Οι ελληνικές start ups της πληροφορικής που φιλοδοξούν να οδηγήσουν την βιομηχανία στη νέα της εποχή και να παρέχουν καινοτόμα τεχνολογικά «εργαλεία» στον κλάδο ικανά να ανατρέψουν δεδομένα …δεκαετιών στην παραγωγή, πληθαίνουν.
Το σημαντικό, όμως, δεν είναι ο αριθμός τους, όσο η ευρεία γκάμα λύσεων που προτείνουν στην αγορά ή έχουν, ήδη, θέσει σε εφαρμογή με επιτυχία τα τελευταία δυο ή τρία κυρίως χρόνια.
Μια από αυτές που ξεχωρίζουν είναι η Phenometry, η οποία αναπτύσσει το PHI. Τι είναι το PHI;
Ένα πρόγραμμα software για Computer-aided Design (CAD) εξειδικευμένο για την «…μοντελοποίηση ελεύθερων επιφανειών και τον σχεδιασμό αντικειμένων, από τα προϊόντα καταναλωτή όπως, για παράδειγμα, ένα ποντίκι για ηλεκτρονικό υπολογιστή μέχρι τα μέρη ενός αυτοκινήτου, μιας μοτοσυκλέτας, ενός αεροπλάνου ή ενός θαλάσσιου σκάφους αναψυχής», εξηγεί στο newmoney ο Tάσος Xατζηκοκόλης, Managing Director της Phenometry.
Ο κ. ο Tάσος Xατζηκοκόλης
Συνεργάτες του και συνιδρυτές στην ανερχόμενη start up (που συμμετέχει στην «11άδα» του ΣΕΒ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Innovation Ready για την προώθηση και διάδοση των τεχνολογιών αιχμής Industry 4.0), είναι οι Στέφανος Ανδρουτσέλλης και Βασίλης Καπουλέας.
Ο κ. Στέφανος Ανδρουτσέλλης
Το PHI φέρνει μια «επανάσταση» στον χώρο του 3D Design και αποδεικνύει, σε μια ακόμα περίπτωση, πόσο σημαντικά «άλματα» κάνει η νέα γενιά των Ελλήνων επιστημόνων στο επίπεδο της τεχνολογίας.
Η γκάμα του PHI, πέρα από την αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροπορική βιομηχανία – τους πιο απαιτητικούς, ίσως, τομείς- απευθύνεται σε πολλούς άλλους, όπως «…οι κατασκευαστές bio prosthetics, ειδών από πλαστικό, ενώ, συνεργαζόμαστε και με μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής ποδηλάτων παγκοσμίως», λέει ο κ.Χατζηκοκόλης και προσθέτει:
«Γενικά, το PHI αφορά τα πάντα από το product design, το concept design ή το industrial design και υπάρχουν αυτή την εποχή μερικοί άλλοι πελάτες οι οποίοι δοκιμάζουν το προϊόν μας, π.χ. κατασκευαστές ρολογιών, ένας γλύπτης ο οποίος φιλοτεχνεί τα έργα του στο PHI, σχεδιαστές κοσμημάτων και σε πάρα πολλές άλλες εφαρμογές…».
«Συνεργασία με την On Shape»
Γιατί διαφέρει το PHI; «Αποτελεί μια πρόκληση να μπορεί να σχεδιάσει κανείς αντικείμενα που διαθέτουν ελεύθερες επιφάνειες. Oι υπάρχουσες λύσεις θεωρούνται πανάκριβες και πολύ δύσκολες στην χρήση. Aπαιτούν πολύ χρόνο και προσπάθεια από τον σχεδιαστή. Mε το PHI όλα τα προβλήματα λύνονται. Σχεδιάζονται οι καμπύλες στις επιφάνειες, υπολογίζονται, παράγονται από το software αυτόματα και είναι υψηλότερης ποιότητας.
Tο PHI είναι πλήρως cloud based και τρέχει σε οποιονδήποτε browser, με όλα του τα πλεονεκτήματα. Συνεργαζόμαστε με μια από τις μεγαλύτερες CAD πλατφόρμες, την On Shape. Tο PHI είναι βασισμένο σε έρευνα και τεχνολογία δική μας, με ανάπτυξη αλγοριθμική και μαθηματική πολλών ετών.
Tελείως διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο στην αγορά. Διαπιστώσαμε ένα «βαθύ» πρόβλημα στην βιομηχανία και προσπαθήσαμε να λύσουμε. Tο PHI διαθέτει απεριόριστες δυνατότητες, είναι κομβικό και για το 3D printing…», απαντά ο MD της Phenometry.
Η ελληνική νεοφυής εταιρία πληροφορικής συνεργάζεται με πλήθος επιχειρήσεων ανά τον κόσμο, περισσότερο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ρωσία.
Με πολλές από αυτές, συνδιαμορφώνει ορισμένες από τις παραμέτρους του PHI και το βελτιώνει στα τελευταία του στάδια, προκειμένου να καλύπτει τις σχεδιαστικές τους ανάγκες μέχρι και στην παραμικρή λεπτομέρεια.
Το business plan της Phenometry εξελίσσεται κατά γράμμα και μετά από έναν τεράστιο κύκλο έρευνας και ανάπτυξης το PHI θα μπει σε «φουλ» παραγωγή εντός του 2ου τριμήνου, δηλαδή ως τον προσεχή Ιούνιο…
Η επένδυση από το fund BigPi
Όλα αυτά, φυσικά, δεν επιτεύχθηκαν μέσα σε ένα βράδυ. «Η προσπάθεια μας ξεκίνησε πριν δημιουργηθεί το νομικό πρόσωπο της εταιρίας, στην ουσία από το 2015. Η ομάδα μας ήταν μαζί και το 2019 ιδρύθηκε η Phenometry, όταν είχαμε πλέον στα χέρια μας ένα πρωτότυπο του προϊόντος, η δημιουργία του οποίου απαίτησε όλα αυτά τα χρόνια έρευνας και ανάπτυξης. Τότε μπήκαν οι επενδυτές στο project και χρηματοδοτήθηκε το PHI…», καταλήγει ο Tάσος Xατζηκοκόλης.
Ποιοι είναι οι άνθρωποι που επενδύουν στην Phenometry και το PHI; Τα στελέχη του
BigPi, ενός θεσμικού fund του EquiFund με partners στην investment team τους Αρίστο Δoξιάδη, Μάρκο Βερέμη, Αλέξανδρο Ελευθεριάδη, Γεώργιο Κασσελάκη και Bruno Bolsens.
H Phenometry εκτός από τον ηγετικό «πυρήνα» των στελεχών της στην Ελλάδα, διαθέτει συνεργάτες και στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο προφανώς θα την βοηθήσει να εξάγει πιο εύκολα την τεχνολογία της σε μια τόσο μεγάλη αγορά, όπου το PHI μπορεί να βρει πληθώρα εφαρμογών σε πάρα πολλούς κλάδους, όπως αυτοί που περιγράφηκαν πριν…
Διαβάστε ακόμη:
Lockdown: Η αρχή του τέλους για το Τέλος Επιτηδεύματος το 2021
Πατρίκ Μουράτογλου: Ποιος είναι ο εκατομμυριούχος προπονητής του Τσιτσιπά
Ο δημοσιογράφος με την 300άρα, το νέο αφεντικό του ΤΧΣ και τα ξενοδοχεία που αλλάζουν χέρια