Είσοδο στη λιανική με τέσσερα προϊόντα κατάψυξης και δύο νέα concept καταστημάτων περιλαμβάνει το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Βενέτης με το οποίο θα επιχειρήσει να γυρίσει σελίδα έπειτα από μία κακή οικονομικά χρονιά.
Σύμφωνα με τον μεγαλομέτοχο και διοικητικό άρχων της εταιρείας κ. Παναγιώτη Μονεμβασιώτη ο κύκλος εργασιών του ομίλου υποχώρησε 24% με τις απώλειες στα καταστήματα να είναι πάνω από 40%, η κερδοφορία συρρικνώθηκε κατά 67% και τα ταμειακά διαθέσιμα μέσα σε μία χρονιά περιορίστηκαν απ’ τα 7,5 εκατ. ευρώ στο 1,6 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως ο Όμιλος Βενέτη απαριθμεί 10 εταιρείες σε όλο το φάσμα της εστίασης ενώ οι λιανικές πωλήσεις του σήματος ξεπερνούσαν, την προ Covid-19 εποχή, τα 100 εκατ. ευρώ. Το 2019 ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε στα 47,42 εκατ. ευρώ και η κερδοφορία στα 6,14 εκατ. ευρώ.
Αν και ο κ. Μονεμβασιώτης εκτίμησε ότι χωρίς περαιτέρω επεισόδια στην κρίση της πανδημίας ή κάποιας άλλης κρίσης, η εστίαση θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο χρόνια να επανακάμψει, συμμεριζόμενος απόλυτα την εκτίμηση της ΓΣΕΒΕΕ για επερχόμενη «καταιγίδα λουκέτων» στην αγορά, εν τούτοις υπογράμμισε ότι η εταιρεία θα κάνει «κάθε τι προκειμένου να αντιδράσει και να καλύψει το χαμένο έδαφος».
Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος προχώρησε σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής του ομίλου δρομολογώντας νέες επιχειρηματικές κινήσεις με στόχο την ανάπτυξη.
Το αναπτυξιακό πρόγραμμα, πάντως, της εταιρείας Βενέτη για το 2021 πραγματοποιείται με ίδια κεφάλαια και προβλέπει:
1.Είσοδο στην αγορά του retail με τη σειρά προϊόντων VENETI FAMILY. Τα τέσσερα πρώτα προϊόντα κατάψυξης είναι: To Πολίτικο Γαλακτομπούρεκο, το Γιαννώτικο- Γιαννώτικος Μπακλαβάς, το Σμυρνέϊκο Γαλακτομπούρεκο με φύλλο καταϊφι και ο Πολίτικος Μπακλαβάς. Όπως είπε ο κ. Μονεμβασιώτης αυτό το διάστημα γίνονται παρουσιάσεις σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ με στόχο ως το Μάρτιο να τοποθετηθούν στα ψυγεία τους. Σε δεύτερη φάση τα προϊόντα θα εμπλουτιστούν ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει και προϊόντα ΗΟRECA VENETI FAMILY.
2.Επέκταση στον χώρο της εστίασης με τη δημιουργία δύο νέων concept καταστημάτων, την CREMERIA VENETI και το VENETI GO. Το πρώτο αποτελεί ένα Boutique Γαλακτοπωλείο με στόχο προσφέρει στον καταναλωτή παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα με κύριο συστατικό το φρέσκο γάλα. Θα λειτουργεί ως γαλακτοπωλείο, ζαχαροπλαστείο και gelateria και θα δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να παραγγέλνει και να προμηθεύεται προϊόντα που παράγονται εκείνη τη στιγμή.
Η πρώτη CREMERIA VENETI θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στην Κηφισιά (οδός Τατοϊου 110) ενώ υπολογίζεται ότι θα ανοίξουν δέκα συνολικά καταστήματα CREMERIA VENETI στην Αττική μέσα στο 2021, με την προϋπόθεση ότι η αγορά θα επιστρέψει σε κανονικότητα.
Από την άλλη, τα VENETI GO αποτελούν τη νέα πρόταση της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ για την κάλυψη μικρών αναγκών του καταναλωτή για προϊόντα της καθημερινότητάς του. Πρόκειται για μικρά αναψυκτήρια με γρήγορη εξυπηρέτηση που θα προσφέρουν συγκεκριμένη γκάμα προϊόντων όπως γρήγορα snacks, ροφήματα, ποικιλίες καφέ, φυσικούς χυμούς και σάντουιτς. Λόγω του χαμηλού κόστους επένδυσης (80-10.000 ευρώ), το concept VENETI GO προορίζεται να λειτουργεί αποκλειστικά με τη μέθοδο franchising.
3..To VENETI GREAT, ένα «πιλοτικό» concept καταστήματος για επέκταση στο εξωτερικό. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ταχυφαγείο με ελληνικές γεύσεις το οποίο δοκιμάστηκε λίγους μήνες στο Μπάγκειον κτίριο στην πλατεία Ομονοίας, που όμως έκλεισε προσωρινά λόγω των μεγάλων ζημιών που κατέγραφε λόγω της κρίσης της πανδημίας. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Μονεμβασιώτης την συγκεκριμένη περίοδο δεν υπήρχαν καν καταναλωτές, που να κυκλοφορούν στην περιοχή της Ομόνοιας. Αναγνώρισε πως επειδή στη βόρεια Ευρώπη και στη Μ. Ανατολή τα αρτοποιεία δεν έχουν την επιτυχία της Ελλάδος και ευνοεί περισσότερο η ανάπτυξη ταχυφαγείων μέσω όμως κοινοπραξίας και όχι απλή διάθεση των δικαιωμάτων. Γι αυτό και η επέκταση εκτός συνόρων έχει καθυστερήσει αν και υπάρχουν προσύμφωνα με συνεργάτες σε Βρετανία, Αίγυπτο και ΗΠΑ.
4.Διεύρυνση του δικτύου καταστημάτων ΒΕΝΕΤΗ. Μετά τα τρία νέα BENETH FOOD HALL στη Ν. Ιωνία, στην Αργυρούπολη και στο Μπουρνάζι, μόλις ξεκίνησε τη λειτουργία του το νέο ΒΕΝΕΤΗ 1948 στην Φιλοθέη. Πρόκειται για ένα κατάστημα ΒΕΝΕΤΗ 1948 άνω των 500 τμ., συνολική επένδυση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Γενικότερα ο κ. Μονεμβασιώτης ανέφερε πως το δίκτυο πλέον αριθμεί 110 καταστήματα ενώ προανήγγειλε την δημιουργία 4-5 ακόμη νέων BENETH FOOD HALL στους επόμενους δυο μήνες, για τα οποία η συνολική επένδυση θα ξεπεράσει τα 3 εκατ. ευρώ. Επεσήμανε, όμως, πως δεν μπορεί να γίνει κανένας σχεδιασμός ή πρόβλεψη σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου καθώς η συγκυρία δεν το επιτρέπει. Όπως σημείωσε, εφόσον η κατάσταση με την πανδημία κάπως ομαλοποιηθεί σχεδιάζεται τον ερχόμενο Μάρτιο να ξεκινήσει τη λειτουργία του το κατάστημα στο ακίνητο που που στέγαζε το Jackson’s Hall στο Κολωνάκι (Μηλιώνη)
5 Δημιουργία e-shop. Ακόμη, ο κ. Μονεμβασιώτης ανακοίνωσε ότι θα ετοιμάσει διαδικτυακό κατάστημα στο οποίο θα ενταχθούν και τα καταστήματα. Πριν όμως αποκάλυψε πως το δίκτυο της Βενέτης θα ενταχθεί και στην e-food, μετά τη Wolt. Ωστόσο τόνισε πως δεν αναμένει τα έσοδα από τις πλατφόρμες αυτές να ξεπεράσουν το 3% του τζίρου της εταιρείας.
Ο κ. Μονεμβασιώτης, τέλος, δεν μπορούσε να μην σταθεί στο ζήτημα των ενοικίων κάνοντας λόγο για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν και αρνούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της αγοράς ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις «εκβιαστικού χαρακτήρα» για τα μισθώματα. Εξέφρασε δε την απορία γιατί σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο τα δικαστήρια εκδίδουν διαταγές εξώσεων για επιχειρήσεις που έχουν πληχθεί από την κρίση της πανδημίας.
Διαβάστε ακόμη
Το… νέο κόμμα, το αποκαλυφθέν σαλέ στο Πήλιο και η ζόρικη αδελφή
Symbeeosis: Το επόμενο «βήμα» του Νίκου Κουτσιανά μετά την Apivita
Η άδεια πατρότητας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο – Όλες οι προτεινόμενες διατάξεις