Το «χρυσό» deal των 110 εκατ. δολ. για την εξαγορά της Augmenta από τον «κολοσσό» CNH Industrial της ιταλικής δυναστείας Ανιέλι ήρθε σε ένα περίεργο timing για την αγορά των start ups σε διεθνές επίπεδο, διότι είχε προηγηθεί -λίγα 24ωρα πριν από την ανακοίνωση της συγκεκριμένης συναλλαγής- η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και ακολούθησαν τα «κακά νέα» για τη Signature Bank.
Αν και η γενικότερη κατάσταση εξακολουθεί να θεωρείται αρκετά απρόβλεπτη, άρα και οι συνθήκες για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα παραμένουν έως έναν βαθμό ευμετάβλητες, οι επιπτώσεις για το ελληνικό οικοσύστημα εκτιμάται ότι θα είναι σχετικά περιορισμένες. Κυρίως λόγω του κλίματος ανασφάλειας που επικρατεί αυτές τις ώρες στο εξωτερικό.
Μέχρι να «ταξιδέψει» η είδηση για την SVB από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι ελληνικές start ups είχαν κάνει ένα καλό ξεκίνημα μέσα στο 2023, καθώς σε άλλες τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις είχαν καταφέρει να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ξένων ομίλων και να προχωρήσουν σε ισάριθμα deals.
Ποιες είναι οι άλλες εγχώριες νεοφυείς εταιρείες, πλην της Augmenta, οι οποίες «άλλαξαν χέρια» από την είσοδο του έτους, σε διάστημα δυόμιση μηνών;
Οι Agile Actors, MarineTraffic και OilX εξαγοράσθηκαν αντίστοιχα από τις Austrian Post, Kpler και Energy Aspects.
Τα προηγούμενα 24ωρα ωστόσο προστέθηκε και η απόκτηση της Miroculus από την INTEGRA Biosciences.
Το νέο deal αφορά μια ταχέως ανερχόμενη νεοφυή εταιρεία της πολυσυζητημένης Silicon Valley με… ελληνικό «DNA» στον τομέα των βιοεπιστημών. Η Miroculus, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, έχει εξασφαλίσει ήδη στις ΗΠΑ επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων (το 2021 συγκέντρωσε 45 εκατ. δολ. σε έναν γύρο χρηματοδότησης) και εντάχθηκε στο δίκτυο της Endeavor.
Με Co-Founder και Chief Scientific Officer την Φαίη Χριστοδούλου, μοριακή βιολόγο και πρωτοπόρο στο DNA, η οποία συμπεριλήφθηκε το 2021 9η στη λίστα με τις 25 γυναίκες επιστήμονες που ανοίγουν νέους δρόμους στον κλάδο της βιοτεχνολογίας από το «The Healthcare Technology Report», η Miroculus παράγει μεταξύ άλλων ένα καινοτόμο προϊόν, το Miro Canvas, μικρού μεγέθους μηχάνημα, που επιτρέπει την εύκολη και αξιόπιστη εκτέλεση πρωτοκόλλων μοριακής βιολογίας και βγήκε στην αγορά εν μέσω πανδημίας.
Τα προηγούμενα έτη ανακοίνωσε συνεργασίες όπως αυτή με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Twist Biosciences και υπέγραψε συμφωνία συνανάπτυξης με τον βρετανικό φαρμακευτικό κολοσσό GlaxoSmithKline.
Την εξαγορά της Miroculus –που ιδρύθηκε το 2014- ανακοίνωσε η ελβετική INTEGRA Biosciences με θυγατρικές σε όλο τον κόσμο, με ιδιαίτερη αναφορά στα επιστημονικά επιτεύγματα της «ομάδας» της «πολλά υποσχόμενης start up» σε έναν ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο, χωρίς να αποκαλύψει το τίμημα.
Αν υπάρχει και κάποια ακόμα συμφωνία, που δεν πέρασε από τα «ραντάρ» του κλάδου ή κυοφορείται, αυτό θα φανεί…
Πέρσι είχαν πραγματοποιηθεί άλλες 19 εξαγορές ελληνικών start ups (σ.σ. όπως ανέφερε η έκθεση Startups in Greece 2022/2023, η οποία συντάχθηκε από την ομάδα του Found.ation σε συνεργασία με το EIT Digital) μεταξύ των οποίων ορισμένες ιδιαίτερα ηχηρές, αυτή της Accusonus από τη μητρική της Facebook, Meta, με το enterprise value να κυμαίνεται στην περιοχή των 70-100 εκατ. ευρώ, αλλά και η απόκτηση του 48,5% της Viva Wallet από την αμερικανική J.P. Morgan, με τον τζίρο του 2022 να εκτινάσσεται σε επίπεδα ρεκόρ.
Για τα υπόλοιπα φετινά deals πλην αυτού για την Augmenta δεν έχει διαμορφωθεί σαφής εικόνα σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη τους, ωστόσο επιβεβαίωσαν ότι το ελληνικό οικοσύστημα βρίσκεται μόνιμα στα «μόνιτορ» ισχυρών επενδυτών.
Τα άλλα deals
Τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, λίγο πριν από το «χτύπημα» των 110 εκατ. δολ. από τους Ανιέλι μέσω της CNH Industrial για την ελληνική start up των Δημήτρη Ευαγγελόπουλου και Γιώργου Βαρβαρέλη, που εξειδικεύεται στο χώρο της αγροτικής τεχνολογίας, η «πυξίδα» έδειξε προς Αυστρία με φόντο τον κλάδο της πληροφορικής.
Η Austrian Post, πάροχος logistics και ταχυδρομικών υπηρεσιών με πρωταγωνιστικό ρόλο στη χώρα της και έσοδα 2,5 δισ. ευρώ (με τον όμιλο Austrian Post Group να διατηρεί παρουσία στις τηλεπικοινωνίες, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες) απέκτησε το 80% της ελληνικής Agile Actors, ως επιστέγασμα της ήδη υφιστάμενης συνεργασίας τους.
Ενός από τους μεγαλύτερους οργανισμούς ανάπτυξης λογισμικού και μηχανικής δεδομένων με εταιρικούς πελάτες σε όλη την Ευρώπη, με CEO και συνιδρυτή της τον Δημήτρη Λίβα και συνεργάτες του τους Αλέξανδρο Μπασακίδη-Ηλία Δρακόπουλο, «πατώντας πόδι» με αυτό τον τρόπο και στον τομέα των Technology Services. Συναλλαγή, η οποία συμπεριλαμβάνεται από την Marathon Venture Capital στα exits του 2023 για τις ελληνικές start ups, όπως και άλλες δυο:
Στα μέσα Φεβρουαρίου, η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων και στοιχείων αγοράς Kpler με έδρα τις Βρυξέλλες εξαγόρασε το 100% της κορυφαίας ελληνικής ναυτιλιακής πύλης εντοπισμού πλοίων Marine Traffic (Δημήτρης Μέμος, Δημήτρης Λέκκας) που έχει αναπτύξει και λειτουργεί μια ευρέως διαδεδομένη εφαρμογή, με κύκλο εργασιών της τάξης των 20 εκατ. ευρώ και κύρια γραφεία σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Σιγκαπούρη, υποστηρίζοντας εκατομμύρια χρήστες.
Ένα διπλό deal, που περιλάμβανε την απόκτηση και της γερμανικής πλατφόρμας Fleet Mon από τη Marine Traffic.
Δυο εβδομάδες περίπου νωρίτερα, η Energy Aspects από το Λονδίνο, κορυφαία εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα της ενέργειας, που παρέχει έρευνα, ανάλυση και δεδομένα για όλα τα βασικά ενεργειακά εμπορεύματα, εξαγόρασε την OilX, νεοφυή επιχείρηση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης – «θερμοκοιτίδα» (incubator) της οποίας υπήρξε ο όμιλος Signal Ventures, με CEO τον Ιωάννη Μαρτίνο.
Οι χρηματοδοτήσεις
Ποια θα είναι η συνέχεια; Πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό για τις start up στην Ελλάδα τόσο σε επίπεδο εξαγορών, όσο και σε χρηματοδοτήσεων, με δεδομένη την διστακτικότητα που λογικά υπάρχει αυτή την περίοδο; Πόσες είναι οι πιθανότητες να πλησιάσουν οι εταιρείες το ρεκόρ του 2022 στις εξαγορές και το αντίστοιχο του 2021 σε χρηματοδοτήσεις;
Το deal των 360 εκατ. ευρώ το 2020 για την εξαγορά της Instashop από το γερμανικό όμιλο Delivery Hero και το ρεκόρ χρηματοδότησης των 210 εκατ. ευρώ σε έναν γύρο για την FlexCar το 2022 θεωρούνται τα «βαρόμετρα».
Πέρσι, πάντως, εκτός από την συμφωνία για την Accusonus, καταγράφηκε και αυτή για την εξαγορά της Transifex αντί 40 εκατ. ευρώ από το αμερικανικό fund PARC Partners.
Στην προσπάθειά τους να «σκιαγραφήσουν» την επόμενη μέρα των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων εκπρόσωποι από τον χώρο του Venture Capital, δεν φάνηκαν απαισιόδοξοι για την επίδραση που θα έχουν οι συνθήκες της εποχής στο εγχώριο οικοσύστημα. Οι απαντήσεις δεν θα αργήσουν να δοθούν και στην πράξη.
Διαβάστε ακόμη
Αυτές είναι οι νέες προθεσμίες για την υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POSΒασίλης Φουρλής: Ψάχνει νέα επένδυση στον χώρο της ευεξίας – Πότε μπαίνει στο ΧΑ η Trade Estates
Γιατί θα συνεχιστούν οι τραπεζικές κρίσεις