Μια νέα μεγάλη αγορά διαδικτυακού στοιχήματος -η οποία διαθέτει ήδη τζίρο άνω των 5 δισ. ευρώ- δημιουργείται με τον αναπτυξιακό νόμο που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή και θέτει ίσους όρους για όλους τους επιχειρηματίες του κλάδου. Η ώθηση στην αγορά δίνεται με την καθιέρωση σαφών και καθαρών κανόνων για όλους.
Συγκεκριμένα, οι διατάξεις που περιλήφθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο προβλέπουν την εξασφάλιση με ένα ποσό της τάξης 5 εκατ. ευρώ αδειών τόσο για διαδικτυακό στοίχημα όσο και για παίγνια (καζίνο, πόκερ κ.λπ.). Η άδεια για το διαδικτυακό στοίχημα αποτιμάται 3 εκατ. ευρώ και εκείνη για τα παίγνια 2 εκατ., με δυνατότητα των ενδιαφερομένων να επιλέξουν, ανάλογα με τον σχεδιασμό τους, είτε τη μία από τις δύο άδειες, είτε και τις δύο.
Ολες οι εταιρείες που θα αδειοδοτηθούν θα λειτουργούν υπό έναν ελληνικό κανονισμό και όχι με κανονισμούς Μάλτας, Κουρασάο (νησί της Καραϊβικής) ή Εσθονίας, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες θα λειτουργούν υπό την εποπτεία και τους όρους της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ).
Ο νέος κανονισμός πρέπει να εκδοθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου και να εγκριθεί από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.
Επιπλέον με το νέο καθεστώς εξασφαλίζεται φορολογική αμνηστία για το παρελθόν (17 εταιρείες λειτουργούν με το μεταβατικό καθεστώς του Ν. 4002/2011) και επιβάλλεται ενιαία φορολογική μεταχείριση για όλες. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες θα καταβάλλουν στο Ελληνικό Δημόσιο το 35% των καθαρών εσόδων. Θα έχουν δηλαδή τον ίδιο φορολογικό συντελεστή με τον οποίο φορολογείται και ο ΟΠΑΠ. Υπενθυμίζεται ότι στο διαδικτυακό στοίχημα επικρατούσε φορολογικό χάος, με τον πρόεδρο του ΟΠΑΠ Καμίλ Ζίγκλερ, μιλώντας σε αναλυτές, να κάνει λόγο για «Μίκι Μάους κατάσταση».
Το νέο καθεστώς για τον διαδικτυακό στοιχηματισμό προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις απ’ όλες τις πλευρές. Από τη μια οι 4.000 πράκτορες του ΟΠΑΠ διαμαρτύρονται για το νέο καθεστώς επειδή έχουν κάνει επενδύσεις στα καταστήματά τους για τα VLTs και από την άλλη οι εταιρείες θεωρούν υψηλή τη φορολόγηση με συντελεστή 35%.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μπαίνει τάξη σε μια ασύμμετρα και ελλιπώς ρυθμισμένη αγορά, εξασφαλίζονται νέα φορολογικά έσοδα και επιβάλλονται κοινοί κανόνες ανταγωνισμού.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν 7-10 εταιρείες που θα διεκδικήσουν τις άδειες. Πρόκειται για παλιούς και νέους παίκτες από το εξωτερικό, αλλά και Ελληνες επιχειρηματίες. Οι εκτιμήσεις είναι ότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες θα προτιμήσουν την άδεια των 5 εκατ. ευρώ, ώστε να προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες.
Οι παίκτες
■ ΟΠΑΠ: Δεδομένη θεωρείται μια άδεια από την πλευρά του ΟΠΑΠ, καθώς πρόκειται για την αγορά στην οποία ήδη δραστηριοποιείται.
■ Stoiximan: Η εταιρεία που διευθύνει ο κ. Γιώργος Δασκαλάκης, ανήκει στον επιχειρηματία Δημήτρη Μάρη και εξαγοράζεται από τον ΟΠΑΠ κατέχει σήμερα την πρώτη θέση από πλευράς μεριδίων και θα πάρει οπωσδήποτε άδεια. Στο 11μηνο 2018 η Stoiximan αύξησε τα μεικτά έσοδά της (GGR Gross Gaming Revenue) σε 145,5 εκατ. ευρώ.
■ Βetshop.gr – Β2Β Gaming: Από τις μεγάλες στοιχηματικές εταιρείες, η Betshop με επικεφαλής τον κ. Γαβριήλ Χαλεπλή, στο 11μηνο 2018 είχε εμφανίσει μεικτά έσοδα 135,2 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία αναμένεται να διεκδικήσει άδεια τόσο για το διαδιακτυακό στοίχημα όσο και παιγνίων. Να σημειώσουμε ότι έχει αποσπάσει πανευρωπαϊκά βραβεία για τις υπηρεσίες της και είναι χορηγός σε αρκετές ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ.
■ GVC: Εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα με το τρίτο μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Κατέχει τις στοιχηματικές Sportingbet, Ladbrokes, Gala, Coral και Εurobet. Το 2018 στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο 187 εκατ. ευρώ για φορολογικές παραβάσεις τα έτη 2010-2011(Sportingbet) και υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε διακανονισμό με καταβολή 7,8 εκατ. ευρώ για τους επόμενους 24 μήνες. Στην Sportingbet επικεφαλής είναι ο κ. Γιάννης Καποδίστριας, ο οποίος παρέμεινε με την ομάδα στελεχών του και μετά την εξαγορά της από τον βρετανικό όμιλο. Στο 11μηνο του 2018 είχε μεικτά έσοδα 44,6 εκατ. ευρώ.
■ Bet365: Η βρετανικών συμφερόντων εταιρεία είναι έτοιμη να διεκδικήσει άδεια, καθώς έχει αποκτήσει εταιρεία και πλατφόρμα στην Ελλάδα.
■ ΟΤΕ – Intralot: Η συνεργασία του ομίλου ΟΤΕ και της Ιntralot στο διαδίκτυακο στοίχημα είναι δεδομένη και κυοφορείται εδώ μεγάλο χρονικό διάστημα. Μάλιστα ο ΟΤΕ τροποποίησε το καταστατικό του για να μπορεί να δραστηριοποιηθεί στον στοιχηματισμό, ενώ ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ είχε δηλώσει σε γενική συνέλευση των μετόχων πως είναι έτοιμος να προχωρήσει στην είσοδο του ΟΤΕ στο διαδικτυακό στοίχημα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη στοιχηματική αγορά, παρόλο που δεν το προβλέπει ο νόμος, η κοινοπραξία φέρεται να επιδιώκει την προσφορά διαδικτυακού στοιχήματος και μέσω της τηλεόρασης, καθώς ο ΟΤΕ διαθέτει την COSMOTE TV.
Θεωρείται πολύ πιθανό να διεκδικήσουν άδειες και άλλες εταιρείες, όπως η Goalbet, η ανερχόμενη δύναμη στον χώρο του στοιχήματος, συμφερόντων του κ. Στέλιου Μισόφη. Αγνωστη είναι η στάση που θα τηρήσει ο William Hill.
Αν και παλιότερα η εταιρεία είχε επιχειρήσει την είσοδο στην ελληνική αγορά μέσω πρακτορείων, δεν είναι σαφές αν σήμερα η βρετανική εταιρεία θα επαναλάβει το εγχείρημα. Ερωτήματα επίσης έχει η αγορά και για το τι θα πράξει ο κ. Ροδόλφος Οντόνι που κατέχει τη Novibet.