Ενδιαφέρουσες «μάχες» σημειώθηκαν σήμερα γύρω από την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Μία από αυτές αφορούσε περιουσιακά στοιχεία της «Βωβός Διεθνής Τεχνική», του άλλοτε «βασιλιά των γυάλινων πύργων», Μπάμπη Βωβού.
Κατά τη σημερινή διαδικασία, όπως αποκαλύπτει το newmoney, βγήκαν στο σφυρί δύο assets του. Το ένα ήταν το γνωστό ημιτελές ακίνητο επί της λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι, -κοντά στο «δαχτυλίδι»-, που προοριζόταν για συγκρότημα με γραφεία, καταστήματα και υπόγειους χώρους στάθμευσης, αλλά το 2006 «μπλοκαρίστηκε» από το ΣτΕ.
Έκτοτε ο χρόνος σταμάτησε και το γιαπί, -μαζί με το οικόπεδο των 8,2 στρεμμάτων, που το φιλοξενεί-, «αραχνιάζει». Στο σημερινό πλειστηριασμό, -με επισπεύδουσα την Hellas Capital Leasing-, η τιμή πρώτης προσφοράς ήταν 4,8 εκατ. ευρώ, αλλά για μια ακόμη φορά υπήρξε «ματαίωση ελλείψει πλειοδοτών».
Αντίθετα, το ενδιαφέρον εστιάστηκε σε ένα άλλο «κομμάτι» του Βωβού. Πρόκειται για ένα οικόπεδο επί της λεωφόρου Κηφισίας στο ύψος του Ν. Ψυχικού, το οποίο λόγω θέσης θεωρείται «φιλέτο».
Ο πλειστηριασμός αφορούσε τα ποσοστά 27,5/00 και 25/00 εξ αδιαιρέτου της «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική Α.Ε.» και «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική και Σία Ο.Ε.» επί του οικοπέδου «άρτιου και οικοδομήσιμου μετά των επ’ αυτού τυχόν υπαρχόντων και μελλοντικώς ανεγερθεισομένων κτισμάτων και μεθ’όλων των συστατικών, παραρτημάτων και προσαυξημάτων αυτού», όπως περιγράφεται στην έκθεση, το οποίο βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού στη θέση «Αγία Βαρβάρα».
Ειδικότερα βρίσκεται επί της Λεωφ. Κηφισίας αρ. 338 (παράδρομος Ολυμπιονικών) και στις οδούς Μωραϊτίνη και Μαντζάρου, είναι ασκεπές και τμηματικά περιφραγμένο-οριοθετημένο με συρματόπλεγμα και διαφημιστικές πινακίδες.
Μέσα υπάρχει μικρή ποσότητα από μπάζα που προέρχονται από βάση οπλισμένου σκυροδέματος παλαιότερης κατασκευής και βλάστηση με αγριόχορτα και δέντρα.
Το οικόπεδο έχει έκταση 1.970 τ.μ. ενώ τμήμα του 559 τ.μ. (στην γωνία των οδών Μωραϊτίνη και Μαντζάρου) έχει καθοριστεί ως «δευτερεύον δίκτυο ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, εξαιρουμένης της απόληξης της κλίμακας εξόδου του υπογείου χώρου στάθμευσης».
Οι τιμές πρώτης προσφοράς για τα ποσοστά των εταιρειών του Βωβού ήταν 660.000 ευρώ όπου μετά από διαδοχικά χτυπήματα το ποσό κατακύρωσης έφτασε τα 1.240.000 ευρώ και 600.000 ευρώ, όπου αντίστοιχα με τα χτυπήματα έκλεισε στα 1.140.000 ευρώ. Έτσι, συνολικά η τιμή εκκίνησης ήταν 1.260.000 ευρώ και η τιμή κατακύρωσης έφτασε τα 2.380.000 ευρώ.
Ένα ευρώ παραπάνω για το Myconian Blue Resort
Για το Myconian Blue Resort ο σημερινός πλειστηριασμός ήταν ο δεύτερος καθώς ο πρώτος, στις 10 Φεβρουαρίου, έληξε χωρίς αποτέλεσμα. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα αναπτύσσεται σε έκταση 4,1 στρεμμάτων στον Άγιο Στέφανο, η τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί στα 13.000.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στα 13.000.001 ευρώ.
Σύμφωνα με την έκθεση, το συγκρότημα λειτουργεί σαν ξενοδοχείο από το 1995, αφού τότε εμφανίζεται το πρώτο σήμα ΕΟΤ, το οποίο αναφέρει συγκρότημα 9 δωματίων και 9 διαμερισμάτων.
Το 2013 εκδόθηκε νέο σήμα ΕΟΤ, στο οποίο εμφανίζεται σαν ξενοδοχείο κλασικού τύπου 4 αστέρων, αποτελούμενο από 38 δωμάτια. Σήμερα το ξενοδοχείο αποτελείται από 4 κτήρια, μία κεντρική πισίνα και έξι μικρότερες, που εξυπηρετούν αντίστοιχα δωμάτια.
Το μεγάλο πρόβλημα του συγκεκριμένου ξενοδοχείου είναι οι σημαντικές πολεοδομικές αυθαιρεσίες, καθώς η αρχική άδεια προέβλεπε τρία ανεξάρτητα κτήρια, συνολικής επιφανείας 201,54 τ.μ.κύριων χώρων και 60 τ.μ. βοηθητικών, ενώ η σημερινή του εικόνα είναι ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος 2.130 τ.μ. χώρων κύριας χρήσης και 250 τ.μ. βοηθητικών.
Στην έκθεση του πλειστηριασμού τονίζεται ο «κίνδυνος πολεοδομικής νομιμότητας» και όπως εξηγείται «όσα τμήματα εξ’ αυτών των επιφανειών έχουν κατασκευαστεί προ του 2011 δύναται να ρυθμιστούν με τον ισχύοντα Ν.4495/17 καταβάλλοντας το αντίστοιχο πρόστιμο. Σε αντίθετη περίπτωση όσα εξ ’αυτών έχουν κατασκευαστεί μετά το 2011 δεν δύναται να ρυθμιστούν και θα πρέπει με εργασίες να αποξηλωθούν. Σε περίπτωση καταγγελίας θα πρέπει να πληρωθούν τα κόστη ανέγερσης και κατεδάφισης μέχρι την απομάκρυνσή τους» Με βάση την έκθεση εκτίμησης τα πρόστιμα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 4.177.000 ευρώ.
Το σοβαρό αυτό μειονέκτημα κόστισε 2 εκατ. ευρώ στην τιμή πρώτης προσφοράς, η οποία με βάση τα υπόλοιπα στοιχεία οριζόταν στα 15 εκατ. ευρώ, αλλά λόγω των αυθαιρεσιών εφαρμόστηκε συντελεστής απομείωσης, με συνέπεια να πέσει στα 13 εκατ. ευρώ.
Τα 45 στρέμματα στη Μύκονο
Στη Μύκονο και πάλι, άλλαξε χέρια μια μεγάλη έκταση 45 στρεμμάτων της εταιρείας «ΓΕΒΑΜΙ ΕΣΤΕΙΤ» που βγήκε με τιμή εκκίνησης (μόλις) 180.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στις 180.001 ευρώ.
Πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο περιτριγυρισμένο με ξερολιθιά, εκτός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως και ζώνης οικισμού στη θέση Άι Λιάς (Πόροι) Άνω Μεράς. Όπως περιγράφεται στην έκθεση εκτίμησης, η περιοχή Άι Λιάς βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού «είναι απομακρυσμένη και μη αξιοποιημένη και συνεπώς δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον», ενώ απέχει από τη Χώρα περίπου 14 χλμ και από την Άνω Μερά 7 χλμ.
Το αγροτεμάχιο είναι επικλινές και βραχώδες και η πρόσβαση γίνεται μέσω χωματόδρομου μήκους περίπου 2,5 χλμ και στη συνέχεια μέσω ασφάλτινης οδού. Στη βόρεια πλευρά του υπάρχει κατά ένα μέρος παλιά εγκαταλελειμμένη κατασκευή που εξυπηρετούσε μεταλλεία και η οποία απέχει από τη θάλασσα (βραχώδης ακτή) περίπου 180 μέτρα.
Το «κλειδί», ωστόσο, βρίσκεται στις επιτρεπόμενες χρήσεις. Η περιοχή είναι συγκέντρωσης εγκαταστάσεων μεταποίησης όπου επιτρέπονται έργα και δραστηριότητες χαμηλής όχλησης, γεωργοκτηνοτροφικά και κτίρια κοινής ωφέλειας, εμπορικές γεωργικές αποθήκες κ.α. Δεν επιτρέπεται, όμως, η κατοικία…
Τριπλάσια σχεδόν τιμή για το ακίνητο της ΙΝΤΕΡΚΕΜ
Εντυπωσιακό «σπριντ» κατέγραψε ένα βιομηχανικό ακίνητο στη Χαλκίδα, που ξεκίνησε με τιμή πρώτης προσφοράς 800.000 ευρώ και κατακυρώθηκε σε σχεδόν τριπλάσια, στα 2.117.585 ευρώ.
Το ακίνητο ανήκε στην εταιρεία ΙΝΤΕΡΚΕΜ (υπήχθη σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης το 2012) και κατασχέθηκε για οφειλή ύψους 346.535,35 ευρώ.
Πρόκειται για αγροτεμάχιο το οποίο βρίσκεται στη θέση “Όρμος Μικρού Βαθέος” Αυλίδος, της Κοινότητας Βαθέος, της Δημοτικής Ενότητας Αυλίδος, του Δήμου Χαλκιδέων, εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, εκτός Ζ.Ο.Ε. και στον δημοτικό δρόμο που οδηγεί από το Βαθύ Αυλίδος προς τα Τσιμέντα Χαλκίδας.
Το οικόπεδο έχει έκταση 12.354 τ.μ., είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και συνορεύει με τις εγκαταστάσεις της πάλαι ποτέ κραταιάς «Νεοχημικής» του Λ. Λαυρεντιάδη.
Η περιοχή περιλαμβάνει βιομηχανικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις ναυπηγείων, ωστόσο υπάρχει μελλοντική προοπτική, -μετά την απομάκρυνση των χημικών βιομηχανιών-, για τουριστική αξιοποίηση.
Μέσα στο οικόπεδο υπάρχουν δύο κτίσματα, κατασκευής του 1983, εκ των οποίων το ένα έχει επιφάνεια 1914,30 τ.μ. και το δεύτερο 702 τ.μ.
Η έκθεση εκτίμησης είχε ορίσει την αγοραία αξία του ακινήτου στις 575.000 ευρώ, ωστόσο μετά από προσφυγή το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας, στις 2 Δεκεμβρίου 2021, τη διόρθωσε ορίζοντάς την στις 800.000 ευρώ.
Τελικά, έκανε την… «έκπληξη» πιάνοντας 1.317.585 ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης.
Το νεοκλασικό στις παρυφές του Κολωνακίου
Ένα ιδιαίτερο κτίριο που βρίσκεται στις παρυφές του Κολωνακίου, επί της οδού Ασκληπιού 34, βγήκε επίσης σήμερα σε πλειστηριασμό, με τιμή πρώτης προσφοράς 1.470.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στα 1.470.001 ευρώ.
Το οικόπεδο είναι 280,20 τ.μ. και η υφιστάμενη τριώροφη οικοδομή έχει συνολική επιφάνεια 844,51τ.μ.
Σύμφωνα με τους τίτλους κτήσης είχε κτισθεί κατά τα έτη 1890-1895 και κηρύχθηκε διατηρητέο το 1992. Είναι πλήρως ανακαινισμένο και με καλό βαθμό συντήρησης. Όπως αναφέρει η έκθεση εκτίμησης πρόκειται για αξιόλογο νεοκλασικό κτίριο με τριγωνική επίστεψη, έντονη αξονική συμμετρία κάθετων αξόνων στην πρόσοψη ως προς τη διάταξη των ανοιγμάτων, με εξώστες στον Α και στον Β όροφο με περίτεχνα φουρούσια. Το κτίριο καλύπτεται από κεραμοσκεπή στέγη.
Διαβάστε ακόμα:
Διάστημα: Πόσοι είναι οι «μοναχικοί» εξωπλανήτες του Γαλαξία μας