Εκείνο το Σάββατο στις 15 Αυγούστου του 1970, η Μαρία Κάλλας ξύπνησε με καλή διάθεση, στην κατοικία του εφοπλιστή Πέρρυ (από το Περικλής) Εμπειρίκου.
Το σπίτι βρισκόταν στο Τραγονήσι, ένα νησάκι που ανήκε στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών και η διάσημη Ελληνίδα το επισκεπτόταν συχνά από το 1968 και μετά, πάντα τα καλοκαίρια.
Στον Σκορπιό του Αριστοτέλη Ωνάση κυριαρχούσε πλέον η αύρα της Τζάκι Κένεντι που ήταν σύζυγος του Έλληνα μεγιστάνα και η πληγωμένη Μαρία δεν μπορούσε να κάνει πολλά.
Η ντίβα ετοιμάστηκε και μετά το πρωινό και τις ευχές που δέχθηκε κατέβηκε στην μικρή παραλία για να απολαύσει το μπάνιο της, όμως μισή ώρα μετά ο θόρυβος ενός ελικοπτέρου χάλασε την γαλήνη της.
Προσγειώθηκε λίγο πιο μακριά για να μην σηκώσει σκόνη κοντά στην Κάλλας και από αυτό κατέβηκε ένας άντρας, που πλησίασε την ξαπλώστρα της.
Ήταν ο Ωνάσης, ο μεγάλος έρωτας της σοπράνο που πέταξε μέχρι τους Πεταλιούς για να της πει χρόνια πολλά με ένα παθιασμένο φιλί στο στόμα και να της δώσει το δώρο της.
Ήταν ένα ζευγάρι χρυσά σκουλαρίκια μιας άλλης εποχής, τα οποία η Μαρία λάτρεψε, όσο και τις επόμενες ώρες που πέρασε μαζί με τον άνδρα που σημάδεψε τη ζωής της όσο κανένας άλλος, στο Τραγονήσι.
«Οι Πεταλιοί πάντα γεννούσαν πάθη» είχε πει άλλωστε ένας εφοπλιστής της παλιάς γενιάς, ενίοτε όμως γεννούσαν έριδες ή αντιδικίες όπως αυτή ανάμεσα στον Μαρή Εμπειρίκο και τον Σπύρο Καρνέση που κατέληξε στα δικαστήρια για το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Οι βουτιές του διεθνούς jet set
Ένα καθεστώς που άλλαξε πολλές φορές από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και τον Ομέρ Πασά, μετά στον Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο και μετέπειτα στο Παλάτι και άλλους ιδιοκτήτες, μέχρι να πουληθεί το 1916 στους Λεωνίδα και Μαρή Εμπειρίκο.
Έκτοτε η συγκεκριμένη εφοπλιστική δυναστεία είχε κυρίαρχο ρόλο στο νησιωτικό σύμπλεγμα που από την δεκαετία του ‘60 έγινε πόλος έλξης για το διεθνές jet set.
Υπεύθυνος εν πολλοίς γι’ αυτό ήταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης που διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις με τους Εμπειρίκους και συχνά τα καλοκαίρια, η «Χριστίνα» έδενε αρόδο στους Πεταλιούς.
Τα tender της μετέφεραν την Γκρέτα Γκάρμπο, τον Ουίνστον Τσόρτσιλ με τη σύζυγό του και τους υπόλοιπους καλεσμένους του μυθικού Σμυρνιού σε παραλίες των Πεταλιών, πριν καταλήξουν στο Τραγονήσι για φαγητό στην κατοικία του Πέρρυ Εμπειρίκου.
Ο Σταύρος Νιάρχος από την άλλη φρόντιζε να πετάγεται με την «Κρεολή» συνήθως όταν γνώριζε ότι ο Ωνάσης δεν ήταν εκεί, αφού η αντιπάθεια μεταξύ τους ήταν αμοιβαία.
Προσκεκλημένος του ήταν συχνά ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, Βρετανοί γαλαζοαίματοι και φίλοι του από τον κόσμο του επιχειρείν που κολυμπούσαν στα τουρκουάζ νερά μακριά από αδιάκριτα φλας.
Το σύμπλεγμα άλλωστε προσφερόταν για στιγμές ιδιωτικότητας που δύσκολα θα μπορούσαν να έχουν οι καλεσμένοι του Νιάρχου στο Καπ Φερά, στο Μονακό και την Κυανή Ακτή.
Από την έλευση της Παλόμα στην οικογένεια Δαυίδ.
Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 στο Μεγάλο Πετάλι, η Παλόμα Πικάσο και ο αδερφός της Κλοντ, που ήξεραν τους Πεταλιούς, αγοράζουν μια έκταση 200 στρεμμάτων και χτίζουν μια εξαιρετικής αισθητικής κατοικία που είχε έντονο το άρωμα της Ιταλικής Ριβιέρας.
Μέχρι και πίνακες του πατέρα τους υπήρχαν σε κάποια δωμάτια, ενώ η ιδιωτική παραλία παρέπεμπε μορφολογικά σε αυτές της Σάντα Μαργκερίτα.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, αμφότερα τα αδέρφια μαζί με φίλους τους από τον κύκλο του διεθνούς jet set έζησαν όμορφες στιγμές στους Πεταλιούς.
Στιγμές που τέλειωσαν πριν από οχτώ χρόνια, όταν οι καλοκαιρινές τους επισκέψεις στο νησιωτικό σύμπλεγμα είχαν αραιώσει πολύ, οπότε αποφάσισαν να το πουλήσουν.
Το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο και ως υποψήφιοι αγοραστές εμφανίστηκαν ακόμη και Άραβες πρίγκιπες όπως γράφτηκε στα ΜΜΕ της εποχής, όμως τελικά η οικογένεια Δαυίδ ήταν αυτή που κατάφερε να το αγοράσει.
Η κόρη του Γιώργου Δαυίδ Νίκολα και ο σύζυγός της Κλεμέντε Πινέδο φέρεται να έδωσαν γύρω στα 23.000.000 ευρώ για να αποκτήσουν την οικία της Παλόμα Πικάσο.
Μόνο που η ζωή επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις στους ανθρώπους ή όπως λέει ο θυμόσοφος λαός «όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο Θεός γελάει», αφού λίγους μήνες μετά την αγορά η Νίκολα Δαυίδ-Κλεμέντε φεύγει από την ζωή τον Νοέμβριο του 2016 σε ηλικία μόλις 47 ετών.
Το σοκ για την οικογένεια είναι τεράστιο και τα όποια σχέδια είχαν για την ονειρική κατοικία αφέθηκαν στη λήθη του χρόνου, εν αντιθέσει με τα όσα λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια.
Η «ναυμαχία» των εφοπλιστών
Όταν ο Περικλής Εμπειρίκος αποφάσισε το 1976 να πουλήσει το ποσοστό του 50% που του αναλογούσε (το άλλο 50% κατείχαν ο Μαρής και η Κορνηλία Εμπειρίκου) στην εφοπλιστική οικογένεια Παπαλιού, προφανώς δεν είχε στο μυαλό του ότι 30 χρόνια μετά θα ξεσπούσε μια ιδιότυπη ναυμαχία.
Μια ναυμαχία στη στεριά, με κύριους πρωταγωνιστές τον Μαρή Εμπειρίκο και τον Σπύρο Καρνέση, ο οποίος αγόρασε το 1988 το ποσοστό της οικογένειας Παπαλιού που εκποιήθηκε λόγω δανειακών χρεών από την First National Bank Of Chicago.
Μέχρι το 2007, οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν αγαστές, μέχρι την στιγμή που η πλευρά Καρνέση, άρχισε να αμφισβητεί το ποσοστό συμμετοχής του Μαρή Εμπειρίκου.
Παρά την προσπάθεια του τελευταίου να μοιραστεί το νησιωτικό σύμπλεγμα μεταξύ των δύο πλευρών της «Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε» κάτι τέτοιο δεν ευοδώθηκε.
Έκτοτε ξεκίνησε μια σκληρή διαμάχη ανάμεσα στις δύο πλευρές που κορυφώθηκε το 2020 όταν ο Μαρής Εμπειρίκος κατέθεσε μια αγωγή 200 σελίδων κατά του Σπύρου Καρνέση και της εταιρίας στην οποία ανήκουν τα δέκα νησάκια του συμπλέγματος.
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε πρόσφατα εν μέρει δεκτή την αγωγή του και πλέον αυτό που απομένει είναι να δούμε την αντίδραση του Σπύρου Καρνέση.
Μια αντίδραση που σαφώς περνάει σε δεύτερη μοίρα μετά τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών στην ναυτιλιακή εταιρία της εφοπλιστικής οικογένειας, με την απώλεια τριών ανθρώπων από τον πρώην επιστάτη του νησιού τους στους Πεταλιούς.
Διαβάστε ακόμη
Ηλεκτρονικές απάτες: Χάκερ αδειάζουν λογαριασμούς και βγαίνουν λάδι
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Συμφωνία με τις τράπεζες για κοινοπρακτικό 2,7 δισ. για την Αττική Οδό
Υπουργείο Εργασίας: Ανοίγουν οι πλατφόρμες για εργαζόμενους συνταξιούχους, μητέρες και οφειλέτες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ