© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Η θετική διεθνής συγκυρία στις τιμές του νικελίου και η μαζική στροφή των επενδυτών στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών ίσως κρύβουν το μυστικό της επιτυχίας στην ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ.
Η κυβέρνηση -αν δεν δοθεί άλλη παράταση- έχει ανανεώσει το ραντεβού της με τους υποψηφίους για την 1η Φεβρουαρίου, με την ελπίδα αυτή η θετική συγκυρία να αποτυπωθεί σε πραγματικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για τις 20 κρισιμότερες ημέρες στην ιστορία της άλλοτε κραταιάς βιομηχανίας, οι οποίες θα ανοίξουν ή θα κλείσουν οριστικά την πόρτα για τη συνέχιση της δραστηριότητάς της.
Πλεονέκτημα της διαδικασίας αποτελούν οι όροι του διαγωνισμού, καθώς η επιχείρηση μεταβιβάζεται χωρίς χρέη προς τους νέους επενδυτές και χωρίς τη δέσμευση να απορροφήσουν το σύνολο του προσωπικού των περίπου 1.000 ατόμων, λύνοντας έναν γόρδιο δεσμό για την εταιρεία.
Δύο είναι τα κλειδιά του ενδιαφέροντος στους προσεχείς δύο διαδοχικούς διαγωνισμούς που θα υλοποιηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου (εργοστάσιο της Λάρυμνας και δημόσια μεταλλεία) και από τον ειδικό εκκαθαριστή για τα μεταλλευτικά δικαιώματα των μεταλλείων σε Εύβοια, Φθιώτιδα και Βοιωτία, τα μεταλλεία της Καστοριάς αλλά και τα αποθέματα μεταλλευμάτων.
Το πρώτο συνδέεται με την αποτίμηση της κατάστασης της ΛΑΡΚΟ αλλά και με το ύψος των επενδύσεων που θα απαιτηθούν από τον νέο επενδυτή προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η πολύπαθη βιομηχανία και να αντιμετωπίσει τα μεγάλα και διαχρονικά περιβαλλοντικά ζητήματα που χαρακτηρίζουν τον τρόπο λειτουργίας της. Η ΛΑΡΚΟ αποτελεί μια περιβαλλοντική πληγή για τον Ευβοϊκό, ένα διαρκές έγκλημα για το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής, στο οποίο απορρίπτονται ετησίως 2 εκατομμύρια τόνοι σκουριάς.
Για να αντιμετωπιστεί η προβληματική αυτή κατάσταση θα χρειαστούν επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που περιορίζει αισθητά και το προσφερόμενο τίμημα, αλλά θεωρείται και ένα μεγάλο ντεζαβαντάζ για τον διαγωνισμό.
Το δεύτερο στοιχείο που πρέπει να υπολογιστεί είναι ότι αυτή την περίοδο παγκοσμίως διαμορφώνεται τεράστια ζήτηση για το νικέλιο και το κοβάλτιο, που αποτελούν την πρώτη ύλη για τις μπαταρίες. Κοβάλτιο περιέχει το μετάλλευμα της ΛΑΡΚΟ, όμως για να ανακτηθεί θα χρειαστεί αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και πρόσθετες επενδύσεις στον τομέα της υδρομεταλλουργίας.
Νικέλιο και κοβάλτιο είναι ένα εκρηκτικό μείγμα για τη σύγχρονη βιομηχανία καθαρού άνθρακα, το οποίο κινητοποιεί διεθνώς τους επενδυτές και δικαιολογεί και το καταρχήν ενδιαφέρον που έχει παρατηρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και από σημαντικούς διεθνείς μνηστήρες.
Κράχτης, ισχυροί επιχειρηματίες
Το στόρι της βιομηχανίας γίνεται ακόμη πιο ελκυστικό από τις πληροφορίες που θέλουν έναν πολύ ισχυρό όμιλο της χώρας με δραστηριότητες στον τομέα της ενέργειας και των υποδομών να μελετά και να αξιολογεί τον φάκελο της ΛΑΡΚΟ και να βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με ξένους επενδυτές προκειμένου να κάνει την εμφάνισή του στον προσεχή διαγωνισμό.
Πρόκειται για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία βρίσκεται εδώ και καιρό σε αναζήτηση επέκτασης των δραστηριοτήτων της σε νέους τομείς αλλά με συναφές αντικείμενο, δεδομένης της ισχυρής παρουσίας που επιδιώκει τόσο στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας και της ηλεκτροκίνησης, αλλά και σε τομείς της αγοράς που δεν επηρεάζονται από την κυκλικότητα των κατασκευών.
Ανάλογη στρατηγική επιδεικνύει η εταιρεία τελευταία και στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών και των οπτικών ινών, μέσα από τη συνεργασία της με τον ΑΔΜΗΕ αλλά και με τη συμμετοχή της στις ιδιωτικοποιήσεις των λιμένων.
Πληροφορίες θέλουν να ξανακοιτά τον διαγωνισμό και η εταιρεία Μυτιληναίος, ωστόσο αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι τα νούμερα της βιομηχανίας δεν βγαίνουν και υπό το πρίσμα αυτό αφήνουν να εννοηθεί ότι θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη η εμπλοκή του ομίλου στον διαγωνισμό. Στην αγορά, πάντως, δεν αποκλείουν την παρουσία της Μυτιληναίος στο αρχικό μη δεσμευτικό στάδιο της διαδικασίας, χωρίς αυτό να προεξοφλεί ότι θα υποβάλει τελικά προσφορά για τη ΛΑΡΚΟ.
Να σημειωθεί ότι για τη βιομηχανία είχε εκδηλωθεί προ δεκαετίας επενδυτικό ενδιαφέρον από τη Μυτιληναίος, αλλά η πώληση κόλλησε τότε σε πολιτικά βαρίδια και κομματικές αγκυλώσεις.
Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους μνηστήρες, στην αγορά κρατούν μικρό καλάθι για τις κυβερνητικές διαρροές περί αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος και τονίζουν ότι η εμφάνιση τριών υποψηφίων θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή βάση για την πώληση της εταιρείας.
Σε αυτούς που φαίνεται να έχουν ζητήσει στοιχεία για τη ΛΑΡΚΟ είναι επενδυτικά σχήματα από την Ευρώπη, την Ελβετία και την Αυστραλία.
Να σημειωθεί ότι οι δύο διαγωνισμοί που τρέχουν το ΤΑΙΠΕΔ και ο ειδικός διαχειριστής ευνοούν την εξεύρεση ενός κοινού επενδυτή, γεγονός που διευκολύνει και η ταυτόχρονη διεξαγωγή τους.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη λεγόμενη ρήτρα «εκατέρωθεν πλειοδοσίας» (shoot-out clause), o προτιμητέος επενδυτής σε καθέναν από τους δύο διαγωνισμούς θα έχει το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση, να πλειοδοτήσει και στον άλλον διαγωνισμό, εφόσον εκπληρώνει τα σχετικά τεχνικά και οικονομικά κριτήρια επιλογής που έχουν καθοριστεί. Στόχος είναι οι δεσμευτικές προσφορές να έχουν υποβληθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2021.
Διαβάστε περισσότερα
920 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη για 1.009 εισαγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις πριν από τον κορωνοϊό
Μάρτιο το «κούμπωμα» των νέων αντικειμενικών με τον ΕΝΦΙΑ
Θανάσης Μαρτίνος: «Οι Μαρτίνοι είμαστε οι εφοπλιστές της… Γλυφάδας»