Θα περίμενε κανείς πως για ένα επιχειρηματία, η διοίκηση του ακριβότερου ιδιωτικού startup στον κόσμο θα ήταν όνειρο ζωής. Αλλά όχι για τον Zhang Yiming, τον μέχρι πρότινος CEO της κινεζικής ByteDance, της μητρικής εταιρείας του TikTok.
«Η αλήθεια είναι ότι δεν διαθέτω κάποιες από τις δεξιότητες του ιδανικού διευθυντή», έγραψε στο αποχαιρετιστήριο γράμμα στους υπαλλήλους του, ομολογώντας, επίσης πως «προτιμά να αναλύει θεωρίες και αγορές, από τα να διαχειρίζεται ανθρώπους».
Με αυτή του την αναπάντεχη απόφαση, ο Zhang γίνεται ο τρίτος ιδρυτής ο οποίος αφήνει τον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα που δημιούργησε. Είχαν προηγηθεί ο εμβληματικός Jack Ma της Alibaba και ο Colin Huang της Pinduoduo. Ποιος ξέρει, λοιπόν, ίσως οι τρεις έξοδοι σε σύντομο χρονικό διάστημα να ήταν απλώς μία σύμπτωση… ή ίσως η διοικητική καρέκλα σε μία τεράστια κινεζική επιχείρηση να έχει γίνει, πια, αρκετά άβολη.
Όπως και να έχει, ακόμη και αν μείνει απολύτως στάσιμος στην υπόλοιπη ζωή του, ο Zhang Yiming έχει καταφέρει πολλά στα 38 χρόνια του στον πλανήτη. Γεννήθηκε στην Longyan, μία πόλη στην επαρχία Fujian και σπούδασε τεχνολογία λογισμικού στο πανεπιστήμιο Nankai. Ήδη, από νεαρή ηλικία, οι προγραμματίστηκες του ικανότητες ήταν αρκετά ανεπτυγμένες, με την South China Morning Post να αναφέρει πως βοηθούσε τους συμφοιτητές του με τους υπολογιστές τους. Έτσι γνώρισε και την μέλλουσα γυναίκα του.
Έπειτα, μέχρι να ιδρύσει την ByteDance, ο Zhang δούλεψε σε άλλα startups και ίδρυσε δικά του. Η μόνη μεγάλη εταιρεία που τον απασχόλησε ήταν η Microsoft και αυτή για λίγο, με τον ίδιο να χαρακτηρίζει την δουλεία εκεί ως «εύκολη, μα καθόλου αποδοτική».
Τελικά, το 2011, κατάφερε να κάνει πραγματικότητα την ιδέα του για έναν αλγόριθμο που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να διαμοιράζει πληροφορίες ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του καθενός, την ιδέα που θα τον έκανε ζάμπλουτο. Αρχικά, την εφάρμοσε στην Toutiao, μία ειδησεογραφική εφαρμογή, βάζοντας παράλληλα τις βάσεις για τον αλγόριθμο του TikTok.
Η ByteDance, όπως και άλλοι κινεζικοί τεχνολογικοί κολοσσοί, δεν έμεινε μόνο στις ειδήσεις. Μία από τις πρώτες επιτυχίες της ήταν η Neihan Duanzi, μία πλατφόρμα για την διάδοση χιουμοριστικών βίντεο, memes και διαφόρων άλλων ειδών αστεία. Η εφαρμογή άρεσε σε αρκετούς κινέζους, πιο συγκεκριμένα σε τουλάχιστον 17 εκατομμύρια, αλλά όχι στην κυβέρνηση της χώρας, η οποία διέταξε την απαγόρευση της, λόγου του «χυδαίου» περιεχομένου της.
Φυσικά, ο Zhang ανέλαβε την ευθύνη και αναγνώρισε το λάθος του. Ζήτησε, κιόλας, συγγνώμη, γιατί εστίασε υπερβολικά στην τεχνολογία και έδωσε χώρο σε αναρτήσεις που «ήταν αντίθετες στις σοσιαλιστικές αξίες». Από τότε, φαίνεται πως φροντίζει να δείξει ότι το πνεύμα του σοσιαλισμού ζει και βασιλεύει στην ByteDance, όπου οι υπάλληλοι δεν αναφέρονται στον Zhang ως αφεντικό, ώστε να προωθείται το πνεύμα της ισότητας και της εντιμότητας.
Αλλά και πάλι, το καθεστώς του Xi Jinping πρόσφατα είχε κάνει την ζωή του 38χρονου δισεκατομμυριούχου λίγο πιο δύσκολη. Αφότου η αμερικανική κυβέρνηση απείλησε με την εξαφάνιση του TikTok από την αμερικανική αγορά αν αυτό δεν περάσει σε αμερικανικά χέρια, το Πεκίνο δημιούργησε έναν νέο κανόνα, σύμφωνα με τον οποίο η εταιρεία θα έπρεπε να πάρει άδεια από την κεντρική εξουσία, πρώτου πραγματοποιήσει μία τέτοια πώληση. Αυτή η άδεια δεν ήρθε, βάζοντας φρένο ή έστω καθυστερώντας τα σχέδια για ένα πολυαναμενόμενο IPO.
Βέβαια, σε σύγκριση με άλλες περιπτώσεις, η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει βάλει πολλά εμπόδια στο TikTok. Άλλωστε, πρόκειται για το μοναδικό κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης που όχι μόνο όχι εισχωρήσει, αλλά τα πηγαίνει εξαιρετικά στις δυτικές αγορές, ενώ η μητρική του εταιρεία θεωρείται πως αξίζει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.
Διαβάστε ακόμη:
Γουόρεν Μπάφετ: Από τα… ξυράφια στις μπαταρίες – Το μεγάλο στοίχημα των $4 δισ.
«Ταβάνι» τα €4 δισ. για τα νέα «κόκκινα» δάνεια της πανδημίας – Οι εκτιμήσεις ανά τράπεζα