search icon

business stories

Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα με σφυριά για «επώνυμα» βιομηχανικά ακίνητα

Στο στόχαστρο η Agripan, η Νεώριον Συμμετοχών, τα Κλωστήρια-Πλεκτήρια Σίνδου, αλλά και η Filiacom

Εβδομάδα στην οποία κυριαρχούν οι πλειστηριασμοί βιομηχανικών-επαγγελματικών ακινήτων είναι αυτή που ξεκινάει από σήμερα.

Έτσι, ανάμεσα στα περισσότερα από 1.300 σφυριά που αναμένεται να χτυπήσουν το τριήμερο από την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή περιλαμβάνονται αρκετές περιπτώσεις κτιρίων που έχουν γράψει τη δική τους παραγωγική παρουσία, αλλά τώρα έχει έρθει η ώρα να αλλάξουν χέρια.

Κλωστήρια – Πλεκτήρια Σίνδου

Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή της εταιρείας «Δημοσθένης Τουφεξής ΑΒΕΕ- Κλωστήρια- Πλεκτήρια Σίνδου» για το βιομηχανικό ακίνητό της στη ΒΙΠΕ Σίνδου Θεσσαλονίκης.

Το εν λόγω ακίνητο έχει μακρά ιστορία εμπλοκής σε πλειστηριασμούς, ενώ ο πλέον πρόσφατος, έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 10 Ιουλίου, με επισπεύδουσα τη doValue και με αρχική τιμή πρώτης προσφοράς στα 1.992.000 ευρώ.

Ωστόσο, κατόπιν ανακοπής της οφειλέτιδας εταιρείας, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης την έκανε εν μέρει δεκτή διατάσσοντας την αύξηση της τιμής εκκίνησης στα 2.910.000 ευρώ.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην απόφαση, το οικόπεδο επιφάνειας 14.658 τ.μ., είναι διαμπερές και σχεδόν επίπεδο, χωρίς αξιόλογες, υψομετρικές διαφορές, ενώ η πρόσβαση σε αυτό εξασφαλίζεται από δύο ασφαλτοστρωμένες οδούς. Οι ακάλυπτοι χώροι του γηπέδου είναι τμηματικά διαμορφωμένοι, με κηπευτικά έργα, και ασφαλτοστρωμένοι για την κίνηση και στάθμευση οχημάτων, ενώ μεγάλο τμήμα τους καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού.

Στην εγκατάσταση και στη συνολική δομημένη επιφάνεια των 8.549,86 τ.μ., που υφίσταται τώρα, λειτούργησε παλαιόθεν βιομηχανικός χώρος πλεκτηρίων – βαφείων – φινιριστηρίων. Πρόκειται για ακίνητο που περιλαμβάνει τόσο κτίρια συμβατικής κατασκευής από οπλισμένο σκυρόδεμα με πλήρωση, από εμφανή οπτοπλινθοδομή, όσο και μεταλλικά κτίρια με πλαγιοκάλυψη και επικάλυψη από θερμομονωτικά πάνελς πολυουρεθάνης.

Στην οροφή υπάρχει διαμορφωμένος «παπαφίγκος» για τον άμεσο φωτισμό του χώρου, ενώ στα πλάγια του κτιρίου υφίστανται περσίδες, οι οποίες επιτρέπουν τη φυσική εισαγωγή του αέρα και τον πλήρη και σωστό αερισμό του χώρου.

Το κτίριο περιμετρικά εξυπηρετείται από 5 ράμπες φορτοεκφόρτωσης, ενώ το συγκρότημα εσωτερικά εξυπηρετείται για την κάθετη επικοινωνία των επιπέδων από δύο υδραυλικούς ανελκυστήρες, ήτοι έναν για πρόσωπα και έναν για εμπορεύματα, καθώς και κλιμακοστάσια.

Το συγκρότημα είναι εξοπλισμένο με βιολογικό καθαρισμό, πλήρες σύστημα πυρανίχνευσης, πυρόσβεσης, δεξαμενή νερού και πυροσβεστικές φωλιές. Διαθέτει δύο αυτόματες ηλεκτροκίνητες θύρες οχημάτων και είναι ασφαλτοστρωμένο στο μεγαλύτερο τμήμα του για την κίνηση οχημάτων. Σημειωτέον ότι στο συγκρότημα υφίσταται υπόλοιπο δόμησης 20.767,38 τ.μ..

Η «Νεώριον Συμμετοχών»

Για την ίδια μέρα, την Τετάρτη 10 Ιουλίου, έχει προγραμματιστεί ένας…πολλαπλός πλειστηριασμός σε βάρος της εταιρείας «Νεώριον Συμμετοχών», που λειτουργούσε επί δεκαετίες τα Ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας, τα οποία έχουν πλέον περάσει στα χέρια του Ομίλου Onex.

Οι εν λόγω πλειστηριασμοί (σ.σ. και κεντρική φωτ.) αφορούν χρέη της προηγούμενης διοίκησης των ναυπηγείων και έχουν ως αντικείμενο 17 οριζόντιες ιδιοκτησίες, που περιλαμβάνουν από παλαιά και διατηρητέα βιομηχανικά ακίνητα, μέχρι διαμερίσματα, αποθήκες και οικόπεδα, στην Ερμούπολη της Σύρου. Όλα αυτά κατασχέθηκαν το Μάιο του 2023 για 2 εκατ. ευρώ πλέον τόκων και εξόδων από την Alpha Bank, που είναι και η επισπεύδουσα.

Αρχικά, οι πλειστηριασμοί είχαν προγραμματιστεί για τις 28 Δεκεμβρίου 2023, αλλά δεν διενεργήθηκαν λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων. Έτσι, ορίστηκαν για τις 10 Ιουλίου.

Οι τιμές πρώτης προσφοράς για τα εν λόγω ακίνητα κυμαίνονται από 22.500 ευρώ έως 530.000 ευρώ με τη συνολική τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται σε 3.127.500 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι προ διετίας, τον Ιούνιο του 2022, βγήκαν στο σφυρί και άλλαξαν χέρια τα γραφεία της Νεώριον Συμμετοχών, στο κέντρο του Πειραιά.

Η Agripan

Η Agripan-Σπύρος Δ. Παντελεημονίτης ΑΕΒΕ έχει βρεθεί εδώ και καιρό στο στόχαστρο των πλειστηριασμών και ειδικότερα τους τελευταίους μήνες για ένα ακόμη μεγάλο ακίνητο της, με επισπεύδουσα τη doValue και με τιμή πρώτης προσφοράς 2.239.366 ευρώ, που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 10 Ιουλίου.

Πρόκειται για ένα οικόπεδο με πρόσωπα στις οδούς Μοναστηρίου, Δράμας και Βιτσίου, στη Θεσσαλονίκη (Δημοτική Κοινότητα 2ου Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης), εμβαδού 3.384,45 τ.μ., εκ των οποίων επιφάνεια 1.279,51 τ.μ. έχει κηρυχθεί υπό απαλλοτρίωση.

Εντός του οικοπέδου βρίσκονται διάφορα κτίσματα συνολικής επιφάνειας 1.734,88 τ.μ., εκ των οποίων τα 1.117,20 τ.μ. στο άρτιο και οικοδομήσιμο τμήμα του, τα 617,54 τ.μ. εκτός ρυμοτομίας και τα 137,46 τ.μ. εκτός σχεδίου πόλεως.

Ακόμη, υφίσταται κτίσμα επιφάνειας 295 τ.μ. εκτός των ορίων της ιδιοκτησίας -και εκτός σχεδίου πόλης- το οποίο είναι μισθωμένο στην εταιρεία «Καυκάς Α.Ε.» με το από 25/06/2013 ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης για διάστημα μέχρι 26/06/2025, με καταβαλλόμενο μηνιαίο μίσθωμα 7.000 ευρώ πλέον χαρτοσήμου.

Όπως επιβεβαιώθηκε και από εξωτερική αυτοψία, τα δύο από τα κτίσματα τουλάχιστον χρησιμοποιούνται ως κατάστημα εμπορίας ηλεκτρολογικού υλικού / φωτιστικών, ενώ τα υπόλοιπα κτίσματα και υπόστεγα θεωρείται ότι έχουν βοηθητική / αποθηκευτική χρήση για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας της επιχείρησης.

Στο πλαίσιο της έκθεσης εκτίμησης αναφέρεται ότι «το σύνολο των κτισμάτων (νομίμως υφιστάμενα και αυθαίρετα) εντός του όλου οικοπέδου αντιμετωπίζονται ως κατεδαφιστέα, καθώς η επιφάνειά τους είναι κατά πολύ μικρότερη από την επιτρεπόμενη βάσει των ισχυόντων ορών δόμησης στην περιοχή, η δε παλαιότητα, αλλά και χωροθέτησή τους, καθιστούν αδύνατη την υλοποίηση της υπολειπόμενης δόμησης και κάλυψης».

Υπενθυμίζεται ότι η Agripan έχει μακρά ιστορία στην αγορά επαγγελματικών οχημάτων και μηχανημάτων. Τα τελευταία χρόνια επικεντρώθηκε αφενός στα κινεζικά Great Wall, αφετέρου στο πλούσιο χαρτοφυλάκιο συνεργασιών με μεγάλα εργοστάσια, όπως αυτό της ιαπωνικής Κubota Corporation, από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές παγκοσμίως, στους τομείς των γεωργικών ελκυστήρων, βιομηχανικών κινητήρων, μηχανημάτων έργων κ.ά.

Στην πορεία, ωστόσο, ούτε η Great Wall έφερε τα προσδοκόμενα, ενώ το 2018 η διανομή των μηχανημάτων της Kubota στην Ελλάδα πέρασε στην Π. Πετρόπουλος ΑΕΒΕ. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις συνέπειες της πολύχρονης οικονομικής κρίσης, έφεραν την εταιρεία σε οικονομικό αδιέξοδο. Έτσι οδηγήθηκε σε πλειστηριασμούς ακινήτων της.

Σημειώνεται ότι στο χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνονταν περισσότερα από 13 ακίνητα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Γρεβενά, Ηράκλειο, Μεσσηνία κ.α.

Η FiliaCom στις Φιλιάτες

Ένα ακόμη «επώνυμο» βιομηχανικό ακίνητο που για πολλοστή φορά βγαίνει στο σφυρί αυτή την εβδομάδα, είναι αυτό της FiliaCom. Πρόκειται για εταιρεία συμφερόντων του Στέλιου Αργυρού, πρώην Προέδρου του ΣΕΒ την περίοδο 1992-94, μετέπειτα ευρωβουλευτή και σήμερα Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Alba.

Ο πλειστηριασμός, που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Ιουλίου, με επισπεύδουσα τη doValue είναι επαναληπτικός και αφορά το βιομηχανικό ακίνητο της εταιρείας «FiliaCom Εμπορική και Συμβουλευτική Α.Ε.», δηλαδή εργοστασιακή μονάδα κλωστοϋφαντουργίας, που βρίσκεται στη θέση «Τάκα» της Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατών Θεσπρωτίας. Το ακίνητο αποτελείται από υπόγειο και ισόγειο συνολικής επιφάνειας 12.984,88τ.μ. ενώ λόγω των άγονων σφυριών που προηγήθηκαν η τιμή εκκίνησης έχει μειωθεί κατά 35% (στο 65% της αρχικώς ορισθείσας) στις 848.250 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η οικογένεια Αργυρού δραστηριοποιείτο στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας επί δεκαετίες (με τα Κλωστήρια Αττικής κ.ά.) και το 1992 εξαγόρασε από την ΕΤΒΑ την «Κλωστήρια Φιλιατών Α.Ε.», ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της Πειραϊκής-Πατραϊκής. Ωστόσο, τρία χρόνια μετά, το 1995 τα Κλωστήρια Φιλιατών έβαλαν λουκέτο.

Το 2013 ανακοινώθηκε νέα επένδυση (συγχρηματοδοτούμενη από το ΕΣΠΑ) στις εγκαταστάσεις της Κλωστήρια Φιλιατών. Κάπως έτσι προέκυψε η FiliaCom Α.Ε. με έμφαση «στη μόχλευση των κεφαλαίων για επενδύσεις κυρίως στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος» και στο πλαίσιο αυτό η Φίλια Περιβαλλοντικές Βιομηχανίες Α.Ε., με μονάδα ανακύκλωσης μπουκαλιών ΡΕΤ, και η FiliaSol Α.Ε. για τις ΑΠΕ. Για το βιομηχανικό ακίνητο στις Φιλιάτες είχε τεθεί ο στόχος να μετατραπεί σε επιχειρηματικό πάρκο για έργα περιβάλλοντος και ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη  

Ένοχη για ποινική απάτη σχετική με τις συντριβές των 737 Max θα δηλώσει η Boeing

Bloomberg: Πολιτική εμπλοκή στη Γαλλία μετά τη νίκη της Αριστεράς στις εκλογές – Οι δύο δρόμοι

Μεγάλες αλλαγές στα stress tests των τραπεζών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version