Οι αντιγραφές στα τρόφιμα, όπως και στα ρούχα και άλλα είδη ένδυσης, είναι σύνηθες πλέον φαινόμενο.
Οι Ιταλοί τυροκόμοι Parmigiano Reggiano, που φτιάχνουν «γνήσια» παρμεζάνα, βάζουν τσιπς εντοπισμού στο κέλυφος των κεφαλών του τυριού τους, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν τους αθέμιτους ανταγωνιστές που ψευδώς ισχυρίζονται ότι φτιάχνουν γνήσια παρμεζάνα.
Ακριβώς όπως η σαμπάνια, τεχνικά, μπορεί να προέρχεται μόνο από την περιοχή της Σαμπάνιας της Γαλλίας, ένα δικαστήριο της ΕΕ επικύρωσε έναν νόμο το 2008 ότι το τυρί μπορεί να πωληθεί ως «παρμεζάνα» μόνο εάν παρασκευάζεται από παραγωγούς Reggiano στην Ιταλία, σημειώνει ο Futurism.
Παρά τις προσπάθειες διακοπής του φαινομένου, το αντίγραφο τυρί παρμεζάνας έφτασε σε μια αγορά δισεκατομμυρίων δολαρίων, πλησιάζοντας το μέγεθος της πραγματικής αγοράς παρμεζάνας, μια τάση που ανησυχεί τους Ιταλούς παραγωγούς τυριού, τονώνοντας την ανάγκη για τεχνολογία παρακολούθησης.
Έτσι, η Parmigiano Reggiano βρήκε μια λύση βασισμένη στην τεχνολογία. Για να δείξει ότι κάθε κεφάλι είναι αληθινή παρμεζάνα, η Κοινοπραξία Parmigiano Reggiano, μια συνδικαλιστική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1934, συνεργάζεται με μια ολλανδική εταιρεία που ειδικεύεται στην κατασκευή σημάτων τυριού που ονομάζεται p-Chips.
Αυτά τα τσιπ είναι μικροσκοπικοί αναμεταδότες που δίνουν σε κάθε κεφάλι παρμεζάνας μια μοναδική, σαρώσιμη ετικέτα.
Κάθε μία από αυτές τις ετικέτες, οι οποίες είναι ασφαλείς για τα τρόφιμα και είναι μικρότερες από έναν κόκκο αλατιού, στη συνέχεια αποθηκεύεται σε ένα blockchain και μπορεί εύκολα να εντοπιστεί.
Σε κάθε περίπτωση, είναι μια μεγάλη αναβάθμιση σε σχέση με τους κωδικούς παρακολούθησης που χρησιμοποιούν οι τυροκόμοι εδώ και δύο δεκαετίες.
Διαβάστε ακόμη:
Οι Αμερικανοί κροίσοι του 1% έχασαν $1,5 τρισ. από τις αγορές μετοχών
Στέλλα Σαμαρτζή – Στέφη Βασιλοπούλου: Οι Hellenides βοηθούν τις γυναίκες να «χτίσουν» το δίκτυό τους
Ευάγγελος Κωνσταντίνης (ΝΤΤ Data): Τι είδε ο γιαπωνέζικος ΟΤΕ και επενδύει στην Ελλάδα;