Όταν στις αρχές Φεβρουαρίου σιωπηρά η ελληνική κυβέρνηση αποδεχόταν το αίτημα της πρεσβείας της Κίνας να μην λάβει τελικά πανηγυρικό χαρακτήρα η έναρξη των εργασιών του εμβληματικού ηλιοθερμικού πάρκου Minos στη Σητεία της Κρήτης λόγω του κορωνοϊού που εξαπλωνόταν στην ασιατική χώρα, κανείς δεν περίμενε την κλιμάκωση σε τέτοιο βαθμό της πανδημίας αλλά και την απειλή που συνιστούσε για κάθε επένδυση ή συμφωνία που κυοφορούνταν στη χώρα μας.
Ενάμιση μήνα μετά και καθώς η πανδημία αδρανοποιεί ένα μεγάλο μέρος της αγοράς, ωθεί τις χρηματαγορές στα όρια ενός Κραχ και καθιστά τα ταξίδια και τις επιχειρηματικές συναντήσεις απαγορευτικά, ο πάγος που πέφτει σε κάθε κυοφορούμενη επένδυση και μικρό ή μεγάλο πρότζεκτ είναι πλέον εμφανής.
Ήδη νέες καθυστερήσεις αναμένονται στο μεγάλο πρότζεκτ του Ελληνικού αφού η προσωρινή αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων πάει πίσω τις προσφυγές που έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει η Hard Rock International στο ΣτΕ για το διαγωνισμό του καζίνο.
Τεχνικές και διοικητικές δυσκολίες επίσης αναστέλλουν προς το παρόν και μικρότερες επενδύσεις που πραγματοποιούν βιομηχανίες. «Το τριετές επενδυτικό μας πρόγραμμα έχει ξεκινήσει και θα το ολοκληρώσουμε, απλά θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σταδίων που είχαμε προβλέψει αφού οι προτεραιότητες όλων, και εννοώ η δική μας, των συνεργατών μας, των συμβούλων μας ακόμα και των αρμόδιων υπηρεσιών των υπουργείων, έχουν αλλάξει. Προέχει η ασφάλεια του κόσμου μας και των συνεργατών μας και η διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της μονάδας παραγωγής. Πράγματα που ήταν να τρέξουν τώρα μπορούν να περιμένουν λίγο», εξηγούσε στο business stories ιδιοκτήτης γνωστής βιομηχανίας τροφίμων με προγραμματισμό επενδύσεων 10 εκατ. ευρώ.
Αναβολές και παρατάσεις σε αποκρατικοποιήσεις
Πλήγμα επίσης δέχεται και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Κάτι βέβαια που θα εξαρτηθεί απ’ το πότε θα τερματιστεί για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα η απειλή της πανδημίας και θα αποκατασταθεί η ηρεμία και στην αγορά ενέργειας με δεδομένο ότι επίκεινται σημαντικά ενεργειακά πρότζεκτς.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες δρομολογούνται παρατάσεις αλλά και αναβολές για πρότζεκτς που έτρεχαν ή ήταν να ξεκινήσουν εντός του Μάρτη. Κάτι διόλου εύκολο με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει ζωντανό το πρόγραμμα ως μέτρο τόνωσης της οικονομίας με την προσέλκυση ξένων επενδυτών, από την άλλη όμως δεν εθελοτυφλεί για τη δυσχερή κατάσταση που διαμορφώνεται παγκοσμίως.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε απ’ το ΤΑΙΠΕΔ να μη δοθεί νέα παράταση για την κατάθεση των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Έτσι οι αιτήσεις των επίδοξων επενδυτών θα πρέπει να κατατεθούν ως αύριο, στις 5 το απόγευμα. Η απόφαση αυτή λήφθηκε καθώς διαπιστώθηκε ότι αρκετοί από τους εγχώριους διεκδικητές δηλώνουν έτοιμοι γι αυτό, παρά την αναταραχή που επικρατεί. Ως κίνηση διευκόλυνσης για τους ξένους ομίλους που ζητούσαν παράταση της διαδικασίας αποφασίστηκε να γίνουν δεκτά τα σχετικά νομιμοποιητικά έγγραφα και ηλεκτρονικά μέσω email ενώ σε δεύτερη φάση θα πρέπει να σταλούν στο ΤΑΙΠΕΔ τα έγγραφα σε φυσική μορφή μέχρι τις 24 Απριλίου. Κάτι που εκ των πραγμάτων βέβαια σημαίνει ότι η διαδικασία για την υποβολή αργότερα των δεσμευτικών προσφορών θα πάρει αρκετό χρόνο.
Πάντως προς αναβολή βαίνει η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης 40ετούς διάρκειας της μαρίνας Αλίμου στον όμιλο Ελλάκτωρ, που είχε προγραμματιστεί για την προσεχή Τρίτη 24 του μήνα. Ένα πρότζεκτ που εκκρεμεί εδώ και μήνες και που πρόσφατα είχε πυροδοτήσει φήμες για την εισηγμένη στο ΧΑ εταιρεία, που έσπευσε η διοίκηση να διαψεύσει.
Προσωρινός πάγος φαίνεται ότι θα μπει και στο διαγωνισμό για τις Γούρνες Ηρακλείου, το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ ήθελε να δρομολογήσει εντός του Μάρτη.
Από εκεί και έπειτα για καλοκαίρι φαίνεται ότι θα μετατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, όπου υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος από 9 επενδυτικά σχήματα, αλλά και για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, όπου επίσης εμφανίστηκαν 9 επίδοξοι «μνηστήρες».
Φυσικά το ζήτημα των ΕΛΠΕ θα παραμείνει παγωμένο, όπως εξάλλου έγραφε το business stories στις αρχές Φλεβάρη ενώ παραμένει σε αβεβαιότητα το ζήτημα της Εγνατίας Οδού, όπου υποτίθεται αυτή την εβδομάδα θα ξεκινούσαν τις αυτοψίες οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.
Παράλληλα καθυστερήσεις φαίνεται θα υπάρξουν και για τη διαδικασία παραχώρησης των πρώτων περιφερειακών λιμένων.
Και κάπως έτσι ο στόχος του ΤΑΙΠΕΔ για έσοδα φέτος ύψους 2,4 δισ ευρώ φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός