Με στόχο να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας στη μικρή λιανική λόγω του πλήγματος της πανδημίας, η Παπαστράτος ανακοίνωσε ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου, στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται η άμεση παροχή ρευστότητας, ύψους 10 εκατ. ευρώ, μέσα από άτοκες πιστώσεις.
Ενεργά παρούσα δηλώνει η Παπαστράτος στην κοινή προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπλοκές που προκαλεί η πανδημία ανακοινώνοντας σήμερα την έναρξη ενός σημαντικού προγράμματος στήριξης της μικρής λιανικής με στόχο να μη χαθεί ούτε μία απ’ τις περίπου 42.000 θέσεις εργασίας.
Στον πυρήνα του προγράμματος «Συνεχίζουμε μαζί», το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα απ’ τον διευθύνοντα σύμβουλο της Παπαστράτος κ. Χρ. Χαρπαντίδη παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδη και του υφυπ. Ανάπτυξης κ. Γ. Τσακίρη, βρίσκεται η άμεση παροχή ρευστότητας, ύψους 10 εκατ. ευρώ, μέσα από άτοκες πιστώσεις.
Όπως δήλωσε ο κ. Χαρπαντίδης το πρόγραμμα θα ενεργοποιηθεί από αύριο κιόλας με στόχο να υποστηριχθούν τα περίπου 21.000 σημεία (περίπτερα, καταστήματα ψιλικών κοκ) και οι 42.000 θέσεις απασχόλησης σε αυτά ώστε να βγουν αλώβητα «στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Πρόκειται για σημεία μικρής λιανικής αλλά μεγάλης αξίας τόσο για εμάς, ως πολύτιμοι συνεργάτες που είναι, όσο και για το σύνολο της οικονομίας», δήλωσε ο κ. Χαρπαντίδης υπενθυμίζοντας πως «μόνο απ’ τους φόρους που επιβάλλονται στα καπνικά τα συγκεκριμένα σημεία συγκεντρώνουν για το Κράτος περίπου 3 δισ ευρώ ετησίως».
Οι άξονες του προγράμματος
Το πρόγραμμα «Συνεχίζουμε μαζί» κινείται σε τρεις άξονες.
Ο πρώτος είναι η ρευστότητα, που σήμερα είναι τόσο αναγκαία», σημείωσε ο κ. Χαρπαντίδης ανακοινώνοντας πως η Παπαστράτος θα βγάλει στην αγορά μία συνολική πίστωση 10 εκατ. ευρώ που θα εφαρμοστεί οριζόντια σε όσα περισσότερα σημεία λιανικής μπορούμε, ανάλογα με τη δυναμική του σημείου. Όπως σημείωσε αυτό θα είναι περίπου σαν ένα άτοκο δάνειο για τις επιχειρήσεις. «Θα είναι μία πίστωση για το δύσκολο χειμώνα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο δεύτερος άξονας είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους των συγκεκριμένων επιχειρήσεων. «Στο πλαίσιο αυτό έχουμε κάνει ήδη συμφωνίες με μεγάλους παρόχους ενέργειας, τηλεφωνίας κοκ για μείωση τιμολογίων. Κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τα μικρά σημεία», τόνισε ο κ. Χαρπαντίδης.
Τρίτος άξονας του προγράμματος αποτελεί ο εκσυγχρονισμός του κλάδου. «Θα βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να εκσυγχρονιστούν, τους ανθρώπους να εκπαιδευτούν και να μεταβούν στην ψηφιοποίηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρπαντίδης.
«Να μη μείνει κανείς πίσω»
«Όλες αυτές είναι κατά κύριο λόγο οικογενειακές επιχειρήσεις που στα χρόνια της κρίσης κινδύνευσαν κυριολεκτικά με αφανισμό αφού περίπου 10.000 σημεία έκλεισαν», υπογράμμισε ο κ. Χαρπαντίδης. «Σήμερα βρίσκονται και πάλι σε μεγάλο κίνδυνο λόγω της κρίσης», πρόσθεσε αναφέροντας μερικά στοιχεία από σχετική μελέτη που εκπόνησε η Deloitte για την Παπαστράτος. Σύμφωνα με αυτή τα περιφερειακά σημεία πώλησης σήμερα είναι ζημιογόνα και τα πιο κεντρικά διατηρούν ένα περιθώριο κέρδους μεταξύ 2% και 7,8%. «Πολλά απ’ αυτά», όπως παρατήρησε ο κ. Χαρπαντίδης, «δεν άνοιξαν καν το προηγούμενο εξάμηνο. Άρα δεν δημιούργησαν εισόδημα. Στα άλλα αυξήθηκαν τα έξοδα και έπεσε ο τζίρος. Εδώ λοιπόν έρχεται η Παπαστράτος να συνεισφέρουμε ένα μέρος της λύσης σε ένα μεγάλο πρόβλημα. Στόχος είναι να μη μείνει κανείς πίσω και να μη χαθεί θέση εργασίας στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται», τόνισε
Το πρόγραμμα έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τα μέτρα που έχει λάβει ή θα λάβει η κυβέρνηση, σημείωσε ο κ. Χαρπαντίδης εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η συνεργασία επιχειρήσεων, κυβερνήσεων και κοινωνίας των πολιτών μπορεί να δώσει λύσεις και να θωρακίσει την οικονομία για τη δύσκολη περίοδο που έχουμε μπροστά μας».
Γεωργιάδης: «Να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμα»
Απ’ την πλευρά του ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε την ευαρέσκεια της κυβέρνησης και το «εύγε» απέναντι στη σημαντική πρωτοβουλία που ανέλαβε η Παπαστράτος καλώντας παράλληλα και άλλες επιχειρήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα της.
Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως το υπουργείο έχει θεσπίσει αρκετά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, χρησιμοποιώντας αρκετούς διαθέσιμους ευρωπαϊκούς για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να σταθούν όρθιες, ωστόσο όπως έσπευσε να τονίσει όσες προσπάθειες και να κάνει το Κράτος, δεν θα είναι αρκετές. «Θα είναι δύσκολος ο χειμώνας και η ύφεση μεγάλη, πολλές επιχειρήσεις θα βρεθούν με πρόβλημα ρευστότητας», σημείωσε, προσθέτοντας «η Παπαστράτος έρχεται και συμπληρώνει τις προσπάθειες του Κράτους και δίνει πρόσβαση στη μικρή λιανική σε ρευστότητα (…) καλούμε και άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμα. Πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη. Σε αυτή την κρίση δεν μπορούμε να αφήσουμε κανέναν μόνο του», υπογράμμισε ο υπουργός.
Σημείωσε δε πως η Παπαστράτος αποτελεί πρότυπο στο κομμάτι της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και παράλληλα υλοποιεί στο ακέραιο τα επενδυτικά σχέδια που έχει εξαγγείλει, παράγοντας πρωτοποριακά προϊόντα στην Ελλάδα και προσφέροντας εξαιρετικές συνθήκες εργασίας. «Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί φωτεινό ορόσημο και πρότυπο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για να περάσουμε το δύσκολο χειμώνα που έρχεται», τόνισε ο υπουργός.