις να αυξάνονται.

Τελικά η εταιρεία κηρύχθηκε επίσημα σε κατάσταση πτώχευσης το 2017, αλλά τα «απόνερα» κρατούν μέχρι τώρα. Έτσι, για σήμερα έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα την Intrum, που στρέφεται κατά των Δ. Χριστοδουλάτου και Ν. Ζαχαρά και αφορά ακίνητο στην Κολοκυνθού, στη διασταύρωση των οδών Πτολεμαίου, Θρασυμάχου και Ακράγαντος, όπου βρισκόταν και η έδρα της Elite ΑΒΕΕ Υποδημάτων.
Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, χαρακτηριστικό της εν λόγω περιοχής είναι η συγκέντρωση ακινήτων με βιομηχανικές και αποθηκευτικές χρήσεις, κυρίως παλαιότερης κατασκευής.

Τι βγαίνει στο σφυρί

Στον πλειστηριασμό βγαίνει το ποσοστό των δύο τρίτων (2/3) εξ αδιαιρέτου της οριζόντιας ιδιοκτησίας του τέταρτου ορόφου του κτιρίου, η οποία καταλαμβάνει ολόκληρη την επιφάνεια του ορόφου και αποτελείται από μία ενιαία αίθουσα εμβαδού 2.660 τ.μ. Σήμερα, η οριζόντια ιδιοκτησία είναι διαμορφωμένη, δηλαδή υπάρχουν χωρίσματα αλουμινίου με διάφορα γραφεία, καθώς και τέσσερις τουαλέτες.
Κατά την έκθεση εκτίμησης η ποιότητα κατασκευής του κτιρίου χαρακτηρίζεται καλή, με μέτρια συντήρηση.


Οι οφειλέτες απέκτησαν την οριζόντια ιδιοκτησία τον Οκτώβριο του 1987. Η αγοραία αξία για την πλήρη κυριότητα εκτιμάται σε 2.085.870 ευρώ και για τα 2/3 σε 1.390.580 ευρώ, που είναι και η τιμή εκκίνησης.

Η «Ελληνικά Σωληνουργεία»

Σήμερα χτυπάει άλλο ένα σφυρί για τον μηχανολογικό εξοπλισμό της βιομηχανίας «Ελληνικά Σωληνουργεία», που βρίσκεται στην περιοχή της Χαλκίδας. Ο πλειστηριασμός γίνεται με επισπεύδουσα την σύνδικο πτώχευσης και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει…διολισθήσει στις 803.500 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο σφυρί χτύπησε στις 12 Ιουλίου 2023, με τιμή εκκίνησης 1.607.000 ευρώ, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφερόμενος, οπότε ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών. Το ίδιο συνέβη και την 1η Νοεμβρίου 2023, παρότι η τιμή πρώτης προσφοράς είχε μειωθεί στα 1.205.250 ευρώ.
Βέβαια, οι πιθανότητες να βρεθεί υποψήφιος αγοραστής είναι μικρές δεδομένης της παλαιότητας και της αχρησίας των μηχανημάτων επί δεκαετίες…

Η «Ελληνικά Σωληνουργεία» ιδρύθηκε από την οικογένεια Τσαούσογλου, αλλά το 1994 πέρασε στα χέρια της Μηχανικής της οικογένειας Εμφιετζόγλου και η λειτουργία της σταμάτησε το 2014. Η μονάδα, που είχε παραγωγική ικανότητα της τάξης των 100.000 – 150.000 τόνων ετησίως, κηρύχθηκε σε πτώχευση τον Δεκέμβριο του 2015 με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Ευβοίας.

Η μεγάλη έκταση των 450 στρεμμάτων στη θέση «Γλύφα» Δροσιάς κοντά στη Χαλκίδα, όπου αναπτύσσονται οι εγκαταλελειμμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, άλλαξε χέρια στον επαναληπτικό πλειστηριασμό που έγινε στις 8 Ιουνίου 2022, έναντι 5,51 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, μετά από σχετική δικαστική απόφαση, βγήκε ξεχωριστά στο σφυρί.

Σύμφωνα με την αυτοψία, ο εξοπλισμός δεν συντηρείται καθόλου, ενώ πιθανόν να έχει βανδαλιστεί. Επιπλέον, είναι απαξιωμένος τεχνολογικά, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα του χρονολογείται από την εποχή του 1980…

Διαβάστε ακόμη

Έκρηξη στις ηλεκτρονικές συναλλαγές – Τα σχέδια της Mastercard και οι νέες επιδοτήσεις στα POS

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Αποκαλυπτήρια σήμερα του νομοσχεδίου – Στη Βουλή έως τις 20 Φεβρουαρίου

Ο Nasdaq και οι ελληνικές εταιρείες: Από την Advent στη FlexCar και η περίπτωση της Mondee (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version