Είναι σίγουρα μια… «κολόνια που κρατάει χρόνια» μέχρι τώρα και, όπως όλα δείχνουν, θα κρατήσει και αρκετά ακόμη, δεδομένου ότι οι αιτίες που την συντηρούν όχι μόνο δεν υποχωρούν αλλά έχουν… πάρει φωτιά. Ο λόγος για τον εμφύλιο στην οικογένεια Σφακιανάκη σχετικά με τον έλεγχο του ομώνυμου Ομίλου, που δεκαετίες τώρα δραστηριοποιείται στην αγορά αυτοκινήτου και όχι μόνο.
Το «παζλ» των εξελίξεων περιλαμβάνει τα νεότερα από τη δικαστική διαμάχη μεταξύ της Μιράντας Σφακιανάκη, κόρης του ιστορικού ηγέτη του Ομίλου, και του πρώην συζύγου της Σταύρου Τάκη, ο οποίος όλα τα τελευταία χρόνια κρατάει το «τιμόνι» του ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, αλλά πλέον και ως μέτοχος πλειοψηφίας στην Σφακιανάκης ΑΕΒΕ. Ο κυπριακής καταγωγής επιχειρηματίας είχε παντρευτεί την κα Μιράντα-Ευστρατία Σφακιανάκη μετά από ένα ειδύλλιο που άνθησε στα κεντρικά γραφεία του ομίλου, ωστόσο μετά το διαζύγιο τους η αντιπαράθεση για τον έλεγχο του Ομίλου έχουν φθάσει στα άκρα.
Οι αποκαλύψεις του newmoney, μέσω της στήλης Darkroom, σχετικά με τις τελευταίες κινήσεις του κ. Τάκη προκάλεσαν νέες αναταράξεις στο ήδη τεταμένο σκηνικό μεταξύ των δύο πλευρών.
Συγκεκριμένα, με «όχημα» την Alpan Electroline LTD ο Σ. Τάκη αύξησε το ποσοστό του στη Σφακιανάκης ΑΕΒΕ, που αποτελεί και την «καρδιά» του Ομίλου, από το 45,57% στο 51,05%, με το αντίστοιχο της Σφακιανάκης Συμμετοχών να περιορίζεται από 54,43% σε 48,95%.
Αυτό έγινε με την πλήρη ενσωμάτωση στον όμιλο της συγγενούς εταιρείας Alpan Electroline LTD, στην οποία μέχρι τώρα το 60% κατείχε ο Σταύρος Τάκη και το 40% η Σφακιανάκης ΑΕΒΕ. Η διοίκηση της τελευταίας, με επικεφαλής τον κ. Τάκη, δρομολόγησε «για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ομίλου Σφακιανάκη» την απόκτηση του 100% της Alpan Electroline LTD ώστε να ενοποιείται με τη μέθοδο της ολικής ενοποίησης.
Υπενθυμίζεται ότι η Alpan Electroline LTD συστάθηκε το 1997 στην Κύπρο και είναι αποκλειστικός εισαγωγέας και διανομέας της Samsung (κινητή τηλεφωνία) και των μικροσυσκευών Kenwood, Delonghi και Braun. Δραστηριοποιείται δηλαδή στο εμπόριο χονδρικής και λιανικής για ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, προϊόντα πληροφορικής και συστήματα πλοήγησης, ενώ λειτουργεί στην Κύπρο 10 υπερσύγχρονα καταστήματα. Με βάση σχετική αποτίμηση, η σταθμισμένη αξία της Alpan Electroline LTD είναι 28.621.402 ευρώ για το 100% και για το 60% που εισφέρει σε είδος ο Σ. Τάκη είναι 17.172.841 ευρώ.
Αυτά κατευθύνονται κατά 796.531 ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο της Σφακιανάκης ΑΕΒΕ και τα 16.376.310 ευρώ υπέρ το άρτιο. Κάπως έτσι οι μετοχές του επικεφαλής του Σ. Τάκη «αυγάτισαν» από 10.820.526 σε 13.475.629, με το ποσοστό του να φτάνει στο 51,05%.
Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση και η αντίδραση
Όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney, ήδη έχουν «περάσει» στο ΓΕΜΗ τα σχετικά έγγραφα και συγκεκριμένα στις 16 Οκτωβρίου το πρακτικό του Δ.Σ. της Σφακιανάκης ΑΕΒΕ «με το οποίο πιστοποιήθηκε η ολική καταβολή της αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 796.530,90 ευρώ, που αποφασίστηκε από την Γενική Συνέλευση των μετόχων, της 30/09/2024». Την προηγουμένη, 15 Οκτωβρίου, αναρτήθηκε το τροποποιημένο καταστατικό όπου στο άρθρο 5 αναφέρονται τα εξής:
«Με απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της 30/09/2024, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αυξήθηκε, εξ ολοκλήρου διά εισφοράς εις είδος σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 17 Ν. 4548/2018 και τη φορολογική διάταξη του Άρθρου 53 Ν. 4172/2013 περί ανταλλαγής τίτλων, και συγκεκριμένα δια της εισφοράς 2.000.000 μετοχών της Κυπριακής εταιρείας Alpan Electroline LTD που αντιπροσωπεύουν το 60% του μετοχικού της κεφαλαίου, κατά το ποσό των 796.530,90 ευρώ, με την έκδοση 2.655.103 κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ και τιμή διάθεσης εκάστης νέας μετοχής 6,467862289 ευρώ, η δε διαφορά μεταξύ της ονομαστικής αξίας και της τιμής διάθεσης του συνόλου των νέων μετοχών, συνολικού ύψους 16.376.309,67 ευρώ (στρογγυλοποιημένο €16.376.310,00), θα αχθεί σε πίστωση του λογαριασμού των ιδίων κεφαλαίων της Εταιρείας «Διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο». Έτσι το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 7.919.562,90 ευρώ, διαιρούμενο σε 26.398.543 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστη».
Η αποκάλυψη του Darkroom στις 16 Οκτωβρίου προκάλεσε την τοποθέτηση της κας Μιράντας Σφακιανάκη επί των εξελίξεων. Σε επιστολή της, μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου της Σ. Καλαμίτση, που δημοσιεύθηκε στη στήλη την επομένη 17 Οκτωβρίου, αναφέρεται στη σύγκρουση με τον Σ. Τάκη, η οποία παραμένει… «ολοζώντανη» καθώς και στις επόμενες κινήσεις της.
Ειδικότερα, στην επιστολή της η Μ. Σφακιανάκη σημειώνει πως τη σύγκρουση προκάλεσε ο ίδιος ο Σταύρος Τάκη «με την παράνομη/ ανύπαρκτη καθολική αυτόκλητη Γενική Συνέλευση της 05.02.2019 των μετόχων της μητρικής εταιρείας ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ, μέσω της οποίας ο Σταύρος Τάκη υφάρπαξε από εμένα την πλειοψηφία των μετοχών τής μητρικής και, κατ’ επέκταση, του Ομίλου που αποτελεί δημιούργημα του πατέρα μου». Περαιτέρω τονίζει ότι «η εν λόγω ”συνέλευση” ούτε καθολική ήταν ούτε αυτόκλητη. Η σχετική αντιδικία εκκρεμεί και εν τέλει θα αποφανθεί ο Άρειος Πάγος, στον οποίον ήδη προσέφυγα, ώστε να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση και να παραμείνει η ορθή πρωτόδικη απόφαση που με δικαίωσε. Άλλωστε, όταν ο ίδιος ο κ. Τάκη παραδέχεται εγγράφως, ότι ήμουν απούσα στην εν λόγω ”καθολική” συνέλευση, δεν μπορώ να αντιληφθώ το σκεπτικό τής εφετειακής απόφασης, την οποία ήδη προσέβαλα στον Άρειο Πάγο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο κ. Τάκη διώκεται ποινικώς για υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως, επειδή ανήρτησε στο ΓΕΜΗ τα εικονικά πρακτικά της ανύπαρκτης ΓΣ της 05.02.2019».
Η κυρία Σφακιανάκη προσθέτει ακόμη ότι «ο Σταύρος Τάκη έχει υποχρεωθεί δικαστικώς να αποδώσει λογαριασμό για το προϊόν του δανείου που λάβαμε προς ενίσχυση του Ομίλου, τον οποίο καταχρέωσε, αλλά χρησιμοποίησε προς ίδιον όφελος, ώστε να αποκτήσει παρανόμως τον έλεγχο του Ομίλου», καταλήγοντας με τη διαβεβαίωση πως «η σύγκρουση συνεχίζεται υπαιτιότητι, βεβαίως, του Σταύρου Τάκη και των παρανομιών του».
Υπό αυτό το πρίσμα έχει ενδιαφέρον και η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της «Σφακιανάκης Συμμετοχών Α.Ε.», η οποία έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024, με βασικά θέματα την έγκριση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων, αλλά και της διαχείρισης της χρήσης 2023, καθώς και την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Οι δικαστικές κινήσεις
Σημειώνεται ότι την 1η Οκτωβρίου, η Μιράντα Σφακιανάκη κατέθεσε στον Άρειο Πάγο αίτημα αναίρεσης της απόφασης του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών που δικαίωσε τον κ. Τάκη ως προς τη νομιμότητα της αμφισβητούμενης Γενικής Συνέλευσης του Φεβρουαρίου 2019, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η τότε σύζυγος του να απωλέσει τη μετοχική κυριαρχία της στη «Σφακιανάκης Συμμετοχών», με το ποσοστό της να μειώνεται από 66,68% σε 27,55%.
Είχε προηγηθεί η υπ΄ αρ. 89/2023 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή της, αναγνωρίζοντας ότι οι δύο αποφάσεις της από 5-2-2019 έκτακτης καθολικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Σφακιανάκης Συμμετοχών, για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, είναι άκυρες.
Η πρωτόδικη απόφαση, δηλαδή, είχε δικαιώσει την Μ. Σφακιανάκη, ακυρώνοντας τις αποφάσεις της “ανύπαρκτης” -κατά την ίδια- Γενικής Συνέλευσης των μετόχων στις 5 Φεβρουαρίου του 2019, και αποκαθιστώντας έτσι το ποσοστό της στο 66,68%. Για να ακολουθήσει η ανατροπή από την δευτεροβάθμια απόφαση η οποία έχει προσβληθεί στον Άρειο Πάγο.
Η υπόθεση αυτή συνδέεται και με το κοινό δάνειο των 6,2 εκατ. ευρώ το οποίο έλαβαν οι Σ.Τάκη και Μ. Σφακιανάκη το 2017, από την ελβετική τράπεζα Berenberg Bank Schweiz AG για τη χρηματοδότηση της Σφακιανάκης ΑΕΒΕ. Μετά τη ρήξη των δύο πλευρών, η Μ. Σφακιανάκη κατηγόρησε τον Σ. Τάκη ότι με μέρος αυτού του δανείου δρομολόγησε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Σφακιανάκης Συμμετοχών με τελικό στόχο την απομείωση του δικού της ποσοστού. Όπως η ίδια αποκάλυψε μέσω της επιστολής της προς το newmoney «ο Σταύρος Τάκη έχει υποχρεωθεί δικαστικώς να αποδώσει λογαριασμό για το προϊόν του δανείου που λάβαμε προς ενίσχυση του Ομίλου, τον οποίο καταχρέωσε, αλλά χρησιμοποίησε προς ίδιον όφελος, ώστε να αποκτήσει παρανόμως τον έλεγχο του».
Πρόκειται για πρόσφατη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία δικαιώνει σε πρώτη φάση τη Μιράντα Σφακιανάκη, υποχρεώνοντας τον Σ. Τάκη να ενημερώσει την πρώην σύζυγό του για το πώς και πού κατέληξαν τα 6,2 εκατ. ευρώ του κοινού τους δανείου.
Θα πρέπει ακόμη να προστεθεί ότι η Μ. Σφακιανάκη έχει καταθέσει τουλάχιστον άλλες 4 αγωγές στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με τις οποίες ζητείται η «αναγνώριση/κήρυξη ως ανυπόστατων, άλλως άκυρων, άλλως ακύρωση» των Γενικών Συνελεύσεων των μετόχων της «Σφακιανάκης Συμμετοχών Α.Ε.» που έγιναν στις 09.09.2020 (για την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων και της έκθεσης διαχείρισης της χρήσης 2019), στις 12.08.2021 (για την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων και της έκθεσης διαχείρισης της χρήσης 2020), στις 20.10.2022 (για την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων και της έκθεσης διαχείρισης της χρήσης 2021) και στις 30.10.2023 (για την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων και της έκθεσης διαχείρισης της χρήσης 2022).
Επίσης, για τον Δεκέμβριο, έχει προσδιοριστεί, μετά από αναβολή, η δίκη του Σ. Τάκη, για υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, μετά από έγκληση της πρώην συζύγου του.
Διαβάστε ακόμη:
Η «γεωγραφία» των νέων προγραμμάτων στήριξης και των παρεμβάσεων για νέες επενδύσεις
Ευάγγελος Μυτιληναίος: «Απαντάμε δια έργων στην πρόσκληση για επενδύσεις»
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα