Όταν ο Andy Jassy, τωρινός CEO της Amazon Web Services και μελλοντικός ηγέτης ολόκληρης της Amazon, ανακοίνωσε τον διάδοχο του στην AWS, λίγοι ήταν εκείνοι που περίμεναν να ακούσουν το όνομα του Adam Selipsky. Άλλωστε, στις περισσότερες περιπτώσεις ο τεχνολογικός γίγαντας προτιμά να προωθεί εργαζόμενους από το εσωτερικό της εταιρείας σε υψηλότερες θέσεις, αντί να προσλαμβάνει άτομα σαν τον Selipsky, που μέχρι πρότινος ήταν CEO στην Tableau. Όμως, με μία πιο κοντινή ματιά, η επιλογή του φαντάζει απόλυτα λογική.
Ο Adam Selipsky είναι γνωστή φυσιογνωμία, όχι απλά στις τάξεις της Amazon, αλλά και στην AWS, το εξαιρετικά κερδοφόρο παράρτημα της αφιερωμένο στην παροχή υπηρεσιών cloud. Προτού πραγματοποιήσει την έξοδο του, το 2016, ο Selipsky είχε δουλέψει στην AWS ως επικεφαλής των τμημάτων marketing, πωλήσεων και τεχνολογικής υποστήριξης, μεταξύ άλλων. Ήταν, μάλιστα, ένας από τους πρώτους αντιπροέδρους της εταιρείας, έχοντας προσληφθεί το 2005, αλλά και μέλος της S-Suite, της ομάδας, σήμερα 26, κορυφαίων στελεχών που συνεδριάζει με τον ίδιο τον Jeff Bezos.
Στην Tableau, μία εταιρεία παροχής λογισμικού για την απεικόνιση δεδομένων, ο Selipsky έφερε σημαντικές αλλαγές και επιτυχίες. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, η Tableau προχώρησε σε ένα συνδρομητικό μοντέλο, τετραπλασιάζοντας, έτσι, την αξία της μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το 2019, το startup αγοράστηκε από την Salesforce, έναντι 15,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τον Selipsky να παίρνει και μία θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ιδιοκτήτριας εταιρείας.
Όπως αναφέρει το Business Insider, ο Selipsky διατηρούσε πολύ στενή σχέση με τον Andy Jassy, ακόμη και όταν δεν ήταν πια συνάδελφοι. Ένας εργαζόμενος της Amazon σχολίασε πως «Ο Adam και ο Andy είχαν τόσο παρόμοιο τρόπο σκέψης που πάντα βρίσκονταν στην ίδια μεριά, ποτέ δεν τους είδα να διαφωνούν». Ίσως για αυτόν τον λόγο δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με την «μεταγραφή» του στην Salesforce, η οποία επίσης δραστηριοποιείται στον τομέα του cloud, ενώ η Amazon συχνά βάζει ρήτρες μη ανταγωνισμού στις συμβάσεις εργασίας της και έχει μηνύσει άλλους πρώην υπαλλήλους της για παρόμοιες μεταπηδήσεις.
Μα, φυσικά, ο Selipsky προσφέρει πολύ περισσότερα από έναν δεσμό με το μελλοντικό αφεντικό του. Ο Jeff Bezos έχει αφήσει για τα καλά το αποτύπωμα του στην εταιρεία που ίδρυσε και πάντα, μία από τις προτεραιότητες του πλουσιότερου άνδρα στον κόσμο ήταν η διατήρηση της περίφημης εταιρικής κουλτούρας. Μπορεί ο Seplisky να είναι απών για σχεδόν μίση δεκαετία τώρα, αλλά παραμένει ένα από τα άτομα που έχτισαν την Amazon Web Services σε αυτό που είναι σήμερα. Παράλληλα, όμως, η διοικητική εμπειρία που πήρε ως CEO στην Plateau είναι υπεροπολύτιμη και το δείγμα της απόδοσης του παραπάνω από θετικό.
Βέβαια, μερικοί επικριτές της κίνησης ίσως υπογραμμίσουν πως όταν ο Selipsky αποχώρησε, η AWS δεν είχε το παγκόσμιο αντίκτυπο που έχει σήμερα, με έσοδα μόνο 12 δισεκατομμύρια δολάρια, που το 2016 αντιστοιχούσαν στο 8% των συνολικών εσόδων της Amazon. Μέχρι το 2020, αυτοί οι αριθμοί είχαν εκτοξευτεί, στα 46 δισεκατομμύρια και στο 30%, αντίστοιχα.
Πάντως, στο εσωτερικό της βιομηχανίας, η σκέψη φαίνεται να είναι πως ο Selipsky και τα έμπειρα χέρια του δύσκολα θα εκτροχιάσουν την ταχύτατα αναπτυσσόμενη, εξαιρετικά επιτυχημένη και κερδοφόρα AWS, η οποία ήδη κυριαρχεί στην διόλου κορεσμένη αγορά του cloud. Όμως, άλλο ένα κοινό μεταξύ του Jassy και του Selipsky, πέρα από το ότι αμφότεροι έκαναν προπτυχιακό και έπειτα MBA στο Harvard, είναι η επιτυχία τους στον τομέα της τεχνολογίας χωρίς να έχουν ίχνος τεχνικού υποβάθρου. Για αυτό, η λογική λέει πως ο Selipsky πρέπει να κάνει όπως και ο προκάτοχος του και να περικυκλώσει τον εαυτό του με μία ιδιαίτερα ικανή τεχνική ομάδα, ώστε να συνεχίσει την φαινομενικά ασταμάτητη πορεία της AWS.
Όπως αποκάλυψε ο Jassy σε γράμμα προς τους υπαλλήλους της εταιρείας, ο Selipsky θα επιστρέψει στην εταιρεία στις 17 Μαΐου και μετά από μία μεταβατική περίοδο, θα αναλάβει τα ηνία.
Διαβάστε ακόμη: