Σκεφτείτε το: Είστε εκ των οργανωτών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Υποδέχεστε αρχηγούς κρατών, κυβερνητικούς παράγοντες, διοικητές κεντρικών τραπεζών και οργανισμών, μεγιστάνες και τους πιο influential ανθρώπους του πλανήτη. Και ξαφνικά, σας ενημερώνει η βοηθός σας πως έχει φτάσει μια επιστολή προς όλους τους συμμετέχοντες του WEF και όχι μόνο. Η επιστολή είναι από 200 υπερπλούσιους Αμερικανούς και Ευρωπαίους, οι οποίοι ζητούν –παρακαλούν είναι η σωστή λέξη- να φορολογηθούν τα πλούτη τους.
Σε κάποια άλλη εποχή, θα μπορούσε να είναι μια καλοστημένη φάρσα. Όχι όμως σήμερα. Οι διακόσιοι που έστειλαν αυτή την επιστολή με κεντρικό νόημα το… διαχρονικό “tax the rich” (φορολογήστε τους πλουσίους) είναι (τουλάχιστον) εκατομμυριούχοι και ανήκουν στην οργάνωση “Πατριώτες Εκατομμυριούχοι”, η οποία έχει -όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς- αριστερές καταβολές. Οι πολυεκατομμυριούχοι ζητούν να θεσπιστεί φόρος στην περιουσία των ισχυρότερων του κόσμου ώστε να καταπολεμηθούν οι κοινωνικές ανισότητες.
Οι ισχυροί που ζητούν φορολόγηση των… εαυτών τους και των άλλων ισχυρών, δεν ρίχνουν απλά μια “φωτοβολίδα” για εντυπωσιασμό. Βάσει έρευνας που επικαλούνται, η αύξηση της φορολογίας στους πλουσιότερους του κόσμου, θα μπορούσε να αποκομίσει ποσό 2,52 τρισεκατ. δολαρίων το χρόνο, ικανό να βγάλει 2,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια. Αντ’ αυτού, λένε οι πλούσιοι, υπέρ-πλούσιοι πληρώνουν αναλογικά σχεδόν… καθόλου φόρο. Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί που ζητούν κάτι τέτοιο; Ξεχωρίσαμε τους σημαντικότερους εξ αυτών.
Άμπιγκεϊλ Ντίσνεϊ: Αξία 1 εκατ. δολάρια
Η Άμπιγκεϊλ Ντίσνεϊ είναι όχι η πλουσιότερη, αλλά σίγουρα η γνωστότερη προσωπικότητα από τους 200 υπογράφοντες την επιστολή. Πρόκειται για τη μοναδική κληρονόμο του Γουόλτ Ντίσνεϊ και εγγονή του αδελφού του, Ρόι Ντίσνεϋ και συνιδρυτή του “μαγικού βασιλείου” της Disney. Η Άμπιγκεϊλ, ως κληρονόμος, δε μετέχει στη διοίκηση του κολοσσού της διασκέδασης, “απλά” κατέχει μετοχές και είναι σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ για τις κοινωνικές ανισότητες.
Η Ντίσνεϋ είναι γνωστή ακτιβίστρια καθώς διακατέχεται από ένα σύνδρομο κατά το οποίο θεωρεί την οικογένειά της συνένοχη για ό,τι έχει συμβεί στις υπόλοιπες ΗΠΑ. Και δε συνηθίζει να κρατά το στόμα της κλειστό. Έχει ασκήσει κατά καιρούς δριμύτατη κριτική στον CEO της Disney, στηλιτεύοντας τα… αμέτρητα εκατομμύρια της ετήσιας αποζημίωσης και των μπόνους του, σε αντίθεση με τους χαμηλούς μισθούς και τις κακές συνθήκες εργασίας για τους εργαζομένους στα πάρκα Disneyland.
Η 63χρονη, σήμερα, Άμπιγκεϊλ μεγάλωσε κυριολεκτικά στα πλούτη. Όταν γεννήθηκε, οι Ντίσνεϋ ήταν ήδη υπερ-πλούσιοι, όμως ο πλούτος τους μεγάλωσε σε τρομακτικό επίπεδο από τότε, μεγαλώνοντας την “ψαλίδα” σε σχέση με τους φτωχούς. “Τα χρήματα άλλαξαν την οικογένειά μου και όχι προς το καλύτερο, έχει πει η ίδια. Και εξηγεί ότι γνωρίζει πως αυτοί οι πλούσιοι άνθρωποι -όπως η οικογένειά της- ζουν σε έναν άλλο κόσμο και δεν μπορούν να δουν τις συνέπειες των αυξανόμενων ανισοτήτων.
Η Ντίσνεϋ είναι από τους εμπνευστές αυτής της πρωτοβουλίας. Θεωρεί ότι ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβουν οι υπερπλούσιοι τι συμβαίνει, είναι να το ακούσουν να περιγράφεται από ανθρώπους της δικής τους κάστας. “Οι μόνοι τους οποίους ακούν οι δισεκατομμυριούχοι, είναι άλλοι δισεκατομμυριούχοι και πολυεκατομμυριούχοι. Θα χρειαστείς τουλάχιστον επτά ψηφία για να σε ακούσουν. Και αν δεν το κάνουν, υπάρχουν τα παιδιά και οι σύζυγοί τους”.
Μόρις Περλ: Αξία 1 εκατ.δολάρια
Ο πρόεδρος των Patriotic Millionaires είναι ο Μόρις Περλ. Πρόκειται για πολύ γνωστή φιγούρα στον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς επί σειρά ετών ήταν managing director της BlackRock, μιας από τις μεγαλύτερες επενδυτικές φίρμες του πλανήτη. Μάλιστα ο Περλ ηγήθηκε των συμβούλων στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης κατά τη διάρκεια των κυβερνητικών προγραμμάτων bailout των τραπεζών στη διάρκεια της κρίσης.
Ο Περλ, πριν από τη BlakcRock, έκανε μια μακρά και επιτυχημένη καριέρα στη Wall Street και μάλιστα έχει στο βιογραφικό το την εφεύρεση τεχνολογιών σύνδεσης των αμερικανικών κεφαλαιαγορών με τους καταναλωτές. Όμως πέρα από αυτά, είναι και συγγραφέας. Μαντέψτε τώρα τον τίτλο που έχει το βιβλίο του. “Tax the rich”! Και, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, σε αυτό αποδομεί όλες τις δικαιολογίες που χρησιμοποιούνται για να μην αυξηθεί η φορολογία στους πλουσίους και προειδοποιεί για κοινωνικές αναταραχές.
Τζέρι Φίντλερ: Αξία 5 εκατ. δολάρια
Η ιστορία του Τζέρι Φίντλερ είναι ο… ορισμός του κλασικού αμερικανικού success story: Στα 80s, ίδρυσε την εταιρεία πληροφορικής Wind River Systems. Λεφτά δεν είχε για να νοικιάσει γραφεία και έτσι, την έστησε στο γκαράζ του σπιτιού των γονιών του. Μέχρι το 2009, η εταιρεία είχε φρενήρεις ρυθμούς ανάπτυξης και είχε εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παρόχους software του πλανήτη.
Σήμερα, η ίδια εταιρεία, της οποίας είναι πρόεδρος και CEO ο Φίντλερ, είναι μια εταιρεία σχεδίασης software και συμβουλευτική φίρμα, με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Όμως αυτή η φρενήρης πορεία δεν είναι το μόνο που ενδιαφέρει τον Φίντλερ. Γι’ αυτόν, έχει μεγαλύτερη σημασία η υπεύθυνη διαχείριση του πλούτου. Γι’αυτό και συνηθίζει να επαναλαμβάνει ότι το φάρμακο σε κάθε οικονομική αρρώστια είναι η φορολόγηση του πλούτου.
Έλλυν Γκέλσον: Αξία (τουλάχιστον) 40 εκατ. δολάρια
Η Έλλυν Γκέλσον δεν έχει καμία σχέση με τους μπαρουτοκαπνισμένους επιχειρηματίες που την πλαισιώνουν. Η χήρα του Μπέρναρντ Γκέλσον, ιδρυτή της αλυσίδας Gelson’s Markets, της μεγαλύτερης ίσως αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Καλιφόρνια, έχει αφιερώσει τη ζωή της στο καλό. Μένει στην Καλιφόρνια και ασχολείται με οργανώσεις και οργανισμούς που επικεντρώνονται στις τέχνες και τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την ιατρική έρευνα και τη φιλανθρωπία για την παροχή βοήθειας στους αναπήρους και τους αδικημένους της ζωής.
Για τη Γκέλσον, αυτό το καθήκον είναι ιερό, καθώς είναι μέρος της κληρονομιάς που της άφησε ο σύζυγός της. Όχι μόνο τα αμέτρητα εκατομμύρια δολάρια, όχι μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά και την υποχρέωση -ναι, ηθική υποχρέωση- να αφιερωθεί στην φιλανθρωπία, όπως έκανε και εκείνος. Για την Έλλυν Γκέλσον, λοιπόν, η συμμετοχή στην κίνηση που έχει σκοπό να αφαιρέσει μερικά δισεκατομμύρια δολάρια από τους πλουσίους και να τα διανείμει στους φτωχούς, υπό την έννοια του ότι οι ισχυρότεροι θα σηκώσουν το βάρος των ασθενέστερων, είναι μια λογική εξέλιξη.
Τσακ Κόλλινς: Αξία 0
Ο Τσακ Κόλλινς είναι ένα επιτυχημένος συγγραφέας. Και γι’ αυτό το όνομά του είναι γνωστό. Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι ότι ο Κόλινς είναι δισέγγονο του Όσκαρ Μάγιερ, δημιουργού του αμερικανικού κολοσσού επεξεργασίας κρεάτων Oscar Mayer. Απο αυτό τον όμιλο αντλεί τον πλούτο του ο Κόλλινς, ο οποίος ωστόσο στη ζωή του προτίμησε περισσότερο να επικεντρωθεί στην ακαδημαϊκή του καριέρα και στη φιλανθρωπία. Έγινε γνωστός το 1985, όταν δώρισε σε φιλανθρωπικά ιδρύματα αρχικά 500.000 δολάρια και έπειτα όλη (ναι, όλη!) την περιουσία που κληρονόμησε.
Σήμερα, ως διδάκτορας πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Νιου Χαμπσάιρ, ο Κόλλινς ασχολείται με τις κοινωνικές ανισότητες και συχνά παρεμβαίνει δημοσίως με άρθρα του στις μεγαλύτερες αμερικανικές εφημερίδες και τα υπόλοιπα ΜΜΕ, ζητώντας τη φορολόγηση των πλουσιότερων. Και επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια, όσο οι πλούσιοι γίνονταν πλουσιότεροι, εκατομμύρια άνθρωποι έχαναν την κανονικότητα στις ζωές τους.
Τζέιμς “Γκρέιτ Νέκ” Ρίτσμαν: Αξία 1 εκατ. δολάρια
Μοιάζει κάπως παράξενη η συμμετοχή του Ρίτσμαν στην πρωτοβουλία, με δεδομένο ότι σε ελεύθερη μετάφραση, το όνομά του σημαίνει “Πλούσιος”. Όπως και να χει, ο Ρίτσμαν, πρόεδρος και CEO της Richloom Fabrics Group, μιας εταιρείας που παράγει, σχεδιάζει και διανέμει υφάσματα για οικιακή χρήση.
Η έδρα της εταιρείας του Ρίτσμαν είναι στη Νέα Υόρκη, ενώ έχει θυγατρικές στη Σανγκάη και το Γκοργκαόν. Η εταιρεία, ένας γίγαντας των υφασμάτων, έχει γίνει κυρίαρχος στον κλάδο της στην Πολιτεία. Ο Ρίτσμαν έγινε ευρύτερα γνωστός ως ένα από τα high profile θύματα της απάτης του αιώνα, της “πυραμίδας” που έστησε ο Μάντοφ.
Θα περίμενε κανείς πως από εκείνη την περιπέτεια, κάτι άλλαξε στο μυαλό του Ρίτσμαν. Όχι. Ο επιχειρηματίας είναι ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα των φορολογικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, ως ένας από τους πιο έντιμους φορολογούμενους, ο οποίος εισφέρει στα κρατικά έσοδα με κάτι παραπάνω από αυτά που επιβάλλει ο νόμος. Τώρα, η συμμετοχή του στην κίνηση μοιάζει πιο λογική.
Αλαν Ντέιβις: Αξία 3 εκατ. δολάρια
Ο Ντέιβις, είναι πρόεδρος του Τhe Leonard and Sophie Davis Fund Colonial. Πρόκειται για το fund και το φιλανθρωπικό ίδρυμα που είχαν ιδρύσει οι γονείς του. Ο Άλαν Ντέιβις, ειναι κληρονόμος του θρύλου των παγκοσμίων ασφαλιστικών, Λέοναρντ Ντέιβις: Πρόκειται για τον ιδρυτή του ασφαλιστικού τιτάνα Penn Group of insurance companies.
Μπάρμπαρα Σάιμονς: Αξία 5 εκατ. δολάρια
Στα 81 της χρόνια, η Σάιμονς είναι ένας ζωντανός θρύλος, ένα σύμβολο της τεχνολογίας, της καινοτομίας, της δικαιοσύνης και του σύγχρονου τρόπου ζωής. Έγινε γνωστή ως λαμπρή επιστήμονας πληροφορικής που ξεκίνησε την καριέρα της το 1981 στην ΙΒΜ, εργαζόμενη στην ανάλυση αλγορίθμων, τον προγραμματισμό και το optimization υπολογιστικών συστημάτων και τον συγχρονισμό ρολογιών.
Αποσύρθηκε νωρίς από την ΙΒΜ, αναλαμβάνοντας πρόεδρος της ACM, της μεγαλύτερης computing κοινότητας του πλανήτη, ενώ δούλεψε επάνω στους πιο ασφαλείς και διαφανείς τρόπους ψηφοφοριών. Χωρίς υπερβολή, το αμερικανικό σύστημα εκλογών, χρωστάει την εγκυρότητά του εν πολλοίς σε αυτή τη γυναίκα. Παράλληλα με όλα τα άλλα, η Σάιμονς αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής της στην καταπολέμηση των φυλετικών και κοινωνικών διακρίσεων και ανισοτήτων.
Οι… άλλοι
Στη λίστα των 200 υπάρχουν δεκάδες άλλες μεγάλες προσωπικότητες. Σταχυολογούμε, μεταξύ (πολλών) άλλων, τον Νεοζηλανδό μεγιστάνα Τζοφ Κόβεντρι, COO της ενεργειακής Tradewind Energy, Inc, τον Τζέφρι Γκουράλ, πρόεδρο του Newmark Grubb Knight Frank, μιας διεθνούς φίρμας real estate με 320 κτίρια γραφείων σε όλο τον κόσμο, τον Έρικ Σόενμπεργκ, πρόεδρο της τεχνολογικής παρόχου για τα πανεπιστήμια και κολλέγια CampusWorks Inc., τον Τζο Ζίμλιχ CEO της Bohemian Companies, επενδυτικού γραφείου που ειδικεύεται στις επενδυτικές ευκαιρίες στην καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Επίσης, τον ιδρυτή της Men’s Wearhouse, Τζορτζ Ζίμερ, τον Βρετανό Μάρκους Άλμπεργκ, ιδρυτή της πλατφόρμας ψυχικής υγείας Feelmo, το πρώην διοικητικό στέλεχος της Aston Villa και σημερινό της Arden Partners, Μαρκ Άνσελ (επίσης Βρετανός), τη Σύντια Κόλινς Άρσενο, φιλάνθρωπο κληρονόμο της οικογένειας Arsenault, τον Μάικλ Μπαρθόλομιους της TruTag Technologies, τον θρύλο του PR Μπράιαν Μπάσαμ, τον μεγαλοδικηγόρο Ντάνιελ Μπέργκερ, τον ιδιοκτήτη της επενδυτικής εταιρίας L. Benenson, Λόρενς Μπενενσον, τον Στίβεν Πρινς. Ο Πρινς, είναι ιδρυτής της National Business Products, που σήμερα ονομάζεται Card Marketing Services και ουσιαστικά είναι ο άνθρωπος που εφηύρε τις giftcards.
Διαβάστε ακόμη
Θεόδωρος Σκυλακάκης: Έρχονται η επενδυτική βαθμίδα και αυξήσεις μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Έτσι θα είναι η Riviera Galleria στο Ελληνικό – Η επένδυση των 125 εκατ. ευρώ (pics + vid)
Τα προάστια της Αθήνας με αύξηση πάνω από 20% σε τιμές πώλησης και ενοίκια (πίνακες)