search icon

business stories

Πλειστηριασμοί: Άλλαξε χέρια ακίνητο – «φιλέτο» στις Σπέτσες για 6,3 εκατ. ευρώ

Το πρώην ξενοδοχείο «Ήλιος» βρίσκεται στο κέντρο των Σπετσών - Η μονάδα της Ελληνικής Υφαντουργίας στην Πέλλα «έπιασε» επίσης 1,94 εκατ. ευρώ

Σε νέους ιδιοκτήτες πέρασαν μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που έγιναν νωρίτερα σήμερα το πρώην ξενοδοχείο «Ήλιος» στο κέντρο των Σπετσών αλλά και η κεντρική μονάδα-έδρα της Ελληνικής Υφαντουργίας στην Πέλλα.

Το πρώην «Ήλιος» στις Σπέτσες

Το «Ήλιος» βγήκε με τιμή πρώτης προσφοράς 6,3 εκατ. ευρώ και κατακυρώθηκε στα 6.303.000 ευρώ, δηλαδή με 3.000 ευρώ παραπάνω. Το ακίνητο βρίσκεται σε ιδιαίτερα προνομιακό σημείο των Σπετσών και βγήκε σε εκούσιο πλειστηριασμό. Πρόκειται περί επίκοινου ακινήτου το οποίο εκποιήθηκε από τους δύο συγκύριούς του, κατόπιν δικαστικής προσφυγής και σχετικής απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς.

Είναι, ειδικότερα, μία τετραώροφη οικοδομή τουριστικής εγκατάστασης (ξενοδοχείο), που έχει ανεγερθεί σε οικόπεδο εντός του εγκεκριμένου σχεδίου της πόλης των Σπετσών και στη θέση “Αγορά’’ επί της παραλιακής οδού. Το οικόπεδο έχει έκταση 270,45 τ.μ. και η οικοδομή που καταλαμβάνει ολόκληρο τον χώρο του αποτελείται από ισόγειο, πρώτο, δεύτερο και τρίτο ορόφους και πρώτο όροφο σε εσοχή, συνολικής επιφάνειας 1.010 τ.μ. περίπου. Αυτοί περιλαμβάνουν τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Ήλιος», που ανήκει στην Γ’ κατηγορία, χωρητικότητας 54 κλινών.

Το ισόγειο αποτελείται από δύο εισόδους, χώρο υποδοχής (reception), χώρο αναμονής, αίθουσα πρωινών, γραφείο και δωμάτιο διευθυντού, αποθήκη, δύο W.C., φρέαρ ανελκυστήρα και χώρο κλιμακοστασίου ανόδου. Ο καθένας από τους πρώτο, δεύτερο και τρίτο ορόφους αποτελούνται από εννέα δωμάτια και εννέα W.C., διάδρομο, αποθήκη, φρέαρ ανελκυστήρα, χώρο κλιμακοστασίου ανόδου και εξώστες.

Ο τέταρτος όροφος, άλλως πρώτος σε εσοχή, αποτελείται από μία αίθουσα, μπαρ – κυλικείο, δύο W.C., διάδρομο, φρέαρ ανελκυστήρα, απόληξη του εσωτερικού κλιμακοστασίου και ακάλυπτο χώρο – βεράντα. Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το ακίνητο βρίσκεται σε κεντρική περιοχή, επί της παραλιακής οδού, πλησίον του λιμένα των Σπετσών και της παραλίας του Αγίου Μάμα ενώ προσφέρει απεριόριστη θέα στη θάλασσα του Αργοσαρωνικού Κόλπου. Επίσης, η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται ως μικτής χρήσης, με κτίρια κατοικιών, ενοικιαζόμενων δωματίων, ξενοδοχείων και καταστημάτων.

Κατά την εξωτερική αυτοψία, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ακίνητο δις γωνιακό, με πρόσωπο επί της Επαρχιακής Οδού Σπετσών-Μονής Αγίων Αναργύρων στην θέση «Αγορά», βρίσκεται δε σε μέτρια κατάσταση συντήρησης και είναι κενό χρήσης. Όπως σημειώνεται, για την αξιοποίησή του χρήζει εκτεταμένων εργασιών ανακαίνισης.

 

Η ΕΛΥΦ

Σήμερα άλλαξε χέρια και το μεγάλο συγκρότημα της Ελληνικής Υφαντουργίας (ΕΛΥΦ) συμφερόντων της οικογένειας Ακκά στα Γιαννιτσά που αποτελεί και την έδρα της εταιρείας. Το συγκρότημα βρίσκεται στο 42ο χλμ. της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης- Έδεσσας στο ύψος της διασταύρωσης Παραλίμνης, της κτηματικής περιοχής Γιαννιτσών του Δήμου Πέλλας. Το εργοστάσιο έχει ανεγερθεί με βάση διάφορες οικοδομικές άδειες την περίοδο από το 1974 έως το 2002 στο κεντρικό τμήμα του όλου αγροτεμαχίου.

Ειδικότερα έγιναν δύο πλειστηριασμοί, ο πρώτος με τιμή εκκίνησης 1.308.000 ευρώ και ποσό κατακύρωσης 1.804.312 ευρώ, δηλαδή 496.312 ευρώ παραπάνω και ο δεύτερος με τιμή εκκίνησης 90.000 ευρώ και κατακύρωσης 140.001 ευρώ, δηλαδή 50.001 ευρώ παραπάνω. Συνολικά «έπιασε» 1.944.313 ευρώ.

Σε αυτούς βγήκαν μια ανεξάρτητη και διηρημένη οριζόντια ισόγεια ιδιοκτησία συνολικού εμβαδού 26.764,84 τ.μ. που αποτελεί το κτίριο του κυρίως εργοστασίου (κλωστοϋφαντουργείο), και η οποία έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας 86,316% εξ αδιαιρέτου στο αγροτεμάχιο και στα λοιπά κοινόκτητα και κοινόχρηστα μέρη, χώρους και εγκαταστάσεις του συγκροτήματος, κειμένων επί ενιαίου αγροτεμαχίου συνολικής εκτάσεως 174.765,80 τ.μ.

Η εν λόγω οριζόντια ιδιοκτησία έχει ως παρακολουθήματα και παραρτήματα όλα τα βοηθητικά κτίσματα που βρίσκονται στο υπόλοιπο τμήμα του αγροτεμαχίου, και συγκεκριμένα:

α) Αποθήκη ετοίμων που αναγέρθηκε δυνάμει της υπ’ αρ. 1401/76 αδείας κατασκευής της Νομαρχίας Πέλλας, εμβαδού 1.948,00 τ.μ., κατασκευασμένη από προκατασκευασμένα στοιχεία σκυροδέματος, πλαγιοκάλυψη πάνελ και επικάλυψη λαμαρινών τύπου “σάντουιτς”.

β) Τρεις αποθήκες πρώτων υλών που αναγέρθηκαν δυνάμει των υπ’ αρ. 172/1986, 108/1992 και 26/01 αδειών κατασκευής της Νομαρχίας Πέλλας, με εμβαδό 2.455,00 τ.μ., 398,10 τ.μ. και 1.133,19 τ.μ. αντίστοιχα, με τρόπο κατασκευής οι δυο πρώτες με υποστυλώματα σκυροδέματος και επικάλυψη λαμαρίνας, η δε τρίτη με μεταλλικό σκελετό και επικάλυψη λαμαρίνας.

γ) Βιολογικός καθαρισμός που αναγέρθηκε δυνάμει των υπ’ αρ. 1713/1977, 108/1992, 26/2001 και 416/2002 αδειών κατασκευής της Νομαρχίας Πέλλας, συνολικού εμβαδού 2.889,60 τ.μ., που αποτελείται από πολλές δεξαμενές από οπλισμένο σκυρόδεμα.

δ) Υπό ανέγερση κτίριο νέου βαφείου, δυνάμει της υπ’ αρ. 19/2003 αδείας κατασκευής της Νομαρχίας Πέλλας, εμβαδού του κυρίως κτιρίου 2.617,25 τ.μ. και βοηθητικών χώρων 617,50 τ.μ.

ε) Υπό ανέγερση πρώτος όροφος της νέας αποθήκης ετοίμων προϊόντων, δυνάμει της υπ ̓ αρ. 19/2003 αδείας κατασκευής της Νομαρχίας Πέλλας, εμβαδού 297,12 τ.μ. στ) διάφοροι διάσπαρτοι μικρότεροι χώροι, συνολικής εκτάσεως 1.967,67 τ.μ.

Στον δεύτερο πλειστηριασμό βγήκε αυτοτελής, ανεξάρτητη και διηρημένη οριζόντια ισόγεια ιδιοκτησία εμβαδού 2.291,98 τ.μ. που βρίσκεται στο ανατολικοκεντρικό τμήμα του όλου αγροτεμαχίου, και αποτελεί την επέκταση παλιού βαφείου.

Η οικογένεια Ακκά

Η οικογένεια Ακκά υπήρξε επί δεκαετίες μία από εκείνες που έγραψαν τις «χρυσές σελίδες» στην πλούσια ιστορία της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, από την οποία πέρασαν και…χάθηκαν εμβληματικές εταιρείες, όπως η Πειραϊκή Πατραϊκή της οικογένειας Στράτου, η «Αιγαίον», ο Λαναράς και τόσοι άλλοι. Μέχρι τα τέλη του 2013 ήταν κυρίαρχη στον κλάδο και ιδιαίτερα στην παραγωγή και εξαγωγή denim, του υφάσματος με το οποίο τα δημοφιλή ξένα brands κατασκευάζουν τα τζιν.

Στη συνέχεια όμως έπεσε «θύμα» της κρίσης με αποτέλεσμα έκτοτε να παλεύει με τα υπέρογκα δάνεια, τις ζημιές, τον φθηνό ανταγωνισμό και την κάθετη πτώση των πωλήσεων. Κάπως έτσι χάθηκαν βασικοί βραχίονες του ομίλου υπό το βάρος μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 92 εκατ. ευρώ, με τη γνωστή κατάληξη των πλειστηριασμών. Ακολούθησαν πολυετείς διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για τις υπόλοιπες εταιρείες και συμφωνήθηκαν σχέδια εξυγίανσης που σε κάποιες περιπτώσεις, έδειξαν να προχωρούν έστω και με δυσκολίες, ενώ σε κάποιες άλλες οι όροι δεν τηρήθηκαν.

Διαβάστε ακόμη

Cenergy Holdings: Το μεγάλο άλμα στην Αμερική με το βλέμμα σε μια αγορά 20 δισ. δολ. (pics)

Πώς θα ξεκλειδώσουν τις επιδοτήσεις οι τράπεζες – Πρώτη προτεραιότητα οι ανακαινίσεις κατοικιών

Επενδυτική έκρηξη 50 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2026 (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version