search icon

business stories

Πλειστηριασμοί: Άλλαξε χέρια η μονάδα της Cardico στο Σχηματάρι

Μετά από διαδοχικά χτυπήματα που διήρκεσαν 4 ώρες το βιομηχανικό ακίνητο κατακυρώθηκε στα 6.367.858 ευρώ, από τα 4.796.500 ευρώ που ήταν η τιμή πρώτης προσφοράς

Σε νέα χέρια πέρασε το μεγάλο βιομηχανικό ακίνητο της Cardico στο Σχηματάρι, 10 χρόνια μετά την πτώχευση της κραταιάς άλλοτε εταιρείας της οικογένειας Καρδασιλάρη.

Μάλιστα ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός, που έγινε την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου με επισπεύδοντα τον σύνδικο πτώχευσης, είχε προβλεφθεί να διαρκέσει 4 ώρες αντί των 2 ωρών που ισχύει συνήθως.

Στη διάρκειά του η διαδικασία ξεκίνησε από το όριο της τιμής πρώτης προσφοράς που είχε μειωθεί στα 4.796.500 ευρώ για να φτάσει μετά από διαδοχικά «χτυπήματα», αρκετά παραπάνω. Έτσι η τιμή κατακύρωσης διαμορφώθηκε στα 6.367.858 ευρώ.

Τι περιλαμβάνει

Πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο επιφάνειας 58.315 τ.μ. που βρίσκεται στην Δημοτική Κοινότητα Σχηματαρίου του Δήμου Τανάγρας στη Βοιωτία και συγκεκριμένα στη θέση «Ραχιλη», στο οποίο λειτουργούσε βιομηχανία επεξεργασίας και αποφλοίωσης ξηρών καρπών.

Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις έχουν συνολική επιφάνεια 26.879 τ.μ. εκ των οποίων οι κύριοι και βοηθητικοί βιομηχανικοί χώροι καλύπτουν 20.804 τ.μ., οι κύριοι αποθηκευτικοί χώροι 2.313 τ.μ. και οι υποστηρικτικές εγκαταστάσεις 3.720 τ.μ.

Στον πλειστηριασμό περιλαμβάνονταν τα μηχανήματα και λοιπά κινητά πράγματα που βρίσκονται εντός του βιομηχανικού συγκροτήματος και εξυπηρετούσαν τη λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας ξηρών καρπών (ξεφλούδισμα, κοπή σε φέτες, καθαρισμός, ψήσιμο, τηγάνισμα, προσθήκη υλικών όπως καραμέλωμα κ.λπ.).

Όπως σημειώνεται στην έκθεση εκτίμησης, οι χώροι είναι πλήρως περατωμένοι και λειτουργικοί, ενώ οι εγκαταστάσεις, είναι ανενεργές και παροπλισμένες αλλά φυλασσόμενες για περίπου 10 έτη. Ακόμη, οι κύριοι χώροι χαρακτηρίζονται πολύ καλής ποιότητας κατασκευής, ενώ οι χώροι αποθήκης είναι εξοπλισμένοι με παλετοθέσεις για την προσωρινή αποθήκευση και διακίνηση εμπορευμάτων.

Περιμετρικά του κύριου κτιριακού όγκου αναπτύσσονται στέγαστρα και υπερυψωμένες πλατφόρμες φορτοεκφόρτωσης, ενώ ο κτιριακός όγκος των γραφείων είναι τριώροφος, σε επαφή με το περίγραμμα των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και διαθέτει ανεξάρτητη πρόσβαση. Ο περιβάλλων χώρος είναι διαμορφωμένος στο μεγαλύτερο τμήμα του, ασφαλτοστρωμένος, το αγροτεμάχιο είναι περιφραγμένο στο σύνολό του τμηματικά, με τοιχία σκυροδέματος και συρματοπερίφραξης.

Η πορεία της τιμής εκκίνησης

Στο σφυρί που χτύπησε την περασμένη Παρασκευή η τιμή πρώτης προσφοράς ήταν «κουρεμένη» σχεδόν στο μισό σε σχέση με την αρχική. Υπενθυμίζεται ότι κατά τον πρώτο πλειστηριασμό που έγινε στις 28 Ιουνίου, αλλά κατέληξε άγονος, η συνολική τιμή εκκίνησης ήταν στα 9.593.000 ευρώ. Με βάση αντίστοιχες εκθέσεις εκτίμησης, τα 7.750.000 ευρώ αφορούσαν την αξία του βιομηχανικού συγκροτήματος, ενώ για τον ηλεκτρομηχανικό εξοπλισμό υπήρξαν δύο τιμές εκτίμησης για 1.276.000 ευρώ και 1.410.000 ευρώ. Έτσι η συνολική τιμή εκκίνησης για τις 28 Ιουνίου είχε διαμορφωθεί στα 9.593.000 ευρώ, ενώ στον επαναληπτικό που έγινε τον Ιούλιο μειώθηκε στα ¾ της μέσης τιμής των εκτιμήσεων των πιστοποιημένων εκτιμητών, δηλαδή στα 7.194.750 ευρώ. Και πάλι όμως το σφυρί ήταν άγονο. Έτσι, στο επόμενο της 20ης Σεπτεμβρίου η τιμή εκκίνησης είχε διολισθήσει στο ½ της μέσης τιμής των εκτιμήσεων των πιστοποιημένων εκτιμητών και συγκεκριμένα στα 4.796.500 ευρώ.

Η άνοδος και η πτώση

Η Cardico, με επικεφαλής τον εκλιπόντα Νίκο Καρδασιλάρη, υπήρξε επί σειρά ετών η μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας-εισαγωγής ξηρών καρπών με παρουσία σε 26 χώρες.

Η οικογενειακή επιχείρηση απέκτησε την επωνυμία Cardico το 1990, περίοδο κατά την οποία εισήχθη και στο Χρηματιστήριο. Ακολούθησε μια φάση εκτόξευσης, φτάνοντας το 2005 έκανε να κάνει τζίρο 230 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να ελέγχει το 70% της αγοράς. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της εποχής, ο Νίκος Καρδασιλάρης είχε απορρίψει, χωρίς δεύτερη σκέψη, πρόταση εξαγοράς της Cardico από την Coca Cola.

Παράλληλα, όμως, με τις εντυπωσιακές επιδόσεις της, άρχισαν να συσσωρεύονται χρέη, ιδιαίτερα την εποχή που ξεκίνησε η μακρά περιπέτεια της οικονομικής κρίσης. Ήδη το 2010 ο τζίρος είχε μειωθεί στα 60 εκατ. ευρώ για να ακολουθήσει περαιτέρω πτώση.

Κρίσιμο ρόλο για την κατάρρευση της άλλοτε κραταιάς εταιρείας έπαιξαν αφενός οι πολύμηνες απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά την περίοδο 2007-2009 λόγω αντιδράσεων στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, με επιπτώσεις στην ομαλή τροφοδοσία και τους χρόνους παράδοσης των παραγγελιών, αφετέρου η λεγόμενη «κρίση της αμυγδαλόψιχας» λόγω υπερπροσφοράς από χώρες όπως η Τουρκία, η Αλγερία και το Ιράν, με την Cardico να επιβαρύνεται υπέρμετρα από τα “κλεισμένα” συμβόλαια, την ώρα που οι λιανικές τιμές κατέγραφαν κάθετη πτώση.

Κάπως έτσι ήρθε η πτώχευση της εταιρείας το Δεκέμβριο του 2014 και αργότερα ξεκίνησαν να βγαίνουν στο σφυρί διάφορα εταιρικά αλλά και προσωπικά ακίνητα, με αποκορύφωμα το κεντρικό εργοστάσιο στο Σχηματάρι.

 

Διαβάστε ακόμη

Η μάχη της κάψουλας του καφέ – Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι παίκτες στην Ελλάδα

Το υπερόπλο που αποκτά η Ελλάδα – Πώς οι ψηφιακές φρεγάτες Belh@rra θα «κλειδώνουν» Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο (pics + vid)

Το σοκ στην κρουαζιέρα από την επιβολή τέλους επιβατών και η επόμενη ημέρα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version