Τα ισχυρά ελληνικά VCs φτάνουν να εξετάσουν ακόμα και 400 ή περισσότερες περιπτώσεις startups σε ετήσια βάση για να επενδύσουν, πολλές φορές, σε μια ή σε δυο από αυτές.
Βασικά κριτήριά τους, πέρα από μια έξυπνη ιδέα, να υπάρχει καλή «ομάδα», όραμα και πείσμα για την επιτυχία, άρα και προοπτική, έστω και αν χρειαστεί ρίσκο, για να επιλέξουν έναν επενδυτικό στόχο.
Το 2024 θεωρείται μια κομβική χρονιά στο θέμα των χρηματοδοτήσεων που λαμβάνουν οι νεοφυείς εταιρείες, με τα ελληνικά VCs να «ανεβάζουν ταχύτητα» σε αυτόν τον τομέα.
Μετά από τα γεγονότα της τελευταίας διετίας, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης της Silicon Valley Bank, το ενδιαφέρον στρέφεται στο ύψος των αποτιμήσεων και των χρηματοδοτήσεων κατά την τρέχουσα χρονιά στη διεθνή startup σκηνή, με την ελληνική αγορά να επιφυλάσσει αρκετές επενδυτικές ευκαιρίες.
Το VentureFriends του Απόστολου Αποστολάκη και του Γιώργου Δημόπουλου, κατά τα φαινόμενα, θα αρχίσει να σηκώνει το 4ο του fund τον Μάρτιο, οπότε λογικά από το καλοκαίρι ή τον προσεχή Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο να υλοποιήσει τις πρώτες του επενδύσεις, είτε σε ξένες είτε σε ελληνικές startups, με συνολικά υπό διαχείρηση κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι VF βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση 2 νέων επενδύσεων με το 3ο τους fund αυτή την εποχή, συνεπώς απομένουν άλλες 3 ή 4, ανάλογα με τα ποσά που θα απαιτηθούν, για να ολοκληρώσει τον κύκλο του και να παραδώσει σε λίγους μήνες την σκυτάλη στο 4ο fund.
Δυναμική παρουσία διατηρούν η Big Pi, η οποία ανακοίνωσε από τις αρχές του 2023 το δεύτερο fund της, το Big Pi II, ύψους 50 εκατ. ευρώ, το πρώτο equity fund 50 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (Ελλάδα 2.0) για επενδύσεις (seed stage) σε καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και η Marathon Venture Capital, που πιστώνεται το «deal της χρονιάς» για το 2023, λόγω της εξαγοράς ρεκόρ της startup αγροτεχνολογίας Augmenta του χαρτοφυλακίου της από τον «κολοσσό» της CNH Industrial, ιδιοκτησίας της μεγάλης ιταλικής επιχειρηματικής οικογένειας Ανιέλι, με ποσό 110 εκατ. δολ.
Η Marathon ήταν το πρώτο venture capital fund του Equifund που ανακοίνωσε νέο fund, Νοέμβριο του 2020, το Marathon II, με αρχικά κεφάλαια 40 εκατ. ευρώ που αύξησε στα 70 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, κάτι ανάλογο πρόκειται να συμβεί και εντός του 2024, από ελληνικό VC, το οποίο ετοιμάζει σημαντική αύξηση των επενδυτικών κεφαλαίων του!
Στο report που παρουσίασε το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital, τον Δεκέμβριο, αντλήθηκε αθροιστικά ένα ποσό άνω των 485 εκατ. ευρώ από 70+ startups με «ελληνικό DNA» σε διάφορα στάδια της εξέλιξής τους, ενώ 13 ενεργά ελληνικά VCs (Big Pi Ventures, Forth Tech, Genesis Ventures, L-Stone Capital, Marathon VC, Metavallon VC, NGIF, Phaistos Inv.Fund, Sporos Platform, TECS Capital, Uni.fund, Velocity.Partners, VentureFriends), με συνολικά κεφάλαια ύψους 545 εκατ. ευρώ, επένδυσαν σε 62 εταιρείες το 2023 και κάλυψαν περίπου το 85% του συνολικού όγκου των συμφωνιών.
Ο βιομήχανος και το «διπλό ταμπλό»
Μια άλλη πτυχή των επενδύσεων προς τις ελληνικές (ή και ξένες) startups αποτελεί η συμμετοχή ισχυρών Ελλήνων επιχειρηματιών σε funds όπως οι Μαριάννα Λάτση, Δημήτρης στο Φαιστός, Πάνος Γερμανός, Βασίλης Κάτσος κ.ά., ή να προχωρούν κάποιοι και σε αυτόνομες κινήσεις.
Άλλες πληροφορίες του newmoney φέρουν κορυφαίο Έλληνα βιομήχανο να έχει δώσει πρόσφατα το επενδυτικό «παρών» σε ένα από τα μεγάλα ελληνικά VC με επίκεντρο τις χρηματοδοτήσεις προς ελληνικές startups, όπως επίσης ένα άλλο από τα «βαριά» επιχειρηματικά ονόματα της χώρας να συμμετέχει σε δυο σχήματα.
Ένα από τα θέματα των συζητήσεων τα οποία απασχολούν στελέχη και επενδυτές είναι η δυναμική που διατηρεί το ελληνικό startup οικοσύστημα, που λόγω και του σημερινού μεγέθους του αφήνει πολλά περιθώρια ανάπτυξης.
Ως ένας εκ των δυνητικών στόχων θα μπορούσε να θεωρηθεί, όπως αναφέρουν, η επίτευξη πολλαπλάσιων αποτιμήσεων για ορισμένες ανερχόμενες ελληνικές startups, με φυσική εξέλιξη να έρθουν περισσότερες μελλοντικές εξαγορές με συμφωνίες πάνω από τα επίπεδα των 50-70- 100 εκατ. ευρώ (σ.σ. τα δυο ρεκόρ είναι το deal των 360 εκατ. δολ. για την απόκτηση της Instashop από την Delivery Hero το 2020 και η πώληση του 48,5% της Viva στην JP Morgan με τίμημα άνω των 800 εκατ. ευρώ το 2022), άρα και οι αυξημένες πιθανότητες για τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου αριθμού ελληνικών υποψήφιων «μονόκερων», νεοφυών εταιρειών με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολ.
Διαβάστε ακόμη
Πλειστηριασμοί: Το ημιτελές hotel στην Κύθνο και το εμπορικό κέντρο στην Αργυρούπολη (pics)
Eurogroup: 6 μήνες «φωτιά» για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2025
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ