Όταν ο Βρετανοϊρλανδός επιχειρηματίας Μάικ Λιντς συνειδητοποιούσε ότι οι πιθανότητες του να αθωωθεί από την αμερικανική δικαιοσύνη για μια υπόθεση γιγαντιαίας απάτης, της τάξης έως και 8,8 δισ. δολαρίων, για την οποία κατηγορείτο, σε βάρος της Hewlett Packard, θα ήταν περίπου 1 στις 250, έδωσε μια σκληρή δικαστική μάχη που κράτησε σχεδόν 12 χρόνια (2011-2023) για να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Την έχασε, εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Σαν Φρανσίσκο με εγγύηση 100 εκατ. δολάρια, για περίπου 13 μήνες. Δικάστηκε 13 μήνες μετά και απλά… ανέτρεψε τον νόμο των πιθανοτήτων. Κόντρα στα προγνωστικά, μετά από μια δίκη που κράτησε τρεις μήνες σχεδόν, αθωώθηκε από όλες (14+1) τις κατηγορίες.

Το ημερολόγιο έγραφε τότε 6 Ιουνίου 2024. Απαλλαγμένος από τις κατηγορίες, που αν επιβεβαιώνονταν θα επέσυραν ποινή φυλάκισής του έως και 25 χρόνια, αλλά και από την βαριά ηθική μομφή, ο Λιντς επέστρεψε στην χώρα του, στη σύζυγό του Άντζελα Μπακάρις και τις δύο κόρες τους. Γιόρτασε με την οικογένειά του τα 59α γενέθλιά του και ετοίμαζε τα επόμενα βήματα του. Έτοιμος να συνεχίσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του, που παρά τους κλυδωνισμούς λόγω των δικαστικών περιπετειών, τον κρατούν οριακά κάτω από το όριο των billionaires, στα 965 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τους Sunday Times.

Και σε μια συνέντευξη που έδωσε στις 27 Ιουλίου στον Ντάνι Φόρτσον, ανταποκριτή των Times στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ περιέγραψε την επόμενη μέρα για τον ίδιο: “Είναι παράξενο, αλλά τώρα έχω μια δεύτερη ζωή. Κέρδισα την ελευθερία μου και τώρα πρέπει να καταλάβω τι θα κάνω στην υπόλοιπη ζωή μου” του είπε. Και ο Φόρτσον έγραψε την προσωπική του αίσθηση ότι ο Λιντς “ήταν σαν να έβγαινε από κάτι παρόμοιο με μια επιθανάτια εμπειρία”.

Προαίσθηση

Τραγική προαίσθηση ίσως; Γιατί η ιστορία της ζωής του Μάικ Λιντς, μοιάζει να έχει γραφτεί από κάποιον εγκέφαλο παραγωγής σεναρίων θρίλερ με συνεχείς ανατροπές και απρόσμενα επεισόδια. Από την επί γης κόλαση στον επί γης παράδεισο, με τη δικαστική περιπέτεια; Και τώρα;

Από τότε που έδωσε τη συνέντευξη δεν πέρασαν παρά 23 ημέρες. Για μια ακόμη φορά, τόσο σύντομα, ο Λιντς ανέτρεψε τους νόμους των πιθανοτήτων. Αυτή τη φορά όμως σε βάρος του. Οι πιθανότητες θανατηφόρου ναυαγίου ενός σούπεργιοτ είναι απειροελάχιστες. Όμως, ο Λιντς, αλλά και η 18χρονη κόρη του είναι ανάμεσα στους αγνοούμενους του τραγικού ναυαγίου του υπερπολυτελούς σούπερ γιοτ Bayesian, ιδιοκτησίας του, που βυθίστηκε τα χαράματα της Δευτέρας στα ανοιχτά του Παλέρμο της Σικελίας, εν μέσω σφοδρής καταιγίδας.

Και όσο περνούν οι ώρες, τόσο μοιάζει πιθανότερο η δεύτερη ζωή που περιέγραφε στον Φόρτσον, να κράτησε μόλις 23 ημέρες. Και άλλες 51 που προηγήθηκαν, από την ανακοίνωση της αθωωτικής απόφασης. Η σύζυγός του πάντως, είναι ανάμεσα στους διασωθέντες από το ναυάγιο που έχει συγκλονίσει τη διεθνή κοινή γνώμη. Τα απίστευτα παιγνίδια της μοίρας, αυτή τη φορά έγιναν οδυνηρά για τον Λιντς.

Ο πρώτος Βρετανός billionaire στην τεχνολογία

Ο γεννημένος στο Ίλφορντ Μάικ Λιντς, μόνο τυχαίο πρόσωπο δεν είναι. Καθ’ υπερβολήν βεβαίως έχει χαρακτηριστεί ως ο Βρετανός Μπιλ Γκέιτς, όμως δεν παύει να είναι ο πρώτος δισεκατομμυριούχος στον τεχνολογικό κλάδο από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σπούδασε μαθηματικά και φυσικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, και έγινε ευρύτερα γνωστός το 1996 ως συνιδρυτής αλλά και ιθύνων νους της εταιρείας επιχειρηματικού λογισμικού Autonomy Corporation. Αλλά ακόμη γνωστότερος έγινε 16 χρόνια αργότερα όταν η HP τον κατηγόρησε για απάτη σε μια συναλλαγή – μαμούθ μεταξύ τους.

Η Autonomy εξελίχθηκε γρήγορα στη μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού της Βρετανίας και μέλος του δείκτη FTSE 100 με τα bluechips. Το λογισμικό της χρησιμοποιήθηκε από εταιρείες για να αναλύσει τεράστιες κρύπτες δεδομένων και εν μέρει οφείλει την αποτελεσματικότητά της στο συμπέρασμα του Μπέιζ, μια στατιστική θεωρία που επινοήθηκε από τον στατιστικολόγο, φιλόσοφο, αιδεσιμότατο, αλλά και υπουργό Thomas Bayes του 18ου αιώνα. Περιλαμβάνει πατενταρισμένους αλγόριθμους βασισμένους σε μαθηματικά που αναπτύχθηκαν τότε. Διόλου τυχαίο ότι ο Λιντς ονόμασε αργότερα το (μοιραίο τελικά) σούπερ γιοτ του, Bayesian.

Η εξαγορά και οι κατηγορίες

Ο ίδιος επαινέθηκε τότε για το επιχειρηματικό του επίτευγμα από ακαδημαϊκούς, επιστήμονες και τεχνοκράτες, ενώ του ζητήθηκε να συμβουλεύσει τη βρετανική κυβέρνηση για θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας. Η σταθερή ανάπτυξη της Autonomy είχε ως αποτέλεσμα να απονεμηθεί στον Λιντς μία από τις υψηλότερες τιμές του Ηνωμένου Βασιλείου, το “Office of the Most Excellent Order of the British Empire το 2006”.

Η ανάπτυξη της Autonomy κίνησε το ενδιαφέρον πολλών διεθνών τεχνολογικών κολοσσών, πρωτίστως όμως της HP. Έτσι το 2011, ο Λιντς πούλησε την εταιρεία του έναντι 11,7 δισ. δολαρίων στην Hewlett Packard. Αυξάνοντας την προσωπική του περιουσία κατά 800 εκατ. δολάρια. Ενάμιση χρόνο μετά, τέλη του 2012, ξεκίνησε η πρώτη μεγάλη του περιπέτεια.

Η HP, σοκάροντας τη Γουόλ Στριτ αλλά και το Σίτι του Λονδίνου, προχώρησε σε απομείωση 8,8 δισ. δολαρίων της αξίας της εξαγοράς της Automomy, αποδίδοντας την σε ένα πρωτοφανές λογιστικό σκάνδαλο στην επιχείρηση, μεθοδευμένο βεβαίως από τον Λιντς, που είχε στόχο να εμφανίσει πλασματικά μεγεθυμένη την αξία της. Κατηγορώντας τον και προσφεύγοντας δικαστικά εναντίον του και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού για τεράστια απάτη απέναντί της, καθώς υποστήριξε ότι οι ροές εσόδων της εταιρείας ήταν διογκωμένες προκειμένου να πουληθεί ακριβότερα.

Ο Λιντς από την πλευρά του, ισχυρίστηκε τότε, ότι ουδέποτε παραποίησε στοιχεία της εταιρείας του. Και απέδωσε την επίθεση της HP εναντίον του στο ότι η ηγεσία του αμερικανικού κολοσσού, πιθανόν λόγω πιέσεων των μετόχων της, είχε μετανιώσει για το υψηλό κόστος της εξαγοράς της Autonomy. “Πρόκειται για τις τύψεις του αγοραστή” δήλωνε τότε, υπονοώντας πως οι της HP δεν ήξεραν πώς να δικαιολογήσουν την επιλογή τους.

Ήταν απάτη;

Ήταν όμως απάτη; Ανάλογα με το ποιο δικαστικό σύστημα εμπιστεύεται κανείς περισσότερο θα πάρει διαφορετική απάντηση. Διότι ο διπλός, σε Βρετανία και ΗΠΑ, μακρόχρονος δικαστικός αγώνας είχε εντελώς διαφορετική κατάληξη.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου η HP κέρδισε το 2022 το μεγαλύτερο μέρος της υπόθεσης, η εκδίκαση της οποίας κράτησε σχεδόν μια δεκαετία και εξακολουθεί να περιμένει την αποζημίωση που θα επιδικαστεί, έχοντας απαιτήσει 4 δισ. Ο δικαστής διαπίστωσε ότι ο Λιντς και ο Στίβεν Τσάπμπερλεν, πρώην αντιπρόεδρος οικονομικών της Autonomy είχαν δολίως αποκρύψει από τους αγοραστές διάφορα στοιχεία των πωλήσεων της εταιρείας.

Ακολούθησε η δεύτερη δίκη, η πιο επικίνδυνη για τον Λιντς, αυτή του Σαν Φρανσίσκο, καθώς πλην του αστικού σκέλους, υπήρχε και θέμα καταδίκης του σε φυλάκιση. Ο Λιντς προσπάθησε με νύχια και με δόντια να την αποφύγει, χωρίς όμως να το καταφέρει τελική. Γνώριζε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, η αμερικανική δικαιοσύνη έχει ως προτεραιότητα, σχεδόν μονόδρομο την συμφωνία των αντιδίκων, με αποδοχή της ενοχής του κατηγορουμένου κάτι που θα σήμαινε ευνοϊκότερη μεταχείριση. Αλλιώς ο Λιντς θα αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης μέχρι 20-25 χρόνια. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατηγορουμένων συμφωνεί να ομολογήσει την ενοχή του έναντι μιας μικρότερης ποινής.

Η υπόθεση της έκδοσής του στις ΗΠΑ για να δικαστεί προκάλεσε σάλο στη Βρετανία. Σημαντικοί πολιτικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες διαμαρτυρήθηκαν έντονα, υποστηρίζοντας ότι εφόσον η Autonomy είναι εισηγμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ρυθμιζόμενη και ελεγχόμενη από τις αρχές του εταιρεία, η υπόθεση έπρεπε να εκδικαστεί μόνο στο Λονδίνο. Υπήρξε βαθιά δυσαρέσκεια για το ότι η υπόθεση ανέδειξε, για άλλη μια φορά, τη μονομέρεια της συνθήκης έκδοσης που υπέγραψε με τις ΗΠΑ η κυβέρνηση Μπλερ με τον Μπους το 2003.

Τολμηρή απόφαση

Ωστόσο, μετά την οριστικοποίηση της έκδοσής του και ενώ για να μην προφυλακιστεί χρειάστηκε να δώσει εγγύηση 100 εκατ. δολαρίων (τα 50 σε μετρητά), ο Λιντς επέλεξε τη μάχη “μέχρι τέλους”. Η απόφασή του ήταν μάλιστα ακόμη πιο τολμηρή, από το γεγονός ότι ο Σούσχοβαν Χουσέιν, πρώην οικονομικός διευθυντής της Autonomy, είχε κριθεί ένοχος το 2018 για την ίδια υπόθεση -ενώπιον του ίδιου δικαστή- και φυλακίστηκε για 5 χρόνια.

Και ακόμη τολμηρότερη, καθώς αν καταδικαζόταν, φοβόταν ότι θα πέθαινε στη φυλακή με την υγεία του επιβαρυμένη λόγω πάθησης των πνευμόνων. “Έχω διάφορα ιατρικά πράγματα που θα έκαναν πολύ δύσκολο να επιβιώσω” αποκάλυψε στον Φόρτσον. “Αν η υπόθεση είχε πάει με λάθος τρόπο, θα ήταν το τέλος της ζωής μου, όπως την ήξερα με οποιαδήποτε έννοια” συμπλήρωσε.

Οι δικηγόροι του επικέντρωσαν την υπεράσπισή του στο ότι ήταν ειδικός στην τεχνολογία και τις startups και δεν είχε εμπλοκή στις λογιστικές πρακτικές της Autonomy. Κάτι που ενίσχυσαν και οι μάρτυρες υπεράσπισης. Ο Τζόναθαν Μπλούμερ, πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου της Autonomy, κατέθεσε ότι “δεν τον ενδιέφερε ιδιαίτερα η οικονομική πλευρά. Ενδιαφερόταν κυρίως για τη στρατηγική, τα νέα προϊόντα, τους νέους τομείς που έπρεπε να αναπτύξει”.

Η δίκη κράτησε 12 εβδομάδες και ο Λιντς απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες. Μία κατηγορία για συνωμοσία και 14 κατηγορίες για απάτη μέσω εμβάσματος. Πολλοί από τους πολιτικούς του υποστηρικτές μίλησαν για “μια φανταστική διόρθωση μιας δικαστικής πλάνης που παλεύουμε εδώ και πολλά χρόνια”. Η μοίρα όμως του Βρετανοϊρλανδού επιχειρηματία του επιφύλασσε μια ακόμη οδυνηρή περιπέτεια, παραμονεύοντας στα ανοιχτά του Παλέρμο. Μάλλον την τελευταία…

Ανάμεσα στους αγνοούμενους του ναυαγίου του κατά τους ειδικούς αβύθιστου σούπερ γιοτ, όχι μόνο η κόρη του, αλλά και ο υπερασπιστής δικηγόρους του.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: «Πάτησε» και τα 151 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας στη χονδρεμπορική αγορά

Οι κεντρικοί τραπεζίτες παραμένουν αβέβαιοι για τα επιτόκια – Όλα τα βλέμματα στο Jackson Hole

Πλειστηριασμοί: Ποια μεγάλα πάρκινγκ σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα βγαίνουν στο σφυρί (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ