© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Περίπου έναν χρόνο πριν, η κυρία Πέγκυ Αντωνάκου, η μάνατζερ που έχει την ευθύνη της Google στην Ελλάδα και γενικά σε στη ΝΑ Ευρώπη, περιέγραφε στο «ΘΕΜΑ» τον στόχο που επεδίωκε, την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας μέσα στον πολυεθνικό όμιλο, αλλά και της ίδιας της Google στη χώρα. Ηταν μία περίοδος που με φόντο τις μεγάλες επενδύσεις των ανταγωνιστών του πολυεθνικού ομίλου, αλλά και των επαφών που γίνονταν με την ελληνική κυβέρνηση, είχαν ξεκινήσει να σιγοψιθυρίζονται διάφορα δυνητικά σχέδια της Google. Και να που ήρθαν…
Το πολυεπίπεδο επενδυτικό σχέδιο που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη, ύψους 400-500 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές), αναμένεται να έχει ένα σημαντικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία έως το 2030, ενισχύοντας συνολικά το ΑΕΠ με 2,2 δισ. δολάρια και δημιουργώντας 19.400 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με μελέτη της AlphaBeta Economics.
Ασφαλείς πληροφορίες που δημοσιεύει το «ΘΕΜΑ» κάνουν λόγο μεταξύ άλλων για τη δημιουργία τριών data centers στην Αττική στο πρώτο Cloud Region της Google στη ΝΑ Ευρώπη και τη Μικρά Ασία, και τη δημιουργία και τρίτου Κέντρου Αριστείας στην Κρήτη, όπου θα αναπτύσσεται τεχνολογία αιχμής με στόχο τη βιωσιμότητα και την Artificial intelligence-ΑΙ (Τεχνητή Νοημοσύνη). Παράλληλα επίκειται σημαντική επέκταση του ελληνικού γραφείου του ομίλου. «Αυτή τη στιγμή την ονειρεύτηκα σχεδόν από την αρχή που ανέλαβα τη διεύθυνση της Google στην ευρύτερη περιοχή. Την ονειρεύτηκα και την επιδίωξα. Είναι μία σημαντική νίκη σαν ομάδα, σαν εταιρεία και σαν χώρα», λέει στο «ΘΕΜΑ» η κυρία Αντωνάκου σε μία συζήτηση που γίνεται στον απόηχο των επίσημων ανακοινώσεων που έγιναν με την πρόεδρο της Google Cloud International, Αντέρ Φοξ Μάρτιν, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Προφανέστατα το σημαντικότερο κομμάτι της επένδυσης είναι οι υποδομές. «Το να εντάσσεσαι στις cloud περιοχές της Google (σ.σ. «Google Cloud Region»), οι οποίες σήμερα είναι μόλις 35 σε όλο τον κόσμο, σηματοδοτεί μία μεγάλη ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, στην ελληνική επιχειρηματικότητα, αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό που θα κληθεί να λειτουργήσει τα data centers», λέει η κυρία Αντωνάκου. «Ξεκάθαρα πρόκειται για μία επένδυση που θα φέρει επιχειρηματικά οφέλη για τις εταιρείες που θα χρησιμοποιήσουν τις δομές προχωρώντας στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό», προσθέτει.
Σημειωτέον πως η επιλογή της Ελλάδας έχει και σαφές γεωπολιτικό πλαίσιο, καθότι θα πρόκειται για τις πρώτες υποδομές cloud της Google σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη και τη Μικρά Ασία. Αν και οι πληροφορίες από την κυβέρνηση αναφέρουν ξεκάθαρα για την κατασκευή τριών data centers στην Αττική, η κυρία Αντωνάκου επιχειρεί να πάρει αποστάσεις. «Οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Η πρόθεση υπάρχει, η ομάδα της Google που ασχολείται παγκοσμίως με αυτό το κομμάτι ήδη τρέχει τις διαδικασίες, υπάρχουν όμως ακόμα πολλοί παράγοντες που εξετάζονται. Από την τοποθεσία, τον τρόπο που θα γίνει η επένδυση κ.ο.κ. Ολα αυτά λοιπόν είναι υπό διαμόρφωση. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει ένας σαφής προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου προς κοινοποίηση. Η αλήθεια βέβαια είναι πως ο γενικός κανόνας είναι να φτιάχνονται τρία data centers κυρίως για λόγους ασφαλείας, backup αποθήκευσης αρχείων, ανάκτησης κ.ο.κ. Και βέβαια να φτιάχνονται σε περιοχές όπου υπάρχει ή μπορεί να αναπτυχθεί η απαραίτητη υποδομή», υπογραμμίζει.
Επίσης, λόγω των αστάθμητων παραγόντων, όπως π.χ. η ανεύρεση της γης, των αδειοδοτήσεων κ.ο.κ., η κυρία Αντωνάκου λέει πως δεν υπάρχει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα. «Συνήθως η κατασκευαστική ανάπτυξη μιας περιοχής cloud ως την έναρξη λειτουργίας της απαιτεί δύο έως τρία έτη. Εξαρτάται όμως από την κάθε χώρα πόσο γρήγορα και εύκολα μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα», επισημαίνει.
Η συνεργασία
Την ευθύνη εκτέλεσης και ανάπτυξης του σχεδίου δημιουργίας Cloud Region στην Ελλάδα θα έχει η παγκόσμια ομάδα Cloud της Google. Ωστόσο και το ελληνικό γραφείο θα έχει σημαντικό ρόλο, αφού γνωρίζει την ελληνική αγορά και τις ιδιαιτερότητές της.
Εξαιρετικής σημασίας χαρακτηρίζει επίσης τη συνεργασία με την Deloitte για τη δημιουργία Κέντρων Αριστείας. Ενα πρότζεκτ το οποίο μάλιστα θα τρέξει άμεσα. «Εκεί θα παράγονται καινοτομίες και λύσεις γύρω από τη βιωσιμότητα και την τεχνητή νοημοσύνη, πράγματα τα οποία απασχολούν συνολικά τον πλανήτη και εμάς. Σε αυτά τα κέντρα λοιπόν θα δώσουμε χώρο, τεχνολογίες, know how, υπηρεσίες κ.τ.λ. ώστε να αναπτυχθούν καινούρια προϊόντα που μπορούν να εφαρμόζονται σε παγκόσμιες λύσεις. Το σημαντικό επίσης σε αυτό είναι ότι θα αξιοποιηθούν δομές κυρίως εκτός Αθηνών, που θα αποτελέσουν κυψέλες καινοτομίας».
Πάντως, για την ίδια εξίσου σημαντικές είναι και οι υπόλοιπες πτυχές του σχεδίου δράσεων που έχει εκπονήσει συνολικά η εταιρεία. «Είναι δράσεις που δείχνουν πως η Google είναι εδώ για να στηρίξει οικονομικά, κοινωνικά και με βιώσιμο τρόπο την ανάπτυξη της χώρας, για όλους», λέει η κυρία Αντωνάκου.
«Πρώτα απ’ όλα απευθύνουμε μία πρόσκληση στις κοινωνικές επιχειρήσεις με στόχευση στη βιωσιμότητα να διεκδικήσουν άμεση πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω του google.org, που είναι ο φιλανθρωπικός βραχίονας του ομίλου. Από εκεί μπορούμε να χορηγήσουμε εργαλεία, υπηρεσίες, καθώς και μια αυτοματοποιημένη χρηματοδότηση ώστε να κυνηγήσουν τους στόχους τους. Το άλλο σημαντικό είναι η νέα συνεργασία που έχουμε ξεκινήσει με το υπουργείο Πολιτισμού. Τα προηγούμενα χρόνια συνεργαστήκαμε σε διάφορα επίπεδα για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού μέσα από την πλατφόρμα που έχουμε, την Google Arts & Culture. Η συγκεκριμένη έχει παρουσία σε 80 χώρες και σε αυτήν μπαίνουν πάνω από 40-50 εκατομμύρια χρήστες ετησίως για να δουν ψηφιακά projects που αφορούν την τέχνη και τον πολιτισμό. Ηδη έχουμε κάνει projects για το μοναστήρι της Πάτμου, τη Σπάρτη, την Ακρόπολη και άλλα, ενώ η νέα συνεργασία μας θα έχει να κάνει με τη σύγχρονη τέχνη. Και παράλληλα συνεχίζουν να τρέχουν τα υπόλοιπα προγράμματα, τα οποία επικεντρώνονται στις ψηφιακές δεξιότητες που αποτελούν και το κεντρικό κομμάτι της στρατηγικής μας. Ως σήμερα υπολογίζουμε ότι έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από 250 χιλιάδες άτομα».
Ψηφιακές υποδομές
Και για την ελληνική ομάδα της Google όμως αυτή η επένδυση αυτομάτως μεταφράζεται σε αναβάθμισή της. «Προφανώς αυτό σημαίνει μεγαλύτερες επενδύσεις σε υποδομές και προσωπικό, μεγαλύτερη προσήλωση, μεγαλύτερη ανάπτυξη. Και είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Για όλους εμάς στην Google σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη είναι μια κορυφαία στιγμή, που επιστεγάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προσπάθειές μας», λέει η κυρία Αντωνάκου.
Και στον χώρο των ψηφιακών υποδομών πλέον το cloud αναπτύσσεται γοργά και σύντομα, όπως φαίνεται, θα επικρατήσει. Η ίδια εξάλλου το θεωρεί «μονόδρομο», είτε αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες είτε τις επιχειρήσεις. «Αυτή τη στιγμή είμαστε πάλι σε ένα σταυροδρόμι πολύ δύσκολων συγκυριών», σημειώνει. Και προσθέτει: «Μέσα σε λίγα χρόνια, μετά την καραντίνα πάλι πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Και σε αυτήν είναι πολύ σημαντικό για τις επιχειρήσεις όχι μόνο να καταφέρουν να επιβιώσουν, αλλά να χτίσουν για την επόμενη μέρα το μέλλον τους. Είναι στιγμές που προσπαθείς να δεις πώς να μετριάσεις τα κόστη σου, στιγμές που μπορεί να κοιτάς πώς μπορείς να εξυπηρετήσεις τους πελάτες σου με την καλύτερη δυνατή αποδοτικότητα χωρίς να αυξάνεις δραματικά τα κόστη σου και είναι στιγμές τις οποίες αναγκαστικά κοιτάς το μέλλον και κοιτάς να δεις πού ακριβώς χρειάζεται να επενδύσεις τα resources που είναι ενίοτε λιγότερα και πιο πολύτιμα. Το cloud, λοιπόν, είναι μία τεχνολογία που σε βοηθάει εξ ορισμού να κάνεις όλα τα παραπάνω. Αρα είναι ακόμη μία συγκυρία που μας δείχνει ότι όλες οι επιχειρήσεις, αλλά και όλοι όσοι είμαστε σε αυτό τον χώρο, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να στοχεύουμε και να επενδύουμε στην καινοτομία, κρατώντας όσο το δυνατόν πιο πολύτιμους πόρους που έχουμε για την παραγωγικότητά μας και για αυτά που θεωρούμε σημαντικά».
Στα data centers ένα μεγάλο κομμάτι της καινοτομίας οφείλει να είναι και η καλύτερη ενεργειακή απόδοση, διότι σε γενικές γραμμές απαιτούνται σημαντικοί ενεργειακοί πόροι. «Εχουμε επιτύχει αυτήν τη στιγμή να διαθέτουμε τις πιο πράσινες δομές, απορροφώντας τουλάχιστον δύο φορές λιγότερη ενέργεια απ’ ό,τι μία τυπική δομή data center σήμερα και παράλληλα επενδύουμε οι ίδιοι σημαντικά στις ΑΠΕ. Εξάλλου ο όμιλος έχει θέσει έναν μεγάλο στόχο, έως το 2030 να γίνει ανθρακικά ουδέτερος», τονίζει η κυρία Αντωνάκου, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως η βιωσιμότητα για την οποία θα υπάρξουν και οι επενδύσεις στη χώρα μας στα Κέντρα Αριστείας, «είναι το κύριο ζητούμενο σε όλο το εύρος των δομών και των εφαρμογών μας».
Το παρασκήνιο του σχεδίου και οι αναπτυξιακοί στόχοι
Κάποια «φλερτ» για να ωριμάσουν θέλουν τον χρόνο τους. Να νιώσουν κάποια ασφάλεια. Στην περίπτωση της Google και της Ελλάδας, το… φλερτ μετατράπηκε σε «σχέση» δυόμισι χρόνια μετά. Τόσο κράτησαν οι συζητήσεις και οι ζυμώσεις μεταξύ της διοίκησης της πολυεθνικής και της ελληνικής κυβέρνησης, ξεκινώντας από τις 23 Ιανουαρίου 2020 στο Νταβός, όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον οικονομικό του σύμβουλο Αλέξη Πατέλη, συνάντησε για πρώτη φορά τον πρόεδρο Ευρώπης, Μ. Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ) της Google, Ματ Μπρίτιν με τη συνοδεία του.
Οπως εξηγούν στο «ΘΕΜΑ» κυβερνητικές πηγές, έκτοτε η Google χτίζοντας διάφορες συνεργασίες με υπουργεία και «τρέχοντας» εκπαιδευτικά προγράμματα «δοκίμαζε» την ελληνική αγορά και η εξέλιξη αυτής της σχέσης σημείωνε πρόοδο σε κάθε συνάντηση των δύο πλευρών. Από τότε έγιναν τουλάχιστον πέντε συναντήσεις των κυρίων Μητσοτάκη και Μπρίτιν, οι δύο εξ αποστάσεως -με την τελευταία μόλις προ δεκαημέρου -, δύο στην Αθήνα με αφορμή τη συμμετοχή του κ. Μπρίτιν στο Φόρουμ των Δελφών, και η πλέον καταλυτική όπου έκλεισαν όλα, τον περασμένο Μάιο στο Νταβός.
Τι περιλαμβάνει το πρότζεκτ
Το επενδυτικό σχέδιο που κοινοποιήθηκε στην κυβέρνηση προβλέπει:
- Κατασκευή υποδομών cloud με την πλέον «πράσινη» τεχνολογία που υπάρχει, με κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο για ένα συγκρότημα από τρία data centers στην Αττική, κόστους κάποιων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ,
- Παραγωγή καινοτομίας από Ελληνες επιστήμονες και μηχανικούς στους τομείς της βιωσιμότητας και της τεχνητής νοημοσύνης μέσα από δύο συν ένα Κέντρα Αριστείας που θα τρέξουν σε συνεργασία με την Deloitte σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και (σε δεύτερη φάση) στην Κρήτη,
- συμφωνία με το υπ. Πολιτισμού, η οποία μάλιστα προβλέπει την ψηφιοποίηση τριών μουσείων, της Εθνικής Πινακοθήκης, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Momus στη Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως τα εκθέματά τους έχουν ψηφιοποιηθεί ήδη από την Google και θα προσφέρονται online στο παγκόσμιο κοινό στην πλατφόρμα Google Arts & Culture.
n συνέχιση υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και όχι μόνο, με στόχο την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων, αλλά και την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με πιο χαρακτηριστικό το πρόγραμμα που αφορά τον βιώσιμο μετασχηματισμό τουριστικών επιχειρήσεων. - Υποστήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων υποεκπροσωπούμενων κοινοτήτων που επικεντρώνονται σε βιώσιμες λύσεις και στον οικοτουρισμό στην Ελλάδα. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα ανακοινώθηκε πως ο φιλανθρωπικός βραχίονας του πολυεθνικού ομίλου, Google.org, θα προσφέρει στον οργανισμό INCO και στο Impact Hub χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. ευρώ
Και όλα αυτά αποτελούν την αρχή, μια και η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήδη έχει θέσει αίτημα στην πολυεθνική να εξελιχθεί το ελληνικό γραφείο σε ένα «ανοιχτό γραφείο για Googlers απ’ όλο τον κόσμο».
Να δοθεί, δηλαδή, η δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως, έχοντας ως έδρα την Αθήνα, αποτελώντας έτσι και μία λύση σε πρακτικά προβλήματα που υπάρχουν σε κέντρα όπως το Δουβλίνο, όπου υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στέγασης. Κάτι που έχει δεσμευθεί να εξετάσει η πολυεθνική, η οποία ούτως ή άλλως έχει ξεκινήσει να ενισχύει το προσωπικό που απασχολείται στο ελληνικό γραφείο. Σε σημείο που πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό ετοιμάζεται να μετακομίσει σε μεγαλύτερο και ιδιόκτητο κτίριο στο Μαρούσι ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίξει τα μεγαλόπνοα σχέδια που υπάρχουν στη χώρα μας.
Διαβάστε ακόμη:
Νέος κρατικός προϋπολογισμός με φιλόδοξους στόχους και αστάθμητους παράγοντες
Ανεβάζουν σταθερά ταχύτητα τα malls της Lamda Development
Τουρισμός: Καλοκαίρι μέσα στο φθινόπωρο – Ποιοι προορισμοί καταγράφουν ρεκόρ