© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Καθοριστική για την Creta Farms αποδείχθηκε η συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί οι μέτοχοι της εταιρείας Μάνος και Κωνσταντίνος (Τάκης) Δομαζάκης στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τον υπουργό Αδωνι Γεωργιάδη, προκειμένου να υπογράψουν το “Memorandum of Understanding” (MOU) μεταξύ της εταιρίας και των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών-πιστωτών της και να προχωρήσει η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.
Ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε το σχέδιο των τραπεζών για την εξυγίανση της εταιρείας και υπέγραψε το σχετικό MOU, ενώ ο Μάνος Δομαζάκις είχε ήδη δώσει τη συγκατάθεσή του στο σχέδιο που έχουν ετοιμάσει οι τράπεζες.
Πλέον η EY αναλαμβάνει την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από αμερικάνικο fund.
Ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι «η απόφασή μου αυτή ελήφθη με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο το καλό της Creta Farms», ενώ τόνισε ότι «πλέον δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για να μην διασωθεί η εταιρία».
«Σήμερα έγινε ένα βήμα που μπορεί να οδηγήσει και πάλι την Creta Farms στην ανάπτυξη και να λάβει και πάλι η εταιρία τη θέση που τις αξίζει. Θα συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις όπως έκανα έως σήμερα να δοθεί η άριστη λύση για τους μετόχους και τους εργαζόμενους της εταιρίας. Είναι η τελευταία ευκαιρία για την Creta Farms και θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να μην πάει χαμένη», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Είχε προηγηθεί το Σάββατο 20 Ιουλίου συνάντηση του Υπουργού με εκπροσώπους των πιστωτριών τραπεζών αλλά και τον ίδιο τον κ. Τάκη Δομαζάκη.
Τα προβλήματα
Οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες-πιστωτές εξελίσσονται μετ’εμποδίων, καθώς οι βασικοί μέτοχοι, οι αδελφοί Δομαζάκη, δεν συμφωνούν στο σχέδιο αναδιάρθρωσης και την επιλογή στρατηγικού επενδυτή.
«Από τη στιγμή που κόπηκε το factoring από τις τράπεζες και προκλήθηκε μείζον θέμα ρευστότητας περιορίστηκαν και οι προμήθειες. Και οι προμηθευτές θέλουν τα λεφτά μπροστά. Πλέον οι ελλείψεις είναι πολλές. Φανταστείτε ότι το τμήμα πωλήσεων όχι μόνο δεν έβαλε στόχους πωλήσεων για το επόμενο διάστημα αλλά το σχέδιο διαχείρισης που έχει αναπτύξει και εκτελεί είναι η με το σταγονόμετρο διάθεση προϊόντων σε πελάτες για να μη γίνει ουσιαστικά παύση δραστηριοτήτων. Εξ ου και οι ελλείψεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ», εξηγούσε στο «business stories» στέλεχος της εταιρείας που δεν θέλει να κατονομαστεί.
Κανείς δύο δεν μπορεί να καταλάβει πώς ένα μαγαζί-γωνία, που έχει κατακτήσει την ηγετική θέση στην αγορά των αλλαντικών, βουλιάζει με αυτό τον τρόπο. «Το χειρότερο βέβαια με όλα αυτά τα οποία αποκαλύπτονται καθημερινά για τους χειρισμούς της διοίκησης που ασκούσαν τα αδέλφια Δομαζάκη είναι ότι αισθανόμαστε προδομένοι», προσθέτει. Και εξηγεί: «Σε κάθε δύσκολη περίοδο που μπορούσε να περνά η εταιρεία πάντα ενέπνεαν τη συλλογική προσπάθεια. Με την επιβολή των capital controls μπήκαμε δύο μισθούς μέσα. Κανείς όμως δεν μίλησε. Το μήνυμα των δύο αδελφών είναι ότι όλοι μαζί θα το ξεπεράσουμε. Και σήμερα ακούμε ότι την ίδια περίοδο έφευγαν βαλίτσες ρευστού σε κυπριακή εταιρεία των αδελφών Δομαζάκη ή ότι οι ευρεσιτεχνίες και τα σήματα της Creta Farms, με τα οποία δημιουργήθηκε το ποιοτικό προϊοντικό χαρτοφυλάκιο που υπερέχει του ανταγωνισμού, βρίσκονται στην ίδια κυπριακή εταιρεία (σ.σ.: Novaplot) και η Creta τούς πληρώνει γι’ αυτά… Ετσι είναι η συλλογική προσπάθεια;».
Οι πιστώτριες τράπεζες αναλαμβάνοντας πιο παρεμβατικό ρόλο στα πράγματα έθεσαν προ των ευθυνών τους τα δύο αδέλφια ζητώντας τέσσερα πράγματα προκειμένου να μην ενεργοποιήσουν τα πιστοδοτικά όρια προεξόφλησης απαιτήσεων και factoring επισπεύδοντας το λουκέτο.
■ Πρώτα απ’ όλα, ζήτησαν τη συναίνεσή τους στην ανάθεση σε ανεξάρτητο οίκο της διερεύνησης ενδιαφέροντος για είσοδο στρατηγικού επενδυτή, κάτι που φαίνονται να επιδιώκουν και τα δύο αδέλφια.
■ Δεύτερο και εξίσου σημαντικό, ζητούν τη μεταφορά των σημάτων και των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας απ’ τη Novaplot στην Creta Farms.
■ Τρίτον, θέλουν η PwC να αναλάβει καθήκοντα συμβούλου αναδιάρθρωσης (CRO/Monitoring Trustee) της εταιρείας.
■ Τέλος, ζήτησαν να τους παραδοθεί από το Δ.Σ. της εταιρείας αντίγραφο του πορίσματος ειδικού ελέγχου που θα καταθέσει η Deloitte όταν ολοκληρώσει την εργασία που ανέλαβε από το Δ.Σ. της εισηγμένης, κατ’ εντολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με αντικείμενο τις καταγγελίες του Τάκη Δομαζάκη. Ο Μάνος Δομαζάκις, ο οποίος ελέγχει απόλυτα τη διοίκηση της Creta Farms, απάντησε θετικά και στα τέσσερα αιτήματα των πιστωτών και έκτοτε βρίσκεται σε διαρκείς διαπραγματεύσεις μαζί τους προκειμένου να βρεθεί άμεση λύση στο πρόβλημα ρευστότητας της εταιρείας.
Διαπραγματεύσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση υπό την προεδρία του Μάνου Δομαζάκι έχει ζητήσει ήδη από τις τράπεζες να ανοίξουν τις γραμμές πίστωσης αποκλειστικά και μόνο για την προμήθεια των αναγκαίων πρώτων υλών και ό,τι άλλο χρειάζεται προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παραγωγική διαδικασία. Αποδέχεται μάλιστα να τοποθετηθεί άνθρωπος που θα επιβλέπει ότι οι γραμμές πίστωσης θα κατευθύνονται μόνο για την αγορά των πρώτων υλών. Ο ίδιος μεταφέρει ένα θετικό κλίμα στις συνομιλίες και απ’ τις δύο πλευρές, καθώς υπάρχει πρόθεση να βρεθεί λύση πριν το καράβι πέσει στα βράχια.
Απ’ την πλευρά του ο Τάκης (Κωνσταντίνος) Δομαζάκης, ο οποίος κατέχει μεν πάνω από το 40% της εταιρείας, αλλά έχει εκδιωχθεί από τη διοίκησή της, εμφανίζεται επίσης θετικός στα αιτήματα των τραπεζών, αλλά με δύο σημαντικούς αστερίσκους. Ο πρώτος είναι να αναλάβει καθήκοντα συμβούλου αναδιάρθρωσης κάποια άλλη ελεγκτική εταιρεία και όχι η PwC για την οποία, όπως λέει, υπάρχει ζήτημα «σύγκρουσης συμφερόντων», με το επιχείρημα ότι την είχε προσλάβει ο αδελφός του για τον ειδικό έλεγχο επί της προσωπικής του απαίτησης ύψους 11,6 εκατ. ευρώ απ’ την εισηγμένη. Επίσης, στο ζήτημα στρατηγικού επενδυτή επιμένει στο σχέδιο που είχε προτείνει ήδη για την είσοδο με 15 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο του ομογενούς επιχειρηματία Θεόδωρου Δουζόγλου και την ανάληψη της διοίκησης απ’ τον ίδιο.
Απαιτείται ελάχιστος βαθμός συναίνεσης
Για τις τράπεζες, πάντως, θεωρείται κρίσιμης σημασίας να υπάρξει μεταξύ των δύο αδελφών-βασικών μετόχων ένα μορατόριουμ και ένας ελάχιστος βαθμός συναίνεσης προκειμένου να σωθεί η εταιρεία. Και τούτο καθώς ακόμη και αν οι πιστωτές ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα ψήφου που κατέχουν στην Creta Farms (είναι ενεχυριασμένο στις τράπεζες το 19% της εταιρείας), με την καταγγελία των δανειακών συμβάσεων θα απαιτηθεί και πάλι συναίνεση των βασικών μετόχων για να μην υπάρξει εμπλοκή στον όποιο σχεδιασμό για το μέλλον της αλλαντοβιομηχανίας. Σε κάθε περίπτωση, σήμερα δεν συμφέρει κανέναν να σταματήσει να λειτουργεί η εταιρεία. Αντίθετα, αν συνεχιστεί η παραγωγή, αυξάνονται και οι πιθανότητες για την εξεύρεση νέου επενδυτή υπό καλύτερους όρους και προϋποθέσεις για όλους.
Ανηφόρα
«Η Creta Farms μπορεί να έχει λαμπρό μέλλον αν τα δύο αδέλφια το επιτρέψουν», λέει το στέλεχος της εταιρείας που μίλησε στο «b.s.». Ακόμα και αν βρεθεί η λύση, όμως, μέσω των τραπεζών και ενός στρατηγικού επενδυτή, η προσπάθεια ανάκαμψης θα είναι δύσκολη. «Τον καταναλωτή στο σούπερ μάρκετ μπορούμε να τον ξανακερδίσουμε αφού τα προϊόντα μας είναι μοναδικά. Εκεί που θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα θα είναι στο food service, την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών που σήμερα αναλογεί στο 35% των πωλήσεων της εταιρείας. Πώς θα σε εμπιστευτούν ξανά οι πελάτες που αναγκάστηκαν να σε εγκαταλείψουν για άλλον προμηθευτή διότι έπρεπε να συνεχίσουν την παραγωγή τους; Αυτές οι σχέσεις είναι πιο δύσκολο να επανέλθουν», τονίζει.
Πού πήγαν τα λεφτά;
Την ίδια στιγμή βέβαια είναι και το ζήτημα του ελέγχου στα βιβλία της εισηγμένης εταιρείας. Υπενθυμίζεται πως ήδη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ζητήσει διευκρινίσεις για μια σειρά από ζητήματα, όπως για τη μεταφορά χρημάτων από τα ταμεία της στην εταιρεία Novaplot, για τα έργα ύψους 1,78 εκατ. ευρώ τα οποία τιμολογήθηκαν, εξοφλήθηκαν, όμως δεν έγιναν ποτέ, όπως έχει καταγγείλει ο Τάκης Δομαζάκης. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχει κάνει, στην Τεχνική Εκθεση Ποιοτικού και Ποσοτικού Ελέγχου Επιθεώρησης και Κοστολόγησης και Οικονομικού Απολογισμού Τεχνικού Εργου (20/12/2018), την οποία συνέταξαν δύο πολιτικοί μηχανικοί και η οποία έχει κοινοποιηθεί από τον Δεκέμβριο του 2018, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Διατυπώνουμε το συμπέρασμα ότι όλες οι δαπάνες των έργων που αφορά η παρούσα με τους κωδ. 71001080 (έργα βελτιώσεων στις εγκαταστάσεις Ρεθύμνου κατά το έτος 2011) και 71001280 (έργα βελτιώσεων στις εγκαταστάσεις Ρεθύμνου κατά τα έτη 2013, 2014, 2015) συνολικής αξίας 1.448.425,05 ευρώ δεν έχουν υλοποιηθεί και κατά συνέπεια παρέλκει ο λόγος περαιτέρω διεκπεραίωσης των ενεργειών».
Σε κάθε περίπτωση φως θα επιχειρηθεί να πέσει μέσα απ’ τον ειδικό έλεγχο που έχει ξεκινήσει η Deloitte.