© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Από τις βίλες εκατομμυρίων με πράσινα χαρακτηριστικά στην Πάρο και την Αντίπαρο για μεγάλα ονόματα, όπως αυτά των εφοπλιστικών οικογενειών των Γουλανδρή και Μαρτίνου και των ισχυρών ανδρών μεγάλων πολυεθνικών όπως του Ζαν-Πολ Αγκόν της L’Oreal, στην πράσινη μεταμόρφωση του ιστορικού πρώην κτιρίου του ΔΟΛ, στο κέντρο της Αθήνας, που έχει περάσει στην ιδιοκτησία της γερμανικής επενδυτικής ehret + klein.
Στο πελατολόγιο της Parostec περιλαμβάνονται από εφοπλιστές και CEOs πολυεθνικών μέχρι αστέρες του Χόλιγουντ που δηλώνουν λάτρεις της Ελλάδας, με το δίδυμο της εταιρείας, τον Γιώργο Καγγέλη και τον Γιώργο Οικονομόπουλο, να παραδίδει το φετινό καλοκαίρι, σε μια συγκυρία όπου η ζήτηση για πολυτελή εξοχική κατοικία είναι στο κόκκινο, συνολικά 17 νέα έργα, κυρίως πράσινα, στους δύο κορυφαίους προορισμούς των Κυκλάδων.
Oι δυο τους μεγάλωσαν στην Πάρο και μετά τις σπουδές τους στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, έχουν αναλάβει την τελευταία δεκαετία τη διοίκηση, αποτελώντας τη δεύτερη γενιά της επιχείρησης.
Πρόσφατα εντάχθηκαν στη λίστα «40 under 40» για το 2022 του Fortune Greece, με τους 40 επιχειρηματίες κάτω των 40 ετών από διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας που αξιολογούνται με βάση τη βιωσιμότητα του επενδυτικού και επιχειρηματικού μοντέλου που εφαρμόζουν, την καινοτομία, τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους ως επικεφαλής και τη γενικότερη προοπτική και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας τους.
«H ιστορία ξεκίνησε το 1990 όταν οι γονείς μας μπήκαν στον κατασκευαστικό κλάδο. Εχοντας φιλική σχέση από μικρά παιδιά περνούσαμε πολλές ώρες στα εργοτάξια και αποκτήσαμε ενδιαφέρον για τις κατασκευές από πολύ νωρίς. Ετσι η πορεία μας ήταν κατά κάποιον τρόπο προδιαγεγραμμένη. Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη της προηγούμενης γενιάς και πήραμε στα χέρια μας την εταιρεία σε ηλικίες από 26 και 27 ετών αντίστοιχα, μία δεκαετία νωρίτερα. Σήμερα η Parostec παραμένει αμιγώς ελληνική κατασκευαστική εταιρεία με κύριο όγκο εργασιών στις Κυκλάδες έχοντας κατασκευάσει περισσότερες από 150 πολυτελείς βίλες και ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών, κυρίως στην Πάρο και την Αντίπαρο. Με γραφεία σε Πάρο, Αντίπαρο και Αθήνα και ένα στελεχιακό δυναμικό που συνεχώς μεγαλώνει, η εταιρεία εξυπηρετεί ένα ευρύ πελατολόγιο, από εφοπλιστές και CEOs πολυεθνικών μέχρι αστέρες του Χόλιγουντ, από τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, το Ισραήλ αλλά και την Ελλάδα», αναφέρουν στο «business stories» οι δύο συνιδιοκτήτες.
H Parostec έχει συνεργαστεί με τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά γραφεία της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού: DECA architecture, Nikos Valsamakis, 4K Architects/Decavalas, Agiostratitis, Rizos Architects, BLOCK722 Αrchitects+, Tessera Architects, Ese Studio, ISV Architects, Studio Seilern Architects, Tala Mikdashi κ.ά., ενώ τα τελευταία χρόνια και παρά την πανδημία η ανάπτυξή της ήταν πολύ γρήγορη: πέρυσι απέκτησε δύο νέα γραφεία σε Αντίπαρο και Αθήνα και από 7 άτομα προσωπικό που ήταν το 2017 έφτασε πάνω από 45, «ενώ πετύχαμε σημαντική αύξηση τζίρου από το 2020 στο 2021 και φέτος προβλέπουμε σημαντική ανάπτυξη με την προσθήκη πολύ σημαντικών έργων. Για την επόμενη διετία στόχος είναι να επεκταθούμε σε έργα μεγαλύτερης κλίμακας και με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, με πρώτο το ιστορικό πρώην κτίριο του ΔΟΛ της Χρήστου Λαδά».
Η β’ κατοικία και ο κορεσμός στα νησιά
Η πανδημία επιτάχυνε παρά επιβράδυνε τη δραστηριότητα της εταιρείας, αν ληφθούν υπόψη «τα στοιχεία για το real estate ως επένδυση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Μετά το πρώτο σοκ, οι τιμές των κατοικιών στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες ανέκαμψαν. Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω του COVID-19, με βάση και τη διεθνή τάση, επέβαλαν μεγαλύτερη ιδιωτικότητα, προτρέποντας κατοίκους μεγάλων αστικών κέντρων να μετακομίσουν σε μικρότερες πόλεις, νησιά και προάστια, σε ακίνητα με μεγαλύτερους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους».
Η περίπτωση καθοδηγείται και από τις τάσεις στον τουρισμό και ειδικά «τα νησιά των Κυκλάδων, στα οποία έχουμε μεγάλη παρουσία, ιδιαίτερα η Πάρος και η Αντίπαρος, είναι αναπτυσσόμενα και συνδυάζουν πολλές μορφές τουρισμού. Για παράδειγμα, η Πάρος έχει μεγάλες παραλίες, διαθέτει αεροδρόμιο και προσφέρει εύκολη σύνδεση με την Αθήνα, ενώ είναι ένα δημοφιλές νησί για τους Γάλλους. Από την πλευρά της η Αντίπαρος είναι VIP προορισμός, μικρό νησί με μεγάλα σπίτια, άρα πιο ακριβό και με μεγαλύτερη ζήτηση και μικρή προσφορά», αναφέρουν οι ίδιοι.
Στο ερώτημα αν υπάρχει κορεσμός πλέον στους συγκεκριμένους προορισμούς, όπως επισημαίνουν, «η Πάρος δεν είναι πολύ πυκνοκατοικημένη, ενώ επιπλέον, λόγω της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης, οι πράσινες κατοικίες είναι πολύ σημαντικές όχι μόνο στην Πάρο, αλλά και στα άλλα ελληνικά νησιά για την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας. Σήμερα δεν ξεπερνούν το 5%, αλλά προβλέπουμε αύξηση 25%-30% σε μια πενταετία, καθώς υπάρχει θέληση από κατασκευαστές, Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιοκτήτες, ενώ την ίδια στιγμή ευνοούν η ενεργειακή μετάβαση και τα κίνητρα για κατανάλωση καθαρής ενέργειας».
Η επέκταση στην Αθήνα
Τώρα, η επέκταση στην Αθήνα γίνεται με το εμβληματικό πρώην κτίριο του ΔΟΛ στη Χρήστου Λαδά, «που θα μετατραπεί σε σύγχρονο κτίριο γραφείων 3.500 τ.μ. με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την ευελιξία και θα πληροί τα υψηλότερα πρότυπα βιωσιμότητας και εναρμόνισης του κτιρίου -από αρχιτεκτονικής και λειτουργικής άποψης- με την πολυσύχναστη εμπορική περιοχή της πόλης. Το σκεπτικό μας ήταν να μπούμε και σε μια διαφορετική αγορά από αυτή των νησιών των Κυκλάδων, για τους ίδιους πελάτες που φτιάξαμε κατοικίες σε Πάρο και Αντίπαρο». Η εταιρεία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο ανάληψης και νέων έργων μεγάλης κλίμακας και μέσα στη διετία 2022-2023 σχεδιάζει να αναλάβει 3-4 έργα παρόμοιων προδιαγραφών.
Διαβάστε ακόμα:
Ηλεκτρικό ρεύμα: Το φυσικό αέριο σπρώχνει τις ευρωπαϊκές τιμές σε νέα υψηλά (πίνακας)
Κορωνοϊός: Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που εγκρίνει εμβόλιο κατά της Όμικρον
Τα γιγαντιαία projects του μετρό που αλλάζουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη (pics)