«Το όλο εγχείρημα δεν ήταν απλά ένας περίπατος στο δάσος. Όταν αναδειχθήκαμε ανάδοχοι τον Ιούλιο του 2020, ήταν δύσκολη η επιχειρηματική απόφαση να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη».

Τάδε έφη χθες ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της DIMAND, η οποία «έτρεξε» το μεγάλο έργο της «πράσινης» ανάπλασης του Πύργου Πειραιά, μετά από σχεδόν 50 χρόνια αναμονής και 4 χρόνια εργασιών για τον άλλοτε «Κοιμώμενο Γίγαντα», εγκαινιάζοντας χθες το εμβληματικό έργο παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Αυτό το έργο το οποίο βλέπουμε σήμερα, είναι με τον τρόπο του το σύμβολο μιας πόλης που αλλάζει, αλλά και το σύμβολο μιας χώρας που προχωρά με αυτοπεποίθηση στο μέλλον. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου για τη δρομολόγηση τέτοιων μεγάλων αναπτυξιακών έργων συνδέεται προφανώς και με την πίστη την οποία έχουν οι επενδυτές στις προοπτικές της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ειδικά για τον Πειραιά ότι τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται στην περιοχή αλλάζουν την εικόνα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Μάλιστα σε συνέχεια του αιτήματος της πόλης για υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση βλέπει θετικά την προοπτική υπογειοποίησης του ηλεκτρικού: «Αναμένουμε την τελική μελέτη, τη συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού, την εξεύρεση χρηματοδοτικών πόρων», δήλωσε σχετικά.

Το «παρών» στα εγκαίνια έδωσε φυσικά ο δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι τα εγκαίνια άργησαν μία …50ετία και κάνοντας λόγο για μία ιστορική μέρα για το λιμάνι: «Μισός αιώνας, τόσο είναι το διάστημα που έχει περάσει από τότε που πρωτοκατασκευάστηκε ο Πύργος. Το κτίριο αυτό, το δεύτερο υψηλότερο στη χώρα, ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά, παρέμεινε επί δεκαετίες αναξιοποίητο. Η εγκατάλειψη οδήγησε στην εικόνα ενός φαντάσματος στην καρδιά του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας και πλέον του μεγαλύτερου λιμανιού της Μεσογείου». Στα χθεσινά εγκαίνια παρέστησαν και ουκ ολίγοι εκπρόσωποι της πολιτικής, του εγχώριου επιχειρείν και φσικά οι συντελεστές του έργου. Μεταξύ αυτών, η κ. Μαριάννα Λάτση, η κ. Μελίνα Τραυλού από το χώρο της ναυτιλίας, οι κ.κ. Γιώργος Περιστέρης διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ Τέρνα, Αρης Καρυτινός διευθύνων σύμβουλος της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, Απόστολος Ταμβακάκης της  EOS Capital Partners, οι αδελφοί Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, ο βουλευτής Πειραιά Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης κ.α..

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Piraeus Tower Α.Ε., κοινοπραξία της DIMAND με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Prodea Investments, μετά την υπογραφή 99ετούς σύμβασης παραχώρησης με τον δήμο Πειραιά, από την πλευρά του ιδιοκτήτη. Ο κ. Ανδριόπουλος δεν παρέλειψε χθες να απευθύνει ευχαριστίες στον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα για το δύσκολο κατασκευαστικό έργό αλλά και στην Alpha Bank που, όπως ανέφερε «έβαλε πλάτη αφήνοντας ανοιχτή τη γραμμή χρηματοδότησης» ενώ η αρχιτεκτονική μελέτη έγινε από το Pila Studio του Ηλία Παπαγεωργίου.

Ο Πύργος έχει μισθωθεί σε αυτή τη φάση πλήρως, δεδομένου ότι τους τελευταίους τέσσερις μήνες, όπως ανέφερε ο κ. Ανδριόπουλος, έκλεισαν οι συμφωνίες για τις μισθώσεις στους τελευταίους οκτώ κενούς ορόφους. Το κτίριο- τοπόσημο που ανήκει στο δήμο και συνδέεται τις τελευταίες δεκαετίες όσο κανένα άλλο με το μεγαλύτερο επιβατικό λιμάνι της χώρας, 22 ορόφων και 34.600 τ.μ., αποτελώντας πριν από 5 δεκαετίες, πίσω στη δεκαετία του ’70, το πιο φιλόδοξο κατασκευαστικό έργο στην Ελλάδα, υποδέχεται τώρα σταδιακά το σύνολο των μισθωτών του σε όλους τους ορόφους. Στο ισόγειο, το κατάστημα του βρετανικού κολοσσού ένδυσης JD Sports έχει κάνει ήδη ντεμπούτο από το Δεκέμβριο, ενώ πολύ πρόσφατα, μέσα στο Μάιο έγιναν τα εγκαίνια για το μεγαλύτερο κατάστημα ZARA της χώρας κι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη (συστεγάζει και Zara Home), επιφάνειας 5.000 τ.μ. σε τρείς ορόφους κι επιπλέον 1.000 τ.μ. αποθηκών. Oι μεγάλοι μισθωτές των γραφειακών χώρων (βλ. Dialectica, V GROUP του Βύρωνα Βασιλειάδη) ήδη έχουν ξεκινήσει να μεταφέρονται σταδιακά στον πρώτο «πράσινο» και ψηφιακό Πύργο του λιμανιού με μία αξία πλέον στα 130,5 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα φιλοξενεί 2.000 εργαζομένους. Με την πλήρη απόδοση του Πύργου στο κοινό και τους χρήστες του, θα λειτουργήσουν επίσης, το εστιατόριο του ομίλου Nice n’ Easy και το γυμναστήριο της Athlesis στον τρίτο και τον τέταρτο όροφο αντίστοιχα.

To νέο τοπόσημο του λιμανιού θα είναι ο πρώτος ψηφιακός και βιοκλιματικός ουρανοξύστης της Ελλάδας που θα λάβει την ανώτατη πιστοποίηση Platinum, κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design).

Διαβάστε ακόμη

Γιώργος Προκοπίου: Ετοιμαστείτε για έναν νέο κύκλο κρίσης στη Ναυτιλία (pics)

Σε ρύθμιση οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ηλεκτρικής ενέργειας των πλημμυροπαθών του Σεπτεμβρίου 2023

ΤτΕ: Αύξηση κατά 1,5% στο ενεργητικό των ασφαλιστικών επιχειρήσεων το α’ τρίμηνο του 2024 (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ