Είναι δυνατό να υπάρξει εποχή που όλος ο κόσμος θα έχει στη διάθεσή του επαρκή και ποιοτικά τρόφιμα; Ο Paul Newnham, που εδώ και 25 χρόνια ειδικεύεται σε θέματα βιωσιμότητας και αλυσίδων τροφίμων πιστεύει ότι μπορεί. Το 2017 τέθηκε επικεφαλής της πρωτοβουλίας SDG2 Advocacy Hub, μίας διεθνούς οργάνωσης που προσπαθεί να φέρει κοντά διαφορετικούς παράγοντες της αλυσίδας παραγωγής και διάθεσης τροφίμων, με κεντρικό σύνθημα «Καλό φαγητό για όλους έως το 2030».
«Το SDG2 Advocacy Hub ιδρύθηκε για να καλύψει ένα το κενό» εξηγεί ο P. Newnham στο newmoney. «Αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο των τροφίμων στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, το “Good Food For All” στοχεύει να ξεκινήσει έναν παγκόσμιο διάλογο γύρω από το «Καλό φαγητό» και τι σημαίνει αυτό για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Το Good Food For All έχει ως στόχο να εμπνεύσει τους ανθρώπους να κάνουν αλλαγές στους τρόπους με τους οποίους παράγουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα. Το «For All» υπογραμμίζει ότι όλοι, παντού πρέπει να έχουν πρόσβαση σε καλό φαγητό».
-Είναι, όμως, δυνατό να έχουν όλοι πρόσβαση σε «καλό» φαγητό; Αντέχουν κάτι τέτοιοι οι πόροι του πλανήτη;
«Ναι, νομίζω ότι το καλό φαγητό για όλους είναι δυνατό. Αυτήν τη στιγμή, τα συστήματα διατροφής μας –οι τρόποι που παράγουμε, συσκευάζουμε, μεταφέρουμε, καταναλώνουμε και σπαταλάμε τρόφιμα– δεν καλύπτουν τις ανάγκες ούτε των ανθρώπων, ούτε του πλανήτη. Περίπου 720 – 811 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν την πείνα το 2020, ενώ η υγιεινή διατροφή ήταν απρόσιτη για 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Κι όμως, έχουμε αρκετή τροφή για να ταΐσουμε τον κόσμο 1,5 φορές, αλλά σπαταλάμε πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου της τροφής που παράγεται.
Αξίζει σίγουρα να σημειωθεί ότι τα συστήματα τροφίμων έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του πλανήτη μας – συμβάλλουν στο 1/3 των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η μετατροπή της γης σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις αποτελεί βασικό μοχλό απώλειας βιοποικιλότητας. Επιπλέον, οι εκπομπές ρύπων από τα συστήματα τροφίμων από μόνες τους θα καθιστούσαν αδύνατη την τήρηση της Συμφωνίας του Παρισιού και τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Ενόψει της κλιματικής κρίσης, η μετάβαση προς πιο βιώσιμες, αναγεννητικές μορφές γεωργίας και συστήματα παραγωγής τροφίμων που διατηρούν τους φυσικούς πόρους, ενισχύουν τη βιοποικιλότητα και εξαλείφουν την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας».
-Σε ποιες χώρες δραστηριοποιείστε κυρίως;
«Το SDG2 Advocacy Hub λειτουργεί κατά κύριο λόγο σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ υποστηρίζει συνεργαζόμενους οργανισμούς που λειτουργούν σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Το “Μανιφέστο των Αρχιμαγείρων” (Chefs’ Manifesto) είναι ένα δίκτυο 1000+ σεφ σε 90 χώρες, οι οποίοι, μέσω απλών και πρακτικών ενεργειών στις κοινότητές τους και στις κουζίνες τους, οδηγούν τη δράση στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs).
Η Ιταλίδα σεφ με αστέρι Michelin, Cristina Bowerman, για παράδειγμα, δημιούργησε μια πρωτοβουλία με τίτλο «Υιοθετήστε έναν αγρότη» που συνδέει τους αγρότες και τους σεφ: οι σεφ χρησιμοποιούν τα προϊόντα ενός συγκεκριμένου αγρότη. Αυτή η πρωτοβουλία βοήθησε στη στήριξη των αγροτών σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και στην υπεράσπιση της βιοποικιλότητας.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο Σενεγαλέζος σεφ Pierre Thiam, ο οποίος δημιούργησε αλυσίδες εφοδιασμού που παράγουν και επεξεργάζονται με βιώσιμο τρόπο το σιτάρι fonio και συνδέουν τους αγρότες του με τις αγορές. Με αυτόν τον τρόπο, ο σεφ Pierre προωθεί την περιφερειακή παραγωγή αυτού του έξυπνου για το κλίμα σιταριού, που συμβάλλει στη διατήρηση της πλούσιας βιοποικιλότητας της περιοχής βελτιώνοντας παράλληλα την υγεία και τα μέσα διαβίωσης».
-Έχετε παρουσία στην Ελλάδα ή σχέδια για μελλοντικές παρεμβάσεις στην χώρα;
«Ως παγκόσμιος κόμβος δράσης, μας ενδιαφέρουν πολύ οι αλλαγές που έχουν και τοπικό και παγκόσμιο αντίκτυπο. Είμαστε πολύ ανοιχτοί σε συνεργασίες και στην προοπτική να δουλέψουμε με οργανισμούς και άτομα με επιρροή σε όλο τον κόσμο, καθώς και να στηρίξουμε ενέργειες που θα οδηγήσουν στην πρόοδο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης».
-Τι ρόλο μπορούν να παίξουν μικρές αγροτικές χώρες, όπως η Ελλάδα, στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης;
«Ενώ επί του παρόντος, ο κόσμος παράγει αρκετή τροφή για να θρέψει τον πληθυσμό του, το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων υφίσταται όλο και μεγαλύτερη πίεση λόγω της κλιματικής αλλαγής και των συγκρούσεων. Όλοι οι αγρότες, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται, έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη βιώσιμη καλλιέργεια τροφίμων, που μπορούν να τροφοδοτούν όχι μόνο την κοινότητά τους, αλλά και τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο».
– Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία πιθανή επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Υπάρχει κάτι που θα μπορούσαν να κάνουν οι Έλληνες παραγωγοί/αγρότες για να βοηθήσουν στην εκτόνωση της κρίσης;
«Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει αυξανόμενες τιμές και ελλείψεις τροφίμων, οι αγρότες στην Ελλάδα μπορούν να συμβάλουν στην κάλυψη του κενού –οι σοδειές τους θα είναι πιο σημαντικές από ποτέ τα επόμενα χρόνια και μπορούν να συμβάλουν στη διαφοροποίηση της παραγωγής τροφίμων. Θα είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα οικονομικά, ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα μπορούν να φτάσουν στις κοινότητες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».
Διαβάστε ακόμη:
Νατάσα Κόβα-Kneiss: Η σιδηρά κυρία της ΕΛΤΡΑΚ – Πώς μεγαλώνει το portfolio του ομίλου (pic)
Γιώργος Δεσύλλας: Η FlexCar θα γίνει «μονόκερος» με ρεκόρ ταχύτητας για την Ελλάδα (pics)
Με 35 εκατ. ευρώ στην Prodea AEEAΠ το πρώην κτίριο της L.P. Ellinas στο Μαρούσι (pic)